ASUS MYPAL A600 /ew. 620

• 15 Odpowiedzi
  • 2210 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

ASUS MYPAL A600 /ew. 620
« dnia: Październik 31, 2003, 21:21:52 »
Czy posiada ktoś ten model i mógłby sie o nim wypowiedzieć?(a600) Jego cena jest w miarę porównywalna do ipaq 1915 a parametry z tego co widzialem o niebo lepsze.... Kusząca oferta (mimo ze palm juz swoje miesiace ma-model nie konkretny egzemplarz). Ewentualnie moze a620 jeszcze? Potrzebuje cos do 1500zl ,zeby obslugiwalo bez problemu divx mp3 itp... a asus ma 400mhz(obie wersje) , a ipaq 1915 tylko 203:(

Pozdrawiam

ASUS MYPAL A600 /ew. 620
« Odpowiedź #1 dnia: Listopad 01, 2003, 18:57:14 »
Ja tez chetnie poznalbym wrazenia uzytkownikow a620, jak sie sprawdza w zastosowaniach multimedialnych bo to chyba jedyny porownywalny model w kategori cenowej do axim x5. Jak to jest z tymi 19h trzymania? A jak nie wrazenia to przynajmniej jakies wnisoki osob bardziej w temacie.

*

Offline falcon

• **
  • 145
ASUS MYPAL A600 /ew. 620
« Odpowiedź #2 dnia: Listopad 01, 2003, 22:48:48 »
Jestem posiadaczem AUSA A620BT od wczoraj - jest to mój pierwszy Pocket PC - wcześniej miałem Psiona 5MX.

Przyglądałem się Pocketom od jakiegoś czasu, testowałem IPAQ 1930, dlaczego wybrałem Asusa - przede wszystkim za Compact Flasha, oraz BT oraz akcesoria w cenie.

W komplecie dostałem futerał i stację dokującą z ładowarką - więc odpada upierdliwe podłaczanie kabla zasilającego do kabla danych - jak w IPAQ. Futerał i stację do 19xx trzeba dokupić osobno.

Co do baterii - to jest to dopiero jej pierwsze ładowanie, więc nie mogę powiedzieć, faktem jest że wytrzymał cały dzień dosyć intensywnego testowania - non stop instalacja programów, testowanie - jak to z nowym sprzętem. Wydaje mi się, że jak testowałem IPAQ 1930 - to w czasie takich testów minimum 2x go ładowałem.

Nie chcę w tym miejscu opisywać swoich sugesti o systemie PocketPC, bo jako ktoś kto przesiada się z Psiona 5MX (rozpadł się niestety), to miałbym same negatywy - (nie)zamykanie programów, koniecznośc instalowania dodatkowego programu do przełączania między zadaniami, co chwila to trzeba korzystać z przycisku reset - na szczęście jest łatwo dostępny - ci którzy korzystali z Psiona 5MX - wiedzą co czuję :)

Jeszcze o baterii - w panelu kontorlnym znalazłem programik ausa któtym można wybrać częstotliwość zegara procesora 200/300/400 lub AUTO - to rzeczywiście działa. Nie miałem benchmarka ale wbudowana przeglądarka JPGów działa dokładnie 2x szybciej na pełnej mocy.

Podejrzewam że 19h jeśli jest osiągalne, to w trybie 200 lub AUTO.
Oczywiście przy normalnym użytkowaniu na najwolniejszym trybie nie widać specjalnego spowolnienia. Notatki, kontakty, kulki - wszystko działa sprawnie. Dokumentacja zaleca tryb 300Mhz dla odsłuchu MP3, 400Mhz dla gier i VIDEO.

Skoro o MP3 mowa - to dźwięk z głośniczka jest taki sobie (powiedzmy że niczego lepszego się nie spodziewałem) nie pamiętam też jaki był w IPAQ - zresztą aby porównać musiałbym mieć oba równocześnie. Ale za to dźwięk w słuchawkach jest na pewno bardzo dobry. Nie jestem jakimś tam audiofilem, ale czytałem opinie, w których ludzie marudzili że na swoich pocketach na maksymalnej głośności ledwo co słyszą - tutaj słychać bardzo dobrze i głośno już na połowie "skali".

