VisualGPSce+Acer n35 == problem

• 4 Odpowiedzi
  • 699 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

« dnia: Lipiec 02, 2005, 10:10:09 »
Na poczatku zaznacze ze przejrzalem cale forum i zawarte w nim odpowiedzi nie rozwiazaly mojego problemu. Wiec zwracam sie z prosba o pomoc bo nie wiem czy mam uszkodzonego acera ( :( ) czy cos zle robie?

Problem jest nastepujacy: GPS nie dziala mi  w VisualGPSce, ani w innym programie (typu mapa).

Jak uruchamiam VisualGPSce:
1. Odpalam normalnie programik.
2. Connect->serial port i tam ustawiam port COM8 i baud rate na 9600 (zgodnie z zaleceniami producenta i z tym co wyczytalem na forum)
3. Program wykrywa 12 satelit i nic sie nie dzieje. Czasami dwie kolumny (oznaczajace moc satelity) cos wskaza ale nic po za tym.
4. Sprawdzalem tez inne porty i czestotliwosci i nic.

Co jest nie tak? Mam uszkodzony sprzet?
Czy w oprogramowaniu pocketa powinna byc jakas opcja(ikonka) zwiazana z GPS?U mnie nic takiego nie ma! Zdziwilo mnie tez ze w informacjach o systemie nie ma nawet wzmianki o GPS, czy tak powinno byc?

Prosze o porade bo nie wiem co mam robic.

Pozdrawiam
Bogumil

*

Offline xpablo

• 1294
« Odpowiedź #1 dnia: Lipiec 02, 2005, 15:04:02 »
A jesteś na zewnątrz?? masz "wysuniętą" antenę GPS? może musisz dłużej poczekać ??
Generalnie nie mam innych pomysłów oprócz tego aby słowa Acer N35  i problem stosowane były równorzędnie (w sumie acer oznacza w większośCi wątków -PROBLEM :D )

« Odpowiedź #2 dnia: Lipiec 02, 2005, 20:04:08 »
Dzieki za odpowiedz ;)

Udalo mi sie rozwiazac problem. Trzeba bylo wyjsc z bloku w ktorym mieszkam :/ Myslalem ze GPS bedzie tez dzialal w pomieszczeniach ale mylilem sie. Ciekawe jak bedzie dzialal w samochodzie z mapa??

Pozdrawiam
Bogumil

*

Offline kanczug

• 19211
    • http://www.pdaclub.pl
« Odpowiedź #3 dnia: Lipiec 02, 2005, 20:25:37 »
Czasem najbardziej oczywiste rzeczy nie przyjda czlowiekowi do glowy. Wiesz tutaj nikt tego nie doradzal.. bo wszyscy mysleli ze wiesz na jakiej zasadzie dziala GPS :) W samochodzie powinno byc OK, chyba ze pod dachem lub pod ogrzewana przednia szyba - tutaj bedzie kiepsko.

« Odpowiedź #4 dnia: Lipiec 03, 2005, 20:01:18 »
No ja nie wiedzialem :(, ale ucze sie ;) Acerka mam od 2 dni i uwazam ze jest spoko. Przetestowalem go z mapa i dziala bardzo dobrze.

Jeszcze raz dzieki za pomoc.

Pozdrawiam
Bogumil