Wyleczylem sie z PocketPC

• 24 Odpowiedzi
  • 3750 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

« dnia: Marzec 28, 2006, 20:19:07 »
Witam, dzisiaj szala przewazyla sie. Mam dosc pocketow.
Przyjechal do mnie znajomy z Hp2110 i automapa z prosba o instalacje bo on nie wiele ma wspolnego z komputerami. Chcial byc nowoczesny i miec nawigacje to wydal 600 zlotych. Nie mial ze soba kabla usb bo zostawil w domu wiec... co za problem ma BT. Po co kable mamy 21 wiek... nowoczesne technologie bezprzewodowe. Gowno mamy a nie technologie za przeproszeniem. Mimo wielu prob, active sync nie potrafil zsynchronizowac sie z HP. Codziennie uzywalem BT do syncho z N311.. i nigdy mnie to nie zawiodlo. Jakie moje bylo duze zdziwienie gdy przy probie syncho z acera... acer sie zawiesil ;) Pomogl tylko hard reset. Wypas poprostu. Po resecie i wlozeniu do kolyski active sync zadzialal. Mimo prob HP dalej nie chce sie zsynchronizowac po BT. Zdalem sobie sprawe ze wydalem kase w bloto. Mialbym pim, dokumenty... Dobrze ze uzywam pima na M105, on niezawodzi nigdy. Zeby bylo ciekawiej to backupa nie moge wrzucic do acera bo.. pisze ze niezgodna wersja jest.. Mam juz kupca na acera i kupie sobie Tx. Mam dosc bycia krolikiem doswiadczalnym i marnowac czas na niedzialajacy sprzet. MS nie potrafi zrobic systemu mobile i sam sie do tego przyznal projektem origami...
Pozdrawiam.

*

Offline PawelP7

• 1204
  • Sprzęt: Samsung Galaxy , Asus Transformer TF101
« Odpowiedź #1 dnia: Marzec 28, 2006, 20:44:02 »
Oby origami nie było takim niewypałem jak Windows Mobile, Microsoft wypuszczając WM wiedział że to faza przejściowa, kiedyś wszystkie urządzenia będą miały ten sam system i będzie on uniwersalny, zresztą widać to w funkcjonalności całej seri WM, system nie może być tak ubogi! Era palmtopów szybko minie, oby jak najszybciej się skończyła. Naszczęście mój palmtop działa dobrze ale jest tylko kolejnym urządzeniem. Oby czasy Origami nadeszły jak najszybciej.
Były: Nec e228, Nec Mobile Pro 780, Acer n311, HTC Wizard, HTC Universal, Toshiba g900, HP rz1710, Nokia E51, Palm Treo 750v, Palm Centro, OQO 01+, Motorola v8, Nokia E90, HTC Alpine, HTC HD, Toshiba g910, HTC Desire, HTC HD 2,

*

Offline Gyc

• **
  • 132
« Odpowiedź #2 dnia: Marzec 28, 2006, 21:55:41 »
Cytat: "PawelP7"
Oby origami nie było takim niewypałem jak Windows Mobile.../...Oby czasy Origami nadeszły jak najszybciej.

Bądź zdrów ;-)
Origami, to imho będzie większe badziewie niż pocketpc. Ani to PDA ani laptop. NA takich bateriach jak są obecnie będzie starczało energii na tyle, by włączyć i zaraz wyłączyć  :) Poczytaj trochę opinii nt tego urządzenia w necie po jego premierze...

Co do acera ;-) Szukam kupca albo zamienię chętnie   :wink: To mój komentarz do posta Przemol`a.

Pozdrawiam,
Gyc.

*

Offline chato.pl

• 4852
    • http://chato.pl
  • Sprzęt: iPhone • Mio C520 [AM]
« Odpowiedź #3 dnia: Marzec 28, 2006, 21:57:44 »
Era palmtopów szybko minie, oby jak najszybciej się skończyła.

ale chyba nie sądzisz, że zastąpią je UMPC ... w segmencie handheldów parcie jest w kierunku palmo/smart-phone'ów ... także ze strony Redmond  :?
'(•_•)' oмиιa possυм ιи εo, qυι мε coиƒoяτaτ '(•_•)'

*

Offline pimpus sadelko

• 5146
  • Sprzęt: LooX n560, pda-n, iP4s, ipad 2
Re: Wyleczylem sie z PocketPC
« Odpowiedź #4 dnia: Marzec 28, 2006, 22:02:51 »
Zeby bylo ciekawiej to backupa nie moge wrzucic do acera bo.. pisze ze niezgodna wersja jest..

ustaw w acerze regional settings na takie jak miales i powinien przyjac backup

*

Offline PawelP7

• 1204
  • Sprzęt: Samsung Galaxy , Asus Transformer TF101
« Odpowiedź #5 dnia: Marzec 28, 2006, 22:07:16 »
Cytat: "ch@to"
Era palmtopów szybko minie, oby jak najszybciej się skończyła.

