Wicieliscie nowe forum o GPS ?

• 11 Odpowiedzi
  • 1438 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

« dnia: Marzec 15, 2007, 16:48:09 »
Witam
Szukając informacji o Automapie trafiłam na nowe forum może ktoś bedzie chcuiał zajrzec wiec podaje adres http://www.gpsforum.pl

*

Offline bikekowal

• 13104
« Odpowiedź #1 dnia: Marzec 15, 2007, 17:19:00 »
Nie wicieliśmy, bo nie warto... :huh:
Bądźcie realistami, żądajcie niemożliwego...

*

Offline b707

• **
  • 211
Re: Wicieliscie nowe forum o GPS ?
« Odpowiedź #2 dnia: Marzec 15, 2007, 18:31:34 »
Cytat: "elcamino"
Witam
Szukając informacji o Automapie trafiłam na nowe forum może ktoś bedzie chcuiał zajrzec wiec podaje adres http://www.gpsforum.pl

Juz Ci na Autogalerii mówiłem ze niema szans... Zreszta Sam widzisz że wstyd sie przyznac do forum bo jak jeszcze na Ag istniał temat to pisałeś że jest to Twoje [czy tam Wasze] forum...
pzdr

*

Offline KeriM36

• 809
    • www.klos.net.pl
  • Sprzęt: Nokia E66 i powrót do MDA Compact 3
« Odpowiedź #3 dnia: Marzec 15, 2007, 18:46:52 »
Cytat: "elcamino"
Witam

spamerom dziekujemy  :kill:  :kill:

« Odpowiedź #4 dnia: Marzec 15, 2007, 19:26:45 »
Cytat: "b707"
Juz Ci na Autogalerii mówiłem ze niema szans...

Niedawno na ten temat pisałem na forum garmin.pl:

A to nowe forum, o którym wspomniałeś ?
Sądzę, że będzie z nim tak jak z forum gps24.
Ma tę jedną wadę, że jest o wszystkim, czyli ..... o niczym  

Brak zainteresowania "fachowców", czyli osób siedzących głęboko w tematyce poszczególnych działów obniża rangę forum. Długoletni wyjadacze i najwięksi "spece" od AutoMapy, iGO czy TomToma i tak będą pisywali przede wszystkim na Forum PDA Club i nie przeniosą się na nowe Forum, bo i po co ?

Podobnie jest w przypadku userów Garmina. Nie sądzę, aby hurtem przeszli na jakieś Forum o wszystkim i o niczym, na którym zabraknie porad - na najwyższym poziomie - w zakresie map, POI, UMP-a, odbiorników etc. Ale powstanie nowego Forum Użytkowników Garmina, którym będą administrować i na którym będą udzielali porad ludzie najbardziej aktywni - znani z pl.rec.gps czy garmin.pl może bardzo szybko spowodować to, że nowe FUG będzie jedyne w swoim rodzaju i bardzo szybko przejmie prymat w ilości odwiedzin.

-------------------------------

Jak wspomniałem w cytowanej wyżej wypowiedzi - mnożenie bytów zupełnie mija się z celem. Jestem pewien, że PDA Club ma taką rangę, że nic mu nie zagraża. Sam zresztą wielokroć na pl.rec.gps odsyłam ludzi tutaj. I niech tak zostanie  :)

Można zatem zadać pytanie po co nowe Forum Garmina, (które właśnie powstaje) ? Otóż tu cel jest zupełnie odwrotny. To jest łączenie "bytów". Spora część doświadczonych userów Garmina nie chce pisywać na forum garmin.pl, bo jest on pod kuratelą dystrybutora sprzętu, co nie zawsze jest przez userów mile widziane. Ci ludzie pisują zatem na pl.rec.gps. Mamy nadzieję, że nowe FUG przeciągnie obecnych czytelników garmin.pl jak też "garminowską" część czytelników pl.rec.gps. W każdym bądź razie - Grupa Inicjatywna głęboko wierzy w sukces tego nowego tworu.

Dodam, że cały projekt jest w 100% niekomercyjny (tak jak cała nasza dotychczasowa działalność w dziedzinie robienia map, poradnictwa etc.)  i jako stricte garminowski nie będzie w żadnym wypadku konkurował z Forum PDA Club, na którym nadal będę pisywał w sprawach związanych z problamatyką nawigacji PDA. Mam zatem nadzieję że jako nie garminowcy nie uznacie tego za spamik, bo Was i tak tam nie chcę zaciągnąć  ]:>

« Odpowiedź #5 dnia: Marzec 16, 2007, 14:15:46 »
W uzupełnieniu mojego postu i w temacie różnych nowych for.

