Jeśli to jest i.Trek robiony "exclusively" dla Semsonsów, to nigdzie w specyfikacjach (odbiornika, nie samego chipsetu Nemerix NJ 1030) nie natknąłem się na możliwość korzystania z WAAS/EGNOS.
Jeśli to jest Xaiox Wonde-X (wskazywałoby na to logo na odbiorniku), to specyfikacje także nie wspominają o wsparciu WAAS/EGNOS.
Swoją drogą - nie widać ani na pudełkach, ani na GPS-ie marki producenta. Większość dystrybutorów dziwnie przemilcza w opisach brand producenta odbiornika, przywołując tylko "szwajcarskość" pochodzenia chipsetu.
Tenże Xaiox Wonde jest dla mnie dziwną hybrydą.
Tajwańska firma Wonde jest producentem odbiorników GPS od 12 lat, odbiorniki GPS BT robi od roku. Kiedyś wytwarzał także przetworniki CCD. Jest podmiotem zależnym Nemerixa.
Firma Wonde jest zarejestrowana na Florydzie, USA. Oferuje (prócz GPS) także odtwarzacze MP3, słuchawki i głośniki.
O firmie i.Trek także niewiele wiadomo. Serwis www mają tylko w języku japońskim, ale niewiele tam piszą o firmie. Nemerix jako ewentualny udziałowiec nie jest wspominany.
Niewątpliwie zaś odbiornik i.Trek (for Semsons) i Xaiox Wonde-X są bliźniakami jednojajowymi. Różni je tylko logo na wieczku.
Być może są także inne klony.
Piszę to wszystko dlatego, że faktycznie Nemerix pisze o wsparciu przez chipset NJ 1030 systemu WAAS/EGNOS.
Lecz żaden z odbiorników tego nie wykorzystuje. Usiłowałem dociec dlaczego tak jest.
Z marnym, jak na razie, skutkiem...