WAAS/EGNOS

• 10 Odpowiedzi
  • 1815 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

WAAS/EGNOS
« dnia: Kwiecień 23, 2006, 23:19:38 »
czy system ten działa juz w polsce niemal codzienie ?? czy jednak w dalszym ciagu zależy od szczescia ?
Przedwczoraj (piatek) robiłem pomiary - pole powierzchni i byłem bardzo zaskoczony dokładnością. Wczoraj próbując ponownie sygnał pływał nawet na jakies 30 metrów. Dzis (niedziela) sygnał ponownie trzymał sie idealnie. od czego to zależy ?  
gps jakim dysponuje teroretycznie obsługuje  WAAS/EGNOS - holux gr-230 , jednak nie wiem czy trzeba ten odbiornik zmuszać do korzystania z dodatkowych satelit czy domyślnie sam z nich skorzysta ?

*

Offline Moi (Adam Kubicki)

• 6498
    • Moje linki do stron o GPS (i nie tylko)
  • Sprzęt: SGS2, iP3GS, Lumia 800, Note 3
WAAS/EGNOS
« Odpowiedź #1 dnia: Kwiecień 25, 2006, 01:11:14 »
A z czego wnosisz, że raz pływał, a innym razem - nie?
I jak długo taką obserwację prowadziłeś?

*

Offline palmus

• 623
  • Palmax-Holux
WAAS/EGNOS
« Odpowiedź #2 dnia: Kwiecień 25, 2006, 07:53:34 »
Pomiary robiłeś na otwartej przestrzeni? Na wzgórzu? W mieście?
Co rozumiesz przez "trzymanie idealne"?Stanie w miejscu? Dokładność  1m? 5m?

palmus
palmus

WAAS/EGNOS
« Odpowiedź #3 dnia: Kwiecień 25, 2006, 09:17:45 »
Cytat: "Moi"
A z czego wnosisz, że raz pływał, a innym razem - nie?
I jak długo taką obserwację prowadziłeś?

fizycznie stałem w miejscu a wg. gps poruszałem się , albo idę prostą linią a punkty zakreślane przez program (delta area )  rysują  jakies /\/\.
Wczoraj miałem podobny przypadek - mapy były idelanie podobne do pól mierzonych (oceniam na podobieństwie) ale tuż przed 20:00 znowu zaczął wariować - punkt rozpoczecia pomiaru nie nałożył sie z punktem zakończenia pomiaru choć fizycznie było to dokładnie to samo miejsce.

Obserwacje to na podstawie kilku sekund - praktycznie patrząc na rysowaną linie - da sie odczuć że sygnał ucieka - np. idzie sie 400 metrów prostą linią , a rysowana linia wychodzi ------/\----/\--    wg. mapy to  potrafi wyjsc nawet na ok. 20 metrów !

pomiary robiłem na otwartej przestrzeni - pola .
 trzymanie "idealne" (wstarczające dla moich potrzeb)  to takie gdy stojąc w miejscu wskaznik nie porusza sie - a sa takie chwile że stojąc w miejscu wskażnik odchodzi sam nawet na 20 m .
Jak wszystko dobrze działa to nawet jak na prostej lini rusze sie 1m w bok to da sie to odczuć na mapach rysowanych w programie  co świadczy ze gps jest dość czuły.

*

• 6498
WAAS/EGNOS
« Odpowiedź #4 dnia: Kwiecień 25, 2006, 09:59:41 »
A jakiego programu używasz do pomiaru/rejestrowania śladu/zapisywania logu?

Holux gr-230 ma w standardzie (fabrycznie) włączony WAAS/EGNOS. Jeśli jednak nie używałeś go od początku, być może ktoś to przestawił (wyłączył).

Masz jakiegoś GPS viewera?
Zobacz czy masz satelity nr 39 lub 44. Ten ostatni chyba ostatnio nie działał. Zresztą, cały EGNOS jest w fazie permanentnych testów i nie wiadomo czego i kiedy się spodziewać.

