baterie litowo-jonowe

• 19 Odpowiedzi
  • 1985 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

baterie litowo-jonowe
« dnia: Styczeń 23, 2004, 19:28:30 »
Witam,
Co sądzicie o baterii litowo-jonowej w 'pocket PC' rozładowanej całkiem i przez 4 tygodnie nie ładowanej ? Czy coś się jeszcze da z niej wydusić, czy jest całkiem martwa ? Czy baterie litowo-polimerowe są znacznie lepsze od li-ion ?

baterie litowo-jonowe
« Odpowiedź #1 dnia: Styczeń 23, 2004, 20:22:56 »
Prognozy raczej mało optymistyczne co do reanimacji tej baterii, jezeli byla przez tak dlugo rozladowana. Moze calkiem martwa to ona nie jest ale jezeli PDA sie nie uruchamia to znaczy ze nawet gdyby ja jakos "chalupniczo" naprawic to dlugo nie pociagnie, a juz o podswietleniu ekranu nie mowie.

Litowo polimerowe sa lepsze, ale tez duzo drozsze. Brak efektu pamieci ale tez wieksza pojemnosc przy takiej samej wielkosci jak li-ion.

baterie litowo-jonowe
« Odpowiedź #2 dnia: Styczeń 23, 2004, 21:30:33 »
hmm... z tego co wiem to li-ion też nie mają efektu pamięci.... to była przypadłość baterii NiCd lub NiMH (nie pamiętam ..może oba typy to miały).
Dzięki za info.

baterie litowo-jonowe
« Odpowiedź #3 dnia: Styczeń 23, 2004, 23:17:16 »
Teoretycznie li-ion nie maja, ale faktycznie efekt ten w znikomym stopniu nadal w nich wystepuje. Nie ma go co porownywac do NiCD czy NiMH bo tamte baterie trzeba bylo do konca rozladowywac zeby nie stracic pojemnosci, a w przypadku li-ion czy litowo-polimerowych raczej nie jest to wskazane. Lepiej sie czuja w pelni naladowane.

*

Offline jacol

• 400
  • Sprzęt: całe pudło złomu
baterie litowo-jonowe
« Odpowiedź #4 dnia: Styczeń 25, 2004, 23:50:29 »
Cytat: marshall
Litowo polimerowe sa lepsze, ale tez duzo drozsze. Brak efektu pamieci ale tez wieksza pojemnosc przy takiej samej wielkosci jak li-ion.

Czy są lepsze i pojemniejsze to kwestia do dyskusji. Na pewno umożliwiają budowę bardzo cieńkich ogniw - nawet o grubości ok 1 mm.
O różnicach pomiędzy bateriami li-ion i li-poly proponuję przeczytać na którejś z stron popularno-naukowych, np.
http://www.technick.net/public/code/index.php?load_page=http%3A//www.technick.net/public/code/cp_dpage.php%3Faiocp_dp%3Dguide_bpw2_00_toc

*

Offline biblo

• 3314
  • Forum powinno być jak Media-Markt...
  • Sprzęt: Lumia 925, 730 Dual Sim, iPad mini Retina LTE
baterie litowo-jonowe
« Odpowiedź #5 dnia: Styczeń 26, 2004, 19:59:50 »
Z tego co mi wiadomo należy unikać jak ognia "głębokiego" rozładowania baterii litowo-jonowych, gdyż takie całkowite rozładowanie powoduje jej nieodwracalne zużycie :(

Baterie litowo-polimerowe to najnowszy rodzaj baterii, spotykany na razie najczęściej w droższych komórkach. Jedną z ich zalet są małe rozmiary i waga w porównaniu do baterii innych rodzajów o podobnej pojemności.
Pozdrawiam,
biblo

*

Offline kozi

• **
  • 220
baterie litowo-jonowe
« Odpowiedź #6 dnia: Styczeń 27, 2004, 19:03:52 »
Cytat: biblo
Z tego co mi wiadomo należy unikać jak ognia "głębokiego" rozładowania baterii litowo-jonowych, gdyż takie całkowite rozładowanie powoduje jej nieodwracalne zużycie :(
prawda
ponadto
przechowywanie akumulatorka w 100% naładowanego w temp 25 C po roku zmniejszy  t r w a l e  jego pojemność do 80% pojemności nominalnej [lepiej ok 40% naładowania i w niższych temp.] dlatego nie ma co oszczędzać i chować zapasowych aku w szufladzie i należy sprawdzać datę produkcji przy zakupie nowego aku  

Baterie litowo-polimerowe to najnowszy rodzaj baterii, spotykany na razie najczęściej w droższych komórkach. Jedną z ich zalet są małe rozmiary i waga w porównaniu do baterii innych rodzajów o podobnej pojemności.

