Strona z GPS BT ... co z tego warto kupic w USA?

• 19 Odpowiedzi
  • 2139 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline dolph

• 10
« dnia: Styczeń 25, 2005, 23:32:34 »
http://store.yahoo.com/semsons-inc/bluetgpsrec.html

ceny jak widac lekko nizsze niz w PL wiec mysle co by tu z tego kupic, moze by ktos pomogl z starszych wyjadaczy?

z gory dzieki....
dolph

*

Offline lipciopda

• 6801
« Odpowiedź #1 dnia: Styczeń 26, 2005, 00:32:13 »
dolph a bierzesz pod uwage koszt przesylki i oplate VAT 22% przy odbiorze paczki z urzedu celnego ?

« Odpowiedź #2 dnia: Styczeń 26, 2005, 00:53:04 »
Hmm... a czy te firmy gwarantują Tobie nieograniczoną gwarancję ?  Tzn. jak taki GPS Tobie padnie, to czy  polski przedstawiciel producenta wykona naprawę ?  Wiem, że elektronika rzadko nawala, ale jednak to się zdarza.

Do niedawna moja prywatna opinia była następująca: jak można zaoszczędzić  500-700 zł to warto się zastanawiać nad indywidualnym importem. W innym przypadku lepiej nie cudować.

Ja na moim 60CS "made in USA" w momencie gdy go kupowałem zaoszczędziłem grubo ponad 1000,- zł, ale od czasu jak odbiornik pierwszy raz się zawiesił (a zdarzyło się to już nie jeden raz) - to czasami zastanawiam się czy dobrze zrobiłem.

Domyślam sie że Ty piszesz o odbiornikach, na których oszczędność nie przekroczy nawet 200,- zł. Nie cuduj. Nie warto. (Moim zdaniem oczywiście).

*

Offline lipciopda

• 6801
« Odpowiedź #3 dnia: Styczeń 26, 2005, 01:38:35 »
dolph - pomijajac opinie tych co zaraz powiedza ze maja kontakty, mozna to ominac itp - zakladam ze jestes przecietnym smiertelnikiem, ktory chce cos zamowic

zakladam rowniez ze nie bedziesz przy okazji w stanach i sam tego nie przywieziesz, a wiec:

nie wszystkie firmy chca wysylac do europy a jesli juz nawet taka znajdziesz to jest prawie pewne ze taka przesylka nie zostanie wyslana zwykla poczta amerykanska czyli USPS tylko jedna z firm kurierskich - najczesciej UPS

oplata jaka wowczas zaplacisz za przesylke (zostanie to doliczone do wartosci zamowienia) to od kilkudziesieciu $ do kwoty przekraczajacej nawet 100 $ przy ciezszych paczkach

to po pierwsze

po drugie - w srodku znajdzie sie faktura zakupu i wartosc przesylki zostanie podana na opakowaniu - licz sie wowczas z tym ze na 99% paczka taka zostanie zatrzymana w urzedzie celno-pocztowym i zostaniesz wezwany po jej odbior - bedziesz musial zaplacic 22% wartosci przesylki (wartosc towaru + kwota za przesylke) wiec np jesli zaplaciles 130$ za GPS i 80$ za przesylke to VAT placisz od kwoty 210$ - i nie sluchaj madrali ktorzy ci powiedza ze bedzie inaczej - to ty pojdziesz potem po odbior a nie oni (cla juz nie ma na te rzeczy - tylko VAT)

innym rozwiazaniem jest jeszcze zamowienie towaru na kogos kto mieszka/przebywa w stanach i dopiero on ci wysyla to do polski - wowczas na pewno koszt przysylki bedzie nizszy i jest prawdopodobienstwo ze moze ci nie zatrzymaja paczki (chociaz wydaje mi sie ze niewielkie)

wez tez pod uwage gwarancje tak jak ci napisal GPS maniak

a wiec rozwaz 2 razy zamowienie czegokolwiek zanim sie "podniecisz" cenami za oceanem - oplaca sie tylko przy bardzo duzej roznicy w cenie albo gdy towaru, ktory chcesz kupic nie mozna dostac w kraju

pozdrawiam

*

Offline dolph

• 10
« Odpowiedź #4 dnia: Styczeń 26, 2005, 16:15:01 »
oczywiscie odbiornik bedzie przywieziony :) tak jak moj delik wiec oplat zadnych sie nie boje ;)

a pytalem ktory z tych na stronie wart jest zastanawiania sie - bo z tych ich parametrow wynika ze prawie sie nie roznia...

co do importu z usa - wystarcza kupony przy zakupie do obnizenia niskiej juz ceny + osoba lecaca do polski :)

pozdrawiam
dolph

ps. to co ? ktory z nich warto kupic? kazdy bedzie dzialal z Automapa???