ale chyba nie sądzisz, że zastąpią je UMPC ... w segmencie handheldów parcie jest w kierunku palmo/smart-phone'ów ... także ze strony Redmond  :?
Tak, poprostu królują wypasione komórki.
Były: Nec e228, Nec Mobile Pro 780, Acer n311, HTC Wizard, HTC Universal, Toshiba g900, HP rz1710, Nokia E51, Palm Treo 750v, Palm Centro, OQO 01+, Motorola v8, Nokia E90, HTC Alpine, HTC HD, Toshiba g910, HTC Desire, HTC HD 2,

« Odpowiedź #6 dnia: Marzec 28, 2006, 22:13:25 »
Oczywiscie nikt nie napisal ze to problem mojego peceta itp. Pogodziliscie sie z tym ze na pockecie NIC nie dziala tak jak powino. To jest dla mnie malo zdrowa sytuacja. Uzywam komputerow od ponad 20 lat i daje sobie z nimi rade zawodowo. Ba nawet mi za to placa. Teraz acer nie chce sie zsynchronizowac po BT za nic.  Wysiadam z tego wozka. Nie chce nigdy widziec  PPC. Tego nie da sie uzywac jesli nie jest sie masochista.

*

Offline cytryna

• 2390
  • Herb Pruszkowa
  • Sprzęt: Nokia N70 BLACK, FS N520
« Odpowiedź #7 dnia: Marzec 28, 2006, 22:31:57 »
Cytat: "Przemol"
Oczywiscie nikt nie napisal ze to problem mojego peceta itp. Pogodziliscie sie z tym ze na pockecie NIC nie dziala tak jak powino. To jest dla mnie malo zdrowa sytuacja. Uzywam komputerow od ponad 20 lat i daje sobie z nimi rade zawodowo. Ba nawet mi za to placa. Teraz acer nie chce sie zsynchronizowac po BT za nic.  Wysiadam z tego wozka. Nie chce nigdy widziec  PPC. Tego nie da sie uzywac jesli nie jest sie masochista.

Spoko, jutro też jest dzień. Przechodziłem taki etap, chciałem wyrzucić przez okno, teraz używam tylko w jednym celu ( nawigacja ), nic innego nie wgrywam i chodzi. Zero kolorowych bajerów typu ile pamięci, ile jeszcze na baterii, pogoda, notatki, zdjęcia - nic, system-automapa i nic więcej.

*

Offline Adamerso

• :)
  • 4139
  • abonent czasowo niedostępny
  • Sprzęt: Oneplus 9 pro + Teclast T50 PRO + Jornada 728 :))
« Odpowiedź #8 dnia: Marzec 28, 2006, 22:35:38 »
Mam juz kupca na acera i kupie sobie Tx

Co do acera  Szukam kupca albo zamienię chętnie

Oj, kruszą się zwolennicy n3xx  :wink:

« Odpowiedź #9 dnia: Marzec 28, 2006, 22:38:46 »
zgadzam sie z Toba. Pocket + nawigacja automapa dziala. Ale jak chce sie uzywac postawowej funkcji czyli PIM to nie dziala.. Zenada i tyle. Jutro bede mial kolejny dzien.. Na szczescoe juz bez PPC. Jeden stres mniej.

*

Offline marcinl

• DWBKH
  • 24436
  • pw to nie helpdesk
    • mój syn Mateuszek
  • Sprzęt: SGS2 z powrotem :)
« Odpowiedź #10 dnia: Marzec 28, 2006, 22:42:49 »
to dobrze!
bo jesteś tak sfrustrowany PPC, że piszesz o tym w 3 wątkach jednocześnie  :wink:
będziesz szczęśliwy z PalmOS i o to chodzi  :wink:

*

Offline voydd

• 443
  • Sprzęt: Galaxy S, G1, Kaiser, Loox 720, SE W950i
« Odpowiedź #11 dnia: Marzec 28, 2006, 23:02:07 »
Chlopaki, nie przesadzajcie...wielu ludziom pim dziala i nie narzekaja... Wiadomo, zawsze w kazdej marce, zawsze znajdzie sie felerny model...

*

Offline cynik

• 578
  • Voerboer
  • Sprzęt: Loox 720, SE K750
« Odpowiedź #12 dnia: Marzec 29, 2006, 12:19:43 »
A mnie z kolei zadziwia jak to niektore sprzety potrafia miec humory a niektore nie. Jakis czas temu spodobal mi sie N311 z wygladu wiec zaczalem czytac na jego temat wiecej i naprawde, o zadnym nowozytnym PDA sie tyle zlego nie naczytalem. Inna sprawa, ze hx4700 kumpla ciagle ma jakies kryzysy tozsamosci. A moj 1940, chociaz traktuje go jak poligon doswiadczalny, smiga az milo. Lubi mnie? Jesli sie pojawialy jakies problemy to tylko ze strony mojego PC, ktory nawiasem mowiac ma mnie w zasilaczu...

