Adres MAC dla karty WiFI

• 10 Odpowiedzi
  • 801 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline luktom

• *
  • 98
    • luktom.biz
  • Sprzęt: MDA Vario II
Adres MAC dla karty WiFI
« dnia: Czerwiec 19, 2005, 22:34:24 »
Witam!

W jaki sposób mogę zmienić adres MAC karty sieciowej w Loox-ie 720 (Win2003SE)?

Pozdrawiam

luktom
Łukasz Tomaszkiewicz :: luktom
www.luktom.net / www.luktom.biz

*

Offline kanczug

• 19211
    • http://www.pdaclub.pl
Adres MAC dla karty WiFI
« Odpowiedź #1 dnia: Czerwiec 19, 2005, 22:35:21 »
Nie ma takiej mozliwosci.

*

Offline andy_bez_wandy

• 4056
Adres MAC dla karty WiFI
« Odpowiedź #2 dnia: Czerwiec 19, 2005, 23:22:16 »
no nie do konca ;)

moim zdaniem jest kilka na to rozwiazan (zakladam jednak iz ma to sluzyc zboznym celom a nie jakims wlamom podczas gdy zablokowali ci juz twoj wlasny MAC address):

1. zalatwic karte WLAN na CF i/lub SD - kazda ma inny mac, i loox obsluguje i CF i SD wiec powinno to byc oki

2. na sieci sa narzedzia ktore, no wlasnie, udaja .... inny adres

3. inne

*

Offline kanczug

• 19211
Adres MAC dla karty WiFI
« Odpowiedź #3 dnia: Czerwiec 20, 2005, 00:32:50 »
Ad1. tak ale to odbiega od tematu, czyli WiFi w LOOXie na wbudowanej karcie WiFi, bo rozumiem ze o to chodzilo, ponadto nawet na dolaczanej karcie nie bedzie latwo zmienic MAC
Ad2. tak, ale pokaz mi tak soft dla Pocket PC, bo jeszcze nie widzialem
Ad3. inne? co inne?

*

Offline andy_bez_wandy

• 4056
Adres MAC dla karty WiFI
« Odpowiedź #4 dnia: Czerwiec 20, 2005, 01:05:57 »
Cytat: Jakub Kańczugowski
Ad1. tak ale to odbiega od tematu, czyli WiFi w LOOXie na wbudowanej karcie WiFi, bo rozumiem ze o to chodzilo, ponadto nawet na dolaczanej karcie nie bedzie latwo zmienic MAC

=== ej no, przeciez no juz samo wlozenie innej karty na CF i SDIO to jest juz inny MAC -  wlasnie o to chodzi, ponadto nie wiadomo o co chodzi bo sformulowanie pytania nie jest jednoznaczne ;)

jak dla mnie chodzi o efekt w postaci zmiany MAC-a, mozna to osiagnac na rozne sposoby ... i tyle, czesc piesni

==== poszukam, wiem ze jest .... niech tylko znajde chwilke czasu, bo juz sam tego nie uzywalem dawno bo nie mialem wogole takiej potrzeby ;)

Ad3. inne? co inne?

==== vide punkt 1 gdzie moim zdaniem chodzi o osiagniecie efektu w postaci zmiany MAC mozna zrobic to poprzez:

- udostepnienie polaczenia na urzadzeniu ktore ma WLAN i ma inny MAC
- jak wyzej, i dodatkowo gdzie mozna modyfikowac karte WLAN (bo ma ona np. form factor mini pci, pci, pcmcia etc)
-  etc

*

Offline kanczug

• 19211
Adres MAC dla karty WiFI
« Odpowiedź #5 dnia: Czerwiec 20, 2005, 14:14:49 »
Cytat: Andy

==== poszukam, wiem ze jest .... niech tylko znajde chwilke czasu, bo juz sam tego nie uzywalem dawno bo nie mialem wogole takiej potrzeby ;)

To poszukaj... chetnie wrzuce go do dzialu Download.

*

Offline andy_bez_wandy

• 4056
Adres MAC dla karty WiFI
« Odpowiedź #6 dnia: Czerwiec 20, 2005, 20:44:28 »
pamietam ze bylo cos takiego do HP Jornady 720 bo sam uzywalem z karta Compaq WL100 .... ;)

no i uzywalem z ipaqiem 2210 onegdaj ale ze to bylo juz wieki temu to teraz siedze i dumam i szukam w moich szpargalach, logach co to moglo byc ..... narazie efekt jest mizerny ale sie nie poddaje