No a teraz pytanko ode mnie - do posiadaczy innych Pocketów. Powiedzcie mi jak to jest z kompatybilnością pomiędzy różnymi Pocketami - bo jako NOWY - posciągałem co się dało: QUAQEa, DOOMa, Rive Raider 2003, Raymana, Pocket MVP ... i żanda z tych rzeczy mi nie działa.

Pocket MVP - czarny ekran i zwis, albo czarny ekran i scieżka audio
Rayman - czarny erkan
River Raider - zepsuta ikonka, po kliknięciu nic
Doom, QUAKE - nawet jak się odpali główne menu to dalej nie działa

ASUS MYPAL A600 /ew. 620
« Odpowiedź #3 dnia: Listopad 02, 2003, 13:13:44 »
czy a620 jest wyposazony w baterie podtrzymujaca pamiec po wyladowaniu bateri glownej, tak jak np. ma to miejsce w aximach?

ASUS MYPAL A600 /ew. 620
« Odpowiedź #4 dnia: Listopad 02, 2003, 23:23:11 »
hp ipaq 5555: wszystkie wymienione programy dzialaja bez przeszkod!
compaq ipaq 3630: rayman dziala,quake dziala, reszty nie testowalem!

ASUS MYPAL A600 /ew. 620
« Odpowiedź #5 dnia: Listopad 03, 2003, 13:45:59 »
Hmmm... wydaje się, że błąd musi tkwić gdzieś indziej - wszystkie te programy powinny normalnie działać na każdym Pocket PC z systemem 2002 lub 2003. Na moim 2210 działają bez najmniejszego problemu.

ASUS MYPAL A600 /ew. 620
« Odpowiedź #6 dnia: Listopad 04, 2003, 06:44:58 »
Co z tą baterią podtrzymującą??? Może któryś z userów forum posiada palma asusa i moglby cos o nim napisac ???(jakies wrazenia , zalety,wady)bo brakuje tego na forum :D pozdrawiam

ASUS MYPAL A600 /ew. 620
« Odpowiedź #7 dnia: Listopad 04, 2003, 13:55:41 »
Komus udalo sie uruchomic te gierki co pisal falcon na pda asusa???

A moze jest to wina wersji co posciagales? a nie palma?(moze nie pod ten procesor albo jakies wersje lewe lub fake??).

*

Offline perla

• 2689
  • Sprzęt: Samsung Tab2- 7, Galaxy S2 , Kindle 3,
ASUS MYPAL A600 /ew. 620
« Odpowiedź #8 dnia: Listopad 04, 2003, 21:58:02 »
> falcon
>same negatywy - (nie)zamykanie programów,
>, co chwila to trzeba korzystać z przycisku reset
Te problemy ktore opisujesz to bajka z innej epoki. Jak do kazdego PDA sa programy lepiej lub gorzej wspolpracujace ze soba. Wzglednie standardowy zestaw firmowych programow + jakies wybrane niezbedne, nie powoduja w znanych mi PDA z PocketPc takich problemow przez wiele miesiecy uzytkownia !!

*

Offline falcon

• **
  • 145
ASUS MYPAL A600 /ew. 620
« Odpowiedź #9 dnia: Listopad 06, 2003, 00:29:42 »
Perła: rozumiem że bronisz idei windowsów w PDA, ale nie rozumiem zdania: "do kazdego PDA sa programy lepiej lub gorzej wspolpracujace ze soba".

Co masz przez to na myśli? Ja na przykład wcale nie chcę żeby emulator gameboya współpracował z raymanem, nie potrzebuję żeby River Raider współpracował z Pocket Excelem, ba... nawet nie wymagam żeby Pocket Doom współpracował z Pocket Quakiem.

