Tania ładowarka :) Pomysł

• 10 Odpowiedzi
  • 1440 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

« dnia: Listopad 26, 2005, 11:10:37 »
Wstałem dziś rano i męcząc się z kablami od PDA pomyślałem, czy czasem nie zrobić tak:
mam ładowarkę od siemensa MT50, 5v 0,4A moja ładowarka od PDA tez jest 5V ale 1A, wiec chyba to nie robi różnicy jaki prąd przepływa, wazne jest napięcie. Wnioskuje to tym że kable do ładowania PDA z USB portu są, a port USB ma 5V i 0,5 A, wiec to chyba nie robi różnicy (mogę sie mylić). Dobra ale dość już o takich rzeczach, przejdę do sedna sprawy. No mam tą ładowarkę od siemensa, podpinam do niej zamiast oryginalnego kabelka krótki kabelek z gniazdem USB, by móc wpiąć moj kabel sync usb. Jesli ktoś potrzebuje teaniej ładowarki do samochodu moze uzyć ładowarki do siemensa np MT50 samochodowej i zrobić tak jak ja z ładowarką domową. jesli ktoś by sie jeszcze pokusił, mogł by zrobić sobie kabel sync i com port w jednym :) mała zabawa wystarczy dolutować pare kabelków. Nie wiem czy to jest dobry pomysł oceńcie.

[Dodano: 2005-11-26 11:14:36]
jeszcze cos ładowarka samochodowa do PDA kosztuje jedyne 16zł, a ładowarka do fona ktora uzyjemy 2zl na allegro. tak samo jest z ladowarka stacjonarna jest duza roznica cenowa.
Ps moze nie ma to za bardzo skaldu ani ladu ale chyba sie doczytacie

*

Offline galahad

• **
  • 118
  • Sprzęt: HTC Diamond, HTC DHD, SE Xperia
« Odpowiedź #1 dnia: Styczeń 27, 2006, 11:28:33 »
Ja również mam inną nie oryginalną ładowarkę  typu "travel charger", która ma parametry 4.8-12V max750mA, przerobiona wtyczka i jakoś to wszystko działa, czasami zastanawiam się cz to nie za mały prąd, gdyż długo ładuje się bateria (na stacji dok. pisze 5V 2A...).

Czsami może pojawić się problem , że bateria będzie nie doładowana.
HP6340, SE p990i, SE Xperia, HTC Diamond > HTC Desire HD, BB 9810

*

Offline MareQ

• *
  • 53
« Odpowiedź #2 dnia: Styczeń 29, 2006, 14:19:36 »
no ciekawy pomysl ale 16 zl to jeszcze nie majatek gorzej z nowa bateria

*

Offline ziele

• 5159
  • Sprzęt: Axim x51v, Samsung Galaxy S IV, PSP Slim
« Odpowiedź #3 dnia: Styczeń 29, 2006, 15:17:36 »
Zbyt mała wydajność prądowa ładowarki pociąga za sobą spadek napięcia. Bateria jest ładowana w nieoptymalych warunkach i to jest najlepsza droga do jej uszkodzenia. Niezdziwcie się jeśli po paru miesiącach będzie dziwnie krótko trzymać.
Are you shpongled?

wszystko fajnie ale
« Odpowiedź #4 dnia: Luty 06, 2006, 18:51:32 »
jak wytlumaczycie laikowi jak podlaczyc do kabla 2w1 activesynch mda  ladowarke od noki  .moze jakis opisik co z czym aby niespalic
prosba :twisted:

*

garth

« Odpowiedź #5 dnia: Luty 07, 2006, 19:05:11 »
ziele ma racje , bateryjka moze pasc po jakims czasie... a tak z ciekawosci czy rozbieral ktos battery extender (?) tak sie jakos to nazywa , na kablu usb ladowarka z 4 paluszkow , jest tam zawarta jakas powazna elektronika czy mozna se to w domu poskladac ? wtyczka usb kosztuje grosze , pojemnik na baterie tez se mozna skombinowac a calosc kosztuje kolo 40 zeta z hakiem.

