Bluetooth a Wi-Fi

• 17 Odpowiedzi
  • 1834 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline skibi

• **
  • 136
Bluetooth a Wi-Fi
« dnia: Czerwiec 12, 2003, 20:22:01 »
Chciałbym się dowiedzieć czy Wi-Fi oprócz przydatności w do pracy w sieci ma jakieś inne zastosowania,jeśli tak to jakie?
Problem w tym,że mam 1.5 rocznego PPC z Bluetooth.Uzywam tej funkcji do pracy z GSM,jak również do synchronizacji ActivS.(mam wtyczkę USB)

Ostatnio jednak coraz bardziej podoba mnie się PPC,który ma tylko Wi-Fi(Tos750)

Stąd moje pytanie o spożytkowanie tej funkcji w ramach rekonpensaty za brak Bluetooth.

*

Offline MacBirdie

• 1943
  • I znów Poznań ;)
    • macbirdie.net
  • Sprzęt: iPhone 4 16GB | iPad 3G 64GB | iPhone 3G 8GB
Bluetooth a Wi-Fi
« Odpowiedź #1 dnia: Czerwiec 12, 2003, 20:35:01 »
Tak na to patrząc, to żadnych innych zastosowań nie znajdziesz. :)

Jeśli zależy Ci na częstej komunikacji z telefonem, to kupuj pocketa, który ma Bluetooth - Wi-Fi przydaje się tylko w zasięgu Access Pointa. Chociaż przyznam, że ActiveSync przez Wi-Fi czy sieć lokalną jest naprawdę NIESAMOWICIE szybki. Dla porównania - backup ActiveSyncowy zabiera przez USB jakieś 20-30 minut, podczas gdy zbackupowanie przez LAN/WLAN trwa może z 3 minuty. :)

Rozwiązaniem w Twoim przypadku mogłoby być dorzucenie do Tośki karty CF Bluetooth - dwie pieczenie na jednym ogniu. :)

*

Offline kanczug

• 19211
    • http://www.pdaclub.pl
Bluetooth a Wi-Fi
« Odpowiedź #2 dnia: Czerwiec 12, 2003, 20:35:20 »
No WiFi to prawdziwa siec komputerowa w palmtopie a nie jakas tam namiastka. Jesli nie masz w domu albo w pracy dostepu do takiej sieci to na pewno nie ma sensu inwestowac w takie rozwiazanie.

Ogolnie jest to o wiele bardziej wydajny sposob komunikacji bezprzewodowej np. do przegladania internetu na PDA - mozesz sobie wyjsc z domu do mniej wiecej 150-200m i nadal miec zasieg (zalezy od umiescowienia punktu dostepowego). Dziala tez o wiele szybciej od BT.

Do Toshiby e750 zawsze mozesz dolozyc bluetooth w postaci karty SDIO. Ale sam sobie odpowiedz czy chcesz korzystac z sieci w domu przez PDA gdzie mozesz wygodnie przegladac net z komputera czy wolisz miec wygodny dostep zawsze i wszedzie przez BT i GSM/GPRS.

*

Offline skibi

• **
  • 136
Bluetooth a Wi-Fi
« Odpowiedź #3 dnia: Czerwiec 12, 2003, 20:51:21 »
Dzięki za odpowiedzi.Teraz mam jasność.W pracy i w domu nie mam sieci.
Mam iP3870 i jestem z niego generalnie zadowolony.Przyznacie jednak,że po takim czasie miał on prawo się moralnie postarzeć.
Kuszą mnie PPC z dolnym podświetleniem.,gdyż widzę ze mój wykazuje pewien niedostatek podczas pracy na dworze i w samochodzie(lato).

Ta nowa Toshiba ponoć ma być rewelacyjna,stąd moje zainteresowanie tym modelem.

*

Offline SebOlek

• *
  • 51
  • Sprzęt: iPhone 2G/iPhone 3G/iPhone 3GS
Bluetooth a Wi-Fi
« Odpowiedź #4 dnia: Czerwiec 12, 2003, 21:05:20 »
Zapraszam do Krakowa na Rynek mamy ty Internet dla wszystkich przez WiFi z Wieży Ratuszowej :)

*

Offline bastiann

• 919
  • Sprzęt: ERA G2
Bluetooth a Wi-Fi
« Odpowiedź #5 dnia: Czerwiec 12, 2003, 21:09:35 »
BlueTooth to nic innego jak bezprzewodowe łącze szeregowe wielorakiego zastosowania a WiFi to tylko i aż bezprzewodowa karta sieciowa. Tak patrząc na te urządzenia odrazu wiadomo co komu się bardziej przyda. ;)

*

Offline skibi

• **
  • 136
Bluetooth a Wi-Fi
« Odpowiedź #6 dnia: Czerwiec 12, 2003, 21:17:18 »
Z "Wiezy Ratuszowej"?
Nie wiem jak to działa w sieci,ale przez analogię do bluetooth,trzeba sparować ze sobą dwa urządzenia,czyli podać hasła i wzajemnie je potwierdzić.Czy jest na to jakiś abonament-ktoś przecież musi nadać i wydać te hasła.

*

Offline SebOlek

• *
  • 51
Bluetooth a Wi-Fi
« Odpowiedź #7 dnia: Czerwiec 12, 2003, 21:28:00 »
Nic z tych rzeczy, jeżeli masz ustawiony w laptopie czy to PPC dostęp do sieci przez WiFi po prostu kiedy znajdziesz się w zasięgu loguje cię do sieci i już, jest to ogólnodostępne, bez żadnych opłat. Zasięg ok. 300 od centrum Rynku (Wieży Ratuszowej)

*

Offline skibi

• **
  • 136
Bluetooth a Wi-Fi
« Odpowiedź #8 dnia: Czerwiec 12, 2003, 21:37:17 »
Bajka.Ciekawe czy podobne punkty zaczną powstawać w innych miastach w Polsce.No,no,to ten Wi-Fi powoli zaczyna nabierać różowych barw.

