Wróćmy do BT-338 i jego 20 kanałów

• 18 Odpowiedzi
  • 2700 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline Moi (Adam Kubicki)

• 6498
    • Moje linki do stron o GPS (i nie tylko)
  • Sprzęt: SGS2, iP3GS, Lumia 800, Note 3
« dnia: Kwiecień 09, 2005, 16:35:31 »
Natrząsaliśmy się nieco nad marketingowym hoaxem z tymi 20 kanałami w najnowszych ofertach odbiorników GPS, a okazuje się, że można je chyba wykorzystać.

Jak pisze Lutz Bendlin - niewątpliwy znawca tematu w Pocket GPS - zastosowanie SiRF III i 20 kanałów może być przydatne do recepcji sygnałów i określania pozycji w "urban canyons" (wąskie miejskie ulice z wysoką zabudową), gdzie mamy do czynienia z mnogością odbitych sygnałów.
SiRF III i jego protokoły mogą wykorzystywać znacznie (AFAIR 100-krotnie) więcej danych do obliczeń, w związku z czym mogą brać pod uwagę zarówno sygnał oryginalny (bezpośrednio z satelity), jak i te odbite.

Teza powyższa padła tutaj:
http://www.pocketgps.co.uk/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&t=18173

Więc może to nie tylko "markieting"?

Test BT-388 by L. Bendlin jest tu:
http://www.pocketgpsworld.com/bt338.php

*

Offline misiaczek

• **
  • 100
  • Sprzęt: HTC Sensation + HTC Touch Pro2 + HTC TyTN2
« Odpowiedź #1 dnia: Kwiecień 09, 2005, 19:38:58 »
Od kilku dni jestem szczesliwym posiadaczem Globalsat BT-338.

Co prawda nie mialem jeszcze czasu na wykonanie dokladnych testow, ale pierwsze wrazenia sa bardzo pozytywne - zwlaszcza w tzw. urban canyons.

Na starym Rikaline GPS 6010-X5 pod szyba mialem fixa srednio z ok. 7-8 satelitami, ale wskaznik poziomu sygnalu np. w automapie prawie nigdy nie pokazywal nawet jednej zielonej kreski. Tutaj mam fixa srednio z ok. 11-12 satelitami (naprawde!!!), a wskaznik poziomu sygnalu to ok. 3-4 zielone kreski - w przypadku Rikaline GPS 6010-X5 bylo to mozliwe tylko jak gps byl na dachu samochodu (wowczas mialem fixa srednio z 9-10 satelitami). Poza tym w przypadku Rikaline GPS 6010-X5 czasami mialem sytuacje, ze musialem wystawiac na chwilke odbiornik na dach zeby szybko zlapal fixa - bo pod szyba dlugo to trwalo, a czasami naprawde dlugo - nie wiem czemu. W przypadku Globalsata nie ma tego problemu - szybciutko znajduje fixa pod szyba.

Dlatego brak zlacza na antene zewnetrzna (co troszeczke powstrzymywalo mnie przed zakupem) nie jest teraz problemem - bo i tak mam lepsze parametry niz Rikaline GPS 6010-X5 (Xtrack 2.0 i czulosc -145dBm) na dachu !

Najwazniejsze sa jednak waskie uliczki z wysoka zabudowa - Rikaline  6010-X5 dzieki Xtrack 2.0 utrzymywal nawet w trudnych sytuacjach fiksa z ok. 6-7 satelitami - ale po prostu glupial i odczyty byly bardzo niedokladne np. dodaje sobie POI i widze wizualnie np. ze budynek o danym numerze stoi gdzie indziej niz odczyt. Oczywiscie mozna stwierdzic ze mapa jest niedokladna - ale przy Globalsat BT-338 rzeczywiscie wskazuje mi pozycje przy poprawnym budynku !

Jako maly test wystawilem tez gps-a na balkonie - Rikaline lapie max. 5 satelit - tutaj mam prawie zawsze 9-10 !!!!

Na razie nie podoba mi sie tylko automatyczne wylaczanie odbiornika po 10min nieaktywnosci bt, ale to podobno standard przy odbiorniku bt (zawsze mialem gps-a na kabelku).

Szkoda tez ze nie ma podstawki magnetycznej - jakie musza byc parametry tego cacka na dachu samochodu !!!

Jesli chodzi o ilosc obslugiwanych satelitow to musze pojechac na jakas polanke - na Rikaline GPS-6010-X5 na dachu udalo mi sie zlapac fixa z 12 satelitami - dlatego bardzo ciekawy jestem czy Globalsat zlapie wiecej.

« Odpowiedź #2 dnia: Kwiecień 09, 2005, 20:25:01 »
A gdzie kupiłeś tego BT-338 i za ile? Od jakiegoś czasu przymierzam się do zakupu odbiornika i chyba dobrze zrobiłem że jeszcze nic nie kupiłem :)

*

Offline misiaczek

• **
  • 100
« Odpowiedź #3 dnia: Kwiecień 09, 2005, 20:36:08 »
Zamowilem przez BuyGPSNow.com jakos na poczatku marca za 180 dolkow (czyli ok. 570 zeta). Dopiero kilka dni temu to cacko dotarlo do mnie ... Ale lada dzien powinien byc dostepny z polskiego oddzialu  Globalsata - dlatego chyba warto poczekac :) Ja sie napalilem i troszke zaluje ze nie poczekalem (bo i tak dopiero teraz dostalem, a sumarycznie wyjdzie mnie to drozej bo jeszcze transport, poza tym moga byc problemy z ewentualnym serwisem).

« Odpowiedź #4 dnia: Kwiecień 09, 2005, 22:15:59 »
Ciekawe jest to, czy cena 338 w Polsce będzie oscylowała w granicach 600 zł brutto.
Sam czekam z zakupem GPS i jeśli ta cena będzie zachowana to chyba porzuce pomysł zakupu Rikaline 6033 za 1000 zł.
Swoją drogą bardzo pomółby mi test porównawczy (praktyczny) tych GPSów.

*

Offline MaDuch

• 1518
  • Sprzęt: HTC Touch HD2, SGS, HTC TouchPro, Asus 636
« Odpowiedź #5 dnia: Kwiecień 09, 2005, 23:14:32 »
Zgodnie z przeciekami z GlobalSat Polska (poszukaj niusów sprzed kilku dni) cena ma wynosić 599 zł brutto.

A porównania znajdziesz na www.gpspassion.com Tam masz również 29 stron postów na temat BT-338.

Zgodnie z informacją z GlobalSat Tajwan gwarancja z USA powinna byc honorowana w Polsce. Pytałem o to, bo sam o mało nie kupiłem tam tego GPSa. W ostatniej chwili pokazała się informacja o jego dostępności za chwilę w Polsce.

W USA można go było (i nadal można) kupić w paczce z programem nawigacyjnym i uchwytem na kratkę wentylacyjną za 179 USD (członkowie klubu GpsPasSion mieli jeszcze 10% zniżki.,

Polecam Regulamin forum !!

*

Offline misiaczek

• **
  • 100
« Odpowiedź #6 dnia: Kwiecień 09, 2005, 23:23:33 »
Cena 599 brutto za taki odbiornik w Polsce bylaby super,  ale z drugiej strony patrzac na ceny odbiornika Globalsat BT-318 na polskim rynku (ok. 550) ta mozna watpic w to ....

*

Offline piotrmulticom

• *
  • 95
  • Sprzęt: Aristo Voyager M700 (był LOOX 720)
« Odpowiedź #7 dnia: Kwiecień 10, 2005, 21:54:31 »
Witam Wszystkich.
BT-338 już dostępny na http://www.globalsat.com.pl/index.php za 599 zł.

*

Offline MaDuch

• 1518
« Odpowiedź #8 dnia: Kwiecień 10, 2005, 22:00:41 »
Sądząc po "znaczkach" w opisie i baaardzoooo lakonicznym opisie to się strasznie śpieszyli z tą informacją ;)

Ale dobrze, że już jest!!!

*

• 6498
« Odpowiedź #9 dnia: Kwiecień 10, 2005, 22:17:19 »
Niestety, nie ma jeszcze dostępnych w on-line'owych sklepach.

