BT BlueSoleil czy komuś się udało połączyć z pocketem

• 22 Odpowiedzi
  • 5447 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline BoBig

• 38
  • Sprzęt: Samsung Galaxy Tab, N97, Dell Axim x51v
« dnia: Lipiec 12, 2005, 17:10:04 »
Witam,
Czy komuś udało się połączyć pocketa z pc za pomocą tego programu?
Kombinuję i nic.
Pocket widzi pc, ale już nia może włączyć żadnego services.
Udaje mi się tylko zestawić połączenie PC => pocket. Jakby w jedną stronę.
W Blutooth Menager/Incoming Conections pokazuje mi się odpowiednio połączenie serial ports, area networing, file transfer. W Outgoing Connections nic się nie pokazuje i nie tworzą się żadne skruty do połączeń.
Opcja Connection Wizard/Explore a Bluetooth device nic nie wykrywa.

Zero dostępu do internetu, zero synchronizacji.

Rady w stylu zainstaluj widcooma już przerabiałem (mój klucz IVT corporation niema odpowiedniej licencji) i tamten program nie chce działać.

Windowsy XP bez SP2 i ipaq 2110

BoBig

*

Offline pimpus sadelko

• 5146
  • Sprzęt: LooX n560, pda-n, iP4s, ipad 2
« Odpowiedź #1 dnia: Lipiec 12, 2005, 17:41:42 »
wylacz firewall'a

« Odpowiedź #2 dnia: Lipiec 12, 2005, 19:02:52 »
hehe ja to mam i od wczoraj mi DZIALA :)

wiec po pierwsze: w pda ustawiasz adresy ip i bramy moze byc tak jak tu http://pda.pacanka.com/article.php?mode=show&ID=12&page=2 potem udostepniasz net w PC. Po restarcie tworzysz połączenie BT i klikasz w bluesolie PAN Servise, tworzysz polaczenie w PDA > BT> NOWE > polacz z LAN, wpisujesz login i haslo (z PC) i loguje. Poten net smiga :)
Daj znac czy ci sie udalo
Pozdrawiam

*

Offline BoBig

• 38
« Odpowiedź #3 dnia: Lipiec 13, 2005, 10:41:54 »
Cytat: pimpu sadelko
wylacz firewall'a

Na żadnym połączeniu sieciowym nie mam włączonego firewall'a

« Odpowiedź #4 dnia: Lipiec 13, 2005, 10:50:33 »
może spróbuj oprogramowania firmy Widcomm

*

Offline BoBig

• 38
« Odpowiedź #5 dnia: Lipiec 13, 2005, 11:43:00 »
Cytat: rhandzlik21
hehe ja to mam i od wczoraj mi DZIALA :)

wiec po pierwsze: w pda ustawiasz adresy ip i bramy moze byc tak jak tu http://pda.pacanka.com/article.php?mode=show&ID=12&page=2 potem udostepniasz net w PC. Po restarcie tworzysz połączenie BT i klikasz w bluesolie PAN Servise, tworzysz polaczenie w PDA > BT> NOWE > polacz z LAN, wpisujesz login i haslo (z PC) i loguje. Poten net smiga :)
Daj znac czy ci sie udalo
Pozdrawiam

No to jest szansa, że nie będę go wyrzucał :)

Adresy i bramy ustawione. Po restarcie uruchamiam Bluesoleil klikam w pomarańczową kropkę i znajduje mi ona pocketa. Klikam w rysunek pocketa i na żłółto zaznaczają mi się services, które udostępnia pocket. Klikam w Bluetooth PAN Service i pc łączy mi się z pocketem.
Na pockecie w BT Menager > Active Connections widzę połączenie Incoming Connections "nazwa komputera" Network Access. Idę do NOWE > Connect to a network, pokazuje mi się ikonka mojego pc, wybieram ją, pokazuje się okienko Service Discovery, szuka, szuka i nic "An error occured while attempting service discovery......". Potym wyłącza się połączenie z pc.

Nie działa.

BoBig

*

Offline kanczug

• 19211
    • http://www.pdaclub.pl
« Odpowiedź #6 dnia: Lipiec 13, 2005, 12:11:47 »
No ale zaraz zaraz. Skoro jestes juz polaczony ze strony PC to po co jeszcze raz laczysz sie ze strony PDA? Dwa jednoczesne polaczenia nie zostana ustanowione.

*

Offline Gemis

• 428
    • Gemis Home Page
  • Sprzęt: były:(Palm III => PalmIIIxe => iPaq3970 =>SPVC550=>HTC Trinity), jest:(iPaq rx3715 and HTC Iolite)
« Odpowiedź #7 dnia: Lipiec 13, 2005, 12:28:04 »
J to mam zrobione tak: w BLUSO.. mam włączoną opcje LAN ACCES. W połaczeniach sieciowych pojawiło mi się nowe połaczenie. A dokładnie połączenia przychodzące. Tam w zakładce sieć  w protokole TCP/IP mam zaznaczone zezwolenie na dostęp do sieci oraz mam określony przedział adresów które komputer może przydzielić. Niżej mam też zaznaczoną opcje zezwolenia na to aby komputer podłączający mógł sam określić swoje IP.

Tyle od strony PC. Na PDA mam po prostu utworzone połączenie z usługą LAN ACCES ( na pda można przeglądać usługi podłączonego urządzenia BT ) i mam ustawiony stały adres IP( ale z tego przedziału co wpisaliśmy na PC ) , bramę i DNSY ( adres IP kompa )  chodzi bez problemów...

chyba troche namieszałem... pisze w biegu i z pamięci.. te IP na PDA gdzies w connections..

*

Offline BoBig

• 38
« Odpowiedź #8 dnia: Lipiec 13, 2005, 13:18:20 »
Cytat: Jakub Kańczugowski
No ale zaraz zaraz. Skoro jestes juz polaczony ze strony PC to po co jeszcze raz laczysz sie ze strony PDA? Dwa jednoczesne polaczenia nie zostana ustanowione.

Bo kombinuję jak koń pod górę. To, że w Incoming Connections widzę połączenie z komputerem jest jedyną oznaką połączenia. Nie otwierają się żadne strony www itp.

Gdy prubuję połączyć się z pocketa na pc to żadne połączenie nie jest nawiązywane.

BoBig

[Dodano: 2005-07-13 13:28:46]
Cytat: gemis
J to mam zrobione tak: w BLUSO.. mam włączoną opcje LAN ACCES.

U mnie BLUSO.. nie pozwala mi włączyć opcji Lan Acces. Nie wykrywa jej w services udostępnianym przez PDA

Tyle od strony PC. Na PDA mam po prostu utworzone połączenie z usługą LAN ACCES ( na pda można przeglądać usługi podłączonego urządzenia BT )

Mój pocket za pomocą opcji Explore a Bluetooth device nie wykrywa żadnych dostępnych service na PC. A po sprawdzeniu rozłącza aktywne połączenie PAN Networking Services ustanowione z PC na pocketa.

BoBig

*

Offline Gemis

• 428
    • Gemis Home Page
  • Sprzęt: były:(Palm III => PalmIIIxe => iPaq3970 =>SPVC550=>HTC Trinity), jest:(iPaq rx3715 and HTC Iolite)
« Odpowiedź #9 dnia: Lipiec 13, 2005, 14:34:01 »
masz wogule te services włączone na PC ?

*

Offline BoBig

• 38
« Odpowiedź #10 dnia: Lipiec 13, 2005, 15:04:55 »
masz wogule te services włączone na PC ?

Tak mam włączone 7 z 10 services. W tym włączone LAN ACCES

BoBIg

*

Offline oscar

• **
  • 218
  • Sprzęt: Nokia n95
« Odpowiedź #11 dnia: Lipiec 13, 2005, 15:17:25 »
http://www.pdaclub.pl/forum/posty.php?temat_id=7024
mi zadzialalo... a jakiego klucza uzywasz? bo ja w poprzednim teoretycznie mialem serial, PAN i obsluge sluchawek ale nic nie dzialalo. A teraz miodzio na Bluetake'u...

*

Offline BoBig

• 38
« Odpowiedź #12 dnia: Lipiec 13, 2005, 15:36:19 »
Cytat: oscar
http://www.pdaclub.pl/forum/posty.php?temat_id=7024
mi zadzialalo... a jakiego klucza uzywasz? bo ja w poprzednim teoretycznie mialem serial, PAN i obsluge sluchawek ale nic nie dzialalo. A teraz miodzio na Bluetake'u...

