backup pewny na 100%?

• 15 Odpowiedzi
  • 990 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline kade

• 47
  • Sprzęt: MDA Compact IV
backup pewny na 100%?
« dnia: Luty 08, 2007, 09:05:40 »
Witam,
nie archiwum forum nic nie znalazłem, więc pytam, nie bijcie jeśli było.

Chodzi mi o zrobienie backup'a takiego który ma 100% odtworzy dane po HR.
Jako, że mam ipaq'a w nim jest narzędzie iPAQ Backup, czy ono robie dobrą kopie, czy polecacie coś innego

Drugi backup zrobiłem przy pomocy ActiveSync'a, na PC,  czy to też jest wystarczające, w sytuacji awaryjnej odtworzy mi wszystko ładnie, programy, dane, ustawienia ?

*

Offline pimpus sadelko

• 5146
  • Sprzęt: LooX n560, pda-n, iP4s, ipad 2
backup pewny na 100%?
« Odpowiedź #1 dnia: Luty 08, 2007, 09:29:23 »
ten z ipaq'a wystarczy bo to sprite backup czyli nie ma sensu kupowc nic innego bo to dobry soft, a czy wszystko odtworzy hmmm powinien  :)

*

Offline siwytd

• 857
  • Sprzęt: Samsung Galaxy S III
backup pewny na 100%?
« Odpowiedź #2 dnia: Luty 08, 2007, 09:29:46 »
ja polecam spb backup - uzywam od kilku miesiecy i jeszcze mnie nie zawiodl ;) natomiast sprite backup czasami nie przywracal mi wszystkich kontaktow :!:
chcialem dobrze - wyszlo jak zawsze :)

*

Offline ajed

• 6004
    • Strona prywatna
  • Sprzęt: iPhone 4s, iPad 2
backup pewny na 100%?
« Odpowiedź #3 dnia: Luty 08, 2007, 10:08:33 »
kade
iPAQ Backup działa dobrze. Przynajmniej o mnie. Nie miałem żadnych problemów z przywracaniem.

*

Offline kade

• 47
  • Sprzęt: MDA Compact IV
backup pewny na 100%?
« Odpowiedź #4 dnia: Luty 08, 2007, 10:10:42 »
OK dzięki, dobrze ze nie będzie trzeba kupować żadnego dodatkowego programu

A co z backup'em przez AS ? Warty jest coś.

*

Offline ST6

• **
  • 203
backup pewny na 100%?
« Odpowiedź #5 dnia: Luty 08, 2007, 14:44:51 »
NIE MA rozwiązań pewnych na 100%. Zawsze coś się może skaszanić, czy to na etapie zapisywania kopii, błąd w pamięci w przetrzymywanym pliku, czy przy odczycie, czy w ogóle karta padnie. Chcesz mieć pewność bliską 100% - rób kilka backupów jednocześnie, np. na HDD, na kartę i na CD-R. I nie kopiuj 3 razy tego samego pliku tylko 3 razy wykonaj backup. Wtedy zbliżysz sie do 100% ;)

Acha i nie trzymaj tych nośników w jednym miejscu. Np. CD-R w pracy, HDD w domu, a karta w Pockecie przy sobie. To zabezpieczy przed utratą w przypadku np. pożaru czy kradzieży. Moja firma regularnie odsyła backaupy do archiwum w sejfie bankowym, ale to w Twoim przypadku byłaby chyba lekka przesada ;)

*

Offline 6nt

• Ekspert Mio z GSM
  • 2545
  • Myślę, więc... myślę!
    • SGL-W
  • Sprzęt: HTC Kaiser z orangutana (TyTN II), MIO A701, SE K8
backup pewny na 100%?
« Odpowiedź #6 dnia: Luty 08, 2007, 15:31:53 »
Cytat: "siwytd"
ja polecam spb backup - uzywam od kilku miesiecy i jeszcze mnie nie zawiodl ;) natomiast sprite backup czasami nie przywracal mi wszystkich kontaktow :!:

A ja właśnie z SPB miałem problemy - po restore rozwalał mi nieodwracalnie ustawienia wygaszania ekranu. Sprite tego nie robi. A kontakty najlepiej po prostu synchronizować.