Oto jak wygląda takie przedsięwzięcie, gdy biorą się za to ludzie, którzy
- znają się na tematyce
- robią to dla siebie
- olewają cele komercyjne

Po 10 godzinach już widać do czego zmierzamy  :D
http://www.garniak.pl

*

Offline lechupe

• 781
  • Sprzęt: MDA C3, MDA III, Mio p550, jakies gpsy...
« Odpowiedź #6 dnia: Marzec 16, 2007, 14:25:05 »
Cytat: "GPS maniak"
W uzupełnieniu mojego postu i w temacie różnych nowych for.

Oto jak wygląda takie przedsięwzięcie, gdy biorą się za to ludzie, którzy
- znają się na tematyce
- robią to dla siebie
- olewają cele komercyjne

No, no gratuluje zaangażowania, odwagi i czasu  :)
A z uwag technicznych proponuje zmienic adres na www.garmaniak.pl - garniak brzmi raczej kuchennie niz garminowo :-)

*

Offline krakers

• 286
    • http://n35.w.interia.pl
  • Sprzęt: iPaq HP 4150 SD 256MB i 1GB
« Odpowiedź #7 dnia: Marzec 17, 2007, 20:06:03 »
Dla mnie rewelka już żałuję że nie siedzę w temacie. Ale coraz bardziej zaczynam łapać. I kto wie ........

*

Offline nocnyMarek

• 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
« Odpowiedź #8 dnia: Marzec 17, 2007, 20:48:01 »
Cytat: "lechupe"

No, no gratuluje zaangażowania, odwagi i czasu  :)
A z uwag technicznych proponuje zmienic adres na www.garmaniak.pl - garniak brzmi raczej kuchennie niz garminowo :-)

Po trzykroć się zgadzam, a jeśli już koniecznie ma być krótko, to proponuję www.ganiak.pl
W końcu ganiacie z tymi zabawkami gdzie się da  :D
AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

« Odpowiedź #9 dnia: Marzec 17, 2007, 22:48:50 »
Garmaniak z jednej strony, ganiak z drugiej - po środku garniak  :D Widać, że nazwa dobra  ;)  Ja już na moją 60-tkę nie mówię Garminek, tylko Garniuszek  :proud:

Ponadto jest tego jakaś wymowa: jesteśmy na własnym garnuszku  ]:>  Żaden dupek z Garmina już nie może mówić: my płacimy za serwer zatem my wymagamy aby nie pisać o tym, czy o tamtym.

W sumie nazwa ani domena nie są ważne. Przecież nie chcemy na tym zarabiać. Tam chcemy wymieniać się doświadczeniem.

*

Offline bikekowal

• 13104
« Odpowiedź #10 dnia: Marzec 17, 2007, 23:27:11 »
Żaden dupek z Garmina już nie może mówić: my płacimy za serwer zatem my wymagamy aby nie pisać o tym, czy o tamtym.

W sumie nazwa ani domena nie są ważne. Przecież nie chcemy na tym zarabiać. Tam chcemy wymieniać się doświadczeniem.

Widzę, że Garmin musiał mieć swoje 3 grosze w sprawie założenia nowego forum, bo jeśli piszesz o nich z takim "szacunkiem" to musieli sobie na to w jakiś sposób zasłużyć...
Bądźcie realistami, żądajcie niemożliwego...

« Odpowiedź #11 dnia: Marzec 18, 2007, 00:05:13 »
Cytat: "bikekowal"
Widzę, że Garmin musiał mieć swoje 3 grosze w sprawie założenia nowego forum, bo jeśli piszesz o nich z takim "szacunkiem" to musieli sobie na to w jakiś sposób zasłużyć...

Zasłużyli sobie przede wszystkim tym, czym kiedyś - w dawnych czasach - zasłużyła sobie u mnie AutoMapa. Żenującą polityką informacyjną. To jest to co ja grzecznie nazywam siusianiem na klienta. Zresztą, żeby nie było zbyt miło i jednostronnie. W sprawie polityki informacyjnej AM, to ona nie zmieniła się wcale. O ile pamiętam pierwsze "pewne i oficjalne " zapowiedzi, to AutoMapa Europe miała wyjść coś ze dwa lata temu  ]:> Zatem zakładając, że nie lubię gdy ktoś na mnie siusia moje rozstanie z AutoMapą było jedną z genialniejszych rzeczy, jaką zrobiłem w życiu.

Oczywiście podjęcie decyzji, że nie wykupię kolejnej licencji na AutoMapę nie było wynikiem chwili. To był proces który narastał. Podobnie w przypadku mojej obecności na forum Garmina. A ponieważ w narastającej niechęci do tego stanu rzeczy nie byłem osamotniony, to szybko udało się przeprowadzić banicję. Nawiasem mówiąc, założenie alternatywnego forum to wcale nie był mój pomysł. To jakoś tak samo wyszło  :)