Pozwolę sobie zabrać głos, bo z NaviExpertem jeździłem ponad półtora roku. Do omnii kupiłem AM więc mam porównanie 
3) Community trafic sprawia, że dedykowane nawigacje się chowają (korki).
4) Najczęstsze aktualizacje fotoradarów i pochodnych. Zgłoszenie nowego "obiektu" odbywa się dwoma kliknięciami w trakcie jazdy. W AM fotoradary pojawiają się czasem z tygodnioym opóźnieniem (jak komuś zachce się wklepać go w miplo).
Ad 3. Gdyby CT działało już tak znakomicie, to nie musieliby naciągać rezultatów swojego 'wielkiego testu nawigacji'
w taki sposób, że identyczną trasę samochód z AM pokonywał w czasie o 1/3 dłuższym niż samochód NE albo TT
CT faktycznie trochę pomaga, ale nie jest żadnym super-remedium na korki jakim jest reklamowany.
Portafi omijać szerokim łukiem nieistniejące korki, potrafi też traktować drogi od roku zamknięte
( np. z powodu kapitalnego remontu) jako drogi bez korków i prowadzić nimi nawigację,
objazdy też potrafi zapropopnować takimi zadupiami, że strach tamtędy jechać, bo można stracić zawieszenie,
albo uliczkami osiedlowymi gęsto obsianymi progami zwalniajacymi, czy takiej szerokości, że jazda powyżej 20 km/h
grozi urwaniem lusterek.
Albo, jak już zaoszczędzi kilka minut wybierając nieco lepszą trasę, to potrafi wybrać skrót na 2-pasmówce
przez stalowe barierki skutkujący koniecznością nadłożenia czasu kilka razy dłuższego od wcześniej zaoszczędzonego.
CT wymaga znacznie lepszych map (zawierających mniej błedów) niż systemy konkurencyjne, bo znacznie częściej
wybiera trasy niesprawdzone, bocznymi drogami, o których nie ma w systemie żadnych informacji o korkach
tylko z tego powodu, że nikt normalnie nimi nie jeżdzi.Takimi mapami NE niestety nie dysponuje.
ad 4. To też kwestia przypadku, np. informacja o 2 (nowych) radarach na DK40 w Ropczycach jest już w Miplo
od ponad 2 tygodni, a NE wciąż jeszcze o nich nic nie wie.