Napiszcie coś więcej o TMC ...

• 16 Odpowiedzi
  • 2093 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

« dnia: Maj 11, 2004, 14:08:00 »
bo w sumie w sieci niewiele znalazłem. Jak z tego skorzystać? Czy wystarczy radio z funkcją TMC ( tak mają np. Blaupunkty) czy musi byc specjalby GPS??? Coś w tym stylu jest w ofercie navigon'a, ale czy będzie działać z TomTom'em????

Poprawka - znalazłem serię odbiorników Leadtek'a, tylko że chyba nikt w Polsce nie ma tego w ofercie?

*

Offline PeDeA

• **
  • 239
  • Sprzęt: LOOX 720 + GNS 5843
« Odpowiedź #1 dnia: Maj 11, 2004, 20:40:18 »
@jacek_wo,

TMC wymaga:
1. Odbiornika GPS z funkcją TMC
2. Programu nawigacyjnego, który wykorzystuje TMC
3. Stacji radiowych, które nadają sygnał TMC

W sygnale TMC zakodowane są informacje o korkach na ulicach, które program nawigacyjny natychmiast wykorzstuje i prowadzi na objazdy. Warunkiem dobrego funkcjonowania TMC są naturalnie aktualne namiary korków.

To oznacza, że zalety TMC mogą być tylko tam wykorzystane, gdzie stacje radiowe nadają zakodowane informacje o stanie dróg.

Firma Navigon wydała 2 lata temu pierwszy niemiecki program Business MobileNavigator wykorzytujący TMC. Nowością na rynku jest dziś jego następca MobileNavigator|4. Dokładniejsze informacje znajdziesz na stronie www.navigon.de, którą możesz przeczytać również po angielsku.

TomTom nie ma do tej pory funkcji TMC.

Pozdrowienia

PeDeA
Pozdrawiam PeDeA

« Odpowiedź #2 dnia: Maj 17, 2004, 09:05:00 »
Cytat: PeDeA
TomTom nie ma do tej pory funkcji TMC
... i nie bedzie mial, bo TomTom sprzedaje dynamiczna nawigacje bazuhjaca na wlasnym serwerze i polaczeniu za pomoca komorki. Takie rozwiazanie szybko moze kosztowac tysiace / miesiac. TMC jest za darmo.
Jak ktos raz zostal automatycznie przekierowany i ominal wielogodzinny korek na autostradzie, to juz nigdy wiecej nie zechce uzywac systemu nawigacyjnego bez TMC!
Navigon MN|4 dziala z mysza GNS/Leadtek 9810 (lepsza) i 9830 (nieco tansza i zdecydowanie gorsza) i najnowsza modularna GNS/Leadtek (symbolu nie znam, jakosci tez nie).

« Odpowiedź #3 dnia: Maj 17, 2004, 10:40:44 »
Cytat: SportBuddy
Navigon MN|4 dziala z mysza GNS/Leadtek 9810 (lepsza) i 9830 (nieco tansza i zdecydowanie gorsza) i najnowsza modularna GNS/Leadtek (symbolu nie znam, jakosci tez nie).

A jak się ma Navigon do TomTom'a?

Na dziś stoję przed decyzją wyboru sprzętu i softu - do wakacji mam zamiar skompletować jakiś zestaw, głównie pod kątem jazdy po Europie.

« Odpowiedź #4 dnia: Maj 17, 2004, 20:52:28 »
Cytat: jacek_wo
[A jak się ma Navigon do TomTom'a?

Nie jestem obiektywny, bo sam uzywam MN|4. Sa tacy, co sobie chwala TomTom'a :) , ale ja decydujac sie na system nawigacyjny przesledzilem mnostwo wypowiedzi w forum pocketnavigation.de i doszedlem do wniosku, zeby kupic Navigon (wtedy jeszcze BMN). Aktualnie zrobilem upgrade do MN|4.

Co do map, to TomTom (TeleAtlas) i MN|4 (NavTec) sa mniej wiecej takiej samej jakosci. Zdaje sie, ze TomTom jest troche tanszy. (A moze nie, jak trzeba kupic mapy dodatkowo ...). MN|4 zawiera komplet map Europy (bez Europy wschodniej ...).

