Alternatywa dla AutoMapy .....?

• 17 Odpowiedzi
  • 4163 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline worren

• 32
Alternatywa dla AutoMapy .....?
« dnia: Listopad 22, 2008, 19:59:56 »
Zna ktoś z forumowiczów darmowe programy do nawigacji satelitarnej na Omnie do wykorzystania w aucie? Mające wbudowane swoje mapy i nie korzystające z połączenia 3G/GPRS.

*

Offline tomaszkap

• 8932
  • Mój avatar to Sawyer
  • Sprzęt: Samsung Galaxy A52 5G
Odp: Alternatywa dla AutoMapy .....?
« Odpowiedź #1 dnia: Listopad 22, 2008, 20:44:04 »
Jak chcesz mieć dobrą nawigację to zainwestuj parę złoty, AM możma kupić już za 150 zł. Nie słyszałem o darmowej nawigacji samochodowej (google maps tylko ale połączenie z netem potrzebne) :shock: Do pieszych wycieczek to Ozi Explorer.
Było:Asus A696->SPV M650->Nuvifone M20->i5700->Kaiser-> SGSI,SGSII,SGSIV,Huawei,PALM Centro, Xiaomi Mi Mix 2s, Samsung Galaxy J4, Xiaomi Redmi Note 4 64/4 GB, Huawei P20 ProRealme 8Pro/8GB/128GB, Samsung A52s/A54 5G

*

Offline worren

• 32
« Odpowiedź #2 dnia: Listopad 22, 2008, 21:04:09 »
Jest NaviExpert właśnie teraz namierzyłem w necie  zobaczymy jak działa

*

Offline milosz78

• **
  • 244
    • PRE SEARCH
  • Sprzęt: mpx200,SDA T-Mobile,HTCWizard,MIOA701,i900,OmniaW
« Odpowiedź #3 dnia: Listopad 22, 2008, 21:12:44 »

Ale ze on darmowy niby   :worried: No i w kompatybilnych telefonach niezbyt dokadnie si rozgladalem ale Omni nie widze
 :S

*

Offline Delfinnn

• *
  • 84
« Odpowiedź #4 dnia: Listopad 22, 2008, 21:15:40 »
Kochani nie łudźmy się. Nawigacja za darmo? To nie ma prawa działać. Albo inwestujemy trochę pieniędzy i cieszymy się z zalet programu albo niestety ściągamy scrackowane/nielegalne wersje (nie popieram tego ale jak ktoś jest ograniczony budżetem cóż poradzić). Co prawda jest spora masa darmowych nawigacji ale pozostawiają one wiele do życzenia

*

Offline LuzZz

• **
  • 184
    • Sith Clan page!
« Odpowiedź #5 dnia: Listopad 23, 2008, 01:09:55 »

Pozwolę sobie zabrać głos, bo z NaviExpertem jeździłem ponad półtora roku. Do omnii kupiłem AM więc mam porównanie ;)

1) Program jest napisany w Javie i dedykowany do "zwykłych" telefonów komórkowych.
2) Od kilkunastu dni dostępna jest beta dla telefonów HTC.
3) Community trafic sprawia, że dedykowane nawigacje się chowają (korki).
4) Najczęstsze aktualizacje fotoradarów i pochodnych. Zgłoszenie nowego "obiektu" odbywa się dwoma kliknięciami w trakcie jazdy. W AM fotoradary pojawiają się czasem z tygodnioym opóźnieniem (jak komuś zachce się wklepać go w miplo).
5) Jak ktoś korzysta sporadycznie i ma "ograniczony budżet" to może wykupywać abonamenty 24H za 2PLN zamiast rocznego...

Wady: Mapa na daną trasę pobierana jest przez GPRS, czyli 1 trasa kosztuje nas dodatkoo 10 groszy :P Kolejna przewaga dedykowanej nawigacji: AM + wszystkie punkty z Miplo i mamy atlas polski z panoramą firm w jednym ;)

Gdyby AM miała ComunityTrafic to by było "pozamiatane". A tak, jeśli wyjdzie NaviExpert ogólnie dedykowany pod windowsmobile to będę miał zgryz :>
« Ostatnia zmiana: Listopad 23, 2008, 01:26:24 wysłana przez LuzZz »
Nokia 3210 -> Nokia 6210 -> Nokia 3310 -> Nokia 6610 -> Nokia 6233 -> Samsung SGH-i900 Omnia ^^

*

Offline Patrynio84

• 314
  • Sprzęt: Omnia-->Omnia II-->HTC HD2
« Odpowiedź #6 dnia: Listopad 23, 2008, 02:29:29 »
Kochani nie łudźmy się. Nawigacja za darmo? To nie ma prawa działać. Albo inwestujemy trochę pieniędzy i cieszymy się z zalet programu albo niestety ściągamy scrackowane/nielegalne wersje (nie popieram tego ale jak ktoś jest ograniczony budżetem cóż poradzić). Co prawda jest spora masa darmowych nawigacji ale pozostawiają one wiele do życzenia

nic nie ściągamy scrakowanego i nie dyskutujemy na forum o nielegalnym oprogramowaniu,jak stac kogoś na Omnie czy to  na własną rękę kupiona,czy w abonamencie...co tez nie jest tanie i abonament tez nie niski to i stac na program nawigacyjny za 100-150 zł.Proste.

