Static Navigation

• 7 Odpowiedzi
  • 1162 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline Forcio

• 10
  • Sprzęt: Mio p550
Static Navigation
« dnia: Grudzień 03, 2006, 00:16:34 »
A przypomniałem sobie jeszcze mam jedno pytanie czy używając programu OziExplorer w terenie muszę wyłączyć "static vavigation" ?

Ściągnąłem właśnie i zainstalowałem program "M-M SiRF setup" i chciałbym się dowiedzieć jak domyślnie są ustawione parametry w GPS tzn.: Static Nagation jest na "ON' czy "OFF", WAAS/EGNOS jest na "ON" czy na "OFF". Przepraszam za głupie pytania ale po prostu jak używam nawigacji w Automapie to na standardowych (domyślnych) ustawieniach urządzenia działała mi wyśmienicie.

Pozdrawiam

*

kichu1979

Static Navigation
« Odpowiedź #1 dnia: Grudzień 03, 2006, 01:15:31 »
Nie wiem jak ma Mio ustawiony default firmware, natomiast w Looxie Static Navigation jest defaultowo na ON. Wylaczac static navigation ma jedynie sens
jesli chcesz uzywac odbiornika do pieszych wycieczek, generalnie poruszac sie z predkosciami w okolicach piszego czlowiek.

Generalnie idea static navigation polega na tym, ze jesli jest wlaczone, a np.
nasza predkosc w jakims okresie czasu znajduje sie ponizej jakiejs wartosci,
czyli np. poruszamy sie przez 2-3 sekund z predkoscia ponizej 5km/h, to odbiornik w tym trybie zaklada ze stoimy w miejscu.

To oszustwo robi sie po to, zeby np. nasza pozycja na mapie w programie do nawigacji samochodowej nie skakala/obracala sie co pol sekundy w momencie , gdy stoimy na swiatlach, a wystepuja jakies drobne wahania zwiazane z obliczaniem naszej pozycji.

W duzym uproszczeniu, algorym zaklada pewna wartosc graniczna, nie wiem jaka dokladnie, np. 4 km/h, ponizej ktorej odbiornik przyjmuje ze stoimy w miejscu. I dopiero gdy nasza predkosc wzrosnie powyzej
tej wartosci zaczyna ja zglaszac aplikacji.

No i jak latwo sie domyslec w momencie, gdy chodzimy na piechote, to
nasz zakres predkosci lapie sie w zakres predkosci uzywanych przy
liczeniu static navigation, w zwiazku z cyzm odbiornik moze nam pokazywac ze stoimy w miejscu, w sytuacji gdy sie faktycznie poruszamy.

*

Offline Forcio

• 10
Static Navigation
« Odpowiedź #2 dnia: Grudzień 03, 2006, 02:25:12 »
a jak dam HR to wykasują się te ustawienia do stanu fabrycznego czy nie ?

*

kichu1979

Static Navigation
« Odpowiedź #3 dnia: Grudzień 03, 2006, 02:30:41 »
Raczej tak.

Tylko pytanie co chcesz osiagnac, tzn... pytasz czy przy okazji hard resetu skasuja sie ustawienia GPS czy tez chcialbys po prostu zresetowac samego
GPSa. Bo to drugie, czyli reset GPS do ustawien fabrycznych mozna wykonac bez hard resetu calego urzadzenia.

*

Offline Forcio

• 10
Static Navigation
« Odpowiedź #4 dnia: Grudzień 03, 2006, 03:01:50 »
no właśnie chodzi mi o samego GPS'a. Kiedyś czytałem jakiegoś posta gdzieś  ze przy pomocy joystica i klawisza "power" wchodzi do jakiegoś menu, gdzie można wykonać reset.

*

kichu1979

Static Navigation
« Odpowiedź #5 dnia: Grudzień 03, 2006, 03:08:44 »
http://w5.nuinternet.com/s660100031/SirfTech.htm

tym programikiem i teraz robisz tak

uruchamiasz

menu comm

podajesz mu port i predkosc na ktorym pracuje odbiornik i dajesz open

menu nmea -> switch to sirf (zapamietaj predkosc ktora tam jest podana) i set

menu comm - klikasz na close i open (po zmianie trybu trzeba
zamknac gps i otworzyc na nowo, tym razem z predkoscia
taka jaka ustawiles w trybie switch to sirf - punkt wyzej

menu sirf -> initialization

wybierasz system reset i zaznaczasz clear user ram

naciskasz set

i juz masz odbiornik zresetowany do ustawien fabrycznych

*

Offline Forcio

• 10
Static Navigation
« Odpowiedź #6 dnia: Grudzień 03, 2006, 10:08:32 »
A czy można jakoś sprawdzić jakie są fabryczne ustawienia, głównie chodzi mi o to SN?

*

kichu1979

Static Navigation
« Odpowiedź #7 dnia: Grudzień 03, 2006, 12:36:59 »
Po przelaczeniu odbiornik w tryb sirf, static navigation sprawdza sie wjednej z opcji dostepnej pod menu "sirf"