błąd karty CF

• 24 Odpowiedzi
  • 5431 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline wofek

• *
  • 55
błąd karty CF
« dnia: Lipiec 27, 2005, 10:03:29 »
Pracowałem na palmtopie, zacząłem przegrywać duży plik z ramu na karte cf. Total Commander "powiesił się" na samym początku. Poczekałem 3 minuty i dalej nic, wiec zdecydowałem się wyłączyć palmtopa (jak wyłączam palmtopa to musze wyjąć karte CF - posiada ona moduł WiFi). Jak go już uruchomiłem to przy próbie wejścia na karte pojawiał się komunikat - "Błąd 5 przy zmianie katalogu". Pomyślałem sobie no nic, pewnie przydałoby się sformatować w PC. Podłączyłem próbuje formatować pod Windowsem, szybkie formatowanie zakończone błędem, standardowe formatowanie zakończone błędem (bład ten występuje jak już PC sformatuje całą kartę - wtedy kiedy ma wyskoczyć potwierdzenie, że wszystko OK, wtedy pojawia się błąd - "Nie można dokończyć formatowania". Spróbowałem spod konsoli i znowu, zarówno w FAT i FAT32 na końcu procesu formatowaniu wyskakuje błąd, że w sektorze 0 jest błąd i dysk nie nadaje się do użycia. Na chwilę obecną wyskakuje komunikat, że dysk jest chroniony przed zapisem i nie da się sformatować.

Karta to 128 MB Sandisk + moduł Wi-Fi, wszystko oczywiście Compact Flash. Moduł Wi-Fi działa bez problemu.

Co robić? Jakieś niskopoziomowe formatowanie?

*

Offline kanczug

• 19211
    • http://www.pdaclub.pl
błąd karty CF
« Odpowiedź #1 dnia: Lipiec 27, 2005, 10:06:16 »
A moze jakis soft do diagnostyki dyskow?

*

Offline wofek

• *
  • 55
błąd karty CF
« Odpowiedź #2 dnia: Lipiec 27, 2005, 10:34:31 »
Jakieś konkretne "tytuły"?

*

Offline wofek

• *
  • 55
błąd karty CF
« Odpowiedź #3 dnia: Lipiec 27, 2005, 19:11:15 »
Naprawde nikt nie ma pomyslu? :(

*

Offline lipciopda

• 6801
błąd karty CF
« Odpowiedź #4 dnia: Lipiec 27, 2005, 19:24:03 »
sprobuj odpalic konsole DOS pod WIN i komende format X: /mbr

X - litera dysku CF

MBR to Master Boot Record czyli prawdopodobnie to co ci sie uszkodzilo

*

Offline wofek

• *
  • 55
błąd karty CF
« Odpowiedź #5 dnia: Lipiec 27, 2005, 19:32:41 »
"Nieprawidłowy paramter /mbr"

Niestety, nie da się w taki sposób.

*

Offline lipciopda

• 6801
błąd karty CF
« Odpowiedź #6 dnia: Lipiec 27, 2005, 19:37:26 »
no to trzeba poszukac jakiegos softu do formatowania mbr pod windowsem bo komenda format z parametrem mbr dziala chyba tylko w czystym dosie - ale wtedy nie bedziesz widzial karty CF - no chyba, ze bedziesz bawil sie w jej instalowanie albo zastosujesz specjalna przelotke i podlaczysz CF do magistrali  ATA
http://frazpc.allegro.pl/search.php?string=cf&category=4485&country=1

pozostaje jeszcze jakas sprytna dyskietka linuxowa

zacznij od poszukania softu pod win bo sformatowanie mbr powinno zalatwic sprawe

*

Offline wofek

• *
  • 55
błąd karty CF
« Odpowiedź #7 dnia: Lipiec 27, 2005, 19:41:28 »
Udalo mi sie uzyskac "dostęp":

http://wofek.webpark.pl/cf.jpg

Hmm... czyli uszkodzenie karty jest urojone. Jaki program pod Windowsa naprawi mi mbr?

*

Offline lipciopda

• 6801
błąd karty CF
« Odpowiedź #8 dnia: Lipiec 27, 2005, 19:44:59 »
nie pamietam... trzeba poszukac - moze jakis soft do partycjonowania dyskow ma to w swoich opcjach? mnie zawsze w takich przypadkach pomagala zwykla komenda dosowa

*

Offline wofek

• *
  • 55
błąd karty CF
« Odpowiedź #9 dnia: Lipiec 27, 2005, 19:49:56 »
Partition Magic 8.0 wogole nie widzi karty. Ciezko będzie z tym programem; one szukają po interfejsie ATA/IDE dysków twardych, a coś co jest na USB jest przez system "ustawione" jako dysk twardy. Trzeba znalezc program, który korzysta z mechanizmów Windowsa a nie samodzielnie szuka po interfejsie dysk.