[Dodano: 2003-06-12 21:47:02]
biblo:
Ale mnie zrugałes.OK.Masz rację.Tak z pewnością jest.Z mojego pytania zaczynającego wątek widać że nie wiem co to jest Wi-Fi i sieć (a przynajmniej jak toto konfigurować)
Mam w domu jedynie namiastkę czegoś takiego dzięki kablówce.

No ale fajnie się czegos dowiedzieć.A żona uważa (i nie bez racji) że tylko w kółko reinstaluję system.

*

Offline korrek

• 346
Bluetooth a Wi-Fi
« Odpowiedź #9 dnia: Czerwiec 12, 2003, 21:50:31 »
Załozyłem sobie Wi-Fi w domku. Nie ma to jak bujać się w hamaku w ogrodzie i surfować sobie po necie notebookiem - miodzio!!!!!!!!!

*

Offline skibi

• **
  • 136
Bluetooth a Wi-Fi
« Odpowiedź #10 dnia: Czerwiec 12, 2003, 22:18:47 »
Dzięki za informacje o Wi-Fi.
Naprawdę cieszę się,że coś nowego się dowiedziałem,zwłaszcza w kontekscie zastosowania do palmtopów.

Co do reinstalowania PC.To z reguły robię to co ok.1/2 roku,jeżeli wczęściej,to używam Ghosta,no chyba ze eksperymentuję.Obecnie udało mnie się zainstalować dwa XP,każdy na innej partycji.Dlaczego dwa? Ponieważ jeden prawie surowy,tylko ze  Stidio8 i sterownikami mam do edycji filmów z DV.Zajmuje mało miejsca i łatwo go odświeżyć Ghostem.

Ale to tyle bo to nie temat na to forum.

Bluetooth a Wi-Fi
« Odpowiedź #11 dnia: Czerwiec 13, 2003, 18:33:39 »
SebOlek a moglbys podac SSID dla tego AP co to niby jest na tej Wiezy Ratuszowej. Moze wiesz jaka firma jest providerem/sponsorem.

Bluetooth a Wi-Fi
« Odpowiedź #12 dnia: Czerwiec 16, 2003, 09:56:41 »
Jezeli dobrze rozumiem, majac w domu desktopa, notebooka i palmtopa z Wi-Fi (WLAN to to samo??) potrzebuje 1 AP, do ktorego podlaczam LAN, i ponadto karty Wi-Fi do desktopa i notebooka. W ten sposob uzyskuje prosta siec Wi-Fi i z kazdego z 3 urzadzen moge sie laczyc i wymieniac dane. Idac dalej, drukarka podlaczona do desktopa staje sie drukarka sieciowa i drukuje  z notebooka albo Ipaqa bezprzewodowo przez WiFi, siedzac np. w ogrodzie?

Jesli tak, to bardoz mi sie to podoba:)

pozdrawiam
b

*

Offline korrek

• 346
Bluetooth a Wi-Fi
« Odpowiedź #13 dnia: Czerwiec 16, 2003, 10:18:33 »
do barthus
Jak masz AP z router-em (najlepiej taki kupić) to nie musisz nawet podłączać AP na sztywno do komputera. Urządzenie to samo posiada swój IP i możesz podłączyć je do neostrary bądź do innego stałego łącza. Jak nie masz takiego łącza, to takie urządzonko stoi sobie samotnie (nie podłączone na sztywno) gdziś w kącie i pilnie Ci łączy po przez WI-FI wszytko co może (w okolicy ok 50-150m). Możesz go oczywiście ograniczyć tylko do wybranych końcówek

Bluetooth a Wi-Fi
« Odpowiedź #14 dnia: Czerwiec 16, 2003, 10:28:20 »
do korrek,

wlasnie o czyms takim mysle.
Mam w domu stale lacze, wiec chce je podlaczyc do AP.
A desktop, notebook i PDA juz na WiFi.

To jest tez neizle zabezpieczenie. Bo raz juz spalil mi sie komputer, jak byla burza i poszlo po sieci.

Wszystko sie sfajczylo:) Na szczescie HDD jakims cudem przezyl.

A tak to pojdzie tylko AP.
Reszta bezpieczna.

b

*

Offline SebOlek

• *
  • 51
Bluetooth a Wi-Fi
« Odpowiedź #15 dnia: Czerwiec 16, 2003, 12:03:59 »
adhl napisał:

SebOlek a moglbys podac SSID dla tego AP co to niby jest na tej Wiezy Ratuszowej. Moze wiesz jaka firma jest providerem/sponsorem.

Jasne podam ci to jak moj kumpel wroci z wakacji, jego firma to zakladala.

*

Offline kanczug

• 19211
    • http://www.pdaclub.pl
Bluetooth a Wi-Fi
« Odpowiedź #16 dnia: Czerwiec 18, 2003, 23:33:01 »
A to nie jest czasem SSID publiczne (ustawiona opcja broadcast)? Jak wlaczysz Pocketa w jego zasiegu to powinien sam go wykryc.

Bluetooth a Wi-Fi
« Odpowiedź #17 dnia: Czerwiec 18, 2003, 23:36:22 »
Nie wiem dlaczego ale moj ipaq tez nic nie wykryl :(