"Klawiatura BT od ThinkOutside i polskie znaki"

• 12 Odpowiedzi
  • 1422 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

« dnia: Czerwiec 29, 2006, 01:21:32 »
witam

tutaj http://pdaclub.pl/view.php?news_id=10701 napisano: "...teraz dzięki specjalnej aplikacji dołączanej w komplecie mamy mieć możliwość dowolnego konfigurowania kombinacji skrótów klawiaturowych. Przynajmniej tak twierdzi producent, dodając, że można w ten sposób przypisywać różne znaki narodowe do dowolnych klawiszy..."

czy komus to sie udalo bo ja nic takiego nie mam :(  a moze ktos za pomoca SDK zrobil polski layout do tej klawiatury ??

prosze o pomoc

pozdr
Bajbus

« Odpowiedź #1 dnia: Czerwiec 30, 2006, 20:40:06 »
czyzby nikt juz nie uzywal tej klawiatury??   :worried:

zainstalowalem nowe sterowniki Thinkoutside i wgralem polski layout z downloadu PDAclub ale niestety w programie od klawiatury nie jest widoczny ten layout  :(
starsze sterowniki nie chca chodzic na WM5.0 :(

Chcialem przetestowac InterWrite i za pomoca Keyboard Generatora zdefiniowac sobie swoj layout ale w Generatorze nie mozna zdefiniowac kombinacji z klawiszem Zielony FN  :(

czy nie ma sposobu na spolszczenie tej klawiatury?? zalezy mi na tym zeby prawy FN = AltGr bo moja Pani pisze bezwzrokowo i z polskimi znakami.

prosze, blagam o pomoc bo najgorsze to niezadowolona kobieta ;)

pozdr i z gory dzieki za pomoc
Bajbus

*

Offline jas_pik:: Janusz Piwiński

• 7793
    • https://www.facebook.com/mediapik/
  • Sprzęt: Athena &amp iPhone
« Odpowiedź #2 dnia: Czerwiec 30, 2006, 22:49:23 »
O ile wiem ( a opieram się na własnych doświadczeniach) nie udalo się nikomu uzyskać polskich znaków na klawiaturach BT ( Z HP, ThinkOutside i Smartkeyboard). Podejrzewam iz może Ci się to udać za pomocą programu  o nazwie  AEKMap, ale chyba nie z użyciem Fn jako prawego altu. Jedyne rozwiązanie to atakowanie producenta mailowo prośbami o PL literki
potrzebna zgoda

« Odpowiedź #3 dnia: Lipiec 01, 2006, 09:06:55 »
taaa widze ze z tymi polskimi znakami to jak z yeti - ponoc istnieja ale nikt ich nie widzial :(
w interwrite mam polskie znaki ale kto wymyslil kombinacje klawiszy: wcisnij shift - wcisnij spacje - pusc shift - wcisnij potrzebny znak?!!!!
coz chyba zostanie mi zamiana na PC #-ę i (-ó  :(
no chyba ze ktos wie jak zdefiniowac FN w sunnysoft keyboard generator?

pozdr
bajbus

*

_Morf_

« Odpowiedź #4 dnia: Lipiec 01, 2006, 13:49:45 »
AEKMap lekarstwem na twoje problemy....
Gotowy plik z PL literkami -> http://www.morf.forall.pl/pliki/polish.aek

*

Offline processor

• 691
    • Radio i telewizja w Małopolsce
  • Sprzęt: XDA Exec, iPAQ 3870
« Odpowiedź #5 dnia: Lipiec 01, 2006, 19:25:58 »
A ja mam znów inny problem. Mam składaną klawiaturę Stowaway (z gniazdem w podstawce) tą z Think Outside i jest tak:
Sciągnąłem sterownik z językiem polskim (StwyPLtd.kbd), wrzuciłem do katalowu Windows, i co?... Nie pomogły soft resety, itp. i nadal program nie widzi tego pliku.