« Odpowiedź #6 dnia: Luty 08, 2006, 01:03:56 »
mam pytanie co do baterii i ladowarki.. nie mam oryginalnej ladowarki do htc universal. czy ladowanie z usb to optymalne  rozwiazanie dla baterii? bo teoretycznie to ani napiecie ani natezenie.. jakie parametry powinna miec ladowarka do tego urzadzenia?

« Odpowiedź #7 dnia: Luty 08, 2006, 03:41:37 »
Cytat: "ziele"
Zbyt mała wydajność prądowa ładowarki pociąga za sobą spadek napięcia. Bateria jest ładowana w nieoptymalych warunkach i to jest najlepsza droga do jej uszkodzenia. Niezdziwcie się jeśli po paru miesiącach będzie dziwnie krótko trzymać.

Bateria jest ładowana prądem a nie napięciem i z mniejszego prądu jeszcze się żadna nie zepsuła wręcz przeciwnie. Oczywiście może się nie ładować w ogóle jak ładowarka nie dostarcza odpowiednio wysokiego napięcia. No i ładowarki chyba zwykle dają napięcie a nie prąd. Dopiero gdzieś po drodze jest element na którym odkłada się takie napięcie by przepływający prąd osiągnął zadaną przez układ regulacji wartość. No i jak tam jest ustalony 1 amper to .. z każdej ładowarki próbuje tyle a skoro na tej nowej pisze 0,4 ampera to znaczy, że układ usiłujący pobrać 1 amper musi ją przeciążać co może prowadzić do uszkodzenia tej ładowarki. A uszkodzenia mogą być różne, także groźne dla poketa. No i jeszcze może być tak, że ładowarka ma ten układ regulacji prądu wbudowanny i jednak jest źródłem prądu wtedy wszystko jest ok, tylko dłużej musi ładować baterię.

« Odpowiedź #8 dnia: Luty 08, 2006, 03:46:58 »
Cytat: "garth"
ziele ma racje , bateryjka moze pasc po jakims czasie...
Paść może tylko jak jest ładowana za dużym prądem a nie za małym.
a tak z ciekawosci czy rozbieral ktos battery extender (?) tak sie jakos to nazywa , na kablu usb ladowarka z 4 paluszkow , jest tam zawarta jakas powazna elektronika czy mozna se to w domu poskladac ? wtyczka usb kosztuje grosze , pojemnik na baterie tez se mozna skombinowac a calosc kosztuje kolo 40 zeta z hakiem.

Na pewno można, ale nie wiem co to ma być. Może właśnie coś co ładuje mniejszym prądem i z określoną charakterystyką prądową i napięciową a nie jak byle jakie ładowarki ekspresowo, ale niezbyt przyjaźnie baterii, ale tak napradę to .. te baterie już dość długo robią by nie przeszkadzało im ładowanie dużym prądem i bez rozładowania itp, więc nie oczekiwałbym cudów po innym ładowaniu. To może jakaś stara bateria zachowuje się nieco lepiej, ale ... widziałem baterie do poketów za 50zł to .. jaki ma sens ładowarka za prawie tyle samo. Musiałbyś chyba ładować sąsiadom i sąsiadkom by to się w jakiś sposób opłacało.

*

Offline perpetum

• *
  • 51
  • A716,MDA3 ,MDA4 , HTC HDmini
  • Sprzęt: ROM billyj80 2.03.530.2
« Odpowiedź #9 dnia: Luty 08, 2006, 10:46:34 »
Dobrze by było zobaczyć jaką ma się baterię.
Jeśli jest napis Li-poly tzn litowo polimerowa to trzeba uważać, są to ogniwa bardzo dobre ale i bardzo wrażliwe właśnie na napięcie i prąd ładowania.
Jak napisał @trzcionk baterie łąduje się prądem ale nie można zapominać o napięciu i co ważne temperaturze baterii. Li-ion jest mniej wrażliwa na ładowania wtemp 0 st Celsjusza a Li-poly padnie jak np.: będziemy chcieli naładować pocketa przez noc w samochodzie w zimę.

fajnie
« Odpowiedź #10 dnia: Luty 09, 2006, 07:01:35 »
wtyczka usb ma cztery piny pod ktore podlaczyc kabeli od ladowarki np noki
pozdro :twisted: