Potrzebny soft

• 9 Odpowiedzi
  • 1477 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

kams

Potrzebny soft
« dnia: Marzec 07, 2009, 12:42:00 »
Cześć,

Potrzebuję soft do PDA który pokazywałby aktualna pozycję GPS oraz w prosty sposób pokazywał np. strzałka w która stronę się poruszać aby dotrzeć do innego punktu GPS. Ewentualnie dodatkowo pokazywał odległość między punkami. Możecie coś polecić?

Pozdrawiam

*

Offline bikekowal

• 13104
Odp: Potrzebny soft
« Odpowiedź #1 dnia: Marzec 07, 2009, 13:45:46 »
google maps
Bądźcie realistami, żądajcie niemożliwego...

*

kams

« Odpowiedź #2 dnia: Marzec 07, 2009, 22:17:45 »
google maps odpada bo trzeba miec polaczenie online ja potrzebuje to na wyjazd za granice

*

Offline bikekowal

• 13104
« Odpowiedź #3 dnia: Marzec 07, 2009, 23:01:07 »
no to z darmowego softu nic nie znajdziesz, bo za licencje mapy EU musisz zapłacić tak czy inaczej. Tak więc pozostaje kupić coś z dostępnych nawigacji - czy to iGo, czy to TT, czy też coś podobnego. W zależności czy będziesz tego chciał używać w PL czy nie i jakie pieniądze na to chcesz przeznaczyć.

*

kams

« Odpowiedź #4 dnia: Marzec 07, 2009, 23:13:39 »
nie do konca sie rozumiemy szukam softu powiedzmy cos ala kompas pokazujacy tylko wspolrzedne gps bez mapy w formie jako takiej.

A swoja droga jesli mowa o tomtomach i innych co zabrac do Egiptu, Maroka i tych okolic?

*

Offline nocnyMarek

• 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
« Odpowiedź #5 dnia: Marzec 07, 2009, 23:23:30 »
Do Egiptu? Nieco ryzykowne, nie  wiesz o tym, że tam jest zakazany?
http://globtroter.onet.pl/739,3669,34237,sprzet.html
AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

*

Offline bikekowal

• 13104
« Odpowiedź #6 dnia: Marzec 07, 2009, 23:53:35 »

o tym nie wiedziałem  :O

nie do konca sie rozumiemy szukam softu powiedzmy cos ala kompas pokazujacy tylko wspolrzedne gps bez mapy w formie jako takiej.

A swoja droga jesli mowa o tomtomach i innych co zabrac do Egiptu, Maroka i tych okolic?

kompas? nie używałem takiego...

*

Offline Moi (Adam Kubicki)

• 6498
    • Moje linki do stron o GPS (i nie tylko)
  • Sprzęt: SGS2, iP3GS, Lumia 800, Note 3
« Odpowiedź #7 dnia: Marzec 08, 2009, 10:54:42 »
Władze egipskie traktują ten zakaz z przymrużeniem oka w stosunku do turystów, przynajmniej w przypadku osób posługujących się telefonami GSM wyposażonymi w GPS. Niemniej, potencjalne ryzyko utraty telefonu istnieje.
W oficjalnych sieciach sprzedaży nie ma już urządzeń z nawigacją satelitarną, ale przemyt kwitnie w najlepsze. Frajerskie państwo traci tylko na cle i innych opłatach fiskalnych. I na postępie technologicznym.

Egipt już 20 lat temu wsławił się podobnym zakazem ("ze względów bezpieczeństwa") dla telewizji satelitarnej. Dziś używa jej 60% ludności tego kraju.

Wiele różnych organizacji utworzyło front lobbingowy dla zdjęcia banu na GPS. Rozmowy trwają, choć na razie bez skutku. Przecież trudno dziś np. wytyczyć porządną drogę bez wsparcia technologii GPS. A dowolny obiekt na terenie Egiptu można zlokalizować choćby na Google Maps/Earth z dokładnością do setnych części sekundy. Jeśli nie ma dokładnego obrazu konkretnego obszaru, da się go zamówić u dostawców satellite imaginery.

Swoją drogą, trochę daleko z Egiptu do Maroka. Trochę tak, jak byś pisał o mapach Finlandii, Portugalii i okolic.  :grin:

Na jakim sprzęcie chcesz używać softu i - tak naprawdę - do czego? Czy do off-roadu, czy do pieszych/rowerowych wędrówek, geocache, czy np. do ustalania kierunku Mekki w codziennych modlitwach.  :)

Ja polecałbym GPS Tuner, którego możesz używać próbnie przez 2 tygodnie. To soft trudny do przebicia. Cena: 24 USD.

Równie niezły BeeLineGPS kosztuje ok. 30 USD.

Mnie trudno już wyobrazić sobie korzystanie z nawigacji GPS bez map, ale quodlibet.

Kompasowe funkcje ma bardzo wiele dużych programów i małych aplikacji. Także tych darmowych.

*

Offline stanley_p

• **
  • 234
  • Sprzęt: Asus A696, 16GB SDHC
« Odpowiedź #8 dnia: Marzec 09, 2009, 10:05:34 »
/.../

Gps Tuner na ten przykład. Tu masz kilka screenshotów:
http://www.gpstuner.com/overview.htm
http://www.gpstuner.com/screens.htm

Możesz go używać z mapami rastrowymi (abstrahując od legalnosci uzywania GPS w danym kraju, skąd wziąć mapy np. Egiptu, tego nie wiem...).
Jeżeli masz zamiar go stosować (także) do pieszych wędrówek oraz masz GPS oparty na układzie SiRF Star III warto wyłączyć opcję Static Navigation.

Pozdrawiam -

Stanley
« Ostatnia zmiana: Marzec 09, 2009, 10:10:14 wysłana przez stanley_p »

*

Offline Moi (Adam Kubicki)

• 6498
    • Moje linki do stron o GPS (i nie tylko)
  • Sprzęt: SGS2, iP3GS, Lumia 800, Note 3
« Odpowiedź #9 dnia: Kwiecień 17, 2009, 18:26:08 »

Już zakaz zniesiony:

"Back in December 2008 we reported that Egyptian Telecomm's rulings did not allow for consumer GPS and hence there was no GPS for the Egyptian iPhone (as well as other phones).

The ban is now being lifted and, according to GPS Business News, they now allow '...the import of cars equipped with GPS and navigation programs...' as well as '...the import of GPS-enabled mobile phones, computers and other devices with civilian applications...'.

As to whether the devices already available in Egypt will be able to have their GPS modules activated via a firmware update is an entirely different matter. Some companies may have physically disabled the GPS module..."

http://www.pocketgpsworld.com/Egypt-Removes-the-Ban-on-Consumer-GPS-25.php