OT:
Czy jest Norton Disk Doctor (Norton Utilities) w TRIALu?

*

Offline lipciopda

• 6801
błąd karty CF
« Odpowiedź #10 dnia: Lipiec 27, 2005, 19:50:44 »
sprobuj jeszcze komendy fixmbr z parametrem dysku

*

Offline wofek

• *
  • 55
błąd karty CF
« Odpowiedź #11 dnia: Lipiec 27, 2005, 19:52:50 »
Kurcze! Chyba na innym systemie pracujemy. U mnie na WIN XP Professional nie ma tego.

*

Offline lipciopda

• 6801
błąd karty CF
« Odpowiedź #12 dnia: Lipiec 27, 2005, 19:53:02 »
Cytat: wofek
Ciezko będzie z tym programem; one szukają po interfejsie ATA/IDE dysków twardych
wiec dlatego ci napisalem, ze mozna jeszcze zastosowac przelotke i wtedy karte CF bedziesz widzial jako dysk podlaczony do interfaceu IDE-ATA

[Dodano: 2005-07-27 19:54:05]
Cytat: wofek
Kurcze! Chyba na innym systemie pracujemy. U mnie na WIN XP Professional nie ma tego.
no to musieli to wywalic z XP - pod 2000 jest

*

Offline wofek

• *
  • 55
błąd karty CF
« Odpowiedź #13 dnia: Lipiec 27, 2005, 19:57:03 »
No nic... pogimnastykuje jeszcze troszkę. Jak się nie uda to karta CF->IDE zostaje... :/

*

Offline lipciopda

• 6801
błąd karty CF
« Odpowiedź #14 dnia: Lipiec 27, 2005, 20:08:38 »
jest jeszcze program MBR Wizard
http://mbrwizard.securityorg.net/

ale chyba bez kasy to nawet wersji demo nie ma...

[Dodano: 2005-07-27 20:11:24]
http://www.stellarinfo.com/disk-recovery.htm

*

Offline wofek

• *
  • 55
błąd karty CF
« Odpowiedź #15 dnia: Lipiec 27, 2005, 20:22:11 »
Moge sobie odzyskac jedynie. Nie chce odzyskiwać a jedynie usunąć wszystko + naprawić mbr czy tam tablice alokacji.

[Dodano: 2005-07-27 20:22:52]
Moge sobie odzyskac jedynie. Nie chce odzyskiwać a jedynie usunąć wszystko + naprawić mbr czy tam tablice alokacji.

błąd karty CF
« Odpowiedź #16 dnia: Lipiec 27, 2005, 20:24:42 »
MBR odświerza jedynie fdisk (fdisk k: /MBR)

*

Offline wofek

• *
  • 55
błąd karty CF
« Odpowiedź #17 dnia: Lipiec 27, 2005, 20:36:11 »
Mam cos takiego:

http://mbrwiz.bigr.net:8092/

Jak tego użyć?

[Dodano: 2005-07-27 20:43:49]
Wiec efekty:

"Unable to complete disk wipe"
"Unable to save the MBR to selected disk"

I co teraz ? :(

[Dodano: 2005-07-27 21:01:33]
Jest pod WIN wersja. Wszystko niby chodzi. Problemem jest tylko zapis i modyfikajca MBR czy tablicy alokacji - możliwe, że myle pojęcia ale efekt jest taki, że nie da się zapisać nowej partycji, ani utworzyć innej - np. takiej w środku dysku, pozostawiając wolną przestrzeń na początku i końcu.

[Dodano: 2005-07-27 21:01:59]
Ale sie te forum p*** ;)

błąd karty CF
« Odpowiedź #18 dnia: Grudzień 29, 2005, 00:58:41 »
Mam podobny problem. kupilem palmtopa uzywanego i w zestawie byly dwie karty cf 256 i 64 mb. Ani jedna ani druga niedziala. Niemoge jej sformatowac  z poziomu pocket pc(instalowalem pocket mechanic ale on nawet niewykrywa karty, w storagecard jest to samo). Z poziomu windowsa wyskakuje komunikat podobny co u Ciebie. (zrobilem sobie cos takiego ze karte mi wykrywa jako dysk wymienny, programem card export II)

Koles ktory mi to sprzedal odpisal mi ze przed wyslaniem sformatowal karty aparatem fot.(neiwiem jeszcze jaki model).

