Asus MyPal A716 - mylace wskazania pojemnosci baterii

• 19 Odpowiedzi
  • 1031 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline agollum

• **
  • 206
  • Sprzęt: iPhone 4, HTC Diamond, HTC Artemis, Asus A716
« dnia: Czerwiec 02, 2005, 22:37:22 »
Witam i od razu do rzeczy,
PDA jak w temacie. Slucham przez wbudowany glosnik MP3, po okolo 8-10 godzinach wskaznik baterii pokazuje naladowanie 10%. Wszystko niby OK, ale na tych 10% mozna odtwarzac muzyke jeszcze nastepne 8-10 godzin. Dotyczy to (czyli wskazania baterii) zarowno wbudowanego oprogramowania Asusa jak i innych programow zawierajacych wskaznik baterii.
Macie podobne objawy? W A716, A730, innych PDA? I ewentualnie da sie cos z tym zrobic?
AGollum

*

Offline misiaczek

• **
  • 100
  • Sprzęt: HTC Sensation + HTC Touch Pro2 + HTC TyTN2
« Odpowiedź #1 dnia: Czerwiec 02, 2005, 22:41:40 »
ja mam to samo z asus a620bt. poziom baterii spada mi do 5%, a nawet 1%, odpalaja sie programy, ktore chca wykonac backup, a spokojnie moge jeszcze przez kilka godzin robic rozne rzeczy. co najdziwniejsze jeszcze nigdy nie przydarzyl mi sie hardreset z powodu wyczerpania baterii...tzn. nie testowalem jak dlugo moge popracowac na tym 1% procencie, ale jest to co najmniej 6 godzin.

*

Offline agollum

• **
  • 206
« Odpowiedź #2 dnia: Czerwiec 02, 2005, 23:12:09 »
Domyslam sie, ze nie udalo Ci sie nic z tym zrobic? Jak przez mgle pamietam, ze czytalem w sieci o tym problemie, ale chyba nikt nie sugerowal rozwiazania. Szkoda, bo jak dla mnie w takiej sytuacji wskaznik baterii jest zupelnie bezuzyteczny...
AGollum

*

Offline spooky

• **
  • 152
  • Sprzęt: HTC TP
« Odpowiedź #3 dnia: Czerwiec 03, 2005, 22:01:48 »
Hmm...Dziwne... U mnie nie ma tego problemu... W sensie jak mi pokazuje 10 % to po jakimś czasie (nie długiem ) jest dead :/
Muszę go przetestować dokładnie ile pójdzie z mp3 na głośniku...

*

Offline agollum

• **
  • 206
« Odpowiedź #4 dnia: Czerwiec 03, 2005, 22:10:42 »
Daj znac jak poszlo, chociaz pewnie problem Cie nie bedzie dotyczyl - u mnie nie ma znaczenia jakiej aplikacji uzywam. Zawsze po osiagnieciu okolo 10% poziomu naladowania (na wskazniku) w rzeczywistosci jest jeszcze prawie drugie tyle.
Pozdrawiam
AGollum

*

Offline perpetum

• *
  • 51
  • A716,MDA3 ,MDA4 , HTC HDmini
  • Sprzęt: ROM billyj80 2.03.530.2
« Odpowiedź #5 dnia: Czerwiec 07, 2005, 21:57:21 »
U mnie też nie ma tego problemu , a ostatnio nawet szybko coś mi kończy się bateria , jak mam 10% to zaczynam się spieszyć , bo kilkakrotnie wyłączył się.
agollum a formatowałeś baterię ? niby nie trzeba ale kilka wypowiedzi traktowało o pewnych różnicach przy sformatowanej i nie baterii.
Ja na wszelki wypadek to zrobiłem (w laptopie też i jest różnica kolega co ma taki sam laptop ma już baterię o około 20% słabszą).
No ale to tylko takie sugestie.

*

Offline agollum

• **
  • 206
« Odpowiedź #6 dnia: Czerwiec 08, 2005, 09:14:40 »
Dzieki za wskazowke. Niestety formatowalem baterie pare razy i nic nie pomoglo. Chyba dzis zadzwonie do serwisu. Jak mi sie uda z kims skontaktowac dam Wam znac.
Na razie
AGollum

« Odpowiedź #7 dnia: Czerwiec 09, 2005, 12:20:15 »
Ja dzisiaj sprawdzałem jak jest na moim A716. Poniżej wkleiłem eksport z pluginu Uptime Meter Plugin v3.4.2:

Uptime Meter Plugin v3.4.2
Copyright(C) 2002-04 by Alexander Eltsyn (ae@ae.inc.ru)

Report generated: 05-06-09, 11:30
Timer started 05-06-07, 06:33, 2d ago
Current uptime: 8:02
Battery charge level: 10%

Uptime   Charge
-----------------
  1:03     100%
  1:04      90%
  1:30      80%
  2:06      70%
  3:38      60%
  3:59      50%
  4:01      40%
  4:04      30%
  4:18      20%
  4:40      10%

Test przeprowadziłem przy włączonym programie XCPUScalar ustalonym na 200 mHz.

