Kalendarz -synchronizacja. -500 wpisow.

• 19 Odpowiedzi
  • 769 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

« dnia: Luty 24, 2006, 09:45:32 »
Przed chwila stala sie rzecz straszna. ;/
Podczas synchronizacja zostaly usuniete moje wszystkie wpisy z kalendarza, a bylo ich ponad 500. ;/ Pewnie sam jestem sobie tego winien, ale czy moglby mi ktos powiedziec czemu tak sie stalo? Przeciez synchronizowalem PPC ze swoim PC. Fakt, ze dawno tego nie robilem, ale to chyba nie powinno miec na nic wplywu... Zebym w przyszlosci tego tragicznego wydarzenia nie powtorzyl, to prosze powiedzcie mi czemu tak sie stalo. ;/

A moze da sie jeszcze jakos odzyskac moje wpisy?
Chyba czas najwyzszy przejsc na inny tego rodzaju program? ;)

*

Offline Daszek

• 257
    • 2oo
  • Sprzęt: BLOW-43Vbt, iPhone3g, htc sensation
« Odpowiedź #1 dnia: Luty 24, 2006, 11:06:55 »
Nie napisales skad zniknely dane , z PC czy z PDA?
Jak z PDA, to zapomnij o odzyskaniu, jak z PC, to moze gdzies masz jakies archiwum - ale to tylko moje domysly.
Przyczyna moglo byc ustawienie w AS aktualizacji PPC, czyli jak miales pusto w PC, to teraz masz w PDA.
Jak mialem ipaqa, to tez mi sie nieraz to zdarzylo. Najlepiej ustawic dublowanie, wtedy danych nie stracisz. Uciazliwoscia sa natomiast podwojne wpisy.

zdroofko
Daszek

« Odpowiedź #2 dnia: Luty 24, 2006, 13:43:15 »
Niestety zniknely dane z PPC.
Przestudiowalem rozdzial o kalendarzu, ktora dostalem przy zakupie axima i nadal nie wiem co bylo przyczyna. Az chce sie powiedziec "mikroshit = M$"
Przeciez taka sytuacja nie powinna nigdy zaistniec! ;/ Wychodzi na to, ze nic nie zastapi zwyklego kalendarza w wydaniu ksiazkowym, a przeciez wkroczylismy juz w XXI wiek! Jak zobaczylem dzisiaj w telewizji reklame Microsoftu odnosnie bezpieczenstwa danych na urzadzeniach dzialajacych pod systemem Windows, to az we mnie zawrzało. ;/

*

Offline vetch

• **
  • 191
    • Diamond Jack
  • Sprzęt: Nexus S
« Odpowiedź #3 dnia: Luty 24, 2006, 15:02:04 »
Cytat: "SLimiX"
Niestety zniknely dane z PPC.
Przestudiowalem rozdzial o kalendarzu, ktora dostalem przy zakupie axima i nadal nie wiem co bylo przyczyna. Az chce sie powiedziec "mikroshit = M$"
Przeciez taka sytuacja nie powinna nigdy zaistniec! ;/

współczuję, podobne stresy przeżywałem na pockecie. Dlatego właśnie do PIMa, polecam zainteresować się Palmem.

*

Offline Claude

• 2086
  • Sprzęt: htc hd7, ipad2, acer iconia tab w501,
« Odpowiedź #4 dnia: Luty 24, 2006, 15:08:13 »
A przeciez sprawe zalatwilyby regularne backupy chocby samych baz PIM
1942, irgendwo im Nordatlantik - "Alaaarm!"....

*

Offline RMK

• **
  • 157
    • http://przemelek.blogspot.com
  • Sprzęt: ASUS A636N
« Odpowiedź #5 dnia: Luty 24, 2006, 15:36:28 »
Też mi coś ;-) Ja już dwa razy miałem sytuacje gdy po hard resecie ActiveSync odmawiał odtworzenia stanu PPC twierdząc, że został on stworzony na innym urządzeniu.... Za pierwszym razem problem udało się obejść odtworzeniem na innym komputerze, za drugim ActiveSync się uparł i tyle.....

