ASUS a620, zgon POMOCY!

• 21 Odpowiedzi
  • 545 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline Safin

• 12
ASUS a620, zgon POMOCY!
« dnia: Listopad 12, 2005, 22:21:23 »
Będąc w USA dostalem Asusa MyPal a620. Działał dobrze. Przyleciałem, nie miałem ładowarki na polski kontakt. Zamówiłem złącze USB z netu, podłanczam i nic.. :(
Sprzęt leżał okolo 2 tygodnie, bateri musiał całkowicie się rozładować, ale niemogłem inaczej. Myślałem, że jak go wreszcie naładuje to będzie dobrze. Tymczasem:
a) Bez podłączenia kabla, nic się nie świeci, nic nie raguje na włączanie czy resety [ hard reset też nic nie daje]--ekran martwy.
b) Gdy podłanczam go do kompa, [zainstalowalem activsync] To komp go widzi i synchronizuje[poza mailem, tam pisze ze "wymaga obecnosci"]
c) gdy jest podłączony do kompa/zasilania, dioda bateri jest najpier czerwona, potem zielona, wiec wydawalo bys się że się naładowała.
d) po odłączeniu nic się nie świeci, nic nie raguje, dioda bateri martwa, takowóż dioda systemowa
e) gdy jest podłączony do zasilania, oczywiscie nie działa, pomimo ze dioda bateri świeci, nie da się włączyć.
f) gdy się synchronizuje, jak naciskam guzik power, to Activsync go widzi lub nie, co powoduje że sądze iż jednak cos tam żyje + to że widze jego pliki systemowe i moge na niego nagrywac inne pliki-a dioda systemowa dalej martwa ;/

Mial ktoś coś podobnego? Moje pomysły są takie, opiszcie czy coś zgałem:
1. Bateri zmarła,[1a] Kupić nową(allegro?)   [1b] Da sie jakoś starą uratować?
2.System się zepsuł--> wymiana przez kompa?
3. Coś innego?   Serwis :(  

Szukałem na tym forum przez kilka dni. Jednak dotąd dokładnej odpowiedzi nie znalazłem. Strona asusa nic nie daje, manual, inne fora, tez bez rewelacji.
Będę bardzo wdzięczny za każdą pomoc! I bardzo proszę piszcie tak bym zrozumiał, staram się ale dużo musze się jeszce nauczyć.
Pozdrawiam, Safin

*

Offline quarter

• **
  • 114
  • Sprzęt: Psion Series 3C -> Palm IIIe -> Palm V -> Palm m500 -> Asus A620 -> SPV m3000 -> HTC Touch -> SGH-i780
ASUS a620, zgon POMOCY!
« Odpowiedź #1 dnia: Listopad 12, 2005, 22:59:23 »
Spróbuj zrobić  hard reset.
Trzymając przycisk włączania włóż rysik do otworu z tyłu i potrzymaj tak z 5 sek.

*

Offline Safin

• 12
ASUS a620, zgon POMOCY!
« Odpowiedź #2 dnia: Listopad 12, 2005, 23:18:56 »
Cytat: quarter
Spróbuj zrobić  hard reset.
Trzymając przycisk włączania włóż rysik do otworu z tyłu i potrzymaj tak z 5 sek.

Nic nie pomaga. Dalej ciemno :(

*

Offline kanczug

• 19211
    • http://www.pdaclub.pl
ASUS a620, zgon POMOCY!
« Odpowiedź #3 dnia: Listopad 12, 2005, 23:46:48 »
Niezbyt jasno to napisales. Rozumiem ze po podlaczeniu PDA do PC (kabel USB ladujacy?) palmtop sie wlacza tak? Dziala normalnie? Ale bez kabla juz nie? Bateria musiala zdechnac. NIGDY NIE ZOSTAWIAJ PDA BEZ LADOWANIA NA TAK DLUGO. Juz lepiej jest go zostawic caly czas podlaczonego do ladwoarki na czas Twojej nieobecnosci - nic mu sie nie stanie.

*

Offline Safin

• 12
ASUS a620, zgon POMOCY!
« Odpowiedź #4 dnia: Listopad 13, 2005, 00:21:25 »
Cytat: jakub kańczugowski
Niezbyt jasno to napisales. Rozumiem ze po podlaczeniu PDA do PC (kabel USB ladujacy?) palmtop sie wlacza tak? Dziala normalnie? Ale bez kabla juz nie? Bateria musiala zdechnac. NIGDY NIE ZOSTAWIAJ PDA BEZ LADOWANIA NA TAK DLUGO. Juz lepiej jest go zostawic caly czas podlaczonego do ladwoarki na czas Twojej nieobecnosci - nic mu sie nie stanie.

