Współpraca własnych aplikacji z aplikacjami mapowymi

• 18 Odpowiedzi
  • 2369 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

« dnia: Październik 18, 2005, 15:55:55 »
Mam pytanko: Na początek krótki opis problemu: Chciałbym się dowiedzieć, czy jest możliwość współpracy zbudowanej przeze mnie (lub innego programistę :)) aplikacji (dalej zwana "Moją") z aplikacją mapową w taki sposób, by "Moja" przekazywała do programu mapowego (np. AutoMapa) współrzędne punktu, do którego potem zostanie poprowadzony użytkownik mapy. Liczę na pomoc, bo inaczej czeka mnie wizyta w Urzędzie Pracy, ponieważ problem ten dręczy mojego szefa. Więc zrozumcie ludzie i pomóżcie.

*

Offline kanczug

• 19211
    • http://www.pdaclub.pl
« Odpowiedź #1 dnia: Październik 18, 2005, 22:02:33 »
Pytanie takie powinienes zadac autorom Automapy. To oni musza udostepnic odpowiednie informacje, by cos takiego moglo dzialac.

« Odpowiedź #2 dnia: Październik 18, 2005, 23:49:09 »
Technicznie nie widzę przeciwskazań. Przecież większość produktów mapowych obsługuje coś takiego jak Punkty Użytkownika (PU) czy Waypointy !

Można zatem sobie wyobrazić taką sytuację, że "Twoja" na podstawie jakich tam informacji generuje informację o punkcie w formacie zgodnym z formatem PU, a potem już w programie mapowym wyszukujesz ten PU dajesz "Go To" i po problemie :)

« Odpowiedź #3 dnia: Październik 19, 2005, 08:31:13 »
No tak tylko jaki format? Jak to przekazać?

*

Offline cin2000

• 509
« Odpowiedź #4 dnia: Październik 19, 2005, 09:05:21 »
Do Desti PN wystarczy jak wyślesz SMS o treści z koordynatami i nazwą punktu. Pacjent go odbiera i możesz mu nawet napisać co ma tam załatwić. A aplikacje wysyłające SMSy to pikuś (np. Desti PN :)  ) Czuwaj.

PS. Oczywiście format jest jakiś tam, ale to łatwo sprawdzić i na pewno wszystko jest jako tekst.
"Istnieją 3 typy ludzi: Ci co umieją liczyć i Ci co nie umieją liczyć."

« Odpowiedź #5 dnia: Październik 19, 2005, 11:13:58 »
Cytat: marbor
No tak tylko jaki format? Jak to przekazać?
Wybacz, ale ja tylko dałem wędkę tzn. pokazałem algorytm postępowania - reszta należy już do informatyków - ja jestem tylko userem GPS :)

No i w ogóle pytanie o format jest trochę źle postawione. Przecież każdy program nawigacyjny operuje swoim formatem danych. Niektóre zaawansowane programy GPS-owe mają również funkcje importu i eksportu z różnych formatów, co ułatwia współpracę danych pomiędzy różnymi aplikacjami. Wśród aplikacji na "dużego" PC jako uniwersalny króluje format GPX: GPS eXchange format. Format tekstowy opisany dość szczegółowo w necie. W Polsce natomiast niepodzielnym królem do opisu punktów jest wśród GPS-owców format programu OziExplorer - to również format tekstowy.

Zwracam jednak uwagę, że wbrew temu co mówił mój przedmówca nie wszystkie formaty muszą być prostymi formatami tekstowymi. Np. dane w formacie GDB to "Garmin data base" i tu samodzielne rozgryzanie formatu wydaje się ponad siły przeciętnego usera. Na całe szczęście przęcietny user Garmina ma na PC program mapSource, który oczywiście ...... obsługuje import formatu uniwersalnego jakim jest GPX.

A na koniec najsmutniejsza uwaga. Wszystko co napisałem wyżej, dotyczy softu typy GIS czy GPS, ale na ..... PC. Programy nawigacyjne na pocketa z reguły nie mają funkcji importu/exportu danych z innych formatów. Tu pozostaje tylko format "firmowy" danej aplikacji. A jak sprawdzić jaki format ma jakaś aplikacja ? Ależ to proste (znów wędka). Musisz wygenerować w danej aplikacji PU (punkt użytkownika), zapisać go, wyedytować i ...... przeanalizować :) Możesz też pogooglować - może znajdziesz gdzieś opis danego standardu.

O ile pamiętam pierwsze pytanie, to chodzi o napisanie aplikacji "Moja". Rozumiem, że osoba która to będzie robiła ma wystarczające przygotowanie informatyczne. Dlatego sądzę, że nie powinno być problemu z szybkim "rozgryzieniem" podstawowych formatów.

Jest jeszcze jedna możliwość. Myślę, że wielu uczestników tego forum ma "rozpracowane" te formaty. Musisz jednak zastanowić się jaki konkretnie format Ciebie interesuje (do jakiej aplikacji) i rzucić już konkretne, a nie ogólne pytanie. Może jakaś dobra duszyczka pomoże ?

*

Offline cin2000

• 509
« Odpowiedź #6 dnia: Październik 19, 2005, 12:43:59 »
Twój przedmówca pisał o konkretnym jednym rozwiązaniu w konkretnym (podał nazwę) programie. Za przykład nieprostego, nietekstowego formatu najlepiej chyba posłuży UAM. Napisałem, że w Dseti PN SMS jest tekst. Można tą wypowiedź zrozumieć inaczej? :huh:

« Odpowiedź #7 dnia: Październik 19, 2005, 18:05:55 »
Cytat: cin2000
Można tą wypowiedź zrozumieć inaczej? :huh:
Jak widać można było ;)  Jeżeli popełniłem jakieś "fopa" to przepraszam !

PS.
Format UAM w obecnej postaci wbrew pozorm nie jest nazbyt skomplikowany: http://forum.garmin.pl/viewtopic.php?p=4221#4221

*

Offline cin2000

• 509
« Odpowiedź #8 dnia: Październik 19, 2005, 21:52:47 »
Nie, no nie jest zbyt skomplikowany dla informatyka :) Ale przecież bardziej już nie mogli tego sknocić. Stała długość... :huh: Może coś zmienią w AM4 z wypowiedzi gości od poi.m.n można to wywnioskować. Może nawet na lepsze...
Nie chodzi o nietakt. Ja po prostu chciałem, żeby moje wypowiedzi, a przynajmniej ta właśnie, były jednoznaczne. Zastanawiam się co napisałem nie tak, że można było potem napisać słowa "wbrew temu co mówił mój przedmówca" w kontekście w jakim to napisałeś. Na przyszłość. Ale nie rozwijajmy tego. Sam sobie to przemyślę. Dzięki za szkolenie z UAM :) Następne ciekawe miejsce w necie. Pozdro.

« Odpowiedź #9 dnia: Październik 20, 2005, 00:23:08 »
Cytat: cin2000
Zastanawiam się co napisałem nie tak, że można było potem napisać słowa "wbrew temu co mówił mój przedmówca"
Nie uwzględniasz tego, że prawidłowe zrozumienie tekstu nie zawsze zależy wyłącznie od piszącego :)) Nie żebym chciał się tu samobiczować.  Ale przyznaję że często przelecę tekst wzrokiem i nie zawsze dobrze chwycę o co chodzi :(

A ponieważ mam sentyment do pewnych starych pomysłów, to trochę stanę w obronie formatu UAM. Otóż tzw. pliki o dostępie swobodnym, czyli zbiory o rekordach równej długości z polami o równej długości, to kiedyś wcale nie był taki taki głupi wynalazek. To miało swoje zalety. Ten pomysł pochodzi z czasów bardzo słabych procesorów i DOS-a oraz takich języków jak Turbo Pascal czy Turbo Basic, które pozwalały na stosunkowo proste zarządzanie takimi "bazami". W tamtych czasach i w tamtych językach programowania był to chyba sprawniejszy format zbiorów, niż plik tekstowy z separatorami.