Ja bym tylko chciał żeby każdy z tych programów się uruchamiał, działał, a w razie kłopotów ZAMYKAŁ.

Pewnie mi nie uwierzysz - ale w czasie 2 lat użytkowania Psiona 5MX - sprzętowego resetu używałem tylko dwa razy - i oba dwa razy z chęci przeinstalowania jednego programu na nowo.

Tymczasem - tutaj, mam całkiem fajne urządzonko, wybrane programy rzeczywiście działają, ale wypadek poszczególnych programów - wywala cały systemik. Zostajesz przed ciemnym, bądź nie ciemnym ekranem z 4 klawiszami kursorem i rysikiem którym możesz sobie pukać po ekranie ile Ci się rzewnie podoba - ale i tak nic nie zrobisz - do czasu jak nie użyjesz tylnego resetu.

A co do wersji prograów, to proszę Karolu, nie rób ze mnie ofiary :) Jeśli chodzi o elektroziczne gadgety - to jestem ich miłośnikiem od zawsze. I naprawdę zdązyłem się już zorientować że TERAZ mam Pocketa z procesorem Xscale/ARM. :)

A programy o których mówię - posciągane ze stron producentów np. Trujah Episode II z http://www.jimmysoftware.com - pokazuje się czarny ekran, napisik "Loading" po czym wraca do katalogu games.

Nie miejcie mi za złe... po prostu trochę mi się nie podoba, że to ja muszę się nauczyć - jakich ruchów nie wykonywać, żeby maszynka się nie zawiesiła. Postaram się pomęczę te gry, jak nie zadziała to spróbuję się dowiedzieć  w ASUSie co o tym sądzą, a narazie zwalę to na karb tego że jestem nowy w tym ogródku :)

Pozdrawiam

*

Offline kanczug

• 19211
    • http://www.pdaclub.pl
ASUS MYPAL A600 /ew. 620
« Odpowiedź #10 dnia: Listopad 06, 2003, 01:44:20 »
Nie kazdy pocket jest taki sam. Najbardziej istotna roznica to kontrolery grafiki. Stare gry robione jeszcze za czasow krolowania iPAQow 36xx nie uruchamiaja sie niestety na nowych palmtopach. Objawia sie to wlasnie czarnym, albo "udziwnionym" wygladem ekranu.

Jesli chodzi o wspolprace programow, to chodzilo o ich "wspolprace" z okienkami. Nie kazdy programista jest na tyle dobry by napisac aplikacje idealnie dzialajaca w kazdych warunkach.

Co do niezamykania aplikacji to jest to problem, albo raczej cecha systemu Pocket PC. Istnieja jednak aplikacje ktore sprawiaja iz krzyzyk zamyka programy.

*

Offline perla

• 2689
ASUS MYPAL A600 /ew. 620
« Odpowiedź #11 dnia: Listopad 06, 2003, 08:21:34 »
Moj osąd wystarczającej stabilnosci pocketow (rowniez starszych) bierze sie stąd że z załozenia nie instaluję gier i rozmaitych multimediów . Zakladam że PDA jest to rewelacyjny notatnik, przegladarka poczty , internetu itd ale nie notebook ani PC. Tak wiec przez wiele miesiecy rowniez nie potrzebowalem uzyc resetu i Twoja irytacja a moze nawet rozczarowanie trudniej mi zrozumiec,  bo kazde urządzenie komputerowe ktore jest rozbudowywane przez uzytkownika o programy firm niezaleznych jest jak wiemy obarczone ryzykiem uda sie lub nie.
Pocket Pc w wersji standardowej ma tak wiele w komplecie ze 90 % osob wystarcza do tego co przewidzial producent. To tyle wyjasnien, nie zamierzam wychwalac PocketPc ani MS bo do powaznych rzeczy uzywam zupelnie innych systemow a to jest tylko b. potrzebny gadzet i niech tak zostanie. A jak ma jeszcze np. Wi-fi to moje potrzeby i sądzę większości sa w najblizszej przyszlosci zaspokojone. Pozdrawiam i nie irytuj się tylko ciesz z tego co masz.