*

Offline Delfinnn

• *
  • 84
« Odpowiedź #7 dnia: Listopad 23, 2008, 13:34:21 »
No nie wiem. Ja wykosztowałem na Omnie najdrobniejsze zaskórniaki i po prostu mnie nie stać na wydatek rzędu 150zł. I nikt tu nie dyskutuje o piractwie, wyluzuj..

*

Offline ArturN

• **
  • 146
« Odpowiedź #8 dnia: Listopad 23, 2008, 13:38:05 »

Pozwolę sobie zabrać głos, bo z NaviExpertem jeździłem ponad półtora roku. Do omnii kupiłem AM więc mam porównanie ;)

1) Program jest napisany w Javie i dedykowany do "zwykłych" telefonów komórkowych.
2) Od kilkunastu dni dostępna jest beta dla telefonów HTC.
4) Najczęstsze aktualizacje fotoradarów i pochodnych. Zgłoszenie nowego "obiektu" odbywa się dwoma kliknięciami w trakcie jazdy. W AM fotoradary pojawiają się czasem z tygodnioym opóźnieniem (jak komuś zachce się wklepać go w miplo).
5) Jak ktoś korzysta sporadycznie i ma "ograniczony budżet" to może wykupywać abonamenty 24H za 2PLN zamiast rocznego...

Wady: Mapa na daną trasę pobierana jest przez GPRS, czyli 1 trasa kosztuje nas dodatkoo 10 groszy :P Kolejna przewaga dedykowanej nawigacji: AM + wszystkie punkty z Miplo i mamy atlas polski z panoramą firm w jednym ;)

Gdyby AM miała ComunityTrafic to by było "pozamiatane". A tak, jeśli wyjdzie NaviExpert ogólnie dedykowany pod windowsmobile to będę miał zgryz :>

To pojedż sobie za granicę z tym programikiem (np. 100KB= 3,42 zł - Chorwacja). Program dobry dla desperatów z telefonami na javie,  dalej już nie trzeba komentować..

*

Offline tomaszkap

• 8932
  • Mój avatar to Sawyer
  • Sprzęt: Samsung Galaxy A52 5G
« Odpowiedź #9 dnia: Listopad 23, 2008, 13:41:19 »
No nie wiem. Ja wykosztowałem na Omnie najdrobniejsze zaskórniaki i po prostu mnie nie stać na wydatek rzędu 150zł. I nikt tu nie dyskutuje o piractwie, wyluzuj..

Kupiłem Citroena za ostatnie pieniądze, ba nawet raty spłacam jeszcze 3 lata  :| Ma ktoś alternatywę jak jeździć za darmo ?
Było:Asus A696->SPV M650->Nuvifone M20->i5700->Kaiser-> SGSI,SGSII,SGSIV,Huawei,PALM Centro, Xiaomi Mi Mix 2s, Samsung Galaxy J4, Xiaomi Redmi Note 4 64/4 GB, Huawei P20 ProRealme 8Pro/8GB/128GB, Samsung A52s/A54 5G

*

Offline dypek

• **
  • 128
« Odpowiedź #10 dnia: Listopad 23, 2008, 13:43:48 »
Jezeli ktos bylby zainteresowany to mam na sprzedaz Navigo 8i w sumie za darmo to nie bedzie ale i taniej niz w sklepach.Jak ktos zainteresowanyto PM.

*

Offline LuzZz

• **
  • 184
    • Sith Clan page!
« Odpowiedź #11 dnia: Listopad 23, 2008, 14:01:59 »
To pojedż sobie za granicę z tym programikiem (np. 100KB= 3,42 zł - Chorwacja). Program dobry dla desperatów z telefonami na javie,  dalej już nie trzeba komentować..
Jak chcesz to sam sobie pojedź - ja jeżdżę po kraju. Do Chorwacji latam - trzeba być desperatem żeby tłuc tam się autem. :mrgreen:

Na korki i duże miasta najlepszy jest naviexpert.
PS: Dalej już nie trzeba komentować.
« Ostatnia zmiana: Listopad 23, 2008, 14:03:43 wysłana przez LuzZz »
Nokia 3210 -> Nokia 6210 -> Nokia 3310 -> Nokia 6610 -> Nokia 6233 -> Samsung SGH-i900 Omnia ^^