Tak już prywatnie się przyznam, że moja amatorska edukacja informatyczna - właśnie zakończyła się na tamtym etapie (tak ze dwadzieścia lat temu) i dlatego pliki z deklarowanymi rekordami jakoś mnie nie "odrzucają" :)

Zwróć uwagę, że aby dopisać na końcu pliku rekord - program pobiera z bazy informację o ilości rekordów (X) i nie tracąc czasu na zbędne przeszukiwania pliku wpisuje pod numerem X+1 nowy rekord powiększając dodatkowo licznik o 1. To w DOS-ie w przypadku wolnych procesorów i dużych baz danych naprawdę miało sens. W tamtych czasach PC znajdował zastosowanie głównie w księgowości i programach magazynowych i przy tym rozwiązaniu - nawet na "przedwojennym" PC XT dopisanie nowej faktury do zbioru liczącego powiedzmy 10000 faktur trwało milisekundy. Dopisanie nowego rekordu do pliku tekstowego z separatorami wymagałoby przejrzenia całego pliku co trwałoby już całe sekundy ! Oczywiście w tamtych czasach i na tamtym sprzęcie.

No ale to już historia ....... dziś "prawie" nikt tego nie stosuje.

*

Offline cin2000

• 509
« Odpowiedź #10 dnia: Październik 20, 2005, 09:03:56 »
Wyobraź sobie, że ja też przeżywałem okres fascynacji TurboPascalem i zdaję sobie sprawę, że to chyba nawet nie 20, ale 15-16 lat temu TP 6.0 to była rewolucja (programowanie obiektowe, procedury, tryb graficzny SVGA...). Ja jednak poszedłem dalej i teraz mam styczność w większości z SQL lub MSAccess i nawet nie myślę o programowaniu (stałem się raczej zaawansowanym userem). Dlatego, zdając sobie sprawę z odstępu jaki teraźniejszość dzieli od czasów jak sam napisałeś PC XT, zrobiłem: :huh: Przecież UAM nie powstało 15 lat temu. Nie? Obrona UAM może mieć co najwyżej wymiar sentymentalny. Pozdro :)

« Odpowiedź #11 dnia: Październik 20, 2005, 09:23:06 »
Miło było powspominać stare dobre czasy. Szkoda tylko że marbor nabrał wody w usta i nie wiemy czy będzie płodził tę aplikacją "Moja" czy nie :(
Wydaje się, że trochę sprawę mu ułatwiliśmy - dostał nawet szczegółowe info o formacie UAM :))

Pozdrawiam Lechu

« Odpowiedź #12 dnia: Październik 20, 2005, 11:21:48 »
Aplikację chetnie bym spłodził,ale ciągle nie wiem, która aplikacja mapowa pozwoli pobrać dane z "mojej" i czy to w ogóle jest możliwe. Nie chciałbym, żeby sie okazało, że zmarnowałem swój cenny czas próbując zrobić perpetum mobile.

« Odpowiedź #13 dnia: Październik 20, 2005, 11:41:59 »
obawiam sie ze w automapie nie jest to mozliwe - program chyba nie oferuje interface'u do zewnetrznych aplikacji (ale moge sie mylic)

na pewno jest to natomiast mozliwe w tomtom5 i chyba mobilenavigator5.
do tych aplikacji dostepny jest specjalny SDK, ktory umozliwia komunikacje z zewnatrz z tymi programami.
na tej zasadzie dziala np. POI-Warner albo POI+.

« Odpowiedź #14 dnia: Październik 20, 2005, 11:46:15 »
Nareszcie jakieś konkrety. Mogę Cię cicero prosić o jakieś dodatkowe szczegóły? Byłbym wdzięczny.