Mam nadzieję, że nie są to te egzemplarze wycofane z USA (bywało tak już z telefonami GSM w promocjach). Ciekawe czy da się to jakoś sprawdzić?

A jest to zastanawiające, bo cena niska a w dużej ilości zachodnich sklepów BT-338 jest out-of-stock.

« Odpowiedź #10 dnia: Kwiecień 10, 2005, 22:24:07 »
Cytat: misiaczek
na dachu udalo mi sie zlapac fixa z 12 satelitami - dlatego bardzo ciekawy jestem czy Globalsat zlapie wiecej.
Szkoda, że nie zajrzałeś do linku, który podał Moi na otwarcie wątku.
Tam  Lutz Bendlin napisał:
It's true that you cannot see more than 12 sats most of the time when you are in the open field,
Co w luźnym tłumaczeniu oznacza, że prawdą jest iż nie można "w otwartym polu" złapać więcj niż 12 satelitów.

A wiesz dlaczego ?
Proponuję zrobić takie małe doświadczenie, do którego będą potrzebne:
1. cyrkiel
2. linijka minimum 30cm
3. kartka papieru ok 60x60cm

Doświadczenie:

1. Rysujesz okrąg o promieniu 6,4 cm (obrazuje powierzchnię ziemi)
2. Rysujesz współśrodkowo okrąg o promieniu 26,6 cm (obrazuje orbity krążenia satelitów GPS)
3. Sprawdzasz linijką czy jest możliwe z dowolnego punktu ziemi (mniejszego okręgu) zobaczyć ponad 50% większego okręgu (orbita satelitów).

Jeżeli nie jest możliwe (a raczej nie jest) i jeżeli założymy że na dzień dzisiejszy system GPS liczy 24 satelity to 24x50%=12. Na dzień dzisiejszy koniec kropka. No chyba że złapiesz przez przypadek jakiś błądzący sygnał lub GPS czy soft coś oszuka.

« Odpowiedź #11 dnia: Kwiecień 11, 2005, 16:21:25 »
No to moze ja przytocze wypowiedz z samego "źródla" czyli z firmy SiRF http://www.gpspassion.com/forumsen/topic.asp?TOPIC_ID=25575&whichpage=2

SiRFstarIII does have the ability to track up to 22 satellites at once. However, with the current constellation there will be more than 12 satellites visible much less than 0.01 % of the time, so the current implementation of the receiver's software only supports up to 12 satellites at once.

You asked an interesting question about the difference between a satellite and a channel. A channel typically represents a subdivision of the hardware dedicated to tracking a satellite, but that definition goes away in SiRFstarIII. In reality, SiRFstarIII has no channels. Rather it has a tracking engine that tracks whatever it is told to track at any given instant. Most receivers track in real time, meaning as the stream of 1s and 0s come in from the RF section, the hardware assigned to track a satellite compares that incoming stream with another stream created inside the receiver and adjusted to match what that satellite should be sending. When the streams match sufficiently, we have a track. SiRFstarIII operates in faster than real time, much faster in fact. But of course that means it must work in the past. It captures a snapshot of the streams of 1s and 0s in a buffer. When the buffer is full the receiving hardware switches to another buffer to collect the next samples while the tracking hardware starts processing the filled buffer. That tracking hardware repeatedly processes the buffer for each satellite it is tracking -- if it is tracking 8 satellites it processes the buffer 8 times, once for each satellite. The tracking hardware is fast enough that it could process the buffer up to 22 times before the other buffer was full and the receiving hardware would need to switch and start filling this buffer again.

Since there are only enough satellites visible at one time to justify 12 "channels" (areas in memory to collect processing results, really), and since currently defined SiRF messages only support 12 satellites, SiRF chose at this time to only implement 12 parallel tracks. When circumstances justify it, we will expand things. Note also, that as processes improve so that we could speed up the chip, that 22 satellite limit will also go up.

