2 pytanka

• 2 Odpowiedzi
  • 745 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

2 pytanka
« dnia: Kwiecień 18, 2003, 23:21:05 »
1:Do jakiej predkosci mozna podkrecic (najwiekszej) h3760
2:Czy batery extender niszczy baterie??

*

Offline kanczug

• 19211
    • http://www.pdaclub.pl
2 pytanka
« Odpowiedź #1 dnia: Kwiecień 18, 2003, 23:29:45 »
1. jesli sie nie myle to 236MHz
2. hmm ... nie jestem specjalista od spraw baterii - ale kazde doladowywanie niszczy baterie ... tzn litowo-polimerowe ogniwa powinny byc prawie non-stop ladowane, ale nie znaczy to ze ich zywotnosc sie nie zmniejsza ... wszystko zalezy od materialow z jakich zostaly one wykonane. Mysle ze poprawnie wykonany battery extender nie powinien zagrozic ogniwom twojego iPAQa.

*

Offline kozi

• **
  • 220
2 pytanka
« Odpowiedź #2 dnia: Kwiecień 19, 2003, 12:17:11 »
w kwestii battery extendera

w wersji na 4xAA przy włączonym ipaqu i pewnym stopniu rozladowania akumulatorków miałem taki efekt, że palmtop raz sygnalizował ładowanie i po kilku sekundach przestawał, potem znowu zaczynał i .... czyli "wydajność" extendera była niewystarczająca do jednoczesnego ładowania i pracy, i myślę,żę nie wolno dopuszczać do takiej sytuacji (czyli przemiennego włączania i wyłączania ładowania)
[np. ładować przy wyłączonym palmtopie]

poza tym wyjątkiem nie powinno być problemów [oczywiście przy poprawnie zrobionym extenderze]

ja mogę na podstawie  swojej praktyki polecić "Power Runner Pro" (czasami nazywany "Power Bank Pro") (w tej chwili koło 350 zł) :
jest to zestaw akumulatorów li-ion z regulacją napięcia wyjściowego [1,5-9V] z możliwością ładowania z sieci elektrycznej albo z gniazda zapalniczki w samochodzie [do połowy pojemności] i zestawem wtyczek [łatwo dorobić własną wtyczkę] [+ futerał na pasek].
W tej chwili na wycieczki zabieram tylko to [z lekkim zasilaczem] i ładuję z tego tel. kom. i palmtopa, no i ewentualnie każde inne urządzenie z zakresu napięć podanego wyżej (np. latarkę z możliwością zewnętrznego zasilania)[mozna też za pomocą żarówki i kabelków zrobić prowizoryczne źródło światła].

[pracuję teraz nad dostosowaniem go do zasilania cyfraka]

Pojemność - przy napięciu wyjściowym 5V to około 3500mAh , czyli dwukrotne, pełne ładowanie iPaqa 39xx [przy wyższym napięciu mniejsza pojemność i na odwrót], z natężeniem nie ma problemów (chyba 2A) można jednocześnie pracować na palmtopie

Oczywiście jak ktoś już ma ładowarkę + zestaw akumulatorków to taniej wyjdzie zrobienie prostego battery extendera