Robię według tego postu.

"W pc udostepniasz internet z polaczenia modemowego lub innej karty sieciowej z ktorej masz net w PC (prawy klik na ikonce polaczenia -> wlasciwosci -> zakladka zaawansowane -> udostepnianie).

Teraz prawy klik na ikonce karty sieciowej bluetooth -> wlasciwosci protokolu TCP/IP -> podajesz IP 192.168.0.1 lub 192.168.1.1 i wstukujesz maske podsieci 255.255.255.0.

Teraz bierzesz iPAQa -> wlaczasz BT -> wyszukujesz komputer ->wybieram profil network access"

U mnie niema network access tylko connect to a network (chyba to to samo).

"Jak juz ikonka network access jest w menu dostepnych polaczen BT w PDA to klikasz ja ->"

No i tego kroku u mnie już nie ma. Pocket nie znajduje services mimo, że jak sprawdziłem są aktywne

Mam klucz ISSC Bluetooth Device tak go wykrywa manadżer urządzeń. Jest to klucz firmy IVT kupiony na allegro.

BoBig

« Odpowiedź #13 dnia: Lipiec 13, 2005, 23:45:49 »
meny My Services > Propertiec > Personal Area Networking Service > przy Auto ptaszek, Work Mode>Set uu BT i przy DHCP ptaszek .
 U mnie tak dziala.

Po zalogowaniu w prawym dolnym rogu Main Window (tam gdzie pomaranczowa kulka) bedzie PAN IP 192.168.0.1 a jak nie ma to baw sie w TCP/IP kart sieciowej stworzonej przez USB BT ( u mnie polaczenie lokalne 3)
pozdrawiam.

*

Offline BoBig

• 38
« Odpowiedź #14 dnia: Lipiec 14, 2005, 11:40:03 »
Witam,
Dziękuję wszystkim za cenne rady.
Niestety nic nie pomogło, a mnie szlak...........#@$..&..  :)

Klucz idzie pod młotek.

Kupiłem drugi, Toshiba. Synhronizacja działa, internet po AS też.

Dzięki.

BoBig

*

Offline oscar

• **
  • 218
  • Sprzęt: Nokia n95
« Odpowiedź #15 dnia: Lipiec 17, 2005, 21:58:00 »
Kupilem na poczatku ten sam klucz i tak samo nic nie dzialalo - ale koles przyjal reklamacje... Teraz mam Bluetake i wszystko smiga :)

*

Offline aa3

• 1
KRÓTKO O TYM,CO ZROBIĆ BY DZIAŁAŁO
« Odpowiedź #16 dnia: Lipiec 12, 2006, 18:54:31 »
[ panu aa3 już dziękujemy ]

*

Offline processor

• 691
    • Radio i telewizja w Małopolsce
  • Sprzęt: XDA Exec, iPAQ 3870
« Odpowiedź #17 dnia: Lipiec 26, 2006, 14:04:53 »
Niestety odgrzeję temat ale mam nieco inny problem. Próbowałem udostępniać internet poprzez ten program i nic. Wszystkie inne usługi jak np. przesyłanie danych działają super choć troszkę wolno, a co do udostępniania internetu to w połączeniach wyrzuca mi taki błąd, i niewiem o co chodzi:

*

Offline Radzu

• 49
    • http://www.muzikum.pl/
Odp: BT BlueSoleil czy komuś się udało połączyć z pocketem
« Odpowiedź #18 dnia: Kwiecień 07, 2007, 01:01:08 »
Sorki że odgrzebuję temat ale poprzednie posty mogą się przydać w moim problemie :P

Fuck dopiero co wydałem ostatnią kasę na bluetooth i tu czytam że niby nie dział BlueSoleil z Wizardem :/

Czy nikt tego nie opanował  ???

U mnie sprawa wygląda tak że z poziomu PDA znajduje mi usługi  serial port i wireless stereo
A z poziomu PC wykrywa  Sieć osobista i Object Push, przy czym wizytówka działa ale sieci nie idzie włączyć.

Według mnie totalna paranoja, próbowałem już instalować na Wizardzie Broadcomma ale przy tym sofcie w ogóle bluetooth nie działał.