Carl - SiRF Customer Support

Tak więc te 20/22 kanały oznaczaja że jest wystarczająco szybki aby obsłużyć teoretycznie nawet 22 sygnały z satelit jeśli kiedys takie bedą :)

« Odpowiedź #12 dnia: Kwiecień 11, 2005, 17:45:43 »
Cytat: m_marcin
Tak więc te 20/22 kanały oznaczaja że jest wystarczająco szybki aby obsłużyć teoretycznie nawet 22 sygnały z satelit jeśli kiedys takie bedą :)
Oczywiście że kiedyś będą (choćby dzięki Galileo), ale raczej nie w najbliższym (rok, dwa) czasie.

Ciekawostką z przytoczonego przez Ciebie cytatu jest to, że w czasie nie przekraczającym 0,01% (tj. ok. 9 sec. na dobę) czyli przy super szczęśliwej konfiguracji satelitów można jednak zobaczyć ich powyżej 12. To jestem w stanie zaakceptować. Faktycznie - to może się przytrafić :)

« Odpowiedź #13 dnia: Kwiecień 11, 2005, 18:00:32 »
Czy odbiornik będzie działał w samolocie przy oknie?

*

• 6498
« Odpowiedź #14 dnia: Kwiecień 11, 2005, 19:05:19 »
Cytat: m_marcin

Obawiam się, że nowe technologie, jak to się często zdarza, po wkroczeniu w obszary dotychczas nie eksplorowane powodują zamieszanie w utartych schematach myślowych i takiejż terminologii. Sam miewam z tym problem, mam go także i w tym przypadku.

Przyzwyczajeni byliśmy dotychczas, że możliwość  jednoczesnego śledzenia dwóch satelitów chrakteryzuje odbiornik dwukanałowy, trzech - trzykanałowy, itd.
A tu przychodzi facet z SiRFa i mówi, że teraz już zapomnijcie o jakichś-tam kanałach. Odbiornik (chipset+firmware) nie śledzi juz satelitów. On śledzi to, co mu się śledzić każe.

Mało tego. Dotychczasowe odbiorniki sczytywały sygnały w czasie rzeczywistym, zaś najnowsze bazują na sygnałach historycznych, więc szybciej określają aktualną pozycję.
No matter, że historia w tym wypadku, to okres sprzed np. 0,1 sek.

Faktycznie, nie jest to proste. Widać to także po terminologicznym zamieszaniu na obcojęzycznych forach.

Rozumiem jednak, że przytoczona wypowiedź Carla z SiRFa jest technicznym rozwinięciem tezy postawionej przez L. Bendlina.

« Odpowiedź #15 dnia: Kwiecień 13, 2005, 11:18:44 »
A jak 338 ma się do Rikaline GPS 6031 X7 ? Ten Rikaline też tak słabo działa w aucie i między blokami ?

*

Offline MaDuch

• 1518
« Odpowiedź #16 dnia: Kwiecień 13, 2005, 11:40:17 »
Cytat: MaDuch

Zgodnie z informacją z GlobalSat Tajwan gwarancja z USA powinna byc honorowana w Polsce. Pytałem o to, bo sam o mało nie kupiłem tam tego GPSa. W ostatniej chwili pokazała się informacja o jego dostępności za chwilę w Polsce.

Odszczekuję, hau, hau, powyższy fragment.

Dziś na już konkretnie zadane przez mnie na forum GpsPasSion pytanie Karen z GlobalSat odpowiedziała (w ciągu 10 minut!!!), że decyzja w sprawie honorowania lub nie gwarancji z USA należy do GlobalSat Polska, a oni na zadane wczoraj w tej sprawie pytanie jeszcze nie odpowiedzieli.

Widać z Tajwanu jest bliżej niż z Białegostoku ;)

Natomiast dystrybutorzy raczej twierdzą, że nie będzie ta gwarancja uznawana.

*

Offline misiaczek

• **
  • 100
« Odpowiedź #17 dnia: Kwiecień 13, 2005, 12:22:08 »
To nie dobrze, coraz bardziej zaluje, ze sie tak napalilem i kupilem ten odbiornik w usa, wrrrr. Mam tylko nadzieje, ze nic sie nie wysypie ...

