A jak się ma Navigon do TomTom'a?
Nie wiem, bo nigdy nie miałem TomToma.
Moją znajomość z Navigonem zaczęłem wersją 1.2 Mobile Navigator. Miałem wersję 1.3, 1.4 MNEE i teraz mam wersję 1.5 Mobile Navigator European Edition. Przejechałem ponad 20.000 km głównie po Niemczech, ale również we Francji, Belgii, Holandii, Luxemburgu, Szwajcarii i Austrii. Zaletą programu Navigonu jest możliwość "produkcji" własnych map do wielkości ok. 360 MB, co odpowiada np. prostokątowi obejmującemu powierzchnię trochę większą niż Niemcy i zawierającą również fragmenty państw sąsiednich. Nawigacja jest możliwa przez granice państw bez zmiany mapy.
Na PC-cie znajduje się mapa całej Europy zachodniej, z której można "produkować" własne wycinki w formie prostokąta lub trasy (ruty). Jak wspomniałem przy wycinkach prostokątnych ograniczona jest wielkość mapy do 360 MB (na karcie pamięci). Natomiast trasę można wytyczyć np. z Portugalii do Berlina lub z północy Szwecji na Sycylię w jednym kawałku, tzn. bez konieczności zmiany mapy. Szerokość korytarza można ustawić od 2 km (co jest bardzo niekorzystne w wypadku konieczności opuszczenia korytarza, np. budowa drogi) do 99 km. Wybór szerokości korytarza ma naturalnie wpływ na wielkość wytworzonej mapy. po wybraniu fragmentu całej mapy proces jej eksportu, tzn. przetworzenia na format dla PDA, może trwać nawet 5 godzin. Na szczęście czynność tę robi się w sumie tylko parę razy. Kopiowanie tak wytworzonej mapy na kartę pamięci przy pomocy cardreadera trwa parę minut.
Do programu są dołączone gotowe "wyeksportowane" mapy poszczególnych państw, ale bez możliwości nawigacji przez granice państw (poza małym BeNeLuxem). Dlatego też eksport własnych map ma wielką zaletę.
Moje doświadczenia są bardzo dobre. Wprawdzie były znaczne błędy w wersji 1.4 (pierwsza wersja z mapą Europy). Zostały one jednak szybko usunięte przez SR1. Wersja 1.5 posiada możliwość większej kompresji map niż poprzednie wersje. U mnie działa bezbłędnie. W niemieckim forum "
www.pocketnavigation.de" można było przeczytać również sporo krytyki.
W Niemczech, Austrii, Szwajcarii, Wielkiej Brytanii i Beneluxie navigacja jest możliwa "od drzwi do drzwi", tzn. są wszystkie ulice i przeważnie numery domów. Francja jest dobra, Włochy, Hiszpania, Portugalia i Dania w całości objęte ale nie zawsze bardzo dokładnie. Na mapach Irlandii, Norwegii, Szwecji i Finlandii zdarzaję się białe plamy. Duże miasta są jednak kompletnie objęte.
Nowej wersji Navigonu MobileNavigator|4 jeszcze nie posiadam. Program ten jest zupełnie nową wersją, która została od podstaw na nowo zaprogramowana. Przez członków niemieckiego forum została przyjęta bardzo kontrowersyjnie, gdyż ma wiele bugów. Navigon zapowiedział w najbliższym czasie patch, który ma usunąć występujące błędy.
Na dziś wystarczy. Mój opis programu jest na pewno nie pełny, mimo zawartych informacji być może spowoduje nowe pytania, na które chętnie w następnych dniach odpowiem.
Pozdrowienia
PeDeA