« Odpowiedź #15 dnia: Październik 20, 2005, 14:18:26 »
niestety duzo ci nie pomoge bo nigdy sie tym nie zajmowalem
ale zobacz sobie tutaj:
http://www.tomtom.com/pro/index.php?Language=1

tutaj jest link do poi-warner, ktory w jakis sposob wykorzystuje interface do tomtom i mobilenavigator, tak ze mozesz z poziomu poi-warner przekazac wspolrzedne punktu, ktory tomtom (albo MN) przejmie i wyswieli albo uruchomi nawigacje. czyli to o co ci chodzi. niestety jest to gotowy produkt i raczej pomocy nt. programowania tam nie znajdziesz.

poszukaj tez na stronie mobile navigator navigon

proponuje tez google - np:
tomtom sdk

« Odpowiedź #16 dnia: Październik 20, 2005, 21:20:36 »
Cytat: cicero
obawiam sie ze w automapie nie jest to mozliwe - program chyba nie oferuje interface'u do zewnetrznych aplikacji (ale moge sie mylic)
A uważasz że to jest konieczne ? O ile mi wiadomo Automapa obsługuje punkty użytkownika. Prawda ?  Są to punkty w formacie UAM. Zatem:
- piszemy aplikację "Moja" która potrafi wygenerować punkt użytkownika w formacie UAM
- wczytujemy ten punkt do AutoMapy i ...... koniec
No chyba że ja czegoś nie wiem ? (a że nie używam AM :)) to mogę nie wiedzieć)

Marbor !  Postawmy problem tak:
Mamy komercyjny soft graficzny (np. Corel Photopaint).
A Twoje pytanie jest takie: czy jest możliwe napisanie aplikacji która przekaże obrazek do Corela ? Odpowiedź: Jest ! Byle zapis obrazka nastąpił w formacie zgodnym z Corelem. Tu akurat może być cokolwiek: BMP, JPG i .... wiele wiele innych.

To samo będzie  z przekazaniem informacji do softu nawigacyjnego. Pytasz jakie porgramy to potrafią. Moim zdaniem każdy soft nawigacyjny obsługujący punkty użytkownika nada się do Twojego celu. Byle aplikacja "Moja" potrafiła wygenerować punkt w takim właśnie formacie.

W przypadku AutoMapy będzie to format UAM - format punktów użytkownika programu Automapa. Link do opisu UAM podałem wyżej.

*

Offline cin2000

• 509
« Odpowiedź #17 dnia: Październik 20, 2005, 21:43:37 »
A może chcesz przekazać współrzędne do nawigacji pocisku Tomahawk... i nie wiesz jak to powiedzieć??? ;)

« Odpowiedź #18 dnia: Październik 21, 2005, 11:51:14 »
A uważasz że to jest konieczne ? O ile mi wiadomo Automapa obsługuje punkty użytkownika. Prawda ? Są to punkty w formacie UAM. Zatem:
- piszemy aplikację "Moja" która potrafi wygenerować punkt użytkownika w formacie UAM
- wczytujemy ten punkt do AutoMapy i ...... koniec

ja nie wiem czy to jest konieczne, to jest problem marbora ;)

oczywiscie, ze mozna eksportowac punkt do formatu UAM i potem go wczytywac i bedzie to dzialac, nie ma dyskusji.
tylko zobacz ile masz po drodze klikania.
-w aplikacji "moja" musisz wybrac opcje eksportu
-musisz wskazac sciezke i nazwe pliku pod jakim chcesz zapisac plik uam
-musisz zamknac aplikacje "moja" i uruchomic automape (ewentualnie przelaczyc sie z "moja" na automape)
-w automapie musisz wybrac opcje importu
-musisz odnalezc wyeksportowany plik w odpowiednim katalogu i go wczytac

na pewno nie jest to rozwiazanie przyjazne dla uzytkownika
w przypadku gdy masz interfejs do programu nawigacyjnego wystarczy jeden klik w aplikacji "moja" i wszystko dzieje sie automatycznie