TMC Jakie wrażenia z użytkowania?

• 14 Odpowiedzi
  • 1814 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

« dnia: Luty 21, 2006, 14:38:29 »
Czy ktoś może podzielić się wrażeniami z użytkowania TMC?

Do tej pory używałem Mio 168 z MioMap, a teraz dostałem za darmo  :lol: od firmy Navigon Mobile Navigatora 5 + Pocket Loox N500. Ten zestaw potrzebuje dodatkowego urządzenia, żeby odbierał sygnał TMC i chciałbym wiedzieć, czy warto wydawać na nie pieniądze.

Czy ktoś używa odbiornika TMC z Loox'em N500?

Przy okazji: MioMapę uważam za program o wiele lepszy od MN5, tyle tylko, że kusi mnie TMC.

*

Offline Kusiu

• 3968
« Odpowiedź #1 dnia: Luty 21, 2006, 15:27:49 »
Pomyliłeś fora, przenoszę.

« Odpowiedź #2 dnia: Styczeń 22, 2007, 18:10:25 »
Odpowiadam na własne pytanie, bo widziałem sporo wyświetleń i ani jednej odpowiedzi.
Kupiłem odbiornik TMC (79 euro) i przejechałem sie do Włoch. Rewelacja!
Podczas nawigacji wyświetlają sie komunikaty o zdarzeniach na zaplanowanej trasie. Możesz podjąć decyzję o ominięciu lub zignorowaniu przeszkody. Podczas jazdy dwa razy ominąłem dwudziestokilometrowe korki. Warto było zainwestować

*

Offline Claude

• 2086
  • Sprzęt: htc hd7, ipad2, acer iconia tab w501,
« Odpowiedź #3 dnia: Styczeń 23, 2007, 09:47:01 »
Ja uzywam TMC  w zestawie axim x51v+GNS gps 5843+Navigon 6 i generalnie jestem zadowolony ale z drugiej strony czesto jest dosyc trudno zweryfikowac jakosc informacji via TMC. Bo jesli dostajesz informacje ze jest jakis unfall na autobahnie i decydujesz sie na objazd to tak naprawde nie wiesz czy bylo warto ale ostatnio TMC uratowalo mi 2-3h godziny stania na A11 , ja zjechalem a znajomy stal  ;)
Btw , MioMap ma chyba tez obsluge TMC ( w wersji 3.2)
1942, irgendwo im Nordatlantik - "Alaaarm!"....

*

tramp

« Odpowiedź #4 dnia: Styczeń 23, 2007, 11:05:50 »
Claude a Ty znasz te inne wyroby GNS też ?

np. ten TMC kablowy GNS TrafficBox FM9 Loox n5xx to on będzie ładował też looxa czy nie ?
bo jeśli tak to mógłbym sobie w moim aktywnym Brodicie wymienić kompletny przewód z wtykiem na to urządzenie i mieć cały czas zamontowane

s swoją drogą jak się sprawuje od strony czułości GPS ten GNS 5843 GPS RDS TMC BT receiver ?? no i jak wygląda z czułością FM ? czy wystarczy sobie tą antenę radiową rozciągnąć po kokpcicie ? bo nie mam pojęcia jak to jest natomiast jak sobie tak myślę to radioodbiorniki wymagają w 99% anteny zewnętrznej dla sensownego odbioru ???

*

Offline Claude

• 2086
« Odpowiedź #5 dnia: Styczeń 23, 2007, 11:12:42 »
Niestety to moja pierwsza zabawka GNS, nie umiem Ci nic powiedziec o innych produktach tej firmy. Jesli chodzi o GNS gps 5843 to czulosc, szybkoscia lapania fix-a, trzymanie sygnalu - nie widze zadnych roznic w porownaniu do globalsata 338. Z antena FM nie ma problemu, nie bawie sie w jakies specjalne przyklejanie jej przyssawkami do szyby , dziala dobrze, lezy razem z gps-em obok drazka hamulaca recznego.

