Wizard i WBT100 (Nie zapamiętuje parowania BT)

• 1 Odpowiedzi
  • 686 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

« dnia: Grudzień 05, 2006, 21:04:17 »
Witam
Mam taki właśnie zestaw:
1) PDA: HTC Wizard (Orange PL z oryginalnym polskim ROMem)
2) GPS: Wintec WBT100

i wszystko w zasadzie chodzi dobrze, to jest działa AutoMapa (jak akurat jest wystarczająco dużo ramu), widzi GPS i fajnie nawiguje. Sam GPS też jest bardzo praktyczny. Używam go z wyłączonym PDA do zapamiętywania swoich wycieczek rowerowych no i normalnie w samochodzie.

PROBLEM:
Za każdym razem kiedy wyłączę BT w telefonie albo w GPS to żeby ponownie ich używać muszę przechodzić bardzo męczącą procedurę parowania urządzeń. Muszę wykonać (ZA KAŻDYM RAZEM) następujące czynności:

1) Ręcznie usunąć GPS z listy sparowanych urządzeń w PDA
2) Włączyć BT w telefonie
3) Włączyć BT w GPS
4) Po wykryciu GPSa wpisać w telefonie pin 0000
5) Wybrać ręcznie port wychodzący dla GPS
6) Włączyć obsługę GPS w AutoMapie

I już mogę korzystać z dobrodziejstw nawigacji.
Tak długa procedura jest akceptowalna RAZ, ale nie bez przerwy. Muszę ją przechodzić nawet kiedy wysiądę z samochodu z PDA a GPS zostanie w schowku. Wtedy staje się to koszmarem, AutoMapa cały czas stara się znaleźć "na wierzchu" i chowa mi okienka z listą urządzeń BT i oknem do podania PINu, wydłużając całą procedurę do około 3min(jak się uda) lub prowadząc do zawieszenie AM lub co gorsza całego PDA - chyba z braku RAMu jak sądzę.
Jeśli pominę któryś z punktów 1-5 to GPS zwyczajnie nie jest "używalny" i już. Jest wykrywany jako nowe urządzenie BT pyta o pin itd, ale jeśli nie wykasuję wcześniej poprzednich ustawień to żaden program nie potrafi go użyć (włącznie z G-tools) twierdząc że nie da się otworzyć portu.

PYTANIE:
Czy jest jakaś metoda żeby zmusić Wizarda (lub GPSa bo nie wiem co stanowi tu problem) do trwałego "zaprzyjaźnienia się" na stałe?

Szukałem informacji o tego typu problemach, ale nigdzie nic nie znalazłem. Domyślam się że w czasie testu http://pdaclub.pl/view.php?news_id=11610 nic takiego Jakub też nie zaobserwował, bo pewnie by coś napisał na ten temat.

Od razu powiem:
1) Próbowałem już wszystkich wersji firmware do WBT100 ale nic to nie dało.
2) Zastanawiałem się nad zmianą romu w Wizardzie, ale trochę mi żal spolszczenia systemu, zresztą nie jestem pewien czy to pomoże :(

Ma ktoś pomysł co z tym zrobić?

*

Offline kanczug

• 19211
    • http://www.pdaclub.pl
« Odpowiedź #1 dnia: Grudzień 13, 2006, 05:06:29 »
W czasie tworzenia portu COM dla tego GPSa odznacz ptaszka z opcji "polaczenie bezpieczne" (secure connection). To powinno zalatwic sprawe.