z mojego doświadczenia wiem, że wszystkie parametry podawane w przypadku odbiorników GPS pokrywają się z rzeczywistością w bardzo cienkim stopniu. Nie chodzi o to, że producenci wprowadzają nas w błąd, jednak o to, że sygnał wysyłany przez satelity jest mocno zakłócany, przez co uzyskanie takich parametrów w rzeczywistości będzie bardzo trudne. To nie są wyniki rzeczywiste a idealne, i w tym przypadku różnice pomiędzy dwoma odbiornikami są niemożliwe do określenia na podstawie suchych liczb. Niestety prawda jest taka, że nie można nikomu doradzić który odbiornik jest lepszy a który gorszy tylko na podstawie samych liczb. Jedynym wyjściem jest znalezienie osoby posiadającej takie urządzenie, lub zakup na własną odpowiedzialność. Nie sugeruję, że to co kupisz będzie kiepskie, bo może okazać się bardzo solidnym odbiornikiem. Jeśli jednak poprosisz o poradę co wybrać, dostaniesz odpowiedź w stylu GlobalSat, Nemerix itp. czyli sprzęt który jest powszechnie używany. Wiem, że jest to promowanie znanych urządzeń, ale taka jest specyfika tego systemu.
EDIT: nie powielaj wątków.