MaDuch: jak bedziesz mial juz info od Globalsat Polska, daj znac, bo jestem bardzo ciekawy co oni na to :)

geeezer: Czemu pytasz czy 6031-x7 tez tak slabo dziala? Porownujesz to do tego co napisalem odnosnie 6010-x5? Po pierwsze parametry obu odbiornikow (6031-x7 i 6010-x5) sa takie same (Xtrack 2.0 i czulosc -145dBm), z tym, ze pierwszy jest na bt, drugi na kabelku. Po drugie chyba zle zinterpretowales to co napisalem. Odbiornik Rikaline jest bardzo dobry i sprawdza sie bardzo dobrze. Dziala w aucie za szyba bez problemu i w wiekszosci sytuacji radzi sobie bardzo dobrze (moze poza tym, ze czasami za szyba bardzo dlugo znajduje fixa, ale to moze cos nie tak jest z moim odbiornikiem, nie wiem). Jeszcze nie tak dawno mialem odbiornik o czulosci -138dBm i nie narzekalem, potem kupilem Rikaline 6010-x5 i wrazenia z uzytkownia byly zdecydowanie lepsze. Podobnie moje wrazenia z uzytkowania Globalsat BT-338 sa lepsze - ale to ze w automapie przy tym odbiorniku mam 4 zielone kreski jesli chodzi o sile sygnalu GPS, a w Rikaline nie mam w ogole jakos mocno nie przeklada sie na dokladnosc odczytu GPS (chyba sie nie myle ?), bo odczyt z tego samego satelity po zlapaniu fixa bez wgledu na sile sygnalu jest ten sam. Podobnie kwestia tego typu, ze moge zlapac fixa z wnetrza domu to tez gadzet. Oczywiscie sa sytuacje, np. w waskich uliczkach z wysoka zabudowa, ze ten gps lepiej sobie radzi (bo np. rikaline czasami glupieje), rzeczywiscie gps lapie wiecej satelitow (co chyba przeklada sie na dokladnosc polozenia). Dlatego na pewno Globalsat BT-338 jest lepszy od Rikaline 6030-x7/6010-x5, ale wynika to z zastosowania nowego chipsetu. Jednak na pewno uzywajac odbiornika Rikaline nie bedziesz zawiedziony. Prawda jest taka, ze za jakis czas pojawi sie jeszcze cos nowego, lepszego od sirfIII, ale to nie oznacza ze sirfIII jest slaby .... Podobnie sytuacja wyglada tutaj .... Mi sie wydaje, ze jak kupowac juz odbiornik, to lepiej na sirfIII, bo jest bardziej przyszlosciowy no i jednak ma lepsze parametry, ale odbiornika na starszych chipsetach tez dzialaja i nie sa slabe.

[Dodano: 2005-04-13 12:31:30]
Cytat: Dzialyna
Czy odbiornik będzie działał w samolocie przy oknie?

Bedzie dzialal dopoki obsluga samolotu nie kaze ci go schowac :) Ale wrazenia sa niesamowite jak widac nad czym dokladnie sie leci, wysokosc, predkosc :)

BTW. Dostalem dzisiaj info od Rikaline Polska, ze odbiornik 6033 powinien byc dostepny za jakies 2 tyg. :)

*

Offline popej

• *
  • 99
« Odpowiedź #18 dnia: Kwiecień 18, 2005, 12:00:13 »
Cytat: Moi
Przyzwyczajeni byliśmy dotychczas, że możliwość  jednoczesnego śledzenia dwóch satelitów chrakteryzuje odbiornik dwukanałowy, trzech - trzykanałowy, itd.
A tu przychodzi facet z SiRFa i mówi, że teraz już zapomnijcie o jakichś-tam kanałach. Odbiornik (chipset+firmware) nie śledzi juz satelitów. On śledzi to, co mu się śledzić każe.
IMHO facet wytłumaczył jak działa odbiornik GPS. Nie ma w nim kanałów jak w TV, bo wszystkie statelity nadają na tej samej częstotliwości. Seperacja sygnałów odbywa się przez operacje matematyczne na odebranym szumie. Wykonuje ją procesor DSP. W przypadku SiRF III procesor ma 80% nadmiaru mocy i to marketingowcy zamieniają na reklamowe 22 kanały. Tymczasem inzynierowie informują, że program DSP obsługuje tylko 12 :)
popej