*.cab jak to wogole zgrac

• 6 Odpowiedzi
  • 849 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

« dnia: Luty 19, 2006, 10:31:23 »
ok, są pytania jak zrobic, by wgrac cab w wybrane przez siebie miejsce w palmie... ale jak wogole przegrac ten plik... sciagam sobie obojetnie jaki program z dzialu download na kompa... przypuscmy pocket gadu.... patrze w total commanderze ma rozszerzenie cab, ok, niby wszystko ok, klikam na niego to rozpakowuje mi sie i sa jakies pliczki z rozszerzeniem "liczbowym"... ale jak ja to mam przegrac na palmtopa... czy pojedyncze pliki, czy caly "cab"... biore kopiuj, chce wkleic na palma, ale nie moge... jak klikam prawym klawiszem to opcja "wklej" wogole nie jest dostepna... poza tym, gdzie wogole mam go skopiowac, do jakiego folderu... lacze sie przez BT albo usb, oba dzialaja, bo np zwykly plik tekstowy moge sobie przegrac... w dziale dla poczatkujacych jest zeby po prostu skopiowac na palmtopa i odpalic... ale jak to skopiowac ?? czy ja jestem taka ciemna, czy szukam prostej odpowiedzi za daleko... mam nadzieje ze uzyskam pomoc... jakby co to gg 1080565, bylabym wielce zobowiazana
(moj sprzet to acer n30 + karta SD 512
pozdrawiam

*

Offline KarolP

• 839
« Odpowiedź #1 dnia: Luty 19, 2006, 10:47:04 »
Polecam zajrzenie do działu dla początkujących tam jest wszystko opisane.

1. Exeki które dadzą się uruchomić na PC instalujesz przez PC
2. Exeki których się nie da uruchomić na PC kopiujesz na PDA i tam uruchamiasz już program.
3. Caby kopiujesz na PDA i dopiero na PDA uruchamiasz. Nic nie robisz na kompie.

*

Offline stapp

• 258
« Odpowiedź #2 dnia: Luty 19, 2006, 10:48:17 »
Na samym dole masz opis: [ http://www.pdaclub.pl/info.php?id=6619 ]

« Odpowiedź #3 dnia: Luty 19, 2006, 10:58:54 »
KarolP.. no i wlasnie o to mi chodzi... wzsyscy piszecie ze kopiujecie caba na palma.. ale ja nie moge... jak to zrobic i gdzie skopiowac... a tak wogole to przez co kopiujecie

stapp ten fragment :
"- pliki .CAB (wyglądają jak zwykle pliki spakowane na PC), które po rozpakowaniu na komputerze stacjonarnym ukazują kilka plików o nazwach składających się czasem z dziwnych znaczków i rozszerzeniach w stylu 000, lub 001, lub 002, itd
Ów plik .CAB należy również "ręcznie" przegrać do pamięci PDA (bez wypakowywania z niego plików) i tam uruchomić - dokładnie jakby był zwykłą aplikację w pliku EXE. System palmtopa automatycznie zainstaluje tą aplikację w odpowiednim folderze i zazwyczaj utworzy potrzebne skróty w Menu Start. Niestety w tym przypadku nie ma możliwości ingerencji nawet w napęd docelowy (zawsze jest to Main Memory), nie mówiąc już o katalogu.  "

znam juz na pamiec, tylko jak to przegrac i gdzie?? :(

*

Offline MaDuch

• 1518
  • Sprzęt: HTC Touch HD2, SGS, HTC TouchPro, Asus 636
« Odpowiedź #4 dnia: Luty 19, 2006, 11:12:53 »
Jeśli masz PDA podłąćzonego AS'em do PCta to otwierasz w AS opcję eksploruj, wybierasz miejsce w ktorym chcesz umieścic cab'a kopiujesz go z PCta w to miejsce (mozesz utworzyć osobny folder np CABY lub folder dla tego tylko programu np BlaBla). Po skopiowaniu wchodisz w to miejsce/folder np eksplorerem plików i "tapiesz" na plik, który zaczyna ci się w tym momencie rozpakowywać.

W WM5 masz możliwość wyboru gdzie ci się cab ma rozpakować/zainstalować.

Prest!! Koniec, fine, ende.

RTFM oraz fantastyczne Forum PDAC ;)
Polecam Regulamin forum !!

*

Offline pimpus sadelko

• 5146
  • Sprzęt: LooX n560, pda-n, iP4s, ipad 2
« Odpowiedź #5 dnia: Luty 19, 2006, 12:47:45 »
w starszych systemach niz WM5 mozesz uzyc programu cabinst, ktory umozliwia zainstalowania caba do dowolnej lokalizacji
znajdziesz go w downloadzie pdaclubu

« Odpowiedź #6 dnia: Luty 19, 2006, 13:25:41 »
MaDuch... dzieki wielkie... wlasnie o taki opis mi chodzilo... takie banalne a jednak nigdzie nie moglam tego znalezc... nie ma nawet instrukcji obslugi jak sie wylacza palmtopa.... w kompach sobie radze niezle... ale tu nie wiem nawet takiej prostej rzeczy... az wstyd sie przyznac...

Da Forum is gr8 :)