Ustawiea odbiornika GPS?? Qtek 2020 + Haicom Hi-203E

• 5 Odpowiedzi
  • 1005 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

« dnia: Październik 20, 2006, 14:29:17 »
Przedewszystkim witam! (to moj pierwszy post na forum   :D )

W ręce wpadł mi Qtek 2020 + odbiornik Haicom Hi-203E (podłączany kabelkiem).  Problem w tym, że użądzenie "nie widzi" odbiornika. Zainstalowałem GPSinfo, ale niepomogło.

Ustawienia w GPSinf:
COM Port: COM1: Serial
Baud Rate: 4800

Czy te ustawienia są prawidłowe, czy potrzebne są jakieś dodatkowe sterowniki, jeśli tak to skad takowe pobrać?
Dodam, że jestem raczej zielony tym temacie  :worried:

Pzodrawiam

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
  • Sprzęt: Blow 50YBT, Goclever 5010, Wayteq X960, AM XL
Re: Ustawiea odbiornika GPS?? Qtek 2020 + Haicom Hi-203E
« Odpowiedź #1 dnia: Październik 20, 2006, 14:55:23 »
Cytat: "Zipper"
Przedewszystkim witam! (to moj pierwszy post na forum   :D )

W ręce wpadł mi Qtek 2020 + odbiornik Haicom Hi-203E (podłączany kabelkiem).  Problem w tym, że użądzenie "nie widzi" odbiornika. Zainstalowałem GPSinfo, ale niepomogło.

Ustawienia w GPSinf:
COM Port: COM1: Serial
Baud Rate: 4800

Czy te ustawienia są prawidłowe, czy potrzebne są jakieś dodatkowe sterowniki, jeśli tak to skad takowe pobrać?
Dodam, że jestem raczej zielony tym temacie  :worried:
Pzodrawiam

Trochę byś poszukał na forum, a na pewno wpadł byś na nieśmiertelną w takich przypadkach poradę - wyłącz Irdę w settings/connections/beam.

« Odpowiedź #2 dnia: Październik 20, 2006, 15:14:11 »
Sorry, zapomnialem dopisać.  Irda jest wyłączona, a mimo to odbiornik nie działa.

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
  • Sprzęt: Blow 50YBT, Goclever 5010, Wayteq X960, AM XL
« Odpowiedź #3 dnia: Październik 20, 2006, 15:24:02 »
Cytat: "Zipper"
Sorry, zapomnialem dopisać.  Irda jest wyłączona, a mimo to odbiornik nie działa.

Ten Haicom ma czerwoną diodę prawda? Świeci jak podłączysz go do ładowarki? Powinna chyba migać przy wyszukiwaniu sygnału i świecić stale po złapaniu Fix'a. GPSInfo nie odbiera zupełnie żadnych informacji z odbiornika? Nie pojawiają się w okienku na dole literki GGA, GSV i ciągi liczb? Ustawienia portu masz prawidłowe, ale możesz spróbować też innych prędkości Baudrate (38400, 57600 i pośrednie).

*

Offline bikekowal

• 13104
« Odpowiedź #4 dnia: Październik 20, 2006, 15:36:14 »
Nie wiem jak GPSInfo ,ale ja używam GPS viewer do czytania portów. Zainstaluj sobie, bo wszystko jest ze sprzetem ok, połączenie jest dobre, to jedyna rzecz jaka możesz zrobic to poprawnie zeskanować porty na odpowiednich prędkościach. Albo jest jeszcze inne wyjście. Jeśli masz jakis program do nawigacji, typu AM, TT lub inny, one mają wbudowane viewery do portów GPS. Spróbuj to wykorzystać, moze akurat coś znajdzie.
Bądźcie realistami, żądajcie niemożliwego...

« Odpowiedź #5 dnia: Październik 21, 2006, 13:52:47 »
Udało się, działa... na ppc były zainstalowane jakies sterowniki (?) od innego odbiornika. Po usunieciu zaczeło chodzic.  Dzieki serdeczne za pomoc!

pozdrawiam