*

Offline kubiq

• 386
backup pewny na 100%?
« Odpowiedź #7 dnia: Marzec 19, 2007, 23:17:29 »
witam, moj problem jest bnatomiast takie, zrobilem sobie backup systemu tym wgranym ipaqowskim backupem ale baardzo namieszal i z niego zrezygnowalem, dzis zrobillem backup nowo zzainstalowanym spb backup no i nie wiem jak go wgrac teraz, takie troszku lamerskie pytanie ale no.. co zrobic ;] prosze o szybka pomoc, w pelni sprawne pda jest mi potrzebne na jutro

*

Offline qrees

• **
  • 133
  • Sprzęt: HTC Desire
backup pewny na 100%?
« Odpowiedź #8 dnia: Marzec 19, 2007, 23:46:59 »
Cytat: "kubiq"
witam, moj problem jest bnatomiast takie, zrobilem sobie backup systemu tym wgranym ipaqowskim backupem ale baardzo namieszal i z niego zrezygnowalem, dzis zrobillem backup nowo zzainstalowanym spb backup no i nie wiem jak go wgrac teraz, takie troszku lamerskie pytanie ale no.. co zrobic ;] prosze o szybka pomoc, w pelni sprawne pda jest mi potrzebne na jutro
uruchamiasz po prostu backup który został stworzony przez spb backup (to jest program, więc wystarczy na niego kliknąć, stuknąć, puknąć czy kto co tam chce).

*

Offline kubiq

• 386
backup pewny na 100%?
« Odpowiedź #9 dnia: Marzec 19, 2007, 23:53:30 »
:D co za filozofia, grzebalem z godzine i sie nie dogrzebalem, a ikonki widzialem i kopiowalem, konwertowalem backupy na wiele sposobow :D dziekuje!

*

Offline Kajetan Krykwiński

• 6211
    • Kocham Wieluń: dziennik internetowy poruszający zagadnienia związane z Wieluniem i okolicami
  • Sprzęt: Karton antyków. Albo i dwa.
backup pewny na 100%?
« Odpowiedź #10 dnia: Marzec 20, 2007, 13:03:49 »
Co do tego backupu z ipaq to niezbyt polecam. Po przywróceniu wcięło mi kilka ikonek z menu start, tapetę pulpitu i na dzieńdobry pocket zawisł

*

Offline edmun

• 933
    • Zdjęcia ślubne, Fotografia ślubna
  • Sprzęt: SGH-I780
backup pewny na 100%?
« Odpowiedź #11 dnia: Marzec 20, 2007, 13:45:08 »
Spb Backup. jeszcze mi się nie zdarzyło żeby mnie zawiódł
SGH-I780 + Heineken78 Marvel Dream WM 6.5.3 96dpi
HTC ONE S
TTI TCB-880 + Sirio ML145
Alhambra TDI

*

Offline KrzysiekM

• 371
  • Warszawa
  • Sprzęt: iPAQ hx4700, Nokia N95 8GB
backup pewny na 100%?
« Odpowiedź #12 dnia: Marzec 20, 2007, 18:29:53 »
Cytat: "kitor"
Co do tego backupu z ipaq to niezbyt polecam. Po przywróceniu wcięło mi kilka ikonek z menu start, tapetę pulpitu i na dzieńdobry pocket zawisł

Panowie! Nie można wszystkiego generalizować! Jest sporo czynników, które mimo posiadania bardzo dobrego programu do backupu, ten backup może coś wywalić. Należy pamietać przede wszystkim o tym, że backup zrobiony w momencie, kiedy coś pracuje niestabilnie w systemie ale nie daje wyraźnych objawów, to po odzyskaniu ustawień takim backupem - system często się wykrzacza lub coś gubi.
Ja osobiście korzystam od ponad dwóch lat z iPAQ-wego SpriteBackup i nigdy nie miałem z nim żadnych problemów.

*

Offline Asassello

• 594
  • Sprzęt: LOOX 718, i600, i5700
backup pewny na 100%?
« Odpowiedź #13 dnia: Marzec 20, 2007, 18:41:46 »
Kurka a mnie SPB Backup jakoś rozregulowywał system  :mysli: , coś jak u 6nt (palmtop sam się włączał np. w nocy i zżerał baterię do zera).

*

Offline qrees

• **
  • 133
  • Sprzęt: HTC Desire
backup pewny na 100%?
« Odpowiedź #14 dnia: Marzec 21, 2007, 18:44:42 »
Cytat: "Asassello"
Kurka a mnie SPB Backup jakoś rozregulowywał system  :mysli: , coś jak u 6nt (palmtop sam się włączał np. w nocy i zżerał baterię do zera).

To zaznacz żeby nie robił backupów jak nie jest podłączony do zasilania.

*

Offline Asassello

• 594
  • Sprzęt: LOOX 718, i600, i5700
backup pewny na 100%?
« Odpowiedź #15 dnia: Marzec 21, 2007, 20:48:12 »
Chodzi o to, że palmtop włączał się sam w dowolnym momencie (nie podczas albo tuż po/przed backupem). Testuję Sprite.