Porty COM

• 4 Odpowiedzi
  • 489 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Porty COM
« dnia: Styczeń 18, 2007, 11:57:18 »
Pomimo, iż posiadam LOOX'a N560 zadam pytanko w tym dziale, ponieważ nie dotyczy on tylko tego stafu, ale chyba wszystkich PDA. Od razu dodam, że zdarzyło mi się to wczoraj i nie miałem czasu tego dokładnie przetestować, a dziś nie mam palma przy sobie. Ale do rzeczy...
Włączyłem sobie wczoraj AutoMapę i wywaliło coś w stylu "Nie mogę otworzyć portu COM8" - dla niewtajemniczonych, którzy będą czytali ten wątek, port COM8 obsługuje GPS. Po serii niecenzuralnych słów trwającej ok. 0,5min :) zatrzymałem się na poboczu i postanowiłem, że nie ruszę, dopóki tego nie uruchomię. Zresztą nie miałem innego wyjścia. Inaczej nie trafiłbym do celu  :) Na początek do głowy przyszło mi parowanie GSM z PDA przez BT i ustawianie połączenia modemowego przez komórę. Tam przewijały się COM'y wedle instrukcji zaczerpniętej z tego portalu (moim zdaniem dzięki autorom tego i innych opisów wiele polskich rodzin unika stresu i cichych dni spowodowanych niepowodzeniami głowy rodziny z PDA :D ). Ale to było pudło. Przewinąłem się jeszcze przez wszystkie opcje Connections gdy mój analityczny umysł kazał mi się skierować do GPS Locator (czy coś koło tego). Tam wyszło na jaw, że IRDA i GPS próbują używać tego samego portu COM8 - swoją drogą dziwne, że tam, a nie w momencie, kiedy próbuję (nieświadomie) wykorzystać ten sam port do innych celów. I tu znów troszkę się nacudowałem, aby dojść, że IRD'ę wyłącza się odhaczając BEAM w Connections.
I tu pojawia się moje pytanie. Jak zmienić port dla IRD? Czy można to wogóle zrobić? Czy GPS może pracować na innym porcie niż COM8?
Ktoś mi zaraz powie wyłącz BEAM's i po kłopocie, ale mnie to nie satysfakcjonuje. Z moich wcześniejszych doświadczeń z PDA wynika (jeśli się mylę proszę mnie poprawić), że aby wysłać np. zdjęcie z komórki do pda przy połączeniu tych dwóch sprzętów przez BT, konieczne jest włączenie BEAM'sów. Przy wyłaczonej tej funkcji, podczas wysyłania pliku z komórki, PDA nie reagowało, a po włączeniu BEAM PDA prosiło o akceptację odbioru załacznika.

*

Offline luk_sw

• *
  • 98
  • Sprzęt: SGS, SGTab
Porty COM
« Odpowiedź #1 dnia: Styczeń 18, 2007, 12:07:10 »
Gps moze dzialac na dowolnym wolnym porcie nie tylko na com 8 u mnie np. dziala na com5.
Ja tez mam czasami taki problem ale w moim przypadku pomaga rozlaczenie i ponowne sparowanie gpsa z pda.Oczywiscie usuwam z menagera bluetooth gpsa po czym wykrywam ponownie i lacze. Co do zmiany portu IRDy to ktos kiedys pisal apropo czegos innego ze da sie poprzez zmiany w rejestrze zmienic numer portu, ale nie pomoge bo nie pamietam jak.

Porty COM
« Odpowiedź #2 dnia: Styczeń 18, 2007, 16:59:59 »
No dobra, ale ja mówię o wbudowanym GPS, a nie po BT. U mnie np. na COM5 nie chce złapać sygnału, nawet po zmianie bit rate z 9600 na 4800 (zarówno w AM jak i w Setings > GPS).
A może w takim razie istnieje jakaś uniwersalna lista, które porty sa wolne, a które są standardowo wykorzystywane i do czego?

Porty COM
« Odpowiedź #3 dnia: Styczeń 18, 2007, 22:35:01 »
U mnie wbudowany GPS działa normalnie bezproblemowo na COM5...
Nie testowałem innych portów więc ciężko mi powiedzieć.

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
  • Sprzęt: Blow 50YBT, Goclever 5010, Wayteq X960, AM XL
Re: Porty COM
« Odpowiedź #4 dnia: Styczeń 19, 2007, 09:38:20 »
Cytat: "adibar"

I tu pojawia się moje pytanie. Jak zmienić port dla IRD? Czy można to wogóle zrobić? Czy GPS może pracować na innym porcie niż COM8?

Port wbudowanego GPS'u można chyba zmienić w ustawieniach. W WM2003 bardzo łatwo zmieniało się numery com'ów przydzielanych do poszczególnych urządzeń (np. IRDA), wymagało to jedynie zmiany 2 kluczy w rejestrze. Obawiam się, że w WM05 wygląda to już inaczej.