Przemol, PPC to naprawde fajne urzadzenia tylko trzeba sie chyba odpowiednio wstrzelic w swoj model. Popatrz na to z innej strony, teraz masz pretekst, zeby sprzedac Acera i kupic sobie cos nowego, a jak wiadomo nic tak nie poprawia humoru jak nowe zabawki ;)

*

Offline Rzuf

• **
  • 211
« Odpowiedź #13 dnia: Marzec 29, 2006, 12:34:11 »
heh trzeba bylo kupic pocket pc dell'a albo jakies FS, albo cokolwiek renomowanej firmy...

zawsze na 1000 zadowolonych znajdzie sie jeden taki co ma problemy z ppc i narzeka

*

Offline Claude

• 2086
  • Sprzęt: htc hd7, ipad2, acer iconia tab w501,
« Odpowiedź #14 dnia: Marzec 29, 2006, 12:44:04 »
Dokladnie, kupiles niedopracowany wynalazek (acer), ktory niestety jak sie okazuje nie sprawdzil sie.
1942, irgendwo im Nordatlantik - "Alaaarm!"....

« Odpowiedź #15 dnia: Marzec 29, 2006, 15:21:03 »
Hp 2110 to tez wynalazek niedopracowany? On tak samo zawodzi jak ten acer. Asus 730 czy podobny symbol z vga i kamera - dziala identycznie zle.
Mi sie wydaje ze sprzety sa naprawde fajne ale.. system juz nie.
BTW dzisiaj wlaczylem tego HP i bez problemu polaczenie BT z activesync.. Automapa dziala rowniez. Ktos dal na msze za moje ppc? :P

*

Offline karpiu

• *
  • 90
  • Sprzęt: HTC HD2, HTC Touch Pro 2
« Odpowiedź #16 dnia: Marzec 29, 2006, 15:21:43 »
Nie wiemm, ja nie mam takich problemów jak ty. Ze swoimi Ipaqami, a mam i mialem ich kilka, nie mam najmniejszych problemów. Wszystko chodzi tak jak powinno. Moze poprostu masz za duze wyobrazenie o mozliwosciach takiego sprzetu i stad te problemy. Ja jestem zadowolony i za nic w świecie nie zamienił bym żadnego z nich na wypasioną komórke.
pozdro

PS. Moze PEBKAC* ?!

* problem exist between keyboard and chair ( w tym wypadku miedzy rysikiem :) )

« Odpowiedź #17 dnia: Marzec 29, 2006, 21:41:50 »
Musze sie pozalic, ze ja sie tez wyleczylem z PPC, dlugo moja stycznosc z nimi nie trwala. W piatek przy kolejnej niespodziance acer'a (tym razem nie chcial sie wlaczyc, choc byl naladowany na ok 80%, po podlaczeniu do kabla zrobil sobie soft reset a potem sie cos znowu spieprzylo i hard reset trzeba bylo zrobic), pozniej po 2 dniach kiedy lezal bo bylem obrazony zrobilem podejscie nr 2 do niego i co? Dalem pograc dziewczynie w pasjansa i sie powiesil, ze trzeba bylo HR zrobic :/ Troche to denerwujace raz dziennie soft 3x tydzien HR, w palmie nawet nie pamietam jak sie wykonuje go!
Mam nadzieje, ze cudowne wspomienia z czasow Pison'ow Revo i 5mx wroca do mnie przy Nokii 9300, za Windowsy juz dziekuje.

*

Offline Rzuf

• **
  • 211
« Odpowiedź #18 dnia: Marzec 29, 2006, 22:00:27 »
jak widac Acer to Acer :)
niech sie pozali wkoncu ktos z ppc innej marki pliz ;)

*

Offline Adamerso

• :)
  • 4139
  • abonent czasowo niedostępny
  • Sprzęt: Oneplus 9 pro + Teclast T50 PRO + Jornada 728 :))
« Odpowiedź #19 dnia: Marzec 29, 2006, 22:43:07 »
Ja mam dellka i nic. Zrobiłem tylko jeden hr - po zawaleniu całego romu (256mb) programami ilość ramu spadała o 8mb po włożeniu karty. NIe wiem skąd to się wzięło, ale grunt, że HR pomógł:D - ale nigdy perfidnego zwisa połączonego z utratą danych, albo niezbędnym HR...

A acerów nie lubię, bo miałem n10 i wiążą się z nim podobne wspomnienia jak Wydmikufela - zwisy (plaga - z 2 razy dziennie jak cześto różnych programów się używało) i HR (może nie 3x na tydzien, ale więcej niż 2 tygodnie przy normalym użytkowaniu nie szło za dobrze).