*

Offline bastiann

• 919
  • Sprzęt: ERA G2
ASUS MYPAL A600 /ew. 620
« Odpowiedź #12 dnia: Listopad 06, 2003, 14:21:25 »
A moze niektóre problemy z grami wynikają z faktu iż niektóre programy usiłyją wgrać swoją wersje biblioteki gx.dll. Może warto pozostać przy oryginalnej wersji? Mnie sie zdażyło kilkukrotnie, że przy isntalacji jakiś multimediów Instalator chciał podmienić ten właśnie plik na starszy. Oczywiście nie zgadzałem się na to.

ASUS MYPAL A600 /ew. 620
« Odpowiedź #13 dnia: Listopad 06, 2003, 22:45:38 »
Widział któs może gdzię klawiaturę do tego modelu (a620) ??? Taką jaka jest pokazana na stronie asusa...? Ewentualnie jakąś inną kompatybilną

*

Offline perla

• 2689
ASUS MYPAL A600 /ew. 620
« Odpowiedź #14 dnia: Listopad 07, 2003, 13:32:06 »
Wczesniej ASUS-em sie nie interesowalem ale gdy go zobaczylem budzi moje zainteresowanie. Twoje (falcon) cenne uwagi traktuje jako ew. przestroge , bo moze ASUS ma pewne problemy kompatybilnosci z innymi pocketami. Miejmy nadzieje ze NIE, bo jest maly, lekki funkcjonalny i .. wzglednie niedrogi. Jesli rowniez bedzie dzialal na nim np. emulator dos-a a co za tym idzie np telnet to bedzie w moich oczach jeszcze bardziej interesujacy. Pozdrawiam.

*

Offline falcon

• **
  • 145
ASUS MYPAL A600 /ew. 620
« Odpowiedź #15 dnia: Listopad 08, 2003, 01:34:32 »
INFORMACJA O BATERIACH w Asusie 620BT.

Tak jak obiecywałem przeprowadziłem kilka testów:
1) odtwarzanie filmu FinalDestination - procesor na maxa (400Mhz), podswietlenie na Maxa, Dzwiek przez wbudowany glosnik - po godzinie projekcji - bateria zeszla z 100 do ok. 75% (pomiar - orientacyjny linijka na oryginalnym wskazniku)

2) odtwarzanie filmu (jw.) - procesor na 200Mhz, dzwiek minimum, podswietlenie 10% (normalnie widoczny obraz - komfortowy w pomieszczeniu i przy normalnej pracy) - po 1,5h filmu i 30min lezenia (z włączonym podświetleniem) - bateria ze 100% zeszła do 85% ( 1,5 ostrej pracy - to 15% baterii). Czyli powinno wystarczyc na 10h oglądania Filmów !!!

jedna uwaga: film był przygotowany do oglądania pod PPC: 12,5fps, wstępnie odwrócony i przeskalowany do 320x200, DivX5.0.5. 128kbit

A teraz ostatnia informacja. Zainstalowałem Omega Battery Pack. Między innymi pokazuje on w % i w godzinach stan baterii. Wygląda na to że mierzy on szybkość obniżania się poziomu baterii i na tej podstawie wylicza pozostały czas. Po dojściu baterii do 80% pokazuje 11h pozostałego czasu. Ustawienia - procesor na 200Mhz, podświetlenie na 10%.

Oczywiście - po tych kilku testach nie mam jeszcze pewności - czy np. wskaźnik jest w pełni liniowy, ale wygląda na to że z 19h podawanych przez producenta można spokojnie osiągnąć ok. 12h.

A jak to jest w innych Pocketach??? HP podaje że IPAQ2220 działa do 8 godzin - a ile to jest w praktyce?