To nie dobrze, coraz bardziej zaluje, ze sie tak napalilem i kupilem ten odbiornik w usa, wrrrr. Mam tylko nadzieje, ze nic sie nie wysypie ...
MaDuch: jak bedziesz mial juz info od Globalsat Polska, daj znac, bo jestem bardzo ciekawy co oni na to

geeezer: Czemu pytasz czy 6031-x7 tez tak slabo dziala? Porownujesz to do tego co napisalem odnosnie 6010-x5? Po pierwsze parametry obu odbiornikow (6031-x7 i 6010-x5) sa takie same (Xtrack 2.0 i czulosc -145dBm), z tym, ze pierwszy jest na bt, drugi na kabelku. Po drugie chyba zle zinterpretowales to co napisalem. Odbiornik Rikaline jest bardzo dobry i sprawdza sie bardzo dobrze. Dziala w aucie za szyba bez problemu i w wiekszosci sytuacji radzi sobie bardzo dobrze (moze poza tym, ze czasami za szyba bardzo dlugo znajduje fixa, ale to moze cos nie tak jest z moim odbiornikiem, nie wiem). Jeszcze nie tak dawno mialem odbiornik o czulosci -138dBm i nie narzekalem, potem kupilem Rikaline 6010-x5 i wrazenia z uzytkownia byly zdecydowanie lepsze. Podobnie moje wrazenia z uzytkowania Globalsat BT-338 sa lepsze - ale to ze w automapie przy tym odbiorniku mam 4 zielone kreski jesli chodzi o sile sygnalu GPS, a w Rikaline nie mam w ogole jakos mocno nie przeklada sie na dokladnosc odczytu GPS (chyba sie nie myle ?), bo odczyt z tego samego satelity po zlapaniu fixa bez wgledu na sile sygnalu jest ten sam. Podobnie kwestia tego typu, ze moge zlapac fixa z wnetrza domu to tez gadzet. Oczywiscie sa sytuacje, np. w waskich uliczkach z wysoka zabudowa, ze ten gps lepiej sobie radzi (bo np. rikaline czasami glupieje), rzeczywiscie gps lapie wiecej satelitow (co chyba przeklada sie na dokladnosc polozenia). Dlatego na pewno Globalsat BT-338 jest lepszy od Rikaline 6030-x7/6010-x5, ale wynika to z zastosowania nowego chipsetu. Jednak na pewno uzywajac odbiornika Rikaline nie bedziesz zawiedziony. Prawda jest taka, ze za jakis czas pojawi sie jeszcze cos nowego, lepszego od sirfIII, ale to nie oznacza ze sirfIII jest slaby .... Podobnie sytuacja wyglada tutaj .... Mi sie wydaje, ze jak kupowac juz odbiornik, to lepiej na sirfIII, bo jest bardziej przyszlosciowy no i jednak ma lepsze parametry, ale odbiornika na starszych chipsetach tez dzialaja i nie sa slabe.
[Dodano: 2005-04-13 12:31:30]
Czy odbiornik będzie działał w samolocie przy oknie?
Bedzie dzialal dopoki obsluga samolotu nie kaze ci go schowac

Ale wrazenia sa niesamowite jak widac nad czym dokladnie sie leci, wysokosc, predkosc

BTW. Dostalem dzisiaj info od Rikaline Polska, ze odbiornik 6033 powinien byc dostepny za jakies 2 tyg.