WIndows mobille w telefonie-co daje?

• 17 Odpowiedzi
  • 1219 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

« dnia: Sierpień 13, 2005, 18:00:13 »
Witam

mam na oku telefon motorola MPX 220 i MDA compact (siec era) w tych telefonach jest windows mobile 2003 w Motoroli smatrphone a w MDA zwykly. I teraz pytanie co on wlasciwie daje. Czy mozna podlaczyc do tych telefonow nawigacje (znaczy wprowadzic automape) czy nie bardzo jest to mozliwe?

i czy ten MDA compact to nadaje sie jakos zwykly telefon czy jest za 'duzy' ?

i jeszcze pytanie takie na boku ktory aparat cyfrowy jest lepszy - 1,3MPiksel czy VGA?

porownanie tych dwoch modeli

http://era.pl/index.php/id=porown_mod/modelmarka1=256/modelmarka2=262/szczegolowe=0/tylkoroznice=1/zone=10/section=biznes

pozdrawiam

« Odpowiedź #1 dnia: Sierpień 13, 2005, 19:12:50 »
Odnośnie nawigacji to tylko i wyłącznie automapa działa na platforme pocket pc ,a smartphone niestety nie ma.

Mda compact idealnie nadaje się jako telefon ,z racji tego,że jest najmniejszym z dostępnych na rynku palmfonów.

A jeżeli chodzi o aparat to 1.3mPikseli jest o wiele lepszy ,nie mniej pamiętaj ,że na eranie to widać w miare ,ale jak przegrasz na komputer to zapomnij o dobrej jakości

Zbieraj kase na MDA ,zamiast moto

Pozdrawiam!!

« Odpowiedź #2 dnia: Sierpień 13, 2005, 19:35:34 »
czyli na MDA moge wgrac automape i bedzie to dzialac? On ma GPS wbudowany? Co musze jeszcze miec do tego zeby dzialo wszystko bez zarzutu ?

a co do tego ze nadaje sie jako tel idealnie... no za maly to on ni ejest miesci sie w kieszenie bez problemu i nie bedzie 'wypchana' za bardzo ;) ?

a czy sa jakies mapy do systemu smatrphone? Czy nie ma zadnych godnych uwagi map nawigacyjncy do tej motorolki?

I czy lepiej kupic to MDA czy jakis zwykly palm, bo cos slyszalem ze maja w sierpniu wyjsc nowe pocety duzo lepsze a nie wiele drozsze od tych co juz sa na rynku?

*

Offline cin2000

• 509
« Odpowiedź #3 dnia: Sierpień 13, 2005, 19:36:20 »
Powiem Ci, żeby używać MDA Compact jako telefonu "biznesowo często" trzeba mieć słuchawke BT. Wtedy ma to jakiś sens. Wyciąganie go co chwilę jest bardzo kłopotliwe. Właśnie zaczynam do tego dojrzewać. U mnie na wsi będę wyglądał jak kosmita, ale zawsze musi być ten "pierwszy". :)
Są programy do nawigacji do MPX220 - nie wiem jak z dostępnością map Polski.
Największą różnicą dla mnie jest działanie na MDA Compact namiastki Offica. Na MPX 220 można tylko przeglądać jak do tej pory i z tego co wiem.

[Dodano: 2005-08-13 19:46:51]
O MDA w kieszeni zapomnij - chyba, że kupisz sobie silikonowe puzderko ze sztywną szybką za dod. 25$, które go pogrubi, ale nie dużo. Zawsze można sobie wszyć większe kieszenie :S GPSa nie ma - trzeba dokupić. Zawsze mają wyjść jakieś nowe :| i jak będziesz czekał, to możesz się nie doczekać :terrified:
"Istnieją 3 typy ludzi: Ci co umieją liczyć i Ci co nie umieją liczyć."

« Odpowiedź #4 dnia: Sierpień 13, 2005, 19:48:45 »
no wlasnie a co daje ten Windows mobile w motoroli? Co mozna na nim robic?

jesli chodzi o MDA to mowisz ze wyciaganie jest klopotliwe czyli jest za duzy zeby go nosic w kieszeni caly czas?

i czy lepiej wziasc MDA czy kupic jakiegos poceta i uzywac tylko jako poceta bez dzwonienia a telefon 'zwykly' zostawic sobie stary...?

edit: aha odp. juz czyli ze jak nie ma GPS to ta opcja odpada, kupie sobie

jakiegos z GPSem a w motoroli tez nie ma GPSu? To tez nie bedzie dzialac 'nawigacja' ?

edit2: ok juz widze ze nie ma mpx220 gpsu i map dla polski tez nie ma czyli nawigacja tutaj takze odpada... czyli musze kupic sobie jakiegos poceta z gpsem a telefon oddzielnie.

