bluetooth usb i active sync ..

• 5 Odpowiedzi
  • 1195 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline marcel

• 829
  • Sprzęt: x800
« dnia: Czerwiec 27, 2003, 12:07:34 »

ktos sie na forum oglaszal za moze pomoc ale ni emoge znalezc posta.....

mam b TB managerze 2 ikony : serial i actve sync ( w ipaqu po sparowaniu)

daje active a on mi wybiera polaczenie z internetem - to skonfigurowane do gprs via komorka......

chce aby dzialal active sync via buetooth  , jak to zrobic ?????
chce tez abym mogl wubierac czy internrt ma chodzic z BT po wireless sieci z PC czy po GPRS via komorka

thanks

*

Offline bastiann

• 919
  • Sprzęt: ERA G2
« Odpowiedź #1 dnia: Czerwiec 27, 2003, 13:17:36 »
To ja pisałem. Mam BT na USB Acera (oprg. widcomm) i Looxa i udało mi sie AS uruchomić. Są 2 sposoby
1. Synchronizuje się przez wirtualnego com-a
2. Synchronizuje się przez wirtualna kartę sieciową
U mnie działa przez karte sieciową
Zawsze najpier trzeba ustawić partnership przez USB
Jeśli się konfiguruje 1 sposobem to należy w AS ustawić port com na którym działa BT spróbowac synchronizacji
Sposób nr. 2 jest bardziej skomplikowany:
1. Ustawić w wirtualnej karcie siecowej na PC adres IP np: 192.168.0.1
maska 255.255.255.0
DNS przypisany do tej karty na siebie czyli 192.168.0.1
w AS musi być ptaszek przy łączeniu przez sieć (ja mam AS 3.7)
2. W Pockecie ustawia się karte sieciową - w Loox-e  Settings, Connection, Network Adapters i wybieramy Rappore Techn ... -> Properties
Wpisujemy adres IP 192.168.0.5, maska jak na PC, default gateway 192.168.0.1, DNS 192.168.0.1 a drugi dowolny inny np TP SA czyli 194.204.152.34
Odpalamy BT mamager
parujemu urzadzenia
"wchodzimy" w ikonke PC-ta
ja mam ikonkę ActiveSync i w nią wchodzę
nastepuje połączenie przez BT i wirt, karę sieciową z PC, po chwili sam startuje AS i następuje synchronizacja

W ramach opcji w AS na Pocket pojawia się nowa możliwość wyboru w postaci karty LAN ale nie trzeba tego wybierać jako domysle połączenie dla AS
Przy łączeniu przez BT do Internetu, jeśli kliknę w ikonke IE pojawia się pytanie jak chcę się połączyć, przez LAN czy PAN, wybieram LAN i mam net z komputera, o ile na komputerze jest włączone udostępnianie połączenia internetowego na karcie dostarczającej internet do komputera.
Jak odłączyłem się od PC i połączyłem przez BT z moim Erykiem T39 to chcąc przez niego łączyć się z Internetem robie tak:
Znajduję sparowane urządzenia, wchodze w opcje Setting, Connections, Connections. W górnej opcji (When need automattically connect ...) wybieram ten profil, w którym mam skonfigurowane połączenie przez GPRS i klikam w klawisz Connect i działa bez problemu.
Jak by było coś niezrozumiałego to pytaj

*

Offline marcel

• 829
  • Sprzęt: x800
« Odpowiedź #2 dnia: Czerwiec 27, 2003, 15:13:06 »
dzieki za odzew.....

mam sparowane urzadznia...

w pockecie wybieram opcje w AS   -blue tooth active sync  a on mi karze ustawic cos w connections w systemie ..... jak mialem tu skonfigurowane polaczenie z inetem via gpra to wlasnie wchodzil mi do sieci ......przez dialup......

moze tu ustawic polaczenie ?// ale jakie parametry ????

w PC w opcjach AS mam do wybor port com 2-9 i IRDA..... co tu ustawic ???

*

Offline bastiann

• 919
« Odpowiedź #3 dnia: Czerwiec 27, 2003, 19:34:11 »
W ramach My BT Place na PC masz do wyboru w My device: My BT serialport, My network access, My dialupnetworking ...
Jak widzisz ma do wyboru port com przez BT orak karte sieciową przez BT.
Jak wejdziesz w we właściwości tego portu to zobaczysz jaki port com jest do niego przypisany. Ustawiasz wtedy AS na ten właśnie port com i wyłączasz pozostałe możliwości czyli USB i LAN (tak na wszelki wypadek)
Ja inicjuję połączenie przez AS ze strony Pocketa wchodząc w ikonkę sparowanego PC z Pocketem. U mnie wtedy pojawiają się dostępne serwisy na PC i mam ikonkę AS. Klikam w nią i pojawia się AS i sam próbuje nawiązać połączenie. Jak w menu tools AS na Pockecie ustawisz sobie łączenie przez port com to powinien to zrobić właśnie w ten sposób. Na moim Looxie jednak to nie działa bo do tego celu mam w systemie sterownik wirtualnej karty LAN przez która BT z Pocketa łączy się z LAn na BT w PC poprzez ustawienia jakie opisałem poprzednio. Nie trzeba w connection robić żadnych specjalnych "dodzwonień" do PC. W sieci spotkałem tylko takie dwa opisy połączenia.
Tu jest link do wersji przez sieć: http://support.fujitsu-siemens.de/PDA/Pocket_LOOX_www/GB/Tricks/Bluetooth_ActiveSync/Bluetooth_ActiveSync.htm
Tu masz link do pdf-a o drugim sposobie:
http://www.pretec.com/CFIO%20Manuals/CompactBT/ActiveSync/BTActiveSyncSetup.pdf

*

Offline qbn

• 29
« Odpowiedź #4 dnia: Czerwiec 27, 2003, 22:57:46 »
sorki że spytam - bastiann jaki masz modół bluetooth że Ci obsłóguje PAN ??

*

Offline bastiann

• 919
« Odpowiedź #5 dnia: Czerwiec 28, 2003, 22:01:05 »
ACER na chipe CSR z oprogramowaniem Widcomm ale ... PAN pojawia mi się w Loox-ie jako jedna z 3 możliwości gdy chce wejść z Loox-a do internetu. Mam wtedy pytanie co chcę wybrać=> Select how you want to access the Internet
Dial-up via a modem (DUN)
Local Area Network (LAN)
Personal Area Network (PAN)
Na komputerze w My Bluetooth Place mam tylko My network access. W ramach jego właściwości mam access Internet/Networ, Private network with this computer oraz do not allow net connection.
Wygląda na to że Internet działa i przez PAN i przez LAN no i oczywiście przez Dialup jeśli mam połączenie z moim Erykiem