Navigon ma znacznie wiecej klientow - bo sprzedaje swoje produkty jako "bundle" z PocketPC w Aldi, Tchibo, Lidl i innych. Aktualnie (dzisaj) jest (czy raczej byl) do kupienia taki bundle w Aldi za 379 EUR: Yakumo Pocket PC 400 MHz, 64 MB + 256 SD card, mysz GPS i kable/umocowanie (ale bez TMC).

Bedzie (za tydzien czy dwa, ale tez ograniczona ilosc) w MediaMarkt HP iPaq 4150 + MN|4 (bez modulow hardware TMC/BT) za 599 EUR (software jest zawsze takie samo).

Sklep (internetowy) w ktorym mozna kupic MN|4 to http://www.passiontec.de/verz/_sqlabfrage.php?Klasse=Navigationssysteme&Gruppe=mobile+L%F6sungen&Hersteller=Navigon&abfrage=abfrage17_hersteller&kath=Navigon%20mobile%20L%F6sungen&az=Navigon, MN|4 (TMC) 350.00 EUR (hardware i software). Hardware (GPS) jest modularne, tzn. mozna zawsze dokupic modul BT, czy TMC. hardware jest GNS/Leadtek.

Mozna tez kupic samo software (jak ktos ma juz wszystko). Cross upgrade z dowolnego software nawigacyjnego (w tym TomTom dowolnej wersji) kosztuje 99 EUR. Ale wtedy trzeba uzywac starej myszy GPS, ktora zwykle nie popiera TMC.

Wniosek. Jak ktos nie ma jeszcze nic (ani Pocket PC, ani myszy GPS), to placa sie kupic bundle z MediaMarkt za 599 i zaczyc uzywac. Zawsze (w przyszlosci) mozna dokupic modul TMC czy BT.

Nie sadze, zeby w MediaMarkt w Polsce bylo to sprzedawane. Poza tym dobrze jest spogladac na www.passiontec.de, tam tez powinny pojawiac sie rozne oferty.

Inna mozliwosc, TomTom. Tez istnieja rozne bundle. Ale wtedy rezygnujemy na zawsze z TMC.

Trzecia mozliwosc - przyszlosciowa - automapa tez podobno ma miec (kiedy?) mapy europy. Tez pewnie bez TMC.

*

Offline PeDeA

• **
  • 239
« Odpowiedź #5 dnia: Maj 17, 2004, 21:48:40 »
A jak się ma Navigon do TomTom'a?

Nie wiem, bo nigdy nie miałem TomToma.

Moją znajomość z Navigonem zaczęłem wersją 1.2 Mobile Navigator. Miałem wersję 1.3, 1.4 MNEE i teraz mam wersję 1.5 Mobile Navigator European Edition. Przejechałem ponad 20.000 km głównie po Niemczech, ale również we Francji, Belgii, Holandii, Luxemburgu, Szwajcarii i Austrii. Zaletą programu Navigonu jest możliwość "produkcji" własnych map do wielkości ok. 360 MB, co odpowiada np. prostokątowi obejmującemu powierzchnię trochę większą niż Niemcy i zawierającą również fragmenty państw sąsiednich. Nawigacja jest możliwa przez granice państw bez zmiany mapy.

Na PC-cie znajduje się mapa całej Europy zachodniej, z której można "produkować" własne wycinki w formie prostokąta lub trasy (ruty). Jak wspomniałem przy wycinkach prostokątnych ograniczona jest wielkość mapy do 360 MB (na karcie pamięci). Natomiast trasę można wytyczyć np. z Portugalii do Berlina lub z północy Szwecji na Sycylię w jednym kawałku, tzn. bez konieczności zmiany mapy. Szerokość korytarza można ustawić od 2 km (co jest bardzo niekorzystne w wypadku konieczności opuszczenia korytarza, np. budowa drogi) do 99 km. Wybór szerokości korytarza ma naturalnie wpływ na wielkość wytworzonej mapy. po wybraniu fragmentu całej mapy proces jej eksportu, tzn. przetworzenia na format dla PDA, może trwać nawet 5 godzin. Na szczęście czynność tę robi się w sumie tylko parę razy. Kopiowanie tak wytworzonej mapy na kartę pamięci przy pomocy cardreadera trwa parę minut.

