Testy, testy, testy.....

• 5 Odpowiedzi
  • 950 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Testy, testy, testy.....
« dnia: Marzec 01, 2006, 19:08:39 »
Ponieważ krąży wiele mitów na temat działania odbiorników GPS :roll:  to proponuję przetestować równocześnie kilka GPS-ów. Jeśli ktoś jest zainteresowany i mieszka w okolicach Sosnowca to możemy się spotkać w jakiś weekend i sprawdzić nasze GPS'y :lol: . Mam  R 6033. Wystarczy zainstalować VisualGPSce i Gps Viewer'a , wsiąść do jednego aut i będziemy mieli w miarę obiektywne wyniki testu :shock: . A ciekawe może się okazać także wspóldziałanie poszczególnych modeli z różnymi PDA :!: . A może są też różnice w działaniu tych samych modeli??? :?:

*

Offline lipciopda

• 6801
Testy, testy, testy.....
« Odpowiedź #1 dnia: Marzec 02, 2006, 06:24:02 »
poza mitami jest jeszcze opcja szukaj na forum

taki test juz byl
http://www.pdaclub.pl/forum/viewtopic.php?t=26304&highlight=

Testy, testy, testy.....
« Odpowiedź #2 dnia: Marzec 02, 2006, 13:22:50 »
Test był, ale tylko na trzech egzemplarzach :( . Poza tym współdziałanie odbiorników z AM czy TT5 nie jest miarodajnym testem bo te programiki lubią przerwać połączenie :x . Myślę , że warto poobserwować siłę sygnału właśnie przy pomocy VisualGPSce i Gps Viewer'a, w tym samym czasie - bo jak wiadomo satelity nie stoją w miejscu :lol: .

Testy, testy, testy.....
« Odpowiedź #3 dnia: Marzec 02, 2006, 16:40:56 »
Cytat: "andrejs"
... współdziałanie odbiorników z AM czy TT5 nie jest miarodajnym testem .....

Modułu GPS podłączanego do PDA nie można oceniać w oderwaniu od softu, bo celem przecież nie jast zakup najlepszego odbiornika jako odbiornika, ale celem jest najsprawniejsza nawigacja. Czyli ..... zakup odbiornika, który najlepiej sprawdzi się przy współpracy z softem nawigacyjnym.
Cytat: "andrejs"
... Myślę , że warto poobserwować siłę sygnału właśnie przy pomocy VisualGPSce i Gps Viewer'a ....

Poobserwować warto, ale wnioski wyciągałbym wyłącznie w oparciu o współpracę danego odbiornika z softem nawigacyjnym.

Stwierdzenie że odbiornik A jest lepszy niż odbiornik B, bo ma lepsze wyniki testów na VisualGPS z taką uwagą małym druczkiem: Uwaga: działa niestabilnie z AutoMapą - nie byłoby chyba w porządku ?  :wink:

*

Offline less1

• 10
Testy, testy, testy.....
« Odpowiedź #4 dnia: Marzec 02, 2006, 21:26:57 »
witam
ja tam uwazam, ze zawsze lepiej miec wiecej testow :)
szczegolnie, ze r6033 wypadl nieco ponizej moich oczekiwan
kolejny test pokazalby czy rzeczywiscie jest slabszy, czy tez akurat tak sie zlozylo (np. smieci w pamieci, jak bylo to sugerowane)
wiec, jesli tylko masz czas i ochote :) do dziela  :!:
poza forka, mozesz tez spytac osoby, ktore sprzedaja gpsiki na allegro i sa z okolic katowic, moze ktos sie dolaczy...

*

Offline Moi (Adam Kubicki)

• 6498
    • Moje linki do stron o GPS (i nie tylko)
  • Sprzęt: SGS2, iP3GS, Lumia 800, Note 3
Testy, testy, testy.....
« Odpowiedź #5 dnia: Marzec 02, 2006, 23:28:44 »
Cytat: "GPS maniak"
Poobserwować warto, ale wnioski wyciągałbym wyłącznie w oparciu o współpracę danego odbiornika z softem nawigacyjnym.
Stwierdzenie że odbiornik A jest lepszy niż odbiornik B, bo ma lepsze wyniki testów na VisualGPS z taką uwagą małym druczkiem: Uwaga: działa niestabilnie z AutoMapą - nie byłoby chyba w porządku ?  :wink:

IMHO nie ma to żadnego znaczenia. Albo odbiornik jest kiepski i słabo czyta sygnały z satelitów, wtedy z każdym softem będzie współpracował źle, albo soft jest niestabilny, zawiesza się, nieprawidłowo zarządza zasobami PDA i nie będzie w pewnych sytuacjach współpracował dobrze z każdym odbiornikiem GPS.
Odrębną sprawą jest (fatalna) obsługa przez konkretnego PDA portów komunikacyjnych, czy np. kiepskie karty pamięci, powodujące zwisy dowolnego programu.
Chyba Rikaline Polska wymyślił/wymusił/wykupił logo "AutoMapa compatible". To jest chore...