« Odpowiedź #6 dnia: Lipiec 01, 2006, 21:06:54 »
Morf dzieki ale to naprawde musi byc prawy FN. Moja pani na co dzien jest protokolantem w sadzie a w week notuje na wykladach wiec nauka dwoch typow klawiatury nie wchodzi w gre (pol biedy jak zle wyklad zanotuje ale pomylka na rozprawie to porazka ;) )

Processor, no ja mam dokladnie to samo, tzn wgrywam polski layout i go nie widze w programie :(  te nowe sterowniki tego nie widza, wyczytalem ze starsze sterowniki (np. 2.0) beda to widziec ale nie uruchomisz ich na WM5.0 :(
chyba naskrobie kilka "cieplych" slow do ThinkOutside i poprosze kogos o przetlumaczenie (bo z angielskim u mnie nienajlepiej). Kurde przeciez mogliby wypuscic jakis prosty generator layoutow. Ich SDK jest starsze niz wegiel kamienny!!! Nawet sie za niego nie biore bo pewnie po zmajstrowaniu loyouta nie bylby on widoczny w programie.

*

_Morf_

« Odpowiedź #7 dnia: Lipiec 02, 2006, 00:36:51 »
A czytnik AEKMap nie łapie przycisku 'Fn' ja jak podaje jakiś kod gdy wciskasz 'Fn' to moge/można zrobić przemapowanie.

« Odpowiedź #8 dnia: Lipiec 02, 2006, 01:30:28 »
sam klawisz FN nie daje kodu
ale jest tak:

klawisz 'o' daje kod 004F

klawisz 'Fn' i klawisz 'o' daja cos takiego:
key1 = 0139 + shift
key2 = 0110 + shift

czyli wyskakuja naraz dwa kody i w obu jest dopisane + shift

jak myslisz da sie cos z tym zrobic?? :worried:
w razie co to podesle kody wszystkich kombinacji klawiszy  :))

pozdr
Bajbus

« Odpowiedź #9 dnia: Lipiec 02, 2006, 16:00:56 »
hmmmm mysle Morf ze niestety bedzie sobie trzeba odpuscic AEKMap bo juz kombinacja 'Fn' i a nie daje zadnego kodu :(  to samo przy kombinacji z 's', 'z', 'x', 'c', 'l', 'n'
tak wiec przemapowac daloby sie tylko 'e' i 'o'
no coz kombinuje dalej

pozdr
Bajbus

*

Offline jackpe

• **
  • 140
    • Zdrowie psychiczne
  • Sprzęt: Galaxy Tab P1000, SGS i9000, Compaq 8710p
« Odpowiedź #10 dnia: Sierpień 19, 2006, 01:02:51 »
mam ten sam problem z ta klawiatura i aximem x51v. pomoze mi ktos
z polskimi znakami ?  :(  :(  :(

« Odpowiedź #11 dnia: Sierpień 19, 2006, 14:20:44 »
jackpe no ja sobie narazie dalem spokoj :(  moja kobieta bedzie musiala sie przyzwyczaic do braku polskich znakow. na zajeciach bedzie pisala bez polskich znakow a w pracy z polskimi znakami, a jeszcze jak jej w pracy prad wylaczaja to pisze na starej zwyklej maszynie do pisania z tym starym ukladem znakow ;)

ja w kazdym razie czekam na jakis ruch ThinkOutside ale cos mi sie wydaje ze oni juz zapomnieli o supporcie tego sprzetu :(

pozdr
Bajbus

*

Offline jackpe

• **
  • 140
    • Zdrowie psychiczne
  • Sprzęt: Galaxy Tab P1000, SGS i9000, Compaq 8710p
« Odpowiedź #12 dnia: Sierpień 20, 2006, 13:37:33 »
Cytat: bajbus12

ja w kazdym razie czekam na jakis ruch ThinkOutside ale cos mi sie wydaje ze oni juz zapomnieli o supporcie tego sprzetu :(

a gdybysmy tak zmontowali jakas petycje do firmy think ? ): czytalem ze już cos takiego było ale bez efektu.
pozdrawiam jacek