Acer n311 - CPU cały czas powyżej 98%

• 6 Odpowiedzi
  • 683 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

« dnia: Październik 04, 2006, 22:17:07 »
Witam!
Mój Acer n311 od pewnego czasu jest strasznie wolny. Po jakimś czasie nieużywania próba otwarcia menu start powoduje opóźnienie kilkunastosekundowe, wszystko jest koszmarnie wolne i nawet system startuje dużo dłużej niż dawniej.
Zainstalowałem demo PokeTools TaskManager'a i dowiedziałem się, że procesor jest zajęty przez cały czas w około 98%
Jedyne uruchomione aplikacje to TaskManager, shell32.exe i poutlook.exe, którego nie da się zamknąć (wiesza system tak, że nawet soft reset nie pomaga). Po restarcie mam 36MB wolnej pamięci. Co może być grane?

*

Offline kuba88

• 426
  • Sprzęt: Galaxy S XXJPY
« Odpowiedź #1 dnia: Październik 06, 2006, 07:09:40 »
Wydaje mi się że masz niezwykle rzadką (przynajmniej na razie) przyjemność z jakimś wirusem. Po prostu nie mam pojęcia czego to może być wina więc zakładam że wgrałeś coś niepowołanego przez przypadek. Spróbuj wgrać jakiegoś antywirusa jak po przeskanowaniu objawy miną to ok a jak nie będziemy zastanawiać się dalej.

« Odpowiedź #2 dnia: Październik 07, 2006, 15:34:45 »
Dzięki za radę. Dziś niestety zagotowałem. ArcaVir (dawniejszy MKs) się nie chce odpalić, a Norton się nie instaluje, twierdząc, że "can only by installed to the default location", przy czym wczesniej wcale nie pyta o jej wybór, wreszcie Avast się zainstalował, zaktualizował, sprawdził i... nic nie znalazł.

BTW: gdyby byli na tym forum jacyś terroryści, proszę, rozważcie siedzibę Symantec'a jako następny cel...

Niepokoi mnie ten proces poutlook.exe. Co jakiś czas pojawia mi się komunikat "IMAP4 certificate invalid". Czyżby to mogło mieć związek? Kiedyś próbowałem skonfigurować pocztę przez IMAP, ale poległem. Nie wiem, czy przypadkiem nie od tamtego czasu są takie jaja. Tyle, że procesu nie da się zabić!

*

Offline KotLarry

• 351
  • Sprzęt: FS Pocket Loox 420 -> i780 6.1 96dpi -> omnia pro4
« Odpowiedź #3 dnia: Październik 07, 2006, 15:38:34 »
znajdz katalog starup w katalogu windows i wywal poutlook.lnk
wtedy po soft reset nie bedzie sie uruchamial...
ja zawsze wywalam po HR
Pozdrawiam!
MK.

« Odpowiedź #4 dnia: Październik 08, 2006, 13:02:05 »
Niestety nie pomogło i dalej kompik muli. Nic szczególnego poza tym w startupie nie ma... Czy jest jeszcze inne miejsce, gdzie mogą się znajdować programy uruchamiane przy starcie?
A znacie może jakiegoś task managera, który pokazuje % CPU używanego przez poszczególne aplikacje i procesy?

« Odpowiedź #5 dnia: Październik 11, 2006, 23:25:43 »
Czy ktoś ma jakiś pomysł?

*

Offline jas_pik:: Janusz Piwiński

• 7793
    • https://www.facebook.com/mediapik/
  • Sprzęt: Athena &amp iPhone
« Odpowiedź #6 dnia: Październik 11, 2006, 23:53:43 »
A dlaczego nie rozpoczniesz od HR?
I pod żadnym pozorem nie odtwarzaj backupu tylko rozpocznij od instalacji niezbednych progsów.
Wykasuj w AS na blaszaku  to powiązanie tak abyś od początku ropoczynał synchronizację.
Powody takiego zachowania:
- zmiany w rejestrze spowodowane jakimś programem
- zamienione dll'ki dla któregoś z progsów
Jeśli chcesz się pobawić (i dojść dlaczego) to zrób teraz kopię rejestru , następnie po HR i po ponownym zainstalowaniu twoich programów i je porównaj.
 :)
potrzebna zgoda