*

tramp

« Odpowiedź #6 dnia: Styczeń 23, 2007, 11:17:31 »
dzięki ... ale swoją drogą ekonomiczne cenowo to to GNS to nie jest :)

a jacy są jeszcze inni markowi producenci TMC i GPS/TMC ?

Cytat: "mwpajak"
Kupiłem odbiornik TMC (79 euro) i przejechałem sie do Włoch. Rewelacja!

a co to za model ?

*

Offline Claude

• 2086
« Odpowiedź #7 dnia: Styczeń 23, 2007, 12:20:33 »
Zgadza sie, gns 5834 kosztuje w okolicach 200 eur , wlasciwie to 100% drozej niz inny odbiornik dobrej klasy. Jest jeszcze Royaltek RTG-1001 , jest duzo tanszy ale to sirf II i pracuje tylko z TMC Destinatora. Czasami mozna tez dostac Navilock 313 BT - to chyba klon gns-a ale tez specjalnie tanszy nie jest  :(
Najlepiej popatrz na tej stronce - nie wiem jaki masz sprzet ale moze cos sobie tam znajdziesz
http://www.pdamax.de/cgi-bin/index.pl?id=preisroboter&art_nr=cz-215

*

tramp

« Odpowiedź #8 dnia: Styczeń 24, 2007, 10:50:36 »
dostałem odpowiedź od GNS, że te kablowe TMC jednocześnie ładują pda, choć gość już nie dokładnie nie opisał wydolności prądowej w stosunku do looxa - czy tam są te 2A czy nie
teraz, ponieważ widzę, że ten wtyk jest jakby trochę grubszy niż normalny musiałbym ich poprosić o wysałnie makro-fotografii wtyki - nie wiem czy wejdzie zamiast standardowej wielkości wtyku do uchwytu Brodita  :mysli:
hmmm

« Odpowiedź #9 dnia: Styczeń 25, 2007, 16:23:19 »
MioMap w nowej wersji, to z wyglądu jest Mobile Navigator 5, więc zapewne również obsługuje TMC. Ja używam starszej wersji MioMap, która chyba jest po porostu Destinatorem 4 i nie obsługuje TMC.

Weryfikacja informacji TMC jest banalnie prosta: wystarczy nie skorzystać z objazdu i wjechać w ten anonsowany korek. Potem z nudów w korku obejrzeć sobie objazd na ekranie. Może ktoś się poświęci i opisze na forum wynik eksperymentu?

*

Offline Claude

• 2086
« Odpowiedź #10 dnia: Styczeń 26, 2007, 09:20:30 »
Ja dzisiaj wyjezdzam w Alpy ale nie podejme sie eksperymentowac na sobie  ;), a powaznie to ( empirycznie tego nie doswiadczylem) czesto spotkalem sie na forach niemnieckich z opinia, ze komunikaty TMC  bywaja nieaktualne albo przesadzone

*

Offline Claude

• 2086
« Odpowiedź #11 dnia: Luty 05, 2007, 09:32:10 »
A jednak zdecydowalem sie na eksperyment ( jednorazowy) - jestem pod wrazeniem, przed zjazdami na Linz dostalem komunikat o wypadku drogowym z informacja , ze prawy pas autostrady jest zablokowany i na lewym jest korek - faktycznie, na prawym pasie lezala ciezarowka ale lewym powoli dalo sie przejechac  :surprised:

*

Offline bikekowal

• 13104
« Odpowiedź #12 dnia: Luty 05, 2007, 13:23:20 »
A ciekawe kiedy my się doczekamy takich ułatwień w Polsce?
Bądźcie realistami, żądajcie niemożliwego...

*

Offline Claude

• 2086
« Odpowiedź #13 dnia: Luty 05, 2007, 14:21:01 »
Nawet nie slychac aby planowano w PL wprowadzenie TMC ,  usluga ta tez swietnie dziala w u naszych poludniowych sasiadow Czechow

*

Offline bikekowal

• 13104
« Odpowiedź #14 dnia: Luty 05, 2007, 14:40:46 »
Ja słyszałem o planach, ale niestety żadnych konkretów.
Bądźcie realistami, żądajcie niemożliwego...