Czytnik kart pamieci cos pomoze?

błąd karty CF
« Odpowiedź #19 dnia: Grudzień 29, 2005, 10:48:38 »
spróbuj może pocket mechanic

błąd karty CF
« Odpowiedź #20 dnia: Grudzień 29, 2005, 13:48:45 »
probowalem pocket mechanic, storagecard  - niewykrywaja one mojej karty:( (moze da sie jakos to wymusic, wykrywanie karty?)
Chyba ze probowac jakiejs aplikacji spod PC? Ale wydaje mi sie nieuda sie uzyskac do karty dostepu...

BYLEM dzis w fotolabie gdzie przeformatowali(niewiem czy aparatem czy czytnikiem bo robila to na zapleczu) obie karty - dalej to samo. Pani   zrobila tez zdjecia apar cyfr z wlozana jedna z kart(fujifilm 64 mb) i bez problemu dziala - widzialem na monitorze zdjecie.
Czy jest mozliwe ze palmtop jest uszkodzony?(tzn port cf) Sprzedawca twierdzi ze przed wysylka all bylo ok.
Albo format plikow na karcie nieodpowiada palmtopowi - ale niemoge go u siebie zmienic.

aha moj palmtop to toshia e755 z windowsem 2003.

Moze ktos ma jakies pomysly?(ja po zarwanej nocce z google.com wysiadam)

*

Offline kanczug

• 19211
błąd karty CF
« Odpowiedź #21 dnia: Grudzień 29, 2005, 18:46:20 »
Robiles twardy reset palmtopa?

błąd karty CF
« Odpowiedź #22 dnia: Grudzień 29, 2005, 23:09:58 »
tak. w tej toshibie nietrzeba zadnych trickow, tylko na dole wystarczy rysikiem przesunac taki maly bialy(znajduje sie na dole palmtopa) przelocznik w prawo i w lewo i palmtop uruchamia sie ponownie w fabrycznym stanie...

Czego to moze byc wina, skoro w aparatach cyfr dziala ok? Z moich znajomych nikt niema kart cf.

edit

aha bawilem sie glebiej pocket mechanic i w card read/write surface test karte wykrywa, przechodzi ok test odczytu, dziala tez w low level format(sformatowalem pisze zeby sformatowac ja normalnie, ale w logical format jej niema)

*

Offline kanczug

• 19211
błąd karty CF
« Odpowiedź #23 dnia: Grudzień 30, 2005, 13:56:04 »
Rozumiem ze ROM masz najnowszy i wszystkie latki (jesli jakies byly) sa wgrane?

błąd karty CF
« Odpowiedź #24 dnia: Grudzień 30, 2005, 15:48:55 »
nic niewgrywalem byc moze to problem latek o tym niepomyslalem. Teraz robie zaawansowany test pocket mechanikiem (read and write) i jak sie skonczy to sprawdze jaka wersja i jak cos to sciagne uaktualnienia...

Nie uaktualniony mobile windows 2003 moze byc tego przyczyna?

edit
z tego co widze na stronie toshiby
http://www.csd.toshiba.com/cgi-bin/tais/su/su_sc_modelLanding.jsp?ProductMenu_0=PDAs&ProductMenu_1=Toshiba+Pocket+PC&ProductMenu_2=375738&x=19&y=14&BV_SessionID=%40%40%40%401456753741.1135958095%40%40%40%40&BV_EngineID=cccdaddgihmfiegcgfkceghdgngdgnn.0&moid=375738&smoid=true&ct=MH&ListType=Model
to niema zadnych latek do windows mobile 2003. Takze wydaje mi sie ze nie tu lezy problem...

edit
nikt juz niemial problemu z kartami cf ?

zainstolowalem jeszcze raz windowsa 2003 (w takiej samej wersji jak mialem,dostalem go na dolaczanej plycie). Nic to niedalo. Nie mam pojecia gdzie moglbym znalezc nowsza wersje.

Dalem koledze ktory ma czytnik kart cf, mowil ze sa 100% sprawne, dalo sie je sformatowac na fat16 i wgrac na nie jakies pliki - ale palmtop dalej i ch nieczyta(wyskakuje czy chcesz sformatowac karte zeby byla czytelna, tak, albo wyskakuje error - brak dostepu - albo pisze succesfull i dalej to samo nieczyta)

Czy jest mozliwe fizyczne uszkodzenie gniazda cf?? Z tego co patrzylem to wszystkie piny sa proste, niesa zakuzone, wszystko wyglada ok.