Tylko jeszce jak moglbym prosic napiszcie mi co daje ten windows mobille w tym telefonie mpx220? Bo mam na oku inny telefon motoroli-lepszy z wygladu- czyli V3 ale on nie ma WM...

pozdrawiam

*

Offline cin2000

• 509
« Odpowiedź #5 dnia: Sierpień 13, 2005, 19:53:30 »
MDA to fajny pocket i zastanawiałem się, czy nie kupić po prostu telefonu, a MDA zostawić jako pocketa bez telefonu. To jest jakiś pomysł. Ja chyba jednak pójdę w stronę słuchawki BT.
BTW: Admin nas wywali zaraz do działu Zakupy.

[Dodano: 2005-08-13 19:57:23]
W MPX 220 nie ma GPS.

« Odpowiedź #6 dnia: Sierpień 13, 2005, 19:57:41 »
hehe dziwnie z ta edycja tutaj jest ;)

zeby bylo widoczniej wklejam co chcialem powiedziec jeszcze czyli

'edit2: ok juz widze ze nie ma mpx220 gpsu i map dla polski tez nie ma czyli nawigacja tutaj takze odpada... czyli musze kupic sobie jakiegos poceta z gpsem a telefon oddzielnie.

Tylko jeszce jak moglbym prosic napiszcie mi co daje ten windows mobille w tym telefonie mpx220? Bo mam na oku inny telefon motoroli-lepszy z wygladu- czyli V3 ale on nie ma WM...
'

*

Offline cin2000

• 509
« Odpowiedź #7 dnia: Sierpień 13, 2005, 20:00:22 »
Dużo przeróżnych problemów (sama nazwa Windows powinna już dużo mówić) i częste wizyty na forum.pdaclub!!! :)

« Odpowiedź #8 dnia: Sierpień 13, 2005, 21:15:07 »
Cytat: Nolimit
i jeszcze pytanie takie na boku ktory aparat cyfrowy jest lepszy - 1,3MPiksel czy VGA?
Żaden nie jest lepszy. Oba są gorsze.  Oba to zabawki i do niczego się nadają.
A dokładniej:  nie nadają się do fotografowania :))
No, chyba że to ma być prezent dla 7-mio letniego dziecka - to może być.

« Odpowiedź #9 dnia: Sierpień 13, 2005, 21:45:14 »
no no wiadoma sprawa ze w tel sa lipne aparaty ale jeden napewno jest 'lepszy' a drugi 'gorszy' czyms musza sie roznic

a tak BTW to ile kosztuje cyfrowka sony CS T7 ?

*

Offline sajlent

• Redaktor
  • 3714
  • Sprzęt: Mate 20 Pro
« Odpowiedź #10 dnia: Sierpień 13, 2005, 22:25:37 »
Moim zdaniem Sony Ericsson k750i obecnie robi najlepsze zdjecia jesli chodzi o przenosne urzadzenia (wlasciwie jako jedyny robi fotki, ktore moga sie nadac do czegos wiecej niz MMS..). Oczywiscie nijak sie on ma do smartfonow... Przykladowe zdjecia mozna obejrzec tutaj. (strony 4 i 5 testu)

*

Offline cin2000

• 509
« Odpowiedź #11 dnia: Sierpień 13, 2005, 22:30:18 »
Zaden nie jest lepszy, GPS maniak ma rację. Pamiętaj, że zdjęcia robią ludzie, nie aparaty. Wiem, ze w Nokii 6230 (640x480) aparat robił dużo fajniejsze zdjęcia niż w MDA Compact (przed upgradem rejestrów z xda-developers - później nie sprawdzałem).

« Odpowiedź #12 dnia: Sierpień 13, 2005, 22:33:17 »
a tak BTW to ile kosztuje cyfrowka sony CS T7 ?
Ależ się uparłeś na te zabawki.  On pewnie kosztuje ok. 1600,-
Za te pieniądze można już kupić niezły aparat. A ten Sony to też zabawka, tyle że diablo droga :)

Kupując aparat nie patrz na to czy wygodnie go schować do kieszeni i czy zdobył "dobre" recenzje popularnych czasopism. Kupując aparat musisz patrzeć na końcowy efekt tzn. aby zdjęcie było dobre !

Nie patrz wyłącznie na Mpixele ! Dla amatora, każdy aparat powyżej 3 Mpixeli jest wystarczająco dobry. Tzn. bez ziarna można zrobić odbitki 13x18, a nawet 18x24.

A co poza Mpixelami wpływa na jakość zdjęcia ?

Aparat fotograficzny to przede wszytkim optyka: średnica obiektywu, rodzaj zastosowanych soczewek, możliwości zoom itp. oraz co niemniej ważne możliwości ręcznych ustawień - zarówno w zakresie ostrości (ten Sony chyba to ma) jak i czasu oraz przysłony. Do tego samowyzwalacz czy gniazdo lampy błyskowej to rzeczy, które wbrew pozorom mogą się przydać :)

Bardzo istotna jest też możliwość wyraźnego podglądu fotografowanej scenerii. Tylko wówczas możesz mieć pewność że głębia ostrości przy zastosowanej przysłonie będzie prawidłowa !  Najczęstszym błędem "pstrykaczy" jest używanie tego 2,5' ekraniku aparatu do kadrowania. Błąd !!!  Na tym ekraniku nie widać co w ostatecznym efekcie będzie ostre, a co nie.  Tu bezwględnie musisz mieć bardzo dobrej jakości mikrowyświetlacz, albo zamiast mikrowyświetlacza .... matówkę z pryzmatem pentagonalnym czyli .... aparat typu lustrzanka. Lustrzanka to ideał. To oczywiste.