Tak, kabel USB ładujący[tak pisało w aukcji internetowej, na to tez wygląda, bo tylko dioda bateri miga-tak jak podczas ładowania przez prostownik(już sobie załatwiłem odpowiedni).
Po podłączeniu do PC nie działa normalnie--> ekran czarny, dioda systemowa nie miga. Jedynie dioda bateri się zapala jak by się ładował.  Jest możliwe że bateria umarła tak bardzo [jak by się dało mniej umrzeć ...], że nie chce mi się wogóle włączyć wyświetlacz[ nawet z kablem zasilającym podłączonym]?

PS.   Starałem się napisać jak najbardziej zrozumiale. ładować nie mogłem bo nie miałem czym, a %#@#$^@$ ze mnie że wcześniej jakiejś prowizoki przynajmnije nie wymyśliłem.
Dziękuję za odpowiedzi.

*

Offline kanczug

• 19211
    • http://www.pdaclub.pl
ASUS a620, zgon POMOCY!
« Odpowiedź #5 dnia: Listopad 13, 2005, 00:42:17 »
Ale ActiveSync nawiazuje polaczenie i mozesz chodzic po pamieci PDA z poziomu komputera PC?

Proponuje sprobowac podladowac PDA zwykla ladowarka a nie kablem USB ladujacym. Magistrala USB dostarcza zbyt maly prad by naladowac calkowicie padnieta baterie.

*

Offline Safin

• 12
ASUS a620, zgon POMOCY!
« Odpowiedź #6 dnia: Listopad 13, 2005, 01:20:49 »
Cytat: jakub kańczugowski
Ale ActiveSync nawiazuje polaczenie i mozesz chodzic po pamieci PDA z poziomu komputera PC?

Tak. Synchronizuje się oraz mogę wejść w ikony/foldery "My Pocket PC", "Buisness", "Personal", "Templates" oraz w nich grzebać - czego nie robiłem.

Proponuje sprobowac podladowac PDA zwykla ladowarka a nie kablem USB ladujacym. Magistrala USB dostarcza zbyt maly prad by naladowac calkowicie padnieta baterie.

Robiłem to;  Podczas ładowania nie odpowiada ani na power ani na reset / hard reset
                    Po ładowani diody gasną i oczywiście na nic nie odpowiada.

.....pomocy............

*

Offline lipciopda

• 6801
ASUS a620, zgon POMOCY!
« Odpowiedź #7 dnia: Listopad 13, 2005, 04:02:58 »
no zaraz zaraz... ale jesli z poziomu PC i Activesynca napisales, ze go widzi i mozesz kopiowac pliki oraz ze sie synchronizuje to ja stawiam na cos z ekranem, a nie z bateria...

PDA teoretycznie powinien ci sie wlaczyc nawet bez baterii na podpietym zasilaniu z zasilacza sieciowego (jesli oczywiscie nie ma jakiegos czujnika/przycisku pod bateria, ktory informuje PDA o wyjeciu i go blokuje)

*

Offline Safin

• 12
ASUS a620, zgon POMOCY!
« Odpowiedź #8 dnia: Listopad 13, 2005, 12:20:59 »
Ale gdyby było to tylko coś z ekranem, to nie powinna się dioda systemowa zapalić?[świecila się w USA, gdy PDA działał]
Pozatym ekran musial by się zepsuć jakoś chyba "z nudów" bo ani mi nigdzie nie spadł, ani nic na nim nie leżało prze ten czas kiedy go nie urzywalem. Sprzet czekal spokojnie w futerale, ale już się nie włącza..

Co robić by się czegoś upewnić? Rozkęcić go, może system przeinstalowac?

*

Offline lipciopda

• 6801
ASUS a620, zgon POMOCY!
« Odpowiedź #9 dnia: Listopad 13, 2005, 12:25:24 »
tak - najlepiej przeinstalowac system ;)

zglos sie do jednego z naszych forumowiczow - toman albo adzios - naprawiaja rozne takie cuda - moze tu tez cos wymysla

moze wystarczy dac kopa baterii w jakims serwisie elektronicznym lub od telefonow komorkowych? za niskie napiecie zeby wlaczyc wyswietlacz? ale czy to mozliwe? hmm...

