Pomimo, iż posiadam LOOX'a N560 zadam pytanko w tym dziale, ponieważ nie dotyczy on tylko tego stafu, ale chyba wszystkich PDA. Od razu dodam, że zdarzyło mi się to wczoraj i nie miałem czasu tego dokładnie przetestować, a dziś nie mam palma przy sobie. Ale do rzeczy...
Włączyłem sobie wczoraj AutoMapę i wywaliło coś w stylu "Nie mogę otworzyć portu COM8" - dla niewtajemniczonych, którzy będą czytali ten wątek, port COM8 obsługuje GPS. Po serii niecenzuralnych słów trwającej ok. 0,5min

zatrzymałem się na poboczu i postanowiłem, że nie ruszę, dopóki tego nie uruchomię. Zresztą nie miałem innego wyjścia. Inaczej nie trafiłbym do celu

Na początek do głowy przyszło mi parowanie GSM z PDA przez BT i ustawianie połączenia modemowego przez komórę. Tam przewijały się COM'y wedle instrukcji zaczerpniętej z tego portalu (moim zdaniem dzięki autorom tego i innych opisów wiele polskich rodzin unika stresu i cichych dni spowodowanych niepowodzeniami głowy rodziny z PDA

). Ale to było pudło. Przewinąłem się jeszcze przez wszystkie opcje
Connections gdy mój analityczny umysł kazał mi się skierować do GPS Locator (czy coś koło tego). Tam wyszło na jaw, że IRDA i GPS próbują używać tego samego portu COM8 - swoją drogą dziwne, że tam, a nie w momencie, kiedy próbuję (nieświadomie) wykorzystać ten sam port do innych celów. I tu znów troszkę się nacudowałem, aby dojść, że IRD'ę wyłącza się odhaczając BEAM w
Connections.
I tu pojawia się moje pytanie.
Jak zmienić port dla IRD? Czy można to wogóle zrobić? Czy GPS może pracować na innym porcie niż COM8?Ktoś mi zaraz powie wyłącz BEAM's i po kłopocie, ale mnie to nie satysfakcjonuje. Z moich wcześniejszych doświadczeń z PDA wynika (jeśli się mylę proszę mnie poprawić), że aby wysłać np. zdjęcie z komórki do pda przy połączeniu tych dwóch sprzętów przez BT, konieczne jest włączenie BEAM'sów. Przy wyłaczonej tej funkcji, podczas wysyłania pliku z komórki, PDA nie reagowało, a po włączeniu BEAM PDA prosiło o akceptację odbioru załacznika.