WAAS/EGNOS
« Odpowiedź #5 dnia: Kwiecień 25, 2006, 18:41:24 »
program którym mierze to  "delta area".
Za każdym razem przed pomiarami uruchamiam program M-M Sirf Setup i włączam WAAS. Jest jeszcze opcja static navigation  ale czasami ją włączam a czasami nie - zależy jak mi sie chce ;-) . A właśnie lepiej tę opcje włączyc czy wyłączyć ? szybkość mojego poruszania ok. 5 -15 km /h
Po dzisiejszym dniu musze powiedzieć że część działek mierzy mi idealnie no ale niestety jest i taka część  gdzie "zjada" mi jakies 4 % pola powierzchni. PRóbowałem obejść jeszcze raz te pomniejszone działki ale dalej pokazuje idealnie to samo, więc po dwóch ponownych pomairach tej samej działki zaprzestałem mierzyc działki drugi raz.
Co prawda sam odbiornik GPS trzymałem nad głową jednak myśle ze koniecznie trzeba zakupić antene zewnętrzna do BT gps , potrzebuje anteny na styku MCX - bynajmniej cos o tym pisze w instrukcji holux gr-230 . Czy MCX różni sie czyms od MMCX ???

Co do WASS / EGNOS to wyczułem żę to  tak czasami nie  działa.
Program Gps viewer  mam zaisntalowany, ale dokońca nie wiem co oznaczaja te słupki poniżej rysunku z satelitami ?  Domyślam sie że numery satelit to te kółeczka czerwone na rysunku globu - dobrze myśle ?

*

• 6498
WAAS/EGNOS
« Odpowiedź #6 dnia: Kwiecień 25, 2006, 19:09:24 »
Cytat: "slav83"
program którym mierze to  "delta area".

Nie znam. Mógłbyś coś o nim napisać? Jakiś link...

Za każdym razem przed pomiarami uruchamiam program M-M Sirf Setup i włączam WAAS. Jest jeszcze opcja static navigation  ale czasami ją włączam a czasami nie - zależy jak mi sie chce ;-) . A właśnie lepiej tę opcje włączyc czy wyłączyć ? szybkość mojego poruszania ok. 5 -15 km /h

Teoretycznie SN działa od 1,2 m/s (4,3 km/h) w dół.
Obserwowałem zachowanie wskaźnika podczas pozycjonowania tylko przy poszukiwaniach geocache pieszo i nie potrafię wyrazić zdecydowanego zdania. Miałem wrażenie, że przełączanie S/N (jeśli tylko jest ciągły ruch) nie ma znaczenia.

Po dzisiejszym dniu musze powiedzieć że część działek mierzy mi idealnie no ale niestety jest i taka część  gdzie "zjada" mi jakies 4 % pola powierzchni. PRóbowałem obejść jeszcze raz te pomniejszone działki ale dalej pokazuje idealnie to samo, więc po dwóch ponownych pomairach tej samej działki zaprzestałem mierzyc działki drugi raz.

Trudno mi powiedzieć, bo kompletnie nie znam programu.

Co prawda sam odbiornik GPS trzymałem nad głową jednak myśle ze koniecznie trzeba zakupić antene zewnętrzna do BT gps , potrzebuje anteny na styku MCX - bynajmniej cos o tym pisze w instrukcji holux gr-230 . Czy MCX różni sie czyms od MMCX ???

Wtyczką/gniazdem - średnicą. MMCX to po prostu MiniMCX.
Polecam czapkę baseballówkę, pod czapką na głowie - Holux. Też działa.  :D

Co do WASS / EGNOS to wyczułem żę to  tak czasami nie  działa. Program Gps viewer  mam zaisntalowany, ale dokońca nie wiem co oznaczaja te słupki poniżej rysunku z satelitami ?  Domyślam sie że numery satelit to te kółeczka czerwone na rysunku globu - dobrze myśle ?

