Witam, mam pytanie może ktoś z Was sie spotkał z odpowiednio działającym programem (może być płatne) który pomoże odnaleźć się na obcym, dużym terenie za pomocą PDA i GPS oczywiście , potrzebowałbym taki soft, który doprowadzi mnie patrząc na wyświetlacz PDA odnaleźć kolegę ....
Domyślam się, że chodzi Ci o soft który zapisze ślad waszej wędrówki, tak żebyś mógł wrócić "po śladach"?
Czy chodzi Ci o soft który będzie podawał Tobie na bieżąco pozycję w której znajduje się kolega?
W pierwszym przypadku polecam program PathAway. Polecam go zwłaszcza w tandemie z datalogerem Wintec WBT-201. Nie wiem jak oprogramowanie do PPC, ale na Palm OS można zczytać log z odbiornika i wyeksportować go bezpośrednio do PathAway. Dzięki temu palmtop nie musi być cały czas włączony by zapisywać ślad, co znacznie wydłuży czas pracy na jednym komplecie baterii.
W drugim przypadku można zastosować program GPS Compass (znów soft pod Palm OS, odpowiednika na PPC nie znam), zainstalowany na jakimś TREO podpiętym do odbiornika GPS. GPS Compass ma możliwość wysłania SMS'em aktualnej pozycji, z tego co pamiętam można było zaprogramować interwał automatycznego wysyłania danych.
Pozostaje wtedy wrzucić jako cel pozycję z otrzymanego SMS do jakiegoś programu nawigacyjnego na własnym urządzeniu (znowu polecam PathAway), i pójść we wskazanym kierunku.