*

Offline Safin

• 12
ASUS a620, zgon POMOCY!
« Odpowiedź #10 dnia: Listopad 13, 2005, 12:46:02 »
Niestety nie było mi dane wejśc w kręgi PDAowców, i nie do końca zrozumiałem , czy informacja o przeinstalowaniu byla zartem, czy tez nie. Nie chciałbym sobie nic dalej zepsuć :(
Bardzo dziękuję za odpowiedzi!
Pzodrawiam

[Dodano: 2005-11-13 12:48:04]
Gdy jest podłączony do zasilania, napiecie powinno być wtedy odpowiednie...
Więc albo bateria je obniża, albo to nie jej wina, tylo monitora lub systemu.
Tak czy inaczej, może warto było by rozkrecić PDA i sprawdzić czy bateria wogóle pracuje, np czy kopie :)  sprawdzę.

*

Offline adzios

• 1214
  • PDAserwis - Naprawa urządzeń mobilnych.
    • Naprawa urządzeń mobilnych
  • Sprzęt: Lutownice IR BGA, Weller, Ersa, HotAir'y i inne cuda do napraw.
ASUS a620, zgon POMOCY!
« Odpowiedź #11 dnia: Listopad 13, 2005, 12:59:50 »
są dwie opcje  (mowie co ja bym zrobil najpierw)
- idz do germanosa z baterią niech ci "kopną" ją :) i przetestują.. - wszystko za free (jesli bedzie tam siedziala babka to poprostu zapytaj gdzie tu jest inny germanos ;) )
lub/i
- looknij czy z nudów nie sie wypioł LCD bo moze PDA chciał popełnić nieudane samobójstwo ;) z tesknoty za  stanami :)

zobacz tez czy zasilacze pracują w 230-110v (o ile kiedykolwiek takie podpinales) bo jesli pobieles zasilacz 110 z gniadka 220 ..... :E mam nadzieje ze nie...
PDAserwis - Naprawa urządzeń mobilnych

*

Offline Safin

• 12
ASUS a620, zgon POMOCY!
« Odpowiedź #12 dnia: Listopad 13, 2005, 13:05:56 »
Zasilacz pracuje w napieciach 110-240V, tak na nim pisze, wiec powinnien byc dobry. Dzieki za radę z Germanosem, tak tez zrobię.
 A LCD zaraz spawdzę, mam nadzieje ze cos tam po tym moim grzebaniu przezyje...
Pozdrawiam

*

Offline adzios

• 1214
ASUS a620, zgon POMOCY!
« Odpowiedź #13 dnia: Listopad 13, 2005, 13:18:32 »

zdejmij DELIKANIE obudowe i tam powinno być gniazdo z taśmą do LCD - wypnij  tasme i wyczyść styki i wsadz do gniazda - nic więcej.

Cytat: lipciopda
no zaraz zaraz... ale jesli z poziomu PC i Activesynca napisales, ze go widzi i mozesz kopiowac pliki oraz ze sie synchronizuje to ja stawiam na cos z ekranem, a nie z bateria...

PDA teoretycznie powinien ci sie wlaczyc nawet bez baterii na podpietym zasilaniu z zasilacza sieciowego (jesli oczywiscie nie ma jakiegos czujnika/przycisku pod bateria, ktory informuje PDA o wyjeciu i go blokuje)
no generalnie tak ale czaem jest tak jak w rx2415 :)  podpinasz PDA bez baterii i słyszysz tylko pssss... po chwili dymek :) i to juz konec efektów specjalnych :D

*

Offline Safin

• 12
ASUS a620, zgon POMOCY!
« Odpowiedź #14 dnia: Listopad 13, 2005, 13:18:45 »
otwarłem....
Pomijając wejście na cf, wszystko przetrwalo :D, a te nóżki to potem zrobię. nieistotne. istotne natomiast jest to, czy mam odklejac tą wielką czarną nalepkę, pod którą jest chyba schowana bateria, czy tak w całości to zanieśc? Ta beteria jest wbudowana na stałe czy da sie ja wyjac/wymienić?
A PDA dajlej dziął, PC go widzi, ekran i dioda systemowa czarne...
szukam podłaczneia LCD...

