Uszkodzony odbiornik GPS?????

• 13 Odpowiedzi
  • 2689 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

« dnia: Październik 04, 2004, 09:31:21 »
Jestem szczęsliwym (a tak przynajmiej miało być) posiadaczem zestawu do nawigacji składającej się z: Dell Axim x5 i Car Kit TomTom. Problem polega na działaniu anteny GPS a mianowicie, w programie VisualGPSce odbiornik "widzi" 9-10 satelit non stop a w automapie mam irytujący komunikat "szukam sygnału GPS". Czasami sygnał "zakoczy" ze jest OK ale bardzo krótko to trwa, za chwile znów mam komunikat o braku sygnału gps. Czy to, że sygnał się "rwie" to wina anteny gps? Na otwartej przestrzeni niby działa Ok jednak wystarczy kilka drzew i już nie ma sygnału. Dodam, że antena jest produkcji TomTom. Proszę o pomoc czy wymienić antenę czy po prostu tak ma być????

« Odpowiedź #1 dnia: Październik 04, 2004, 11:56:53 »
Jeżeli VisualGPS cały czas śledzi satelity i podaje poprawnie pozycję to chyba szukałbym winy po stronie Automapy. Jeżeli masz Automapę 3.5.0.1 to powinno działać. Z tego co czytałem to problemy zdarzały się ze starszymi wersjami. Ja również ma Axima X5 tylko że Haicomem 204E i żadnych problemów nie ma. Co prawda chyba nigdy mi jeszcze nie zobaczył 10 satelit na raz, ale problemów nie było. Tak jak ty jestem z Zielonej. W razie jakiś głębszych problemów możemy ew. się spotkać. Może razem coś poradzimy ;)

« Odpowiedź #2 dnia: Październik 04, 2004, 13:35:40 »
Tzn może trochę źle napisałem. w VisualGPS jest napisane:
- satelites in View: 9-10
- satelites in use: 0????? czasami wskakuje 3 lub 4

Automape posiadam w wersji testowej 2.2.5.5 ;)

« Odpowiedź #3 dnia: Październik 04, 2004, 19:10:00 »
Cytat: slawekbb
Automape posiadam w wersji testowej 2.2.5.5 ;)

to na co jeszcze czekasz?!
http://www.automapa.com.pl/VER0P/default.asp?uqe=1096909790073

*

Offline kanczug

• 19211
    • http://www.pdaclub.pl
« Odpowiedź #4 dnia: Październik 04, 2004, 19:56:57 »
Na to ze ta Automapa zapewnie nie jest "oficjalna", prawda?

« Odpowiedź #5 dnia: Październik 04, 2004, 20:44:17 »
aaaaaaaaaaa, faktycznie - nie pomyslalem :P

« Odpowiedź #6 dnia: Październik 04, 2004, 21:57:09 »
Wersja:  2.2.5.5  - kiedyś to widziałem i potwierdzam, że Jakub ma w 100% rację.

Zauważyliście jak to się teraz ładnie nazywa ?
Nie pirat, nie crack a:   "WERSJA TESTOWA"  :)

Slawekbb: Jak to tylko "wersja testowa", to nie przejmuj się że nie działa. Obejrzyj mapki, a GPS-em bawić się będziesz jak zostaniesz legalnym użytkownikiem tego programu.

Lechu

« Odpowiedź #7 dnia: Październik 05, 2004, 07:25:00 »
GPS maniak - może dla Ciebie wywalenie kwoty prawie 1000 PLN za mapę która nie działa to pryszcz ale dla mnie dużo kasy a podejrzewam że jak zostanę legalnym użytkownikiem (w co bardzo zaczynam wątpić) to też się nie pobawię bo najnowsza wersja automapy też nie działa :( .
W odpowiedzi od serwisu automapy zostałem poinformowany, że problem tkwi w sprzęcie. Zainstalowałem więc TomTom-a i wszystko chodzi  na tym zestawie bez żadnych problemów. W tej sytuacji wiem na pewno że antenę GPS mam sprawną raczej automapa jest do d.... ;) Może kiedyś jak automapa będzie kompatybilna z większością sprzętu na rynku będe jej użytkownikiem.(chociaż zapewniali że na tym sprzęcie co posiadam testowali i jest OK). Szkoda a miało byc tak fajnie......

*

Offline aigel

• 299
« Odpowiedź #8 dnia: Październik 05, 2004, 08:56:56 »
GPS maniak - może dla Ciebie wywalenie kwoty prawie 1000 PLN za mapę która nie działa to pryszcz ale dla mnie dużo kasy a podejrzewam że jak zostanę legalnym użytkownikiem (w co bardzo zaczynam wątpić) to też się nie pobawię bo najnowsza wersja automapy też nie działa :( .
W odpowiedzi od serwisu automapy zostałem poinformowany, że problem tkwi w sprzęcie. Zainstalowałem więc TomTom-a i wszystko chodzi  na tym zestawie bez żadnych problemów. W tej sytuacji wiem na pewno że antenę GPS mam sprawną raczej automapa jest do d.... ;) Może kiedyś jak automapa będzie kompatybilna z większością sprzętu na rynku będe jej użytkownikiem.(chociaż zapewniali że na tym sprzęcie co posiadam testowali i jest OK). Szkoda a miało byc tak fajnie......

