Brak sygnału GPS.

• 13 Odpowiedzi
  • 1407 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Brak sygnału GPS.
« dnia: Maj 20, 2006, 20:14:15 »
Czy działają dziś Wasze GPS-y. Ja mam taki problem, że wszystko było ok i w jednej chwili padło. Do dziś mi nie łapie sygnału. Podpowiedzcie co robić.

*

Offline luk_sw

• *
  • 98
  • Sprzęt: SGS, SGTab
Brak sygnału GPS.
« Odpowiedź #1 dnia: Maj 20, 2006, 20:49:17 »
Kurcze troche bym sie wystraszyl jakby z orbity wszystkie satelity spadly  :D Stan na 20.05.06 widoczne 7 satelit  :D

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
  • Sprzęt: Blow 50YBT, Goclever 5010, Wayteq X960, AM XL
Re: Brak sygnału GPS.
« Odpowiedź #2 dnia: Maj 20, 2006, 22:22:37 »
Cytat: "stempel72"
Czy działają dziś Wasze GPS-y. Ja mam taki problem, że wszystko było ok i w jednej chwili padło. Do dziś mi nie łapie sygnału. Podpowiedzcie co robić.

Pewnie nad Warszawę nadlatuje statek obcych i zasłania (patrz : Dzień Niepodległości :). U mnie 11 widocznych 7 - 9 używanych na balkonie o 22:20 na sirf II.

*

Offline Moi (Adam Kubicki)

• 6498
    • Moje linki do stron o GPS (i nie tylko)
  • Sprzęt: SGS2, iP3GS, Lumia 800, Note 3
Brak sygnału GPS.
« Odpowiedź #3 dnia: Maj 21, 2006, 00:50:07 »
stempel72
Przyjmij wreszcie do wiadomości, że system GPS działa zawsze. Nawet w Mazowieckiem. Nawet w Warszawie.
Ile wątków jeszcze otworzysz z informacją, że w Stolicy zepsuł się GPS...???

Brak sygnału GPS.
« Odpowiedź #4 dnia: Maj 21, 2006, 08:31:00 »
No dobra Wasze działają, a mój nie. Otworzyłem tu bo tam nikt nie odpowiadał. I nie chodzi tu o Stolice.

*

Offline Moi (Adam Kubicki)

• 6498
    • Moje linki do stron o GPS (i nie tylko)
  • Sprzęt: SGS2, iP3GS, Lumia 800, Note 3
Brak sygnału GPS.
« Odpowiedź #5 dnia: Maj 21, 2006, 08:37:57 »
A jak w telefonie komórkowym widzisz zero kresek sygnału, to też mówisz, że system GSM przestał działać?
W GPS jest bardzo podobnie - albo musisz wyjść z domu i tam sprawdzać, albo na taras/balkon, albo zresetować odbiornik, albo się on zepsuł, albo namieszałeś coś w sofcie lub systemie PPC/WM.

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
Brak sygnału GPS.
« Odpowiedź #6 dnia: Maj 21, 2006, 08:46:59 »
Cytat: "Moi"
A jak w telefonie komórkowym widzisz zero kresek sygnału, to też mówisz, że system GSM przestał działać?
W GPS jest bardzo podobnie - albo musisz wyjść z domu i tam sprawdzać, albo na taras/balkon, albo zresetować odbiornik, albo się on zepsuł, albo namieszałeś coś w sofcie lub systemie PPC/WM.

To, że "zepsuł" się w czasie jazdy (tak pisał Stempel27 na początku) sugeruje jednak jakieś uszkodzenie, lub ewentualne zawieszenie się samego modułu gps. Fakt, że komunkacja jest (widać satelity itp) wydaje się również wskazywać na problem w samym odbiorniku. Sugerowany przez Moi sposób z resetem odbiornika (nie palmtopa) jest najlepszy - tylko czy w tych maszynkach z wbudowanym odbiornikiem jest wogóle możliwy do zastosowania? Pomijam opcję czekania miesiąc bez zasilania aż padnie bateryjka podtrzymująca ustawienia GPS :)

Brak sygnału GPS.
« Odpowiedź #7 dnia: Maj 21, 2006, 14:55:27 »
Więc może mi doradzicie jak go zresetować? Miękki i twardy restart już robiłem, wgrywałem wszystko od nowa i nadal bez zmian. On poprostu padł podczas jazdy, nic w nim nie grzebałem. Dokładnie koło lotniska Okęcie w Wawie. Od tamtej pory martwica całkowita. Kupiłem nawet zewnętrzną antenkę, ale sytuacja bez zmian. Ten reset anteny o którym mowa może by coś dał.
I jeszcze jedno, czy w WM 5 ustawie porty tak jak tu opisane, czy zamienie com 2 z com 4 to AM zawsze rozpoznaje antene pod com 2, tak samo GPS tuner, zawsze podłącza pod com 2. Czyli tak jakby WM nie reagował na zmiany ustawień portów. Po twardym restarcie objaw bez zmian.

*

Offline luk_sw

• *
  • 98
  • Sprzęt: SGS, SGTab
Brak sygnału GPS.
« Odpowiedź #8 dnia: Maj 21, 2006, 19:53:45 »
A jaka liczbe bitow/sek w ustawieniach GPS Auto Mapy masz ustawiona?? Bo   u mnie na Mio 168 dziala mi na 4800? Jak wlaczysz GPS w AM to szuka sygnalu czy zero reakcji?

Brak sygnału GPS.
« Odpowiedź #9 dnia: Maj 22, 2006, 07:55:48 »
Mam 4800 i szuka sygnału.

*

Offline mrnikt

• 428
  • KFF / Knive SHADOW
  • Sprzęt: Galaxy S + Avila GPS
Brak sygnału GPS.
« Odpowiedź #10 dnia: Maj 22, 2006, 09:05:37 »
To ustaw na 9600. Np. w N560 takie ustawienia sa potrzebne.
Moj telefon jest  Galaxy-S-tyczny :)

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
Brak sygnału GPS.
« Odpowiedź #11 dnia: Maj 22, 2006, 09:49:19 »
Cytat: "mrnikt"
To ustaw na 9600. Np. w N560 takie ustawienia sa potrzebne.

Przy niewłaściwym ustawieniu baudrate Stempel27 nie miał by jakikolwiek odczytów co do ilości satelitów (w drugim wątku pisał o sprawdzaniu gps'a w programie GPS tuner i że miał w nim jakieś punkciki - satelity). Nie mówię tu o Automapie, bo w niej faktycznie nie da się praktycznie nic sprawdzić.

Brak sygnału GPS.
« Odpowiedź #12 dnia: Maj 22, 2006, 18:14:39 »
Sprawa się wyjaśniła, podobno padł moduł GPS. Palmik pojechał do serwisu.

Brak sygnału GPS.
« Odpowiedź #13 dnia: Maj 27, 2006, 00:22:34 »
heh, mam to samo,
Acer n10 + Hi-305III
Raz po włączeniu na lotnisku (gdańsk) nie znalazł sygnału, dopiero po odjechaniu na 5km i wyłączeniu i włączeniu GPSa załapał fixa,
za jakiś czas (ok. 2 tyg.)  znów uruchomienie pod lotniskiem i pad całkowity,   coś niby ledwo ledwo widzi 1-2 sat i nie łapie fixa,
hardy i softy nic nie dały
włąśnie pojechał do serwisu