*

Offline timokie

• 610
  • Sprzęt: Loox C550
Adres MAC dla karty WiFI
« Odpowiedź #7 dnia: Czerwiec 20, 2005, 22:28:34 »
Mysle, ze to kwestia sterownikow do konkretnej karty - np. drivery do karty Compaq WL110 (aka Orinoco) pozwalaja na zmiane adresu MAC przez odpowiedni wpis w rejestrze. Watpie, ze istnieje uniwersalny program dzialajacy z kazda karta WLAN (chociaz nie ma rzeczy niemozliwych ;) ).
Juz bylo o tym na forum:
http://www.pdaclub.pl/forum/posty.php?temat_id=10778

*

Offline andy_bez_wandy

• 4056
Adres MAC dla karty WiFI
« Odpowiedź #8 dnia: Czerwiec 20, 2005, 23:18:07 »
Cytat: timokie
Mysle, ze to kwestia sterownikow do konkretnej karty - np. drivery do karty Compaq WL110 (aka Orinoco) pozwalaja na zmiane adresu MAC przez odpowiedni wpis w rejestrze. Watpie, ze istnieje uniwersalny program dzialajacy z kazda karta WLAN (chociaz nie ma rzeczy niemozliwych ;) ).
Juz bylo o tym na forum:
http://www.pdaclub.pl/forum/posty.php?temat_id=10778

eeee, no wlasnie WL100 a nie WL110, ta druga jest do niczego ... WL100 to jest juz mit co sie z nia czy tez dzieki niej wyczynialo ;-P jak of kors ktos lubil ryzyko ...

WL110 nie nadaje sie do celow jak wyzej (vide temat watku), WL100 natomiast jak najbardziej gdyz na skutek (nie)zamierzonego bledu programistow w niektorych modelach po lekkiej modyfikacji (flashu) ROMu karta byla niemal idealnym narzedziem do "podszywania sie" a do tego sama zmiana MAC to za malo ;) a przynajmniej gdzies tak bylo napisane

w/w softu szukam dalej ...  

a odnosnie uniwersalnego softu to takowy wlasnie istnieje, bo jakiz bylby sens podszywania sie pod inna karte skoro nie mozna by udawac all jej danych  

pomijam juz kwestie rozmaitych flasherow pozwalajacych na stale lub na okres jednej sesji zmienic MACa

*

Offline kanczug

• 19211
Adres MAC dla karty WiFI
« Odpowiedź #9 dnia: Czerwiec 20, 2005, 23:19:53 »
Praktycznie kazda karta WLAN posiada taki wpis w rejestrze, ale tylko w Orinoco mozna zmienic ten wpis i to dziala. W reszcie kart nie ma to zadnego wplywu na mac adres karty.

*

Offline timokie

• 610
  • Sprzęt: Loox C550
Adres MAC dla karty WiFI
« Odpowiedź #10 dnia: Czerwiec 21, 2005, 02:18:53 »
Cytat: andy_bez_wandy
eeee, no wlasnie WL100 a nie WL110, ta druga jest do niczego ...
WL110 jest klonem Orinoco Gold, ktora jest powszechnie uwazana za jedna z najlepszych kart do wardriving'u, bardzo czula, wyposazona dodatkowo w gniazdo do podlaczenia zewn. anteny - nie wiem, skad u Ciebie taka opinia? WL100 jest kompletnie inna karta (oparta na chipsecie Prism, a nie Hermes, jak w Orinoco, bez gniazda na zewn. ant.).
WL110 nie nadaje sie do celow jak wyzej (vide temat watku)
??? Nie rozumiem - przeciez wyraznie pisze, ze wlasnie w tej karcie (jedynej, jaka znam i ktora dziala na PocketPC), mozna programowo zmienic adres MAC - potwierdzone na roznych forach o tematyce PPC i co wazniejsze - sprawdzone osobiscie :)). Przeczytaj jeszcze raz ten watek...
WL100 natomiast jak najbardziej gdyz na skutek (nie)zamierzonego bledu programistow w niektorych modelach po lekkiej modyfikacji (flashu) ROMu karta byla niemal idealnym narzedziem do "podszywania sie" a do tego sama zmiana MAC to za malo ;) a przynajmniej gdzies tak bylo napisane
...
a odnosnie uniwersalnego softu to takowy wlasnie istnieje, bo jakiz bylby sens podszywania sie pod inna karte skoro nie mozna by udawac all jej danych
Karta LAN albo WLAN jest identyfikowana w sieci poprzez adres MAC - nie wiem, co jeszcze chcialbys zmienic, aby "podszyc sie" calkowicie. Jakie dane chcesz jeszcze udawac? W koncu 802.11(a/b/g) jest zatwierdzonym standardem i karty zgodne z tym standardem musza zachowywac sie tak, jak ten standard przewiduje - inaczej taka siec nie moglaby dzialac...
pomijam juz kwestie rozmaitych flasherow pozwalajacych na stale lub na okres jednej sesji zmienic MACa
Ale to chyba nie sa flashery do kart WLAN montowanych w palmtopach (nie jestem pewien, czy te karty maja jakikolwiek firmware, ktory mozna flashowac).