Ja akurat przesiadlem sie z X5 na HP4150 - moje porownanie mozesz przeczytac w watku
http://www.pdaclub.pl/forum/posty.php?temat_id=6980#34172Co prawda to nie 1930 ale podobny

jakby wiekszy brat
Z najwiekszych roznic:
+dla HP masa i rozmiar - w sumie po to zmienilem chociaz wiekszy lepiej lezy w dloni, glosniczek, ciut szybszy chip grafiki przy odtwarzaniu filmow i szybkich grach
+dla Della - Bateria, _Jog_, kołyska- duzo latwiej sie wklada pocketa, aplikacje w zestawie, CF ktory uzywalem tylko w sumie do kart z aparatu, osobne wejscie do zasilania
Najbardziej rozczarowal mnie reklamowany ekran HP. Jest co prawda bardziej kontrastowy i jasniejszy od Della ale ten efekt zolci powiekszajacy sie z katem i zmiana jasnosci elementow bialych vs szarych to dla mnie jakas pomylka HP. Dodatkowo w HP jest duzo mniej regulacji podswietlania, trybow do z zasilaniem i bez oraz najnizszy poziom HP jest zbyt jasny do czytania w nocy.
Dell nie lubi niektorych sprzetow np kart SD SunDisc, BT itd trzeba wpierw poczytac strone AximSite zanim sie cos wybierze.