royaltek rgm-2000

• 35 Odpowiedzi
  • 9807 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline wujo_w

• **
  • 225
royaltek rgm-2000
« dnia: Czerwiec 04, 2004, 02:52:30 »
szukam do tej antenki