Do programu są dołączone gotowe "wyeksportowane" mapy poszczególnych państw, ale bez możliwości nawigacji przez granice państw (poza małym BeNeLuxem). Dlatego też eksport własnych map ma wielką zaletę.

Moje doświadczenia są bardzo dobre. Wprawdzie były znaczne błędy w wersji 1.4 (pierwsza wersja z mapą Europy). Zostały one jednak szybko usunięte przez SR1. Wersja 1.5 posiada możliwość większej kompresji map niż poprzednie wersje. U mnie działa bezbłędnie. W niemieckim forum "www.pocketnavigation.de" można było przeczytać również sporo krytyki.

W Niemczech, Austrii, Szwajcarii, Wielkiej Brytanii i Beneluxie navigacja jest możliwa "od drzwi do drzwi", tzn. są wszystkie ulice i przeważnie numery domów. Francja jest dobra, Włochy, Hiszpania, Portugalia i Dania w całości objęte ale nie zawsze bardzo dokładnie. Na mapach Irlandii, Norwegii, Szwecji i Finlandii zdarzaję się białe plamy. Duże miasta są jednak kompletnie objęte.

Nowej wersji Navigonu MobileNavigator|4 jeszcze nie posiadam. Program ten jest zupełnie nową wersją, która została od podstaw na nowo zaprogramowana. Przez członków niemieckiego forum została przyjęta bardzo kontrowersyjnie, gdyż ma wiele bugów. Navigon zapowiedział w najbliższym czasie patch, który ma usunąć występujące błędy.

Na dziś wystarczy. Mój opis programu jest na pewno nie pełny, mimo zawartych informacji być może spowoduje nowe pytania, na które chętnie w następnych dniach odpowiem.

Pozdrowienia

PeDeA
Pozdrawiam PeDeA

*

Offline korrek

• 346
« Odpowiedź #6 dnia: Maj 17, 2004, 23:27:37 »
Z tego co zrozumiałem na stronie producenta, Navigonu w najnowszej wersji nie ma już możliwości podgladu na normalnym PC ( projektowanie trasy) Czy to potwierdzasz?
W TomTomie 3 jest podobno mapa Europy wschodniej głównych dróg ( w tym Polski). Jak jest w ostatnim Navigon. Zastanawiam się właśnie co kupić? TT czy Navigon?

*

Offline PeDeA

• **
  • 239
« Odpowiedź #7 dnia: Maj 18, 2004, 00:01:11 »
korrek,

Navigon na pewno nie ma jeszcze mapy Europy wschodniej.

PeDeA

Przepraszam, muszę sprostować moją wypowiedź. Navigon ma major roads Czech i Słowacji. Jest nawet dokładny plan Pragi. W Słowacji jest natomiast zaledwie parę głównych dróg.

PeDeA
Pozdrawiam PeDeA

*

Offline Moi (Adam Kubicki)

• 6498
    • Moje linki do stron o GPS (i nie tylko)
  • Sprzęt: SGS2, iP3GS, Lumia 800, Note 3
« Odpowiedź #8 dnia: Maj 18, 2004, 00:19:31 »
Cytat: Korrek
W TomTomie 3 jest podobno mapa Europy wschodniej głównych dróg ( w tym Polski).

Ale faktycznie sa to tylko Major Roads (miedzynarodowe i krajowe). Jesli mieszkasz w duzym miescie PL bez problemu wytyczysz sobie trase do wiekszego miasta europejskiego.
Ja, jadac z Barlinka musialem jako punkt startowy uzyc Gorzowa Wlkp (30 km dalej). Ale generalnie Major Roads dziala super i nie ma tego cholernego przelaczania map przy przekraczaniu granic.
Co do zasiegu, to MR obejmuje Polske i Czechy. Nie ma juz Slowacji, Wegier ani Slowenii, ni Pribaltiki.

« Odpowiedź #9 dnia: Maj 18, 2004, 06:31:15 »
W http://www.dantotec.de/spezialshop/pd184160725.htm  MN|4 kosztuje aktualnie 309 EUR!

