Jestem posiadaczem AUSA A620BT od wczoraj - jest to mój pierwszy Pocket PC - wcześniej miałem Psiona 5MX.
Przyglądałem się Pocketom od jakiegoś czasu, testowałem IPAQ 1930, dlaczego wybrałem Asusa - przede wszystkim za Compact Flasha, oraz BT oraz akcesoria w cenie.
W komplecie dostałem futerał i stację dokującą z ładowarką - więc odpada upierdliwe podłaczanie kabla zasilającego do kabla danych - jak w IPAQ. Futerał i stację do 19xx trzeba dokupić osobno.
Co do baterii - to jest to dopiero jej pierwsze ładowanie, więc nie mogę powiedzieć, faktem jest że wytrzymał cały dzień dosyć intensywnego testowania - non stop instalacja programów, testowanie - jak to z nowym sprzętem. Wydaje mi się, że jak testowałem IPAQ 1930 - to w czasie takich testów minimum 2x go ładowałem.
Nie chcę w tym miejscu opisywać swoich sugesti o systemie PocketPC, bo jako ktoś kto przesiada się z Psiona 5MX (rozpadł się niestety), to miałbym same negatywy - (nie)zamykanie programów, koniecznośc instalowania dodatkowego programu do przełączania między zadaniami, co chwila to trzeba korzystać z przycisku reset - na szczęście jest łatwo dostępny - ci którzy korzystali z Psiona 5MX - wiedzą co czuję

Jeszcze o baterii - w panelu kontorlnym znalazłem programik ausa któtym można wybrać częstotliwość zegara procesora 200/300/400 lub AUTO - to rzeczywiście działa. Nie miałem benchmarka ale wbudowana przeglądarka JPGów działa dokładnie 2x szybciej na pełnej mocy.
Podejrzewam że 19h jeśli jest osiągalne, to w trybie 200 lub AUTO.
Oczywiście przy normalnym użytkowaniu na najwolniejszym trybie nie widać specjalnego spowolnienia. Notatki, kontakty, kulki - wszystko działa sprawnie. Dokumentacja zaleca tryb 300Mhz dla odsłuchu MP3, 400Mhz dla gier i VIDEO.
Skoro o MP3 mowa - to dźwięk z głośniczka jest taki sobie (powiedzmy że niczego lepszego się nie spodziewałem) nie pamiętam też jaki był w IPAQ - zresztą aby porównać musiałbym mieć oba równocześnie. Ale za to dźwięk w słuchawkach jest na pewno bardzo dobry. Nie jestem jakimś tam audiofilem, ale czytałem opinie, w których ludzie marudzili że na swoich pocketach na maksymalnej głośności ledwo co słyszą - tutaj słychać bardzo dobrze i głośno już na połowie "skali".
No a teraz pytanko ode mnie - do posiadaczy innych Pocketów. Powiedzcie mi jak to jest z kompatybilnością pomiędzy różnymi Pocketami - bo jako NOWY - posciągałem co się dało: QUAQEa, DOOMa, Rive Raider 2003, Raymana, Pocket MVP ... i żanda z tych rzeczy mi nie działa.
Pocket MVP - czarny ekran i zwis, albo czarny ekran i scieżka audio
Rayman - czarny erkan
River Raider - zepsuta ikonka, po kliknięciu nic
Doom, QUAKE - nawet jak się odpali główne menu to dalej nie działa