przede wszystkim, to to co jest w najnowszych zabawkach to aku li-ion polymer czyli taka kombinacja li-ion i li-polymer: nie potrzebuje takiej pancernej obudowy jak li-ion i może być sporo cieńsza ale pojemność [w stosunku do wagi] jest chyba odrobinę mniejsza niż w li-ion [ale z kolei cieńsza obudowa pozwala upchnąć większą baterię ... ]

prawdziwe li-polymer potrzebują 60 C żeby działać[wewnętrzna rezystancja czy cuś] więc albo używa się grzałki [poważnie] albo używa się w grzałce - na pustyni , no i rzeczywiście mają większą pojemność

czy najnowszy ...  trudno powiedzieć - teraz chyba ogniwa paliwowe zaczną rządzić bo akumulatorki zbliżają się do fizycznych możliwości [liczba elektronów itp. - nie ma co rozwijać]

polecam link podany przez "jacola"  - naprawdę warto przeczytać,żeby potem nikt nas nie ładował w ..... butelkę

*

Offline biblo

• 3314
  • Forum powinno być jak Media-Markt...
  • Sprzęt: Lumia 925, 730 Dual Sim, iPad mini Retina LTE
baterie litowo-jonowe
« Odpowiedź #7 dnia: Styczeń 27, 2004, 20:01:11 »
kozi:: zajrzałem do swojego SE T-610 i znalazłem na baterii napis: Li-Polymer Standard Battery (?!?!?)

Pisząc wcześniej, że jest to "najnowszy rodzaj baterii" miałem na myśli baterie spotykane już dość masowo na rynku. Ogniwa paliwowe to jeszcze póki co pieśń przyszłości, a że może niezbyt odległej to już inna sprawa ;)
Pozdrawiam,
biblo

*

Offline REi

• *
  • 87
baterie litowo-jonowe
« Odpowiedź #8 dnia: Styczeń 28, 2004, 01:11:21 »
Zaraz zaraz... Sprawdziłem swojego SE T68i i co widze na baterii.... :
"Li-Polymer Standard Battery"
Jak te baterie nie mają efektu pamięci to po jaką holere ja rozładowywuje komorke do zera przed ładowaniem ??
SonyEricsson sie naprawde postarał :))

*

Offline Kusiu

• 3968
baterie litowo-jonowe
« Odpowiedź #9 dnia: Styczeń 28, 2004, 01:22:56 »
Cytat: REi
Jak te baterie nie mają efektu pamięci to po jaką holere ja rozładowywuje komorke do zera przed ładowaniem ??

Robiąc tak powoli ją zabijałeś, tego typu baterii nie wolno rozładowywa do zera.

*

Offline REi

• *
  • 87
baterie litowo-jonowe
« Odpowiedź #10 dnia: Styczeń 28, 2004, 10:38:39 »
Z tego co wiem to rozładowywać nie można baterii Li-ion a Li-Polymer są pozbawione tej wady :S

baterie litowo-jonowe
« Odpowiedź #11 dnia: Styczeń 28, 2004, 12:25:16 »
Hmm.. z tego tekstu, który jacol zaproponował wynika, że jeśli bateria (li-ion lub li-ion-polymer) rozładuje się poniżej pewnej granicy, to zadziała jakiś obwód zabezpieczający ogniwa i nie da się jej ponownie już wcale naładować. O ile dobrze rozumiem ten angielski fragment:

"The internal protection circuit of lithium-based batteries may be the cause of some problems. For safety reasons, many of these batteries do not allow a recharge if the battery has been discharged below 2.5V/cell. If discharged close to 2.5V and the battery is not recharged for a while, self-discharge further discharges the pack below the 2.5V level. If, at this time, the battery is put into the charger, nothing may happen. The battery appears to have an open circuit and the user consequently demands a replacement."

..Czyli jeśli palmtop się rozładuje, zgaśnie i nikt go nie naładuje przez jakiś czas, to znaczy że bateria umarła i jest do wyrzucenia. Chyba zatem trzeba uważać na okazje z Allegro w stylu: "super hiper maszynka, ale nie mam do niej ładowarki a bateria się rozładowała"

*

Offline Kusiu

• 3968
baterie litowo-jonowe
« Odpowiedź #12 dnia: Styczeń 28, 2004, 13:26:19 »
Cytat: REi
Z tego co wiem to rozładowywać nie można baterii Li-ion a Li-Polymer są pozbawione tej wady :S

Oba ta rodzaje sa "lithium-based" a więc nie należy ich do końca rozładowywać.

