Ta dziwne, NAPRAWDĘ DZIWNE!!!!!!!! Używam obecnie GPS na blue Altiny (nota bena z wyjściem na antenę zewnętrzną), który zazwyczaj leży sobie na półeczce z wyświetlaczem od radia, lekko schowany pod "daszek" tej półeczki. Sygnał zawsze, powtarzam ZAWSZE jest bardzo dobry lub znakomity. Wcześniej używałem GPSa Haicom na CF (także z wyjściem na antenę zewnętrzną) i również sprawował sie bez problemów. Jeszcze wcześniej jeździłem z ręcznym GPSem Garmina, również bez najmniejszego zarzutu.
Anteną zewnętrzną posiłkowałem sie tylko w wąskiej zabudowie Rzymu, kiedy zależało mi na naprawdę maksymalnie silnym sygnale. Od tego czasu anterna zewnętrzna leży sobie w schowku... A propos schowka: Altina tam umieszczona bez problemu "chwyta" ok. trzech satelit. Altinę kładłem równiez na podłokietniku i we wnęce pod radiem i za każdym razem sygnał był słaby ale GPS wyznaczał pozycję.
Sądzę, że nie jest to problem Megane II ale metalizowanej szyby, która pewnie była w testowanym egzemplarzu... Potrafi ona w sposób idealny "zagłuszyć" sygnał. Albo jakiś kosmiczny pech... Ale fakt, na tylnej półce i w bagażniku nie testowałem...

Zresztą, już niedługo na stronach PDAClub ukaże się test, na który wiele osób czeka (jaki? - na razie tajemnica), a w którym moja Megi

będzie grała jedną z głównych ról...

pozdrawiam