[Dodano: 2005-01-26 16:24:07]
aaaaaa zapomnialem dodac = UPS przy car mounting - okolo 15$ .... przy czyms wiekszym i ciezszym jak np GPS - max 30. wystarczy wpisac dane do polski i podaja sklepy po wybraniu przewoznika jaka kwota dojdzie za paczke...

*

Offline lipciopda

• 6801
« Odpowiedź #5 dnia: Styczeń 26, 2005, 16:59:24 »
Cytat: dolph
UPS przy car mounting - okolo 15$ .... przy czyms wiekszym i ciezszym jak np GPS - max 30. wystarczy wpisac dane do polski i podaja sklepy po wybraniu przewoznika jaka kwota dojdzie za paczke...

jesli podaje ci to od razu sklep to ok - byc moze maja oddzielne umowy - chociaz troche mi sie nie chce wierzyc w taka niska cene - wejdz sobie na strone www.ups.com i wylicz najtansza przesylke do polski - otrzymasz kwote ok 80$

kiedys kupowalem GPS, ktory wazyl 20g o wartosci 210$ - za przesylke do polski zaspiewali 140$

co do parametrow nie wypowiadam sie bo uzywam GPS na SDIO - niech poradzi ci ktos kto zna ktorys z podanej przez ciebie strony

*

papanoel

« Odpowiedź #6 dnia: Styczeń 27, 2005, 18:35:00 »
cena przesylki do Polski w zaleznosci od drogi jaka bedzie przesylana lotnicza  7$ za pirwszy funt i 5$za nastepne
natomiast droga morska to ok 60 centow za funt
paczka oczywiscie dociera do drzwi odbiorcy
pomijam oplaty vat  bo to na miejscu
to informacja jesli chodzi o przesylki z rejonu Ny Newark lub Chicago
nie musicie wierzyc ale zajrzyjcie na strone firmy POLAMER
nie  nie jestem z nia powiazany zawodowo   korzystam z jej uslug
dlatego przy posiadaniu kontaktow w USA warto zabawic sie i nabyc sprzet  wlasnie za oceanem
pozdrawiam

*

Offline lipciopda

• 6801
« Odpowiedź #7 dnia: Styczeń 27, 2005, 20:11:06 »
papanoel - no daj spokoj - nie mac ludziom w glowie - podaj mi firme-sklep internetowy, ktory wysyla paczke do polski polamerem :)

znajomej stewardesie tez mozna dac - tylko trzeba ja miec

wysylka polamerem jak najbardziej jest oplacalna ale musisz ja sam nadac albo jakis znajmomy na miejscu - nie skorzysta z tej opcji osoba, ktora siada w polsce przed komputerem z zamiarem kupienia czegos taniej bezposrednio w sklepie

*

Offline Kusiu

• 3968
« Odpowiedź #8 dnia: Styczeń 27, 2005, 20:17:09 »
Cytat: lipciopda
papanoel - no daj spokoj - nie mac ludziom w glowie - podaj mi firme-sklep internetowy, ktory wysyla paczke do polski polamerem :)
Polamer świadczy taką usługę jak odbiór przesyłki w USA, przepakowanie i wysyłka do Polski. Wszystko do uzgodnienia indywidualnie.

*

Offline lipciopda

• 6801
« Odpowiedź #9 dnia: Styczeń 27, 2005, 20:26:47 »
Polamer świadczy taką usługę jak odbiór przesyłki w USA, przepakowanie i wysyłka do Polski. Wszystko do uzgodnienia indywidualnie.

ale kupujac w dowolnym sklepie internetowym musisz podac shipping address i billing address - jesli nie sa takie same to juz nieraz sklep odmawia wysylki - jesli sie zgodzi jaki podasz adres nie majac tam nikogo ? biuro polameru ? gratuluje - wolalbym wydac troche wiecej i kupic w kraju z gwarancja niz w ten sposob sie bawic

*

Offline kanczug

• 19211
    • http://www.pdaclub.pl
« Odpowiedź #10 dnia: Styczeń 27, 2005, 20:56:33 »
Tak podaje sie biuro Polameru. Tysiece osob skorzystaly juz z uslug tej firmy przez kilka lat jej istnienia wiec jest to pewny interes.

*

Offline lipciopda

• 6801
« Odpowiedź #11 dnia: Styczeń 27, 2005, 21:02:30 »
ja rowniez korzystalem wiec wiem jak to wyglada...

ze swojej strony zamykam dyskusje na temat kosztow wysylki bo widze, ze jakakolwiek forma przetlumaczenia ludziom, ze cena towaru w sklepie internetowym po przesylce do polski moze byc nawet 2x wyzsza nie przynosi efektu a potem widzi sie na forum watki typu - pomozcie - gdzie naprawic w warszawie najtaniej itp

nie zamierzalem nikogo atakowac tylko realnie pokazac jak to wyglada

*

Offline kanczug

• 19211
    • http://www.pdaclub.pl
« Odpowiedź #12 dnia: Styczeń 27, 2005, 21:46:45 »
Ja tez uwazam ze zakupy w USA to w wiekszosci przypadkow pomylka, no chyba ze faktycznie sprzetu nie da sie kupic w PL.

