asus a620 -> nowy ROM

• 7 Odpowiedzi
  • 1078 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline aves

• 18
asus a620 -> nowy ROM
« dnia: Kwiecień 09, 2004, 14:36:34 »
mam pytanie do tych, którzy mają doświadczenie we flashowaniu nowego romu do swoich a620/a620bt

otoz sciagnalem dwa romy (chyba 0.70 WWE i 0.99 WWE) i postępuję dokładnie według instrukcji jakie wyczytałem na innych boardach, czyli:
1. przegrac rom w pliku AD620N.nb0 na czysta kartę CF
2. podłączyć asusa do zasilania
3. nacisnąć RECORD+RESET i czekac az sie wgra i zresetuje

u mnie po wcisnieciu record a potem reset sytuacja wyglada tak:
wlacza sie czarny ekran z napisem "pocketpc os flashrom update" czy cos takiego czyli ze niby to co trzeba. ponizej pojawiają się regularnie znaki - (minus) powoli zapełniając ekran. najpierw myślałem, że oznacza to postęp we wgrywaniu nowego ROMu, ale 1) znaki cały czas sie pojawiają bez końca, a620 nigdy sie nie resetuje, nie pisze ze jest błąd.. nic 2) w dowolnym momencie (nawet po 30 minutach czekania) po wcisnieciu RESET moj asus sie resetuje i nadal ma stary rom (0.54)... nie ma zadnej zmiany

co robię źle? jaka moze byc przyczyna ? dodam, ze spotkalem sie z takim samym problemem na jakims zagranicznym forum, ale nikt nie udzielił odpowiedzi...

asus a620 -> nowy ROM
« Odpowiedź #1 dnia: Kwiecień 09, 2004, 15:28:05 »
na forum pdai.org w tym wypadku polecają przeformatowanie cf-ki i próbowanie raz jeszcze.
(choć osobiście nie mam pojęcia czy to pomoże)

*

Offline aves

• 18
asus a620 -> nowy ROM
« Odpowiedź #2 dnia: Kwiecień 09, 2004, 16:45:12 »
robiłem z 10 razy: formatowałem ją w FAT32, FAT16 (wtedy to w ogole jakies dziwne szlaczki sie robia na ekranie zamiast minusików), probowałem z obydwoma wersjami romów... zawsze to samo -> konczy sie tym ze wciskam reset i mam stary rom

asus a620 -> nowy ROM
« Odpowiedź #3 dnia: Kwiecień 16, 2004, 20:08:46 »
skad mozna zassac rom. na plytach nie ma. google tez jakos nie moze pomoc. moze mozesz mi go podeslac? bylbym wdzieczny. pozdr

*

Offline aves

• 18
asus a620 -> nowy ROM
« Odpowiedź #4 dnia: Kwiecień 21, 2004, 17:57:59 »
ehh udalo mi sie wreszcie całkiem przypadkiem... nie wiem co zrobiłem inaczej, zdaje sie ze mialem inna wielkosc klastra (czy cos takiego) przy formatowaniu na FAT16 i zaskoczylo...

jackmoon -> podaj do siebie kontakt albo odezwij sie na "wojkal NA polbox KROPKA com" to jakos moge ci wyslac. miejsce z ktorego sciagalem juz nie istnieje chyba.

ps. do admina jakby co -> nie chce lamac regulaminu i dlatego zeby bylo jasne: to nie jest rozprowadzanie nielegalnego softu przez forum ani nic takiego, bo update ROMu to legalna poprawka, wydana przez ASUSa i ogolnodostepna na ich FTP (ostatnio stamtąd zniknęła  dopiero). rajt ? a moze ja sie myle ?

asus a620 -> nowy ROM
« Odpowiedź #5 dnia: Kwiecień 26, 2004, 20:00:30 »
moj gg 3727454
bede wdzieczny jak sie odezwiesz.
pol nocy szukalem tego i nic.
na ftp asusa same manulae lub activesync, ewent. drv usb. i tyle.

asus a620 -> nowy ROM
« Odpowiedź #6 dnia: Kwiecień 23, 2005, 13:02:13 »
Witam

spróbowałem i .... nic!
znaczy teraz jak odpalam A620 mam ciągle jeden ekran :
+------------------------------------+
| PocketPC OS FlashROM Update  |
+------------------------------------+
Apr 25 2003 21:14:45
CPU Version : PXA255 A0
AD620N  .NB0 - ta linijka pojawia się tylko wtedy jak w czytniku jest karta cf
koniec

wkładam cf-a z romem, daje rec+reset, i zaczyna się wczytywanie, WRITE + lecą cyferki (postęp w zieniających się hexach), potm pisze updating + też cyferki, potem resetuje się palm i..... dalej jest ten sam ekran....
może to nie wina flasha a jakiegos ustawienia w palmie ze tylko i wylacznie jest np. w trybie flashowania... albo co...

macie jakieś koncepcje ??

pozdrawiam
Wojtek

*

Offline rawil

• 16
asus a620 -> nowy ROM
« Odpowiedź #7 dnia: Październik 13, 2005, 23:08:25 »
Witam. Mam problem podobnej treści. Mam ten sam czarny ekran z "pocketpc os flashroom update". Zauważylem ze zaciol mi sie przycisk audiorec a ja nie wiedzac tego zrobilem soft reset. Zna ktos sposob na odblokowanie przycisku audiorec? I czy w ogole ten obiaw to od tego jest? Czy moge odrazu wysylac palma do serwisu?

[Dodano: 2005-10-13 23:25:22]
OK. Ten problem to od wcisnietego przycisku. Teraz mocniej go nacisnolem i wpad calkiem do srodka, ale naszczescie palm dziala :) Teraz musze wyslac go do serwisu zeby przycisk zrobili :(