*

Offline kozi

• **
  • 220
baterie litowo-jonowe
« Odpowiedź #13 dnia: Styczeń 28, 2004, 16:30:24 »
kozi:: zajrzałem do swojego SE T-610 i znalazłem na baterii napis: Li-Polymer Standard Battery (?!?!?)

marketing ?  ;)  
jak już wspomniałem [o ile w międzyczasie nie dokonano jakiegoś postępu] to typowe li-polymer potrzebują 60C[a li-ion,  li-ion polymer nie można nagrzewać ponad 50C - tak piszą na opakowaniu], a te w komórkach i palmtopach to w jakiś sposób połączenie li-ion i li-polimer chociaż chyba bardziej to jest li-ion
nie zdziwię się jeśli niedługo pojawi się nowa nazwa baterii tylko po to,żeby ludzie czuli,że kupują coś nowoczesnego, high tech, ...

oba typy li-xxx   nie lubią rozładowywania do zera , które to zero w tym wypadku oznacza np. 2,8 V i elektronika aku nie pozwoli się niżej rozładować ( prawie wszystkie li-xxx mają wbudowaną elektronikę [podobno niektóre baterie nokii nie mają] która zabezpiecza przed niewłaściwym potraktowaniem aku i tym samym przed awarią/wybuchem/stopieniem [ten typ wymaga naprawdę dokładnej kontroli napieć]) ,
czasami jednak działa to w ten sposób,że raz niewłaściwie potraktowany aku[niewłaściwa ładowarka ...] wyłącza się na stałe [taki bezpiecznik] chociaż nie doszło do uszkodzenia ogniwa to chroniaca je elektronika jest uszkodzona/wyłączona i teoretycznie można takie aku uruchomić)

w opisywanym przez perełkę przypadku aku zostało wyładowane do "zera" [czyli trochę jeszcze energii zostało] ale przez to,że nie było ładowane przez dłuższy czas, w wyniku samorozładowania napięcie spadło jeszcze bardziej i dedykowana ładowarka[albo sam akumulatorek] odmawia ładowania, jednak ppb można to jeszcze uratować przez powolne ładowanie niskim napięciem(2,5V) [jest to chyba opisane w linku jacola] do poziomu akceptowalnego przez ładowarkę ale ... to chyba nie jest zadanie do wykonania w domu - lepiej zasięgnąć opinii u firm zajmujacych się aku [wamtechnik czy jakoś podobnie]

*

Offline Ditron

• **
  • 143
baterie litowo-jonowe
« Odpowiedź #14 dnia: Styczeń 29, 2004, 20:05:56 »
ciekawe, ciekawe to wszystko co tu piszecie :)
apropos czy w H3970 jet Li Ion czy moze jakas inna bateria?
pytam bo byl juz taki watek na forum ale nie pamietam wnioskow.
pozdrowienia!!

baterie litowo-jonowe
« Odpowiedź #15 dnia: Styczeń 29, 2004, 20:30:19 »
Sprawdz w opcjach baterii :) Raczej z tego co pamietam to nic sie zasadniczo nie zmienilo w tej kwestii od 36xx do 55xx wiec li-ion.

*

Offline kozi

• **
  • 220
baterie litowo-jonowe
« Odpowiedź #16 dnia: Styczeń 29, 2004, 23:21:49 »
36xx miał li-polymer [czyli li-ion polymer { czyli taką prawie li-ion ;) } ] i raczej nie pojawił się w międzyczasie nowy typ akumulatora więc 39xx i nowsze mają to samo tylko wiekszą pojemność [1400mAh w 3970  chyba]

*

Offline Ditron

• **
  • 143
baterie litowo-jonowe
« Odpowiedź #17 dnia: Styczeń 31, 2004, 10:50:42 »
H3970    No więc w opcjach baterii napisane jest Li-Polymer, a na obudowie pocketa Li-Ion. Nie bede rozkrecal obudowy by zaspokic swoja ciekawosc, ale może ktoś zna odpowiedź...?

*

Offline kozi

• **
  • 220
baterie litowo-jonowe
« Odpowiedź #18 dnia: Luty 01, 2004, 13:12:19 »
li-ion polymer    [ile trzeba powtarzać?!]

http://www.danionics.com/sw1215.asp

zaspokojony ?   ;)

jeszcze może to :
What is special about Danionics’ battery solutions?
We develop and produce Lithium-Ion Polymer battery cells on the basis of a polymeric electrolyte, which – in our case – is in a gel form, while regular Lithium-Ion battery cells and most other batteries are based on fluids. The advantage of our batteries is flexibility: We can produce ultra thin batteries at a thickness of down to a millimetre, and in many sizes and shapes, which can be fitted exactly to the product of the customer. Another advantage is the fact that, if damaged, our Lithium-Ion Polymer batteries do not leak electrolyte (fluid), so the electronics is not damaged.

*

Offline Ditron

• **
  • 143
baterie litowo-jonowe
« Odpowiedź #19 dnia: Luty 03, 2004, 00:04:16 »
spoko spoko beznerwowo ;)