*

papanoel

« Odpowiedź #13 dnia: Styczeń 28, 2005, 02:07:19 »
wiedzialem ze informacje podane beda mocno krytykowane
 powiem tylko tyle jesli macie znajomych (zaufanych) jest to alternatywa na pominiecie astronomicznych kosztow przesylki
osobiscie korzystam z tego rozwiazania dlatego je podalem

jeszcze raz nie jest to reklama
wnioski kazdy wyciaga sam
pozdrawiam

« Odpowiedź #14 dnia: Luty 02, 2005, 20:36:54 »
witam
potrzebuje pomocy w sprawie wysylki gwarancyjnej do USA jak polska firma swiadczy takei uslugi poza poczta polska i jest pewna.. bo slyszalem o "ginieciu wielu paczek" i jakie sa mniej wiecej koszty wysylki
mam znajomych w stanach  czy najpewniej bylo by wysalc to nich ??

pozdrawiam
>>>>>eXtrem<<<<<

*

Offline lipciopda

• 6801
« Odpowiedź #15 dnia: Luty 02, 2005, 20:46:45 »
najlepiej do znajomych bo serwis to i tak odsyla na adres amerykanski

a co do wysylki to wysylaj poczta polska z ubezpieczeniem i zaznaczeniem delikatnego traktowania - dobrze zapakowane - no chyba ze chcesz sie bawic w przesylki kurierskie ale to sa koszty kilkusetzlotowe

« Odpowiedź #16 dnia: Luty 02, 2005, 22:08:54 »
a jak z podaniem wartosci paczki jezeli wysylam poczta... owy sprzet jest jednak wart ok 2500zl czy mam podawac taka wartosc i jak to sie ma do urzedu celnego jezeli znajomy mi bedzie to odsylal

*

Offline lipciopda

• 6801
« Odpowiedź #17 dnia: Luty 02, 2005, 22:22:16 »
na poczcie rowniez mozesz podac wartosc paczki a jesli chodzi o wysylke powrotna to hmm... nie wiem - teoretycznie moga sie doczepic ale z drugiej strony jak zobacza karte gwarancyjna itp to byliby debilami gdyby chcieli oplat - poza tym jesli juz zostaniesz wezwany zawsze mozna sprawe wyjasniac

ja raz zostalem wezwany do zaplaty, poszedlem - wyjasnilem co i jak i mnie zwolnili - podpisalem, odebralem i juz - faktem jest ze trafilem na czlowieka a nie na sluzbiste

wartosc poza tym mozesz zanizyc ale jakby co dostaniesz mniej - cos za cos - jest to niestety ryzyko, ktore podjales kupujac sprzet za granica
nie wiem - moze ktos ci jeszcze cos poradzi...

*

Offline Claude

• 2086
  • Sprzęt: htc hd7, ipad2, acer iconia tab w501,
« Odpowiedź #18 dnia: Luty 04, 2005, 00:45:19 »
Jesli chodzi o wywoz towaru z obszaru PL to najlepiej jest dokonac zgloszenia celnego wywozowego z zaznaczeniem, ze jest to naprawa gwarancyjna.Pozniej w przypadku powrotu nie ma problemow z polskim UC.
Wyslanie np.do USA towaru o wartosci 2500pln powoduja z klucza zatrzymanie tam przesylki do odprawy celnej.Nie wiem jakiej firmy jest to sprzet ale np.Toshiba US w takich przypadkach zada najpierw kontaktu z ich serwisem, tam sie dokonuje telefonicznie , mailem zgloszenia , pozniej oni nadaja specjalny numer i przysylaja specjalne opakowanie + dokumenty, ktore powoduja, ze przesylka po dotarciu do US nie podlega odprawie celnej
1942, irgendwo im Nordatlantik - "Alaaarm!"....

*

Offline adzios

• 1214
  • PDAserwis - Naprawa urządzeń mobilnych.
    • Naprawa urządzeń mobilnych
  • Sprzęt: Lutownice IR BGA, Weller, Ersa, HotAir'y i inne cuda do napraw.
« Odpowiedź #19 dnia: Luty 04, 2005, 01:01:22 »
dolph!!! odezwij sie do mnie, chętnie sciągne z tobą to...
PDAserwis - Naprawa urządzeń mobilnych