Zainstalowany TomTom zablokował Ci-po rt  Com. To może być przyczyną . GPS będzie działał tylko z TomTom...

ps.wyluzuj z nerwem
aigel

*

Offline perla

• 2689
  • Sprzęt: Samsung Tab2- 7, Galaxy S2 , Kindle 3,
« Odpowiedź #9 dnia: Październik 05, 2004, 09:45:58 »
I zainstaluj AM + dema Polski i W-wy. Program jest w pełni funkcjonalny a mapy maja ograniczony obszar. I to Ci musi działać , jesli usuniesz blokade portu .
Demo mapy Polski obejmuje wschodnio-pólnocny obszar Polski a W-wa
część południowo-wschodnia.
Mapy są kosztowne /za kosztowne/. Zależnie od potrzeb mozna kupic 1 miasto  , ale chyba najwiecej jest nabywców na mape Polski za ok 400 zl.
Pełna licencja na wszystkie miasta sie przydaje jesli .. ma się kasę i szanse na jej wykorzystanie częsciej niz raz na wakacje.

« Odpowiedź #10 dnia: Październik 05, 2004, 10:06:41 »
Tzn może trochę źle napisałem. w VisualGPS jest napisane:
- satelites in View: 9-10
- satelites in use: 0????? czasami wskakuje 3 lub 4
Satelites in View nie jest istotnym parametrem. Wazny jest Satelites in Use 3 lub 4 to zdecydowanie za malo do poprawnej pracy GPS. Jesli Twoj GPS jest stary, a na to wyglada, trzeba na jego inicjalizacje troche poczekac w bezruchu, nawet do 15 minut. Po takim czasie wskaznik powinien dojsc do 5 - 8 sateli w uzyciu. Jesli tak sie nie dzieje, a antena jest umieszczona w dobrym miejscu, tzn. widzi cale niebo, pozostaje niestety wymienic GPSa.

A na AutoMape bym tak nie narzekal, choc ma bledy, ale to wlasnie uzytkownicy kupujacy produkt wspieraja autorow dajac im niezbedne srodki finansowe do jego rozwoju. A w Polsce panuje moda nie placenia, uzywania wersji testowych ;) i tym podobnych, wiec nie ma sie co dziwic ze i srodkow na rozwoj brakuje. Poniewaz jestem sprzedawca AutoMapy, wiec to co napisalem wyzej wynika z wlasnego doswiadczenia.

Osobiscie uzytkuje AutoMape Polski i GOP i na razie mi to wystarcza.

« Odpowiedź #11 dnia: Październik 05, 2004, 10:44:08 »
No i sprawdziłem wszystko jeszcze raz dokładnie i wychodzi na to, że chyba moja antena jest nie teges. Faktycznie moment inicjalizacji trwa ok 1-2 minut ale nie ma więcej niż 4 "satelit in use" jednocześnie. Umieszczony jest pod przednią szybą w aucie ale nawet po umieszczeniu na dachu sytuacja niewiele się zmienia. Max jaki udało się osiągnąć to 5 satelit jednocześnie przez jakies 10 sekund :( a później znowu 3-4 ufffff Widocznie automapa jest "za nowa" dla mojej anteny GPS :)
Sorki jeśli kogoś uraziłem, wcale nie miałem takiego zamiaru a poza tym wersja 2.2.5.5 jest ogólnie dostępna w necie ale niestety bardzo mocno nieaktualna. JEśli będę uzywał automapy na pewno będzie ona z licencją.

P.S. jaki odbiornik GPS proponujecie zakupić do tego mojego nieszczęsnego sprzętu??? Lepszy będzie na CF czy COM?

« Odpowiedź #12 dnia: Październik 05, 2004, 10:55:32 »
P.S. jaki odbiornik GPS proponujecie zakupić do tego mojego nieszczęsnego sprzętu??? Lepszy będzie na CF czy COM?
Polecam COM ze wzgledu na cene,  ale dziala tylko w samochodzie (gniazdo zapalniczki), CF zapewnia wieksza mobilnosc, ale pozera duzo pradu, wiec warto sie zaopatrzyc w battery extendera, inna zaleta CF jest, ze mozna go podlaczyc do roznych palmtopow, laptopow, wiec jest bardziej uniwersalny. Ale przy tej cenie to juz mozna pomyslec o BT.

Pozdrawiam

*

Offline perla

• 2689
  • Sprzęt: Samsung Tab2- 7, Galaxy S2 , Kindle 3,
« Odpowiedź #13 dnia: Październik 05, 2004, 11:19:40 »
Kazde rozwiazanie ma swoje wady i zalety, a nawet to co jedni uwazaja za wadę inni za zalete. Było juz wiele wątków, newsy musisz to poczytać i przemyśleć.
Dla mnie jesli GPS ma byc głównie w samochodzie to niewygodą CF jest to ze musi byc on razem z palmtopem. Odrebny moze lezec w miejscu dowolnym.