Schemat wtyczki Rikaline 6017 potrzebny - pomocy

• 3 Odpowiedzi
  • 541 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

« dnia: Czerwiec 22, 2006, 09:02:00 »
Witam !

Czy ktoś mógłby mnie poratować schematem wtyczki do Rikaline 6017 - pożyczyłem tego gps`a ale mój Y-kabel też ma żeńską końcówkę PS/2 (tak samo jak 6017). Bezpośrednie połączenie odpowiednim kablem nic nie daje. Przeróbki mogę robić tylko w Y-kablu.

Proszę o pomoc
Pozdrawiam

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
  • Sprzęt: Blow 50YBT, Goclever 5010, Wayteq X960, AM XL
Re: Schemat wtyczki Rikaline 6017 potrzebny - pomocy
« Odpowiedź #1 dnia: Czerwiec 22, 2006, 10:34:51 »
Cytat: "stanley_"
Witam !
Czy ktoś mógłby mnie poratować schematem wtyczki do Rikaline 6017 - pożyczyłem tego gps`a ale mój Y-kabel też ma żeńską końcówkę PS/2 (tak samo jak 6017). Bezpośrednie połączenie odpowiednim kablem nic nie daje. Przeróbki mogę robić tylko w Y-kablu.
Proszę o pomoc
Pozdrawiam

Jeśli w Y kablu masz też wtyk żeński, to znaczy że ładowarka była do Haicoma (ten ma męską wtyczkę). Rozpiskę pinów masz tutaj : http://home.tiscali.nl/~t_aalberts/GPS_IRDA_FAQ.htm . Zasada jest taka, że każdy producent ma inny standard (aby było śmieszniej) i jeśli od wtyczki żeńskiej Ps/2 w kablu Y idą tylko 4 przewody, to możesz mieć problem, bo któryś z potrzebnych pinów może nie być wcale podłączony (np rikaline ma TX na pinie 6, a haicom nie ma tego pina wcale podłączonego).

« Odpowiedź #2 dnia: Czerwiec 22, 2006, 10:47:57 »
Dzięki za info.

Co udało mi się zrobić - więc mam 2 gniazdka (żeńskie) które muszę połączyć - pociąłem kabel z dwoma wtyczkami (męskie) - tak że teraz mam i z Y-kabla i z gps`a po 6 przewodów wystających z samych wtyczek.

Z Y-kabla do wtyczki wychodzą 4 kable: + ; - ; TX ; RX
Udało mi się podłączyć zasilanie - GPS miga, a nawet łapie fixa (bo stale świeci dioda)

ale właśnie problem jest z sygnałem - wykorzystałem wszystkie kombinacje i żadne dane z GPSa do palmtopa nie idą. Jeżeli kombinuję na poziomie pojedyńczych kabli to żadne standardy producentów nie powinny mnie dotyczyć - przecież i tak potrzebuję tylko sygnału RX oraz TX - czy się mylę ?

Jak można ten problem jeszcze ugryźć ?

Pozdrawiam

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
  • Sprzęt: Blow 50YBT, Goclever 5010, Wayteq X960, AM XL
« Odpowiedź #3 dnia: Czerwiec 22, 2006, 11:23:00 »
Cytat: "stanley_"
Dzięki za info.

Co udało mi się zrobić - więc mam 2 gniazdka (żeńskie) które muszę połączyć - pociąłem kabel z dwoma wtyczkami (męskie) - tak że teraz mam i z Y-kabla i z gps`a po 6 przewodów wystających z samych wtyczek.

Z Y-kabla do wtyczki wychodzą 4 kable: + ; - ; TX ; RX
Udało mi się podłączyć zasilanie - GPS miga, a nawet łapie fixa (bo stale świeci dioda)

ale właśnie problem jest z sygnałem - wykorzystałem wszystkie kombinacje i żadne dane z GPSa do palmtopa nie idą. Jeżeli kombinuję na poziomie pojedyńczych kabli to żadne standardy producentów nie powinny mnie dotyczyć - przecież i tak potrzebuję tylko sygnału RX oraz TX - czy się mylę ?
Jak można ten problem jeszcze ugryźć ?
Pozdrawiam

Jeśli w ten sposób zrobiłeś, to powinno być ok - pod warunkiem, że we wtyczce którą wetknąłeś do kabla Y wybrałeś odpowiednie piny (zasilnanie wybrałeś dobrze - to już jest pewne), ale jeszcze sprawdź, czy pozostałe 2 kable (TX i RX) idące z żeńskiej wtyczki na kablu Y do zapalniczki podłączasz właściwie, to znaczy czy napewno wybierasz właściwe 2 przewody z 4 dostępnych (oprócz zasilania) w tej uciętej wtyczce męskiej podłączanej do kabla Y. Strasznie nagmatwałem, ale chyba łapiesz o co chodzi :) ? Jeśli jest ok, to przyglądnij się jeszcze raz rozpisce pinów dla GPS'u Rikaline i znów sprawdź, czy poza zasilaniem (które jak wiadomo działa) podłączasz odpowiednie 2 przewody z 4 (mają być do TX RS233 i RX RS232 oczywiście). Później masz tylko 2 możliwości spięcia ze sobą tych wtyczek i jedna z nich musi działać. Czy coś idzie na Pocketa sprawdź programem Pocketty.