Specjalnie kupiłem drogiego Dongla aby nie było problemów a tu taki zonk.

Wersja BlueSoleil  2.3 PL a w Wizardzie Molski 3.0.0.0.

Macie jakieś pomysły  ???

*

Offline Reynevan

• **
  • 168
  • Sprzęt: HTC Sensation
« Odpowiedź #19 dnia: Kwiecień 07, 2007, 01:05:17 »
Mi BlueSoleil dziala z Wizardem (moze sie synchronizowac wiec jest i net)

*

damist

« Odpowiedź #20 dnia: Kwiecień 07, 2007, 11:33:57 »
Ja łączę się dość często z internetem za posrednictwem pocketa i powiem wam że wystarczy zainstalować na komputerze Activesync ,bluesloeil z ktorym masz problem, z poziomu pocketa wejsc w active sync zsynchroznizowac se z komputerem no i gdy mamy juz polaczeniue pocket / komputer sprawdz w pockecie czy masz neta bo powinien byc i niepotrzeba zadnych kombinacji ,ja tak korzystam i niemam zadnych problemów

*

Offline Nameless

• 1393
    • PDAclub.pl
  • Sprzęt: iPod Touch, iPAQ 2210, Palm m515 i Nokia 6820
« Odpowiedź #21 dnia: Kwiecień 07, 2007, 12:13:34 »
Nie wiem czy do końca o to chodzi, ale może warto zaglądnąć tu: klik!
Ja mam klucz BT z allegro za 17 zł chyba, więc nie jest to nic rewelacyjnego, a wszystko działa jak należy i nawet zasięg jest zadowalający :)
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 07, 2007, 12:15:49 wysłana przez Nameless »

~..in a Rub-a-duB style..in a Rub-a-duB style..~

*

Offline Radzu

• 49
    • http://www.muzikum.pl/
« Odpowiedź #22 dnia: Kwiecień 07, 2007, 14:52:14 »
No mój główny problem to ten że zarówno PDA jak i PC widzą za mało usług i brakuje tej odpowiedzialnej za połączenie z Activsync, w PDA jak próbuję dać w Activsync Connect via Bluetooth to wypisuje że żadne z powiązanych połąceń nie ma odpowiedniej usługi, pyta się czy wyszukać, znajduje PC ale nie wykrywa potrzebnej mi usługi.

W ustawieniach PC wszystkie usługi są pozałączane ale z kolei jeśli sprawdzam dostępne usługi z poziomu PC to wyszukuje tylko Sieć osobistą (która nie działa) i wizytówki.

Przesyłanie plików z PDA działa bez problemu z kolei z poziomu PC nie wykrywa go jako urządzenie na które idzie wysłać plik.

Sam już nie wiem co robić, czy bluetooth będzie działać jeśli odinstaluję BlueSoleila ??

Specjalnie kupiłem taki droższy bluetooth (za 32zł z "licencją") żeby działał najnowszy soft, bo miałem nadzieję że nie będzie z tym problemów.

U kumpla na starszej wersji tego softu i tanim bluetooth'cie wykrywało wszystko oki i nawet activsync próbował działać (ale sam bluetooth był jakiś uszkodzony bo nawet na 20cm gubił zasięg). Może poszukać jakiegoś innego softu do obsługi ??

Edit:
Po kilku godzinach przeróżnych prób zainstalowałem inne sterowniki - WIDCOMM Bluetooth Software Stack 5.0.1.802, o dziwo zadziałały z moim bluetoothem i coś zaczęło działać.

Natrafiłem na poradnik http://pdaclub.pl/view.php?news_id=11676
i nawet dość daleko dzięki niemu doszedłem.

Niestety teraz mam standardowy błąd ActivSynca że się nie może połączyć.
Usługa dobrze skonfigurowana, w activsyncu na PDA ustawione odpowienie połączenie i usługa i jak daję concect to probuje się łączyć .... połączenie przez port szeregowy zostaje nawiązane lecz ten cholerny activsync na PC wywala błąd połączenia :(

Pamiętam jak długo się męczyłem żeby to zaczęło działać na kablu i tak naprawdę sam nie wiem jak to się udało mi zrobić.

Ma ktoś jakieś rady na tego upartego ActivSynca ??
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 07, 2007, 18:11:27 wysłana przez Radzu »