Do 10% pracowałem w miarę normalnie tzn. troche grania, pisania itd. Zaznaczam, że nie grałem w żadną wymagającą grę (skoro na 200 mHz chodziła). Większą część czasu leciała muzyczna MP3 przy wyłączonym ekranie.

Jak spadło do 10% włączyłem film w betaPlayerze.

Co ciekawe można zauważyć, że od 100% do 10% wyładowanie trwało (o ile dobrze to odczytuje) 4 godziny 40 minut.

Natomiast wyładowanie 10% do wyłączenia PDA od 8:00 do 11:30 więc 3,5 godziny.

Faktycznie z tym wskaźnikiem baterii jest coś nie tak. Chyba, że dla bezpieczeństwa Asus tak ustawił aby PDA się nie rozładował choć dziwne bo A716 ma przecież jeszcze baterię podtrzymującą (backup battery).

*

Offline agollum

• **
  • 206
« Odpowiedź #8 dnia: Czerwiec 09, 2005, 13:26:28 »
Dzieki za testy. Wyglada na to, ze potwierdzaja sie moje obserwacje, tzn. mniej wiecej tyle samo trwa spadek do 10% ile rozladowanie od 10% do 0.
Nie wydaje mi sie, zeby to mogla byc normalna sytuacja - przeciez od tych 10% PDA praktycznie nie mozna spokojnie uzywac. Ja mam np. na palmtopie sporo waznych danych i zainstalowanego oprogramowania i nie usmiecha mi sie odtwarzanie systemu po zupelnym rozladowaniu. No a przy takim zachowaniu wskaznika baterii rzeczywisty poziom naladowania moze wynosic (przy wskazaniu 10%) zarowno 1% jak i 50%.
Co do serwisu Asusa - firmy Oriko. Na razie nie chce sie wypowiadac bo jestem pod wplywem adrenaliny po kilkugodzinnych probach skontaktowania sie z kims kompetentnym. Sprawdze jeszcze i dam znac.
Pozdrawiam
AGollum

*

Offline enigma

• *
  • 80
  • Sprzęt: HTC TyTN II, HTC Desire
« Odpowiedź #9 dnia: Czerwiec 13, 2005, 12:32:14 »
Ale przeciez nawet jaki Ci bateria padnie, to w czym problem 716 ma baterie podtrzymujaca, ktora powinna jeszcze kolo tygodnia utrzymac pamiec. Wiem, bo sam to cwiczylem, a co do wskazan, to w pelni sie z tym zgadzam, ze pokazuje dziwne rzeczy :(

*

Offline kanczug

• 19211
    • http://www.pdaclub.pl
« Odpowiedź #10 dnia: Czerwiec 13, 2005, 13:49:01 »
Bateria podtrzymujaca, ktora podtrzymuje stan pamieci przez tydzien :)) Hehe ... to jest dobre. Bateria podtrzymujaca ma pojemnosci kilkunastu mAh i jest w stanie podtrzymac dane zaledwie przez kilkanascie minut - tylko na czas wymiany baterii glownej. Nie pelni zadnej roli przy podtrzymywaniu danych w momencie rozladowania baterii glownej.

*

Offline agollum

• **
  • 206
« Odpowiedź #11 dnia: Czerwiec 13, 2005, 16:33:40 »
Nie sprawdzalem czasu dzialania baterii podtrzymujacej, ale nawet gdyby dzialala dluzej niz pisze Jakub to i tak bledne wskazania sa klopotliwe - zabierasz sprzet do pracy i albo musisz miec gdzies dostep do zasilania, albo trzeba sie liczyc z tym, ze nie wiedziec kiedy skonczy sie mozliwosc pracy. Szczegolnie w pracy wymagajacej mobilnosci moze to zniszczyc nerwy...
W kazdym razie uwazam to za usterke i bede zadal naprawy.
A co do serwisu Asusa - dalej nie ma nikogo kompetentnego. Bede dzwonil dalej.

[Dodano: 2005-06-13 19:47:25]
Enigma,
a jak ze wskazaniami u Ciebie?
AGollum

« Odpowiedź #12 dnia: Czerwiec 13, 2005, 19:59:40 »
No tak jest to kłopotliwe. Ja narazie mam pośrednie rozwiązanie. Za pomocą pluginu, który wyżej już wspomniałem, można przy 10% zresetowac timer. Skoro wiem, że od 10% trzyma około 3,5 godziny to jak wskazania czasu się zacznie zbliżac do około 3 godzin to wiadomo, że trzeba ładowac :) Wiadomo, że to nie do końca pomoże ale zawsze jest to jakiś punkt orientacyjny.