[Dodano: 2005-11-13 13:28:10]
Aahhahahhaa
odpaliło!
Świeci:D:D:D:D
wszytko rozdłubałem bhuahahha, zaczołem na podłączonym dłubać śruboketem!!!!! cos strzeliło hahahahhaa, zasmrodziło i odpalił!!! Dioda systemowa użyła :D tera kalibruje ekran, hahahahhahahha, czuję się jak bym uczestniczył w gwiezdnych wojnach, :D wszytko spalone, ale działa
nimoge, i ten smorodek, teraz psotaam sie go tak złożyć by dalej działa
dzieki wszytkim za pomoc, widać czasme trzeba po rusku ;]
POZDRAWIAM!

*

Offline adzios

• 1214
ASUS a620, zgon POMOCY!
« Odpowiedź #15 dnia: Listopad 13, 2005, 13:35:52 »
boze.... :) co tam strzeliło.. a wlasnie mialem pisac zebys nie dłubał na podłączonym :D

*

Offline Safin

• 12
ASUS a620, zgon POMOCY!
« Odpowiedź #16 dnia: Listopad 13, 2005, 13:48:33 »
Widać człowiek uczy się całe życie bateria prawdopodobnei nadal ejst słaba, choć teraz działa bez podłączenia a i w opcjach widz az pół baterii, wiec źle nie jest. co strzeliło to nie wiem dokladnie, coś dlubałem przy tej szynie nóżek do zakładania kart CF, która się lekko odkleiła, ale przylutowanie tego to nie problem[to juz dam do serwisu:D]  sam mam dość wrażeń,

Jeszce raz wielkie dzięki za pomoc, i raczej nie dawajcie mnie jako przykład naprawy takich problemów :)

*

Offline adzios

• 1214
ASUS a620, zgon POMOCY!
« Odpowiedź #17 dnia: Listopad 13, 2005, 14:01:51 »
hehe :)  a działają ci karty CF?

naładuj go i daj znać jak trzyma bateria :D

*

Offline Safin

• 12
ASUS a620, zgon POMOCY!
« Odpowiedź #18 dnia: Listopad 13, 2005, 14:05:38 »
Karty CF nawet nie wkładam, bo podczas otwierania lekko się nóżki co ją mocują odgieły, ale to się zrobi. Bateria jest w 2/3 swojej mocy według PDA, wiec raczej potrzyma, narazie go synchronizuje i personalizuje, bo zrobiłem mu z  10 000 resetów i musze go dopieścić. Interesujacy ten sprzęt, a innym się podobno psuje od lekkiego zwarcia:D, mnie odwrotnie ;]

*

Offline adzios

• 1214
ASUS a620, zgon POMOCY!
« Odpowiedź #19 dnia: Listopad 13, 2005, 14:09:39 »
....yyyy mam tylko jedno pytanie:
kim jesteś z zawodu? rzeźnikiem, czy może kowalem? ;);););)
powiem Ci ze masz niezłego farta z tymi "sztucznymi ogniami" u mnie kiedyś się jasno zrobiło jak źle się wpioł LCD do h22xx :D świecił aż miło :D tylko pootem przylepił się do biurka bo obudowa od LCD jest plastikowa :D

*

Offline Safin

• 12
ASUS a620, zgon POMOCY!
« Odpowiedź #20 dnia: Listopad 13, 2005, 14:23:54 »
Student prawa z Katowic, pozdrawia. Zawsze marzyłem o zawodzie drwala.
Doskonale rozumiem ze miałem farta, co potwierdza lekki smorodek wychodzący z PDA, jak i to że przy domykaniu coś mnie lekko prąd kopnął, widać mnie nie lubi za to wskrzeszenie. Mam nadzieję że będzie działas dobrze, jak nie to widać naprwde tęsknił na nudnymi USA.
Pozdrawiam, i napominam o ostrożność.

[Dodano: 2005-11-13 14:29:02]
Znikam, dzięki wszytkim!

[Dodano: 2005-11-13 14:29:30]
Bedę za 2-3 tygodnie, zdam raport ze stanu PDA, może komuś to kiedyś pomoże.

*

Offline lipciopda

• 6801
ASUS a620, zgon POMOCY!
« Odpowiedź #21 dnia: Listopad 13, 2005, 19:16:45 »
no jak polecial dymek to znikad on sie nie wzial... cos ewidentnie sie spalilo lub zaczelo...