*

Offline Delfinnn

• *
  • 84
« Odpowiedź #12 dnia: Listopad 23, 2008, 16:34:23 »

Kupiłem Citroena za ostatnie pieniądze, ba nawet raty spłacam jeszcze 3 lata  :| Ma ktoś alternatywę jak jeździć za darmo ?
Chciałeś dać kolego dobry przykład, ale cóż nie wyszło. Autem nie pojeździsz za darmo, nawigacje za to można mieć bezpłatnie (co prawda z nielegalnych źródeł ale jednak). Więc zanim chcesz prawić komuś morały polecam przemyśleć 3x zanim się coś napisze

*

Offline emeryt

• 31
  • Sprzęt: Wave 8500 + SGS 9000
« Odpowiedź #13 dnia: Listopad 23, 2008, 16:49:29 »
Znalazłem coś w sieci... nazywa się Terracrosser w wersji 2.1 ... i jest darmowy
Oto adres: http://terracrosser.com/
« Ostatnia zmiana: Listopad 23, 2008, 17:22:05 wysłana przez emeryt »

*

Offline jas_pik:: Janusz Piwiński

• 7793
    • https://www.facebook.com/mediapik/
  • Sprzęt: Athena &amp iPhone
« Odpowiedź #14 dnia: Listopad 23, 2008, 17:17:37 »
Przecież tak jak kradnie się programy  vide AM to tak samo można kraść samochody i benzynę .
Porównanie w poście powyżej jak najbardziej słuszne
potrzebna zgoda

*

Offline JaMi

• 563
  • Sprzęt: obecnie HTC x7500, SE X1 XPERIA, Larki 43.0 50.1
« Odpowiedź #15 dnia: Listopad 23, 2008, 20:55:07 »

Chciałeś dać kolego dobry przykład, ale cóż nie wyszło. Autem nie pojeździsz za darmo, nawigacje za to można mieć bezpłatnie (co prawda z nielegalnych źródeł ale jednak). Więc zanim chcesz prawić komuś morały polecam przemyśleć 3x zanim się coś napisze

wyszlo wyszlo. Ukradles raz nawigacje, ukradniesz drugi. Bedzie potrzebna aktualizacja, nowy program itp. Praktyka pokazuje, ze malo ktory pirat decyduje sie na zakup legalnej wersji, szukaja w kolko nowych, zlamanych wersji...

*

Offline nocnyMarek

• 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
« Odpowiedź #16 dnia: Listopad 23, 2008, 21:00:38 »
Cytat: LuzZz

Ad 3. Gdyby CT działało już tak znakomicie, to nie musieliby naciągać rezultatów swojego 'wielkiego testu nawigacji'
w taki sposób, że identyczną trasę samochód z AM pokonywał w czasie o 1/3 dłuższym niż samochód NE albo TT
CT faktycznie trochę pomaga, ale nie jest żadnym super-remedium na korki jakim jest reklamowany.
Portafi omijać szerokim łukiem nieistniejące korki, potrafi też traktować drogi od roku zamknięte
( np. z powodu kapitalnego remontu) jako drogi bez korków i prowadzić nimi nawigację,
objazdy też potrafi zapropopnować takimi zadupiami, że strach tamtędy jechać, bo można stracić zawieszenie,
albo uliczkami osiedlowymi gęsto obsianymi progami zwalniajacymi, czy takiej szerokości, że jazda powyżej 20 km/h
grozi urwaniem lusterek.
Albo, jak już zaoszczędzi kilka minut wybierając nieco lepszą trasę, to potrafi wybrać skrót na 2-pasmówce
przez stalowe barierki skutkujący koniecznością nadłożenia czasu kilka razy dłuższego od wcześniej zaoszczędzonego.
CT wymaga znacznie lepszych map (zawierających mniej błedów) niż systemy konkurencyjne, bo znacznie częściej
wybiera trasy niesprawdzone, bocznymi drogami, o których nie ma w systemie żadnych informacji o korkach
tylko z tego powodu, że nikt normalnie nimi nie jeżdzi.Takimi mapami NE niestety nie dysponuje.

ad 4. To też kwestia przypadku, np. informacja o 2 (nowych) radarach na DK40 w Ropczycach jest już w Miplo
od ponad 2 tygodni, a NE wciąż jeszcze o nich nic nie wie.

« Ostatnia zmiana: Listopad 23, 2008, 22:23:08 wysłana przez nocnyMarek »
AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

*

Offline ajed

• 6004
    • Strona prywatna
  • Sprzęt: iPhone 4s, iPad 2
« Odpowiedź #17 dnia: Listopad 23, 2008, 21:02:50 »
A może byśmy wrócili do głównego tematu wątku? Dyskusji o piractwie było na forum kilka (naście) i wszystkie kończyły się tak samo.

Dlatego kończymy Off topic poświęcony piractwu i wracamy do tematu darmowej nawigacji.