Ja teraz mam inny problem. Po rozładowaniu baterii, aż do wyłączenia się PDA, teraz nie chce mi się do 100% naładowac :) Po wyciągnięciu z ładowania wskaźnik skacze z 90% praktycznie po kilku minutach już jest 60%.

Coś czuję, że czas tej baterii dobiegł końca :(

*

Offline agollum

• **
  • 206
« Odpowiedź #13 dnia: Czerwiec 13, 2005, 20:05:50 »
Myslalem o tym, ale w moim przypadku nie bedzie to zbyt praktyczne. Uzywam duzo roznego typu programow - niektore pewnie z 10x bardziej pradozerne niz inne.
Co do Twojej baterii - moze to tez problem z pomiarem naladowania. Oryginalna bateria powinna bardzo dlugo sprawnie pracowac.
Pozdrawiam
AGollum

*

Offline enigma

• *
  • 80
  • Sprzęt: HTC TyTN II, HTC Desire
« Odpowiedź #14 dnia: Czerwiec 13, 2005, 21:15:39 »
Cytat: Jakub Kańczugowski
Bateria podtrzymujaca, ktora podtrzymuje stan pamieci przez tydzien :)) Hehe ... to jest dobre. Bateria podtrzymujaca ma pojemnosci kilkunastu mAh i jest w stanie podtrzymac dane zaledwie przez kilkanascie minut - tylko na czas wymiany baterii glownej. Nie pelni zadnej roli przy podtrzymywaniu danych w momencie rozladowania baterii glownej.

A to ciekawe, bo raz po rozladowaniu baterii glownej (nie chcial sie juz wlaczyc) palmtop lezal przez kilka dni i nic mu nie ucieklo.

Do agollum:
Tez pokazuje dziwne rzeczy, dzis w ramach testow przy 10% udalo mi sie obejrzec dwa filmy i.... dalej mam 10% :) Wlaczylem jeszcze WiFi, co zawsze mocno drenuje baterie, PDA krzyczy juz na czerowono, ze bateria slaba, ale dalej jest 10% i nadal dziala.

*

Offline kanczug

• 19211
« Odpowiedź #15 dnia: Czerwiec 13, 2005, 21:23:24 »
Palmtop nigdy nie rozladowuje baterii glownej do konca od razu. Jak juz nie chce sie wlaczac to nadal pozostaje zapas energii do zasilania palmtopa przez kilkanascie godzin nawet do kilku dni - zalezy od modelu palmtopa. Oczywiscie wtedy nie da sie go juz wlaczyc by dodatkowo nie obciazac baterii, ktora ma podtrzymac dane.

[Dodano: 2005-06-13 21:23:42]
Wyciagnij baterie glowna na kilka godzin to pogadamy :)

*

Offline agollum

• **
  • 206
« Odpowiedź #16 dnia: Czerwiec 13, 2005, 22:30:13 »
Jakub - powstrzymaj sie od sadystycznych porad ;)
Enigma - zaczynam podejrzewac, ze wszystkie A716 maja ta sama wade, ale nie kazdy uzytkownik zwrocil na to uwage.
AGollum

« Odpowiedź #17 dnia: Czerwiec 14, 2005, 10:37:53 »
Hehe! Jakub ma rację (zresztą czy kiedyś nie miał :) ). Zrobiłem teścik. Wyciągnąłem baterię z A716 i odczekałem 1 godzinę. Po tym czasie wsadziłem główną baterię i sprawdziłem stan baterii backup.

Po 1 godzinie wynosił 40%. Więc jak sądzę (o ile nie jest zaś skopany licznik) to bateria backup wytrzyma około 1,5 godziny więc Jakub i tak podał wariant optymistyczny z tymi kilkoma godzinami.

*

Offline kanczug

• 19211
« Odpowiedź #18 dnia: Czerwiec 14, 2005, 10:50:07 »
No to i tak niezla ta bateria backupowa... w wiekszosci PDA trzyma niecala godzine chyba :)

*

Offline agollum

• **
  • 206
« Odpowiedź #19 dnia: Czerwiec 14, 2005, 16:04:11 »
Dodzwonilem sie dzis do (ponoc) kompetentnej osoby w serwisie Asusa, ktora stwierdzila, ze to usterka i maja naprawiac sprzet. Nie wiem jak ja wytrzymam bez palmtopa :( W kazdym razie po powrocie sprzetu z serwisu dam znow znac jakie efekty naprawy. Chyba, ze nie zdobede sie na wyslanie sprzetu ;)
Pozdrowienia
AGollum