*

Offline korrek

• 346
« Odpowiedź #10 dnia: Maj 18, 2004, 11:40:04 »
Coraz bardziej podoba mi się Navigon 4, a szczególnie funkcja TMC. Niezłe są też nakładki na program z POI
http://www.navigating.de/MN_de/POI/Index_POI.htm#
http://www.pocketnavigation.de/board/thread.php?threadid=22687
Ciągle jednak nie wiem co w ostatniej wersji z programowaniem trasy w normalnym PC ( czy jeszcze istnieje ta możliwość?)
W każdym razie nastepną mysz GPS muszę kupić już z TMC
A cena - 419 EUR (ok.2000zł) za całą Zach Europą w 3D z myszą GPS z TMC. Jeśli porównamy to z ceną AutoMapy - to darmo.

« Odpowiedź #11 dnia: Maj 18, 2004, 14:32:45 »
Zaletą programu Navigonu jest możliwość "produkcji" własnych map do wielkości ok. 360 MB - nawigacja jest możliwa przez granice państw bez zmiany mapy.
Na PC-cie znajduje się mapa całej Europy zachodniej, z której można "produkować" własne wycinki w formie prostokąta lub trasy (ruty). Szerokość korytarza można ustawić od 2 km (co jest bardzo niekorzystne w wypadku konieczności opuszczenia korytarza, np. budowa drogi) do 99 km.
Do wyjazdu w konkretne miejsce w zasadzie wystarczy, ale do wyjazdu na włóczęgę na kilka tygodni 'w nieznane' - trochę za mało - trzeba zabrać laptopa :(

Do programu są dołączone gotowe "wyeksportowane" mapy poszczególnych państw, ale bez możliwości nawigacji przez granice państw (poza małym BeNeLuxem).

A ile zajmuje cała Europa? Nie można np. wgrać całości na PPC - np. na 1 GB CF???

Jak obliczyłem wg. danych z www TomTom'a cały TT3 ma 995 MB, a bez Skandynawii i GB 'tylko' 772 MB :)

« Odpowiedź #12 dnia: Maj 18, 2004, 17:22:13 »
Cytat: jacek_wo
Do wyjazdu w konkretne miejsce w zasadzie wystarczy, ale do wyjazdu na włóczęgę na kilka tygodni 'w nieznane' - trochę za mało - trzeba zabrać laptopa :(
Wielkosc jednej wyexportowanej mapy wzrosnie prawdopodobnie do 490 MB.

Wszystkie gotowe "wyeksportowane" mapy zajmuja mi na dysku 1,2 GB.

*

Offline Moi (Adam Kubicki)

• 6498
    • Moje linki do stron o GPS (i nie tylko)
  • Sprzęt: SGS2, iP3GS, Lumia 800, Note 3
« Odpowiedź #13 dnia: Maj 18, 2004, 21:06:43 »
... i nie bedzie mial, bo TomTom sprzedaje dynamiczna nawigacje bazuhjaca na wlasnym serwerze i polaczeniu za pomoca komorki. Takie rozwiazanie szybko moze kosztowac tysiace / miesiac. TMC jest za darmo.

Czy mógłbyś ten temat ("nie ma i nie bedzie miał") rozwinąć?
Nie jestem wybitnym znawcą tego, czego zwykle używam na codzień (np. PDA, www, GPS) i byłbym wdzięczny za wytłumaczenie mnie, prostemu człowiekowi, językiem przystępnym...

Oferta TMC Navigona w cross-upgrade za TomToma, PRZY ZAŁOŻENIU NIEZREALIZOWANIA obietnicy uruchomienia TMC, za EUR 99 wydaje się warta rozważenia.

« Odpowiedź #14 dnia: Maj 18, 2004, 22:39:59 »
Cytat: Moi

OK, TomTom sprzedaje abonament na swoja usluge bedaca jakby konkurencja do TMC. TMC jest - nawiasem mowiac - za darmo i dziala w wielu krajach. Miesieczna cena tej uslugi TomToma nie jest wysoka. To co nas zabija, przy uzywaniu tej uslugi, to koniecznosc bycia polaczonym przez czas jazdy z serwerem internetowym TomToma. Takie polaczenie mozna zrealizowac tylko za pomoca PDA polaczonego z komorka (albo z karta GSM). Uslugi polaczenia internetowego poprzez GSM (czy GPRS) sa - jak na razie - bardzo drogie. 8 godzin jazdy latwo moze kosztowac 100 i wiecej EUR (nie u TomToma, lecz u providera internetu).

Problem jest tez praktyczny, bo usialbys miec konta u providerow internetu przez GSM w kazdym kraju, albo placic 1 EUR za minute i wiecej laczac sie z zagranicy z Twoim providerem np. Polsce.

Tak wiec rozwiazanie proponowane przez TomToma nie ma - w moich oczach - w ogole sensu.

Z drugiej strony TomTom zarabia na tym serwisie (abonament), i ja sobie nie wyobrazam, ze z tego dochodu dobrowolnie by zrezygnowal ;) przechodzac na TMC.

Nawet jak TomTom kiedys przeszedlby na TMC, to tez nie wiadomo jaka bylaby tego jakosc. Navigon ma to juz od kilku lat w swoim software.

Tak wiec, rozsadna alternatywa jest albo Navigon z TMC, albo TomTom i rezygnacja z dynamicznego routingu.

W koncu tez mozna sluchac radia (w Francji po francusku, w Szwecji po szwecku itp.) i sie przeroutowywac manualnie, he he.

Jest jeszcze jeden aspekt. Navigon NM|4 popiera rozdzielczosc ekranu 640 * 480 na Pocket PC (Mobile Windows 2003 second edition). W tej chwili mozna to zobaczyc tylko na Toshiba 805. Za pol roku nikt nie bedzie sprzedawal juz Pocket PC z rozdzielczoscia ekranu 240 * 320. Aktualnie wszystkie Pocket PC sa wysprzedywane jako "oferta". Producenci i handel chca sie ich aktualnie pozbyc. O tym jest tez dobrze nie zapomniec.

Tak wiec moim nastepnym Pocket PC bedzie iPaq XXXX 128 MB RAM, 640*480,  i ... 500 MhZ?

« Odpowiedź #15 dnia: Maj 18, 2004, 23:01:36 »
Nie jestem wybitnym znawcą tego, czego zwykle używam na codzień (np. PDA, www, GPS) i byłbym wdzięczny za wytłumaczenie mnie, prostemu człowiekowi, językiem przystępnym...
Ja też jestem nowy w tej materii, ale już co nieco wiem:

a) TomTom od wersji 3 oferuje darmowe (na razie, w przyszłości płatne) informacje typu Traffic Control - z serwer internetowego za pomocą GPRS - prosto do PocketPC (typu MDA) lub przez komórkę. Pewnie liczą na zyski z tej usługi, więc ...

b) do TMC potrzebny jest moduł RDS - na razie tylko Navigon (a raczej Leadtek) oferuje takie odbiorniki GPS lub przystawki do odbiorników GPS, to co dołącza do swoich pakietów TT nie ma takiej opcji ...

Oferta TMC Navigona w cross-upgrade za TomToma, PRZY ZAŁOŻENIU NIEZREALIZOWANIA obietnicy uruchomienia TMC, za EUR 99 wydaje się warta rozważenia.

IMHO - tak

sam zaczynam się poważnie zastanawiać nad jakimś bundle Navigona :)

« Odpowiedź #16 dnia: Czerwiec 02, 2004, 21:32:11 »
Cytat: Korrek
W TomTomie 3 jest podobno mapa Europy wschodniej głównych dróg ( w tym Polski).

Ale faktycznie sa to tylko Major Roads (miedzynarodowe i krajowe). Jesli mieszkasz w duzym miescie PL bez problemu wytyczysz sobie trase do wiekszego miasta europejskiego.
Ja, jadac z Barlinka musialem jako punkt startowy uzyc Gorzowa Wlkp (30 km dalej). Ale generalnie Major Roads dziala super i nie ma tego cholernego przelaczania map przy przekraczaniu granic.
Co do zasiegu, to MR obejmuje Polske i Czechy. Nie ma juz Slowacji, Wegier ani Slowenii, ni Pribaltiki.

Miałem okazję korzystania z TT 3.01, ale z tego co widziałem Major Roads kończyły się na ścianie zachodniej Polski. Były Czechy,ale nie było Słowacji.
Czy wyszły nowe MJ? Bardzo mnie to ciekawi! Prosze o odpowiedź
Pozdrawiam