*

Offline Claude

• 2086
« Odpowiedź #6 dnia: Luty 24, 2006, 15:59:38 »
No to nie popisales sie ;-), zapewne po HR nie zmieniles ustawien regionalnych i activesync nie chcial Ci go przywrocic.
Ja zreszta raczej myslalem o backupie robionym na poziomie pda

« Odpowiedź #7 dnia: Luty 24, 2006, 16:15:51 »
Claude, ale chyba sam przyznasz, ze palmtop to rozwiazanie dla ludzi biznesu, ktorzy kupuja tego typu rozwiazanie, by im pomagalo, a nie zmuszalo do ciaglego siedzenia w interenecie i dowiadywaniu sie wszystkiego na ich temat. Gdyby to cos mialo zmienic, to bym juz zaczal biegac po sadach... :/

*

Offline Claude

• 2086
« Odpowiedź #8 dnia: Luty 24, 2006, 16:21:43 »
Axim ma standartowo prosta aplikacje do robienia backup, jesli mamy jakies wazne dane to musimy dbac o ich bezpieczenstwo i jest to jak najbardziej biznesowe podejscie, w firmie tez codziennie robimy backupy na serwerze bo gdyby mialo cos sie stac to strach myslec.
Gdzies na forum, w innym watku byla dyskusja o pda , niestety nie jest to faktycznie bardzo proste urzadzenie, znacznie bardziej skomplikowane od pilota do tv itp. Aby pomagalo nalezy najpierw jednak troche poczytac, poszperac aby pozniej uniknac przykrych niespodzianek

« Odpowiedź #9 dnia: Luty 24, 2006, 16:28:55 »
Myslalem, ze activesync wystarczy, ale bylem w bledzie.
Claude wielkie dzieki za pomoc, zainteresuje sie ta aplikacja. :)

*

Offline Claude

• 2086
« Odpowiedź #10 dnia: Luty 24, 2006, 16:31:34 »
Nie chcialbym wyjsc na madrale ;-), wielu rzeczy niestety tez nauczylem sie na wlasnych bledach  :wink: i wielu ciagle nie wiem

*

Offline vetch

• **
  • 191
    • Diamond Jack
  • Sprzęt: Nexus S
« Odpowiedź #11 dnia: Luty 25, 2006, 00:01:33 »
Cytat: "Claude"
Nie chcialbym wyjsc na madrale ;-), wielu rzeczy niestety tez nauczylem sie na wlasnych bledach  :wink: i wielu ciagle nie wiem

ale jak powiedział kolega wyżej; nie po to kupuje się tak zaawansowany sprzęt, żeby "za niego" trzeba było robić połowę roboty, albo uczyć się rozwiązywania problemów producenta poświęcając setki godzin własnego czasu. Równie dobrze zamiast backupu, można przecież przepisać wszystko ołówkiem na kartkę, to dopiero będzie solid backup :-)

Sprzęt codziennego użytku ma do momentu potencjalnego uszkodzenia spełniać swoją funkcję najlepiej bez żadnych czynności konserwacyjnych, a stresowanie użytkownika (z ojca na syna; robił to Windows 95, 98, Me, robią to windows od ce do wm5) jest niedopuszczalne. Akceptacja tego stanu rzeczy bardzo mnie dziwi. MS od lat przyzwyczaił użytkowników że na wszystkie bolączki pomaga reset lub czekanie, jednocześnie zwalnia samego siebie od odpowiedzialności za jakość produktu. Użytkownik może tylko ponarzekać, bo o poprawie nie ma mowy. A jak już, to w kolejnej, oczywiście płatnej wersji. Czy ktoś z Was chciałby jeździć samochodem, który stawałby sam z siebie co 10 km, a pod koniec dnia należałoby w nim robić czyszczenie silnika ? Śmieszne ? Więc dlaczego ludzie nauczyli się akceptować ten stan rzeczy w świecie oprogramowania Microsoftu ?

