SiRF Star III czy SiRF Star II ?

• 8 Odpowiedzi
  • 1266 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

« dnia: Wrzesień 20, 2005, 11:57:28 »
Zamierzam zakupic odbiornik na kabelku PS2. Do wyboru mam albo Globalsat BR-355 SiRF Star III albo model tanszy o ponad 100zl na chipsecie SiRF Star II lub Rikaline GPS 610. Nie ukrywam, ze koszty finansowe sa dosc istotne. GPS bede uzywal glownie w miescie i na glowych trasach przelotowych. Czy jest znaczaca roznica pomiedzy tymi dwoma chipsetami i moze Rikaline? Czy kupujac BR-355 beda mial znaczna roznice i zdecydowanie dokladniejszy pomiar?

« Odpowiedź #1 dnia: Wrzesień 20, 2005, 12:31:37 »
Wg. wszelakich doniesień SirF III jest czulszy i potrafi wyznaczyć pozycję tam, gdzie SiRF II całkiem straci sygnał. Odbywa się to jednak kosztem dokładności, w skrajnych warunkach błąd może sięgać kilkudziesięciu metrów. Nie jest pewne czy przy dobrym sygnale róznica dokladności tez ma miejsce, choć ostatnio zaprezentowany na forum zapis śladu z SiRF III zdaje się taka tezę potwierdzać.
Przy jeździe po głownych drogach absolutnie wystarczy tańszy model, jednak SirF III jest opracowany właśnie m.in. na potrzeby nawigacji w "kanionach miejskich", działa w tunelach (podobno).
Co do samej dokładności - do nawigacji samochodowej wystarcza dokładność najstarszych GPS-ów, reszta bardziej niż od odbiornika GPS zależy od programu nawigacyjnego - podczas gdy AM bardzo często podczas jazdy szosa krzyczy "jesteś poza trasą", TomTom 5  na tych samych trasach spokojnie sobie nawiguje i nie zgłasza żadnych zastrzeżeń.

*

Offline MaDuch

• 1518
  • Sprzęt: HTC Touch HD2, SGS, HTC TouchPro, Asus 636
« Odpowiedź #2 dnia: Wrzesień 20, 2005, 12:42:31 »
Nawet SirF III pada w tunelach, natomiast zdecydowanie szybciej odzyskuje potem sygnał.

Polecam Regulamin forum !!

*

Offline radoskur

• 1921
    • http://allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=414522
« Odpowiedź #3 dnia: Wrzesień 20, 2005, 12:48:07 »
Ja mam Sirf II (holux) i nie narzekam. W zielonej Górze ostatnio w bardzo wąskich uliczkach pomiędzy wysokimi kammiennicami doprowadził mnie pod drzwi serwisu Casio :P Oczywiście były małe przerwy w dostawie sygnału ale zerknąłem na palmtopa i obrazowo wiedziałem jak mam jechać. Fixa też łapał praktycznie momentalnie. Pozdrawiam.

« Odpowiedź #4 dnia: Wrzesień 20, 2005, 15:52:30 »
Niestety wyzszosc SirfIII nad sirfII jest znaczna i starszy brat potrafi sie zgubic nawet na drodze przelotowej z miasta do miasta w lesie gdzie sa wyzsze drzewa. Jezdzac na sirf III jeszce mi sie nie udalo stracic sygnalu poza tunelem ale po wyjechaniu z niego chwila i bylem spowrotem. Jezeli koszt jest duzy to rob jak uwazasz ale ja mysile ze niema sensu wchodzic w starsze technologie jak nowsze sa dostepne za niewielka ruznice

*

Offline radoskur

• 1921
    • http://allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=414522
« Odpowiedź #5 dnia: Wrzesień 20, 2005, 21:45:10 »
@szczurus

To tez alezy od czułości odbiornika. Ja mam Holuxa CR-100 z czułością -175dBW i nie zdażyło mi się żebym zgubił sygnał w zalesionym terenie. Jedynie potrafił mi zgubić (DWA RAZY na odcinku około 1km) w 2,5 metra szerokiej uliczce jednokierunkowej pomiędzy kamiennicami wysokimi na ponad 15 metrów, jednak po dojechaniu do skrzyżowania natychmiast łapał fixa. Oczywiście w Sirf III nie zgubi sygnału ale pokaże pozycję wyliczoną z odbicia, i jaką masz wtedy gwarancję że jeżeli w danym okręgu 20-50 metrów jest kilka takich małych uliczek nie odbije cię na sąsiednią uliczkę a Jadzie Ci krzyknie Jesteś poza trasą :P ?

*

Offline lipciopda

• 6801
« Odpowiedź #6 dnia: Wrzesień 20, 2005, 22:01:09 »
Cytat: radoskur
Oczywiście w Sirf III nie zgubi sygnału ale pokaże pozycję wyliczoną z odbicia, i jaką masz wtedy gwarancję że jeżeli w danym okręgu 20-50 metrów jest kilka takich małych uliczek nie odbije cię na sąsiednią uliczkę a Jadzie Ci krzyknie Jesteś poza trasą :P ?
gwarancji nie masz zadnej ale dobrze napisany algorytm programu do nawigacji oraz opcje korekty i przyciagania do trasy zrobia reszte

wiadomo, ze osoby, ktore nigdy nie mialy odbiornika z SiRF Star III beda zachwalac starszego brata :)

mialem i jeden i drugi i moge powiedziec tylko, ze do SS2 bym nie wrocil - oczywiscie wszystko kwestia ceny i drugiej osobie nie beda przeszkadzac chwilowe braki sygnalu a w zamian bedzie w kieszeni zaoszczedzone ok 200 zl

« Odpowiedź #7 dnia: Wrzesień 20, 2005, 22:56:52 »
Cytat: radoskur
@szczurus

To tez alezy od czułości odbiornika.

Właśnie!

Mam okazję testować Haicoma HI-303III na CF. Pozycja anteny ma bardzo duże znaczenie, dodatowo wbudowana antena działa po prostu słabo (podczas spaceru po parku kilkakrotnie gubił fixa).
Dopiero po podłączeniu zewnętrznej anteny wszystko zaczęło ślicznie działać.

W tym samym parku Holux 236 działał bardzo dobrze (bez zewn. anteny). :| (ale z kolei gubił czasami połączenie z AM - może to problem wersji demo)

O ile dobrze przeczytałem specyfikacje, w obu przypadkach czułość jest taka sama :|. Niby ten sam układ, a wyniki dość odmienne.

Ktoś zauważył podobne problemy, czy może ja jestem ciemny i coś źle robię? (to moj pierwszy kontakt z gps)
A może ktoś ma uwagi na temat HI-305 (coś się zmieniło na lepszy czy tylko dołożyli gniazdo SD)?

*

Offline lipciopda

• 6801
« Odpowiedź #8 dnia: Wrzesień 20, 2005, 23:00:51 »
Cytat: Rafa
A może ktoś ma uwagi na temat HI-305 (coś się zmieniło na lepszy czy tylko dołożyli gniazdo SD)?
oba modele roznia sie tylko gniazdem SD