*

Offline niezawodny

• 793
  • Sprzęt: SG Note II, Nokia E52
« Odpowiedź #20 dnia: Marzec 30, 2006, 11:44:10 »
A moje zdanie n/t pocketów jest takie samo jak przed nabyciem pierwszego (przed tygodniem). Myślę że są przydatne w graniczonym zakresie do konkretnych celów np. nawigacja, komunikacja, PIM a reszta to już sztuka dla sztuki. Gdybym miał większą robotę do wykonania to bez wachania odpalam PC-ta.
Jedyną zaletę jaką widzę to "kieszonkowość" czyli małe rozmiary umozliwiające zabranie tego ze sobą praktycznie wszędzie i zainstalowanie tego w samochodzie. Pod tym kątem PDA bije laptopa na głowę ale na tym też jego zalety IMHO się kończą. Osobiście przyjąłem nawet zasadę żeby niczego zbędnego nie instalować; mam póki co goły system i AM bo większość problemów o których czytam tu na forum to problemy konfliktu wgrywanego oprogramowania z OSem.

« Odpowiedź #21 dnia: Marzec 31, 2006, 19:16:43 »
nie wiem skond te problemy. Uzytkowalem 3630 1930 i teraz rx3715 i nie miałem z zadnym problemow. HR tylko gdy przekombinowalem ... a to czasami jak mam natchnienie zdarza sie czesto.

« Odpowiedź #22 dnia: Kwiecień 02, 2006, 21:14:02 »
heh to ja cos innego napisze niz prawie wszyscy. acer n311 od 2 tygoni (czyli od poczatku jak go zakupilem) nie mial robionego ani razu soft resetu a hard to jak na razie tylko czysta teoria, przeczytalem jak to sie robi w instrukcji. instalowalem i odinstalowywalem cala mase roznych programow, gier, ogladam filmy, uzywam automapy. mam sporo tabelek i opisow w wordzie i excelu przegladam strony internetowe i nic sie nie dzieje dziala, n311 dziala. lecz to co dzialo sie z moim poprzednim sprzetem (hp 3870) to byly dopiero chocki klocki ciagle sie wieszal, co chwile resecik musialem robic podczas podrozy samochodem przewrocila sie automapa.na szczescie zawsze na takie dalekie wyprawy biore ze soba laptopa wiec 5 minut instalka na nowo i naprzod. nie ma sie co stresowac tak to jest ze sprzetem elektronicznym.
pozyjemy zobaczymy jak dlugo tak sobie popracuje na moim n311 bez problemu.

*

Offline bajk

• 34
« Odpowiedź #23 dnia: Kwiecień 04, 2006, 10:51:34 »
Cześć,
 :D Mam hp 2210 od lipca 2004 i nie mam z nim kłopotów, chociaż nie jest to demon mocy i szybkości.
Właściwie to tylko raz wyciął mi numer kiedy to podpaliłem się na rozmaite programy z sieci i intalowałem jak szalony co popadnie.
Skończyło się na konieczności resetu serwisowego bo nawet HR nie pomagał, ale od tego czasu jest spoko.
Bez problemu chodzi AutoMapa i DestinatorPN(zach+wsch) z karty SD, GPS-Pretec mam na CF i szybko łapie sygnał po włączeniu.
Dodatkowo kilka gierek.
Myślę, ze jak zawsze trzeba kupować sobie sprzęt na miarę potrzeb a nie na zasadzie "nowe i piękne"
pozdrawiam,Krzysztof :lol:

*

Offline arczi

• 921
    • http://www.arczi79.netarteria.info
  • Sprzęt: HTC Desire HD
« Odpowiedź #24 dnia: Kwiecień 05, 2006, 08:34:38 »
U mnie h4150.... i więcej miałem  problemów z domową siecią i routerkiem niż z tym palmptopem! Zwiechy od czasu - do czasu to niestety normalka przy urządzenach typu PPC - ale z tym już trzeba się pogodzić.

A jeśli nie chce się sprawdzić rozwiązania swoich problemów na jakimś forum - no to już trudno... lenistwo i zwalanie "z zasady" na sprzęt który "musi być do d... i koniec". PPC tak w zasadzie niewiele różni się od PC i jeśli ktoś miał dłuższe doświadczenie z PC to nie powinien mieć też problemów z PPC.... no chyba że producent już coś tak na maksa skopał przy BIOSIE (bo wady systemu operacyjnego prawie zawsze da się rozwiązać zewnętrznymi programami-zastępnikami).

Pozdr.
Casio Cassiopeia E-115 ----> HP iPaq h4150 ----> HTC Touch Pro ----> HTC Inspire 4G ----> HTC Desire HD ----> Samsung Galaxy Note  4 (N910C)