*

Offline bazi22

• 913
  • Sprzęt: Navroad NR411 | iPhone 3GS 16GB
« Odpowiedź #12 dnia: Luty 25, 2006, 18:12:33 »
A bo większość userów produktów Microsoftu instrukcję czyta na końcu, lub w ogóle. Ja miałem DOS 6 + Windows 3, Windows 95, 98, 2000 teraz XP, i nigdy nie miałem problemów z systemem, tylko ja wiem co i gdzie instaluję, nie bawię się piratami itd, itd.

Odnośnie zniknięcia wpisów - to co się ustawiło w AS to się zsynchronizowało. Autor pierwszego postu nie rozwija tematu, jak miał ustawiony AS, jakie terminy mu "wyparowały"
Bartek Chyba :: bazi22
Dell X30=>HTC Wizard=>HTC Hermes=>iPhone 3GS

*

Offline kwieto

• 2785
« Odpowiedź #13 dnia: Luty 25, 2006, 21:27:23 »
Post usunięty jako wyraz protestu przeciw działaniom administracji na forum PDAclub.
http://pdaclub.pl/forum/index.php?topic=71713.0
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 22, 2007, 23:47:02 wysłana przez kwieto »
Ludzie zazdroszczą ci nie tego, że coś zrobiłeś, ale tego że ci się chciało to zrobić.

*

Offline kwieto

• 2785
« Odpowiedź #14 dnia: Luty 25, 2006, 21:32:40 »
Post usunięty jako wyraz protestu przeciw działaniom administracji na forum PDAclub.
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 22, 2007, 23:46:55 wysłana przez kwieto »
Ludzie zazdroszczą ci nie tego, że coś zrobiłeś, ale tego że ci się chciało to zrobić.

« Odpowiedź #15 dnia: Luty 25, 2006, 22:06:27 »
Chcialbym wszystkich poinformowac, ze faktycznie tym razem wina lezala tylko i wylacznie po mojej stronie. Problem wynikal z tego, ze na PC jakims cudem przestawila mi sie data o 4 lata do tylu, a oczywiscie wtedy zadnych wpisow w niej nie mialo prawa byc. :D Jestem czlowiekiem honoru, do swojego bledu przyznac sie potrafie. :)
W sumie to przypadek bardzo smieszny, ale moze ktos czytajacy ten post w przyszlosci rowniez bedzie mial to szczescie co ja i tak naprawde nie straci swoich danych. :)

Dziekuje wszystkim za wsparcie i informacje odnosnie bezpieczenstwa danych.

Zastapi, tyle ze na pewno nie bedzie to urzadzenie oparte o jakikolwiek Windows :"P
Uzywales kiedys Palm OS'a?

Kwieto faktycznie tego, ze to nie bedzie oparte na platformie Windows, mozemy byc pewni! :))

*

Offline kwieto

• 2785
« Odpowiedź #16 dnia: Luty 26, 2006, 08:13:17 »
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 22, 2007, 23:46:27 wysłana przez kwieto »

*

Offline bazi22

• 913
  • Sprzęt: Navroad NR411 | iPhone 3GS 16GB
« Odpowiedź #17 dnia: Luty 26, 2006, 21:00:34 »
Cytat: "kwieto"
To znaczy, ze na pockecie nie mozesz sobie zaplanowac dnia na 4 lata do przodu?

Można

Cytat: "kwieto"
Jakie znaczenie dla dat wpisanych w kalendarzu ma aktualna data?

Podczas AS standartowo synchronizowana jest również data
Bartek Chyba :: bazi22
Dell X30=>HTC Wizard=>HTC Hermes=>iPhone 3GS

*

Offline kwieto

• 2785
« Odpowiedź #18 dnia: Luty 26, 2006, 22:01:48 »
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 22, 2007, 23:45:24 wysłana przez kwieto »

« Odpowiedź #19 dnia: Luty 27, 2006, 10:29:53 »
kwieto: no i dokladnie bylo tak jak piszesz. :) Wstyd mi bylo sie przyznac... ale najwazniejsze, ze historia zakonczona happy end'em. :)