Satelity to kółeczka - jak piszesz (liczba oznacza numer satelity zgodny ze standardem Garmina), a słupki to moc sygnału z każdego z nich.

WAAS/EGNOS
« Odpowiedź #7 dnia: Kwiecień 25, 2006, 20:56:07 »
program DeltaArea można pobrać z  - > http://www.deltagis.com/en/deltaarea.mv

no i dzięki za wyjaśnienia

Ja holuxa (GPS) nosze na tyczce, podczas pomiaru jest powyżej mojej głowy, jednak zastanawiam sie dalej czy nie warto dokupić anteny zewnetrznej! może ktoś ma  doświadczenie czy warto kupić antene zewnetrzna, jaki mocny jest sygnał z i bez niej ? No i wogole czy może zwiększyć dokładnośc pomiaru ?

*

• 6498
WAAS/EGNOS
« Odpowiedź #8 dnia: Kwiecień 25, 2006, 21:41:39 »
program DeltaArea można pobrać z  - > http://www.deltagis.com/en/deltaarea.mv

Ciekawy program. Nie wiedziałem o jego istnieniu. Dzięki za link.

Ja holuxa (GPS) nosze na tyczce, podczas pomiaru jest powyżej mojej głowy, jednak zastanawiam sie dalej czy nie warto dokupić anteny zewnetrznej! może ktoś ma  doświadczenie czy warto dokupować antene zewnetrzna, jaki mocny jest sygnał z i bez niej ? No i wogole czy może zwiększyć dokładnośc pomiaru ?

Antena zewnętrzna najlepiej się sprawdza, jeśli wystawiasz ją poza puszkę (np. karoserię samochodu, budynek), w której jest główny odbiornik.
Na całkowicie otwartej przestrzeni jej przydatność się zmniejsza. Ale wystarczą lekkie nawet pagórki, drzewa i inne przeszkody przesłaniające choćby horyzont, żeby jej zastosowanie poprawiało jakość odbioru. Każde podwyższenie anteny (np. tyczka) zmniejsza ponadto percepcję sygnałów odbitych od gruntu (zakłócających właściwe, bezpośrednie sygnały z satelitów).
Ale jeśli sam odbiornik umieszczasz na takiej tyczce, to moim zdaniem antena zewnętrzna jest zupełnie zbędna. To tylko taki "przedłużacz". No, chyba że sama antena ma lepsze parametry od tej zamontowanej w odbiorniku. Ale to w popularnych urządzeniach (dostępnych np. na Allegro) zdarza się rzadko.

*

Offline bartsam

• **
  • 249
    • http://sx1.pl
  • Sprzęt: htc hd2; htc kaiser; eten x500+; htc wildfire
WAAS/EGNOS
« Odpowiedź #9 dnia: Kwiecień 28, 2006, 17:59:02 »
Cytat: "Moi"

Holux gr-230 ma w standardzie (fabrycznie) włączony WAAS/EGNOS.

Otóż, polemizowałbym.. Niejednokrotnie używałem go w połączeniu z normalnym PC, i zawsze po włączeniu GPS'a należało w programie zaznaczyć opcję korekcji (WAAS/EGNOS) aby odbiornik próbował
z tego korzystać. Tak samo z opcją oszczędzania zasilania - odczytu co 2 sekundy. Po włączeniu - ta opcja także jest domyślnie NIEaktywna.

..a może się jednak mylę?

*

• 6498
WAAS/EGNOS
« Odpowiedź #10 dnia: Kwiecień 29, 2006, 08:42:31 »
Gdzieś czytałem (przekopałem linki i nie potrafię odnaleźć źródła), że w fabrycznie nowym Holuxie sentencja NMEA: $PSRF151 ma wartość "01", która w przeciwieństwie do wartości "00" oznacza: "WAAS/EGNOS/MTSAT On".