WAAS/EGNOS

• 5 Odpowiedzi
  • 1957 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline Tytan

• 565
  • HTC Touch Diamond2 + 8GB + Krusell Orbit
    • Topaz ROM
WAAS/EGNOS
« dnia: Sierpień 08, 2005, 22:10:07 »
Zainteresowałem się jak zmierzyć najdokładniej współrzędne.
1. Jakim programem to uczynić?
2. W jaki sposób?
Czytałem na forum ogólnie o programikach GPSMous i GPSTweak.
Nic mi nie wyszło z prób.
GPSTweak pokazuje tylko serię komunikatów z GPS natomiast GPSMous mam po niemiecku i nic nie rozumiem.
Czy GPS Nemerix (taki mam) ma wogóle możliwość wykorzystania satelit WAAS lub EGNOS? Tutaj piszą, że tak http://www.nemerix.com/site/products/baseband/nj1030.htm ale co dalej...
Mało wiedzy.
to pa z to je s to

*

Offline Moi (Adam Kubicki)

• 6498
    • Moje linki do stron o GPS (i nie tylko)
  • Sprzęt: SGS2, iP3GS, Lumia 800, Note 3
WAAS/EGNOS
« Odpowiedź #1 dnia: Sierpień 08, 2005, 23:28:03 »
Ale jaki to dokładnie model odbiornika?

WAAS/EGNOS
« Odpowiedź #2 dnia: Sierpień 09, 2005, 00:50:12 »
Cytat: Tytan
Hmmm ... jak nie masz kilkudziesięciu tysięcy Euro na odpowiedni geodezyjny sprzęt GPS, to praktycznie najdokładniej możesz zmierzyć współrzędne każdym softem ;)

Tyle że musisz wykorzystać teorię pomiarów i prawa statystyki.
Powinieneś wykonać bardzo długą serię pomiarową (najlepiej wykonywać pomiary przez kilka dni  np. co 10 minut ) odrzucić skrajne wyniki - resztę zinterpolować.

Soft jest tu sprawą marginalną - nie wpływającą praktycznie na dokładność pomiaru. A i bardzo ważne - zastosuj antenę zewnętrzną !!!

Domyślam się że chodziło Tobie o to, który soft poda jak najwięcej miejsc po przecinku ?  Tyle że to nie ma nic wspólnego z rzeczywistą dokładnością pomiaru.

*

Offline Tytan

• 565
    • Topaz ROM
WAAS/EGNOS
« Odpowiedź #3 dnia: Sierpień 09, 2005, 14:20:09 »
Cytat: gps maniak
Cytat: Tytan
Hmmm ... jak nie masz kilkudziesięciu tysięcy Euro na odpowiedni geodezyjny sprzęt GPS, to praktycznie najdokładniej możesz zmierzyć współrzędne każdym softem ;)

Tyle że musisz wykorzystać teorię pomiarów i prawa statystyki.
Powinieneś wykonać bardzo długą serię pomiarową (najlepiej wykonywać pomiary przez kilka dni  np. co 10 minut ) odrzucić skrajne wyniki - resztę zinterpolować.

Soft jest tu sprawą marginalną - nie wpływającą praktycznie na dokładność pomiaru. A i bardzo ważne - zastosuj antenę zewnętrzną !!!

Domyślam się że chodziło Tobie o to, który soft poda jak najwięcej miejsc po przecinku ?  Tyle że to nie ma nic wspólnego z rzeczywistą dokładnością pomiaru.

Zależało mi jak w temacie o wykorzystanie systemu WAAS lub EGNOS.
Jakim programem i w jaki sposób.

[Dodano: 2005-08-09 14:22:07]
Cytat: Moi
Ale jaki to dokładnie model odbiornika?

To jest taki http://www.pdaclub.pl/view.php?news_id=10275
a wersja scalaka podobno taka nj1030 http://www.nemerix.com/site/products/baseband/nj1030.htm
to pa z to je s to

*

Offline Moi (Adam Kubicki)

• 6498
    • Moje linki do stron o GPS (i nie tylko)
  • Sprzęt: SGS2, iP3GS, Lumia 800, Note 3
WAAS/EGNOS
« Odpowiedź #4 dnia: Sierpień 10, 2005, 11:35:57 »
Jeśli to jest i.Trek robiony "exclusively" dla Semsonsów, to nigdzie w specyfikacjach (odbiornika, nie samego chipsetu Nemerix NJ 1030) nie natknąłem się na możliwość korzystania z WAAS/EGNOS.

Jeśli to jest Xaiox Wonde-X (wskazywałoby na to logo na odbiorniku), to specyfikacje także nie wspominają o wsparciu WAAS/EGNOS.

Swoją drogą - nie widać ani na pudełkach, ani na GPS-ie marki producenta. Większość dystrybutorów dziwnie przemilcza w opisach brand producenta odbiornika, przywołując tylko "szwajcarskość" pochodzenia chipsetu.

Tenże Xaiox Wonde jest dla mnie dziwną hybrydą.
Tajwańska firma Wonde jest producentem odbiorników GPS od 12 lat, odbiorniki GPS BT robi od roku. Kiedyś wytwarzał także przetworniki CCD. Jest podmiotem zależnym Nemerixa.
Firma Wonde jest zarejestrowana na Florydzie, USA. Oferuje (prócz GPS) także odtwarzacze MP3, słuchawki i głośniki.

O firmie i.Trek także niewiele wiadomo. Serwis www mają tylko w języku japońskim, ale niewiele tam piszą o firmie. Nemerix jako ewentualny udziałowiec nie jest wspominany.

Niewątpliwie zaś odbiornik i.Trek (for Semsons) i Xaiox Wonde-X są bliźniakami jednojajowymi. Różni je tylko logo na wieczku.
Być może są także inne klony.

Piszę to wszystko dlatego, że faktycznie Nemerix pisze o wsparciu przez chipset NJ 1030 systemu WAAS/EGNOS.
Lecz żaden z odbiorników tego nie wykorzystuje. Usiłowałem dociec dlaczego tak jest.
Z marnym, jak na razie, skutkiem...

*

Offline Tytan

• 565
    • Topaz ROM
WAAS/EGNOS
« Odpowiedź #5 dnia: Sierpień 12, 2005, 13:58:45 »
Dzięki za wiele informacji.
Może coś się pojawi jeszcze w sieci na ten temat.
Odbiornik sam w sobie jest ok. i gdyby nie wspierał WAAS/EGNOS
i tak będę zadowolony z uwagi na cenę/jakość.
to pa z to je s to