No mój główny problem to ten że zarówno PDA jak i PC widzą za mało usług i brakuje tej odpowiedzialnej za połączenie z Activsync, w PDA jak próbuję dać w Activsync Connect via Bluetooth to wypisuje że żadne z powiązanych połąceń nie ma odpowiedniej usługi, pyta się czy wyszukać, znajduje PC ale nie wykrywa potrzebnej mi usługi.
W ustawieniach PC wszystkie usługi są pozałączane ale z kolei jeśli sprawdzam dostępne usługi z poziomu PC to wyszukuje tylko Sieć osobistą (która nie działa) i wizytówki.
Przesyłanie plików z PDA działa bez problemu z kolei z poziomu PC nie wykrywa go jako urządzenie na które idzie wysłać plik.
Sam już nie wiem co robić, czy bluetooth będzie działać jeśli odinstaluję BlueSoleila ??
Specjalnie kupiłem taki droższy bluetooth (za 32zł z "licencją") żeby działał najnowszy soft, bo miałem nadzieję że nie będzie z tym problemów.
U kumpla na starszej wersji tego softu i tanim bluetooth'cie wykrywało wszystko oki i nawet activsync próbował działać (ale sam bluetooth był jakiś uszkodzony bo nawet na 20cm gubił zasięg). Może poszukać jakiegoś innego softu do obsługi ??
Edit:
Po kilku godzinach przeróżnych prób zainstalowałem inne sterowniki - WIDCOMM Bluetooth Software Stack 5.0.1.802, o dziwo zadziałały z moim bluetoothem i coś zaczęło działać.
Natrafiłem na poradnik
http://pdaclub.pl/view.php?news_id=11676i nawet dość daleko dzięki niemu doszedłem.
Niestety teraz mam standardowy błąd ActivSynca że się nie może połączyć.
Usługa dobrze skonfigurowana, w activsyncu na PDA ustawione odpowienie połączenie i usługa i jak daję concect to probuje się łączyć .... połączenie przez port szeregowy zostaje nawiązane lecz ten cholerny activsync na PC wywala błąd połączenia

Pamiętam jak długo się męczyłem żeby to zaczęło działać na kablu i tak naprawdę sam nie wiem jak to się udało mi zrobić.
Ma ktoś jakieś rady na tego upartego ActivSynca ??