Dokładność pomiarów

• 5 Odpowiedzi
  • 799 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Dokładność pomiarów
« dnia: Czerwiec 25, 2005, 13:27:21 »
mam mio 168 i kożystam z gpsmeter, problem w tym że winiki dużo się różnią od tych z map z geodezji... mam do niego antenke i program maksymalnie wykryłmi 10 satelit.
Mam teraz pytanie do użytkowników mio 168 i bt 338 (dla porównania) ile satelit Wam wykrywa (link do programu http://perso.wanadoo.es/jaluna/GPSMeter/gpsmeter_setup.zip)??
Ile czasu idzie sygnał do satelity i z powrotem?? Tak gdybam że może trzeba odczekać chwile i dopiero zaznaczyć punkt.

Dokładność pomiarów
« Odpowiedź #1 dnia: Czerwiec 25, 2005, 19:21:08 »
No widze troche zle rozumiesz dzialanie systemu GPS. Odbiornik nie wysyla zadnych sygnalow do satelity, on jedynie odbiera sygnal z satelity(ów) i na ich podstawie wyznacza pozycje. Moze poprostu za szybko sie poruszasz i odbiorni nie nadaza w wyznaczaniu pozycji (przecietnie dane odczytywane sa co 1 sek) a druga sprawa jest to , iz MIO 168, z tego co sie orientuje, ma dokladnosc w granicach 10 metrow - moze to jest przyczyna.

Dokładność pomiarów
« Odpowiedź #2 dnia: Czerwiec 25, 2005, 19:40:22 »
ok dzięki za wyjaśnienie... a czy bt 338 byłby dokładniejszy??

Dokładność pomiarów
« Odpowiedź #3 dnia: Czerwiec 25, 2005, 20:22:09 »
Osobiscie go nie uzywalem ale, z tego co bylo juz pisane na temat tego odbiornika, wnioskuje ze jest lepszy od odbiornika GPS wbudowanego w MIO 168. Ale moze lepiej niech sie wypowiedza posiadacze tego urzadzenia lub Ci, ktorzy mieli wiecej do czynienia z tym urzadzonkiem.

Osobiscie uzywam Acera n35, ktory rowniez ma wbudowany odbiornik GPS. On rowniez nie jest super dokladny, ale dla moich potrzeb - nawigacja - jest wystarczajacy.

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
  • Sprzęt: Blow 50YBT, Goclever 5010, Wayteq X960, AM XL
Dokładność pomiarów
« Odpowiedź #4 dnia: Czerwiec 25, 2005, 20:54:34 »
Wiele juz na ten temat napisano na forum - wystarczy dobrze poszukać. Pozycjonowanie GPS standardowe (bez dodatków typu egnos czy DGPS) daje dokładność od 5 do 25 m, i ta dokładność nie  zależy zasadniczo od urządzenia, w idealnych warunkach, kiedy na przykład urządzenia za 200 i 600 zł leżą obok siebie i odbierają dane z takiej samej ilości satelitów. Producenci różnie podają za to dokładność. Jeden napisze 5-25 m, drugi na przykład: 9m - 75% 20m-20% (ale w zasadzie wygląda to podobnie). Co innego, gdy warunki są trudne (zabudowa, las), tutaj droższy (i często czulszy) odbiornik, prawdopodobnie "złapie" większą ilość satelitów i da dokładniejszy odczyt. Do celów geodezyjnych i pomiarów małych odległości (powierzchni) gps bez usprawnień nie za bardzo się nadaje.

*

Offline WaldekGo

• 1522
    • smartphone.net.pl
  • Sprzęt: Touch HD2, TyTN II, Hero, Diamond, HTC p3300, SPV, SPV e200, SPV c500, SPV c550
Dokładność pomiarów
« Odpowiedź #5 dnia: Czerwiec 25, 2005, 21:12:09 »
Cytat: smyk01
mam mio 168 i kożystam z gpsmeter, problem w tym że winiki dużo się różnią od tych z map z geodezji...

To ja proponuję jednak zrobić wysiłek i zastanowić się nad takim problemem:
- odbiorniki GPS kosztują od $80 do powiedzmy.. $1000 (nie biorę pod uwagę kombajnów typu GSmap czy specjalistycznych odbiorników do żeglugi)
- zestawy geodezyjne oparte o GPS kosztują od $150 000 w górę - i mimo to znajdują nabywców. Przy czym jako sprzęt wysoko specjalistyczny nie działa tu mechanizm "kupię sobie nowego merca SL  za dużą bańkę,będą laski na mnie leciały". No to może jednak oferuje on coś za tą kwotę $149 000 ???

PS.
W razie problemów z myśleniem i logiką w ogóle (bo przecież gorąco jest i mnie też się nie chce myśleć) daję hint-a: takie zestawiki zawierają własną stację nadawczą DGPS lub nawet kilka... i jeszcze pare innych drobiazgów.