Żeby nie było wątpliowści. Cały czas mówię o amatorskim fotografowaniu - takim sobie "pstrykaniu". Tyle, że jeżeli zdjęcia (na papierze) mają naprawdę cieszyć oko to muszą być pstryknięte po lekkim namyśle.  Żaden automat nie zastąpi naciskającego spust.

Oczywiście rozumiem niechęć do dużych ciężkich lustrzanek + do kompletu kilka obiektywów :), ale nawet jeżeli myślisz o aparcie kompatkowym to szczerze i z ręką na sercu polecałbym Panasonica DMC-F20EG. A z tańszych rzeczy chyba jakieś Fuji lub Minoltę np. Dimage Z5

Jeżeli powyższe podejście do pstrykania jest dla Ciebie nie do zaakceptowania i traktujesz to na zupełnym luzie - to kup sobie małego kompakta, ale nie za te pieniądze !!!  1600,- zł za tego sonego to pieniądz wyrzucony w błoto.

« Odpowiedź #13 dnia: Sierpień 14, 2005, 01:23:17 »
a gdybyscie mieli do wyboru tel. Motorola v3 , mpx 220 czy sony ericsson P910i to jaki byscie wybrali??

*

Offline orte

• 252
« Odpowiedź #14 dnia: Sierpień 14, 2005, 01:53:38 »
z tych co podałeś ja wybrałbym V3

ale ja mam już PDA ;)

*

Offline cin2000

• 509
« Odpowiedź #15 dnia: Sierpień 14, 2005, 09:11:44 »
GPS maniak, Panasonic DMC-FZ20 był chyba najlepszym moim zakupem w życiu. Za grosze (2200) kupiłem super aparat. Przymierzałem się jeszcze do Canona 350D no ale to + dobry obiektyw kosztowałoby ~6000. Jedyną rzeczą, której trochę nie mogę przeżyć w Panasonicu, to czas naświetlania max 8s. Zauważyłeś, że ten aparat (Panasonic) wogóle nie tanieje??? :)

« Odpowiedź #16 dnia: Sierpień 14, 2005, 12:55:21 »
no ale jakie te aparaty co podajecie sa 'wielkie'. Strasznie nie lubie duzej elektroniki. Dlatego tak dlugo czaje sie na poceta bo jest jak dla mnie troche za wielki. A ten aparacik sony CS to prawie go nie ma taki jest maly i chudy ;)

no nic ale dzieki za odpowiedzi, byly bardzo pomocne :)

Kupie chyba jednak V3 i porozgladam sie jeszce za pocetami - moze wkoncu uda mi sie kupic jakiegos ;)

Pozdro

« Odpowiedź #17 dnia: Sierpień 14, 2005, 18:08:19 »
Cytat: cin2000
Zauważyłeś, że ten aparat (Panasonic) wogóle nie tanieje??? :)
Zauważyłem, a na dodatek jakoś dziwnie jest nieosiągalny w MediaMarkt (przynajmniej w Poznaniu) gdy przyjaciel "LUKAS" oferuje raty 0%.

Przymierzałem się do tego Panasanica chyba przez pół roku, ale w.wym. kłopoty spowodowały, że chciał nie chciał w tym roku przed pierwszym wyskokiem w góry mojego HP zamieniłem na Canona. Co prawda gorszy model niż 350D,a le za to cena była do przyjęcia.
Ma przełomie maja/kwietnia za 300D + 18-55 + 55-200 (co daje po przeliczeniu zakres: 29-320 mm) zapłaciłem 10 x 400,- (LUKAS) a dziś na pewno byłoby znacznie taniej.

[Dodano: 2005-08-14 18:14:40]
no ale jakie te aparaty co podajecie sa 'wielkie'. Strasznie nie lubie duzej elektroniki.
Ja to rozumiem, tyle że w niektórych dziedzinach miniaturyzacja niesie za sobą proporcjonalny (najczęściej do kwadratu !!) spadek parametrów.  Jak się nie chcesz bawić w szpiega i chcesz robić porządne zdjęcia (nie fotografie, ale po porstu dobre zdjęcia) to zapomnij o miniaturyzacji. No chyba że ponad jakość stawiasz na .... gadżeciarswto.

Tak jak wielokrotnie pisałem na tym forum - sam jestem zwolennikiem komfortu. Tyle że komfort oglądania zdjęć jest dla mnie ważnieszy niż komfort noszenia aparatu. Jeżeli masz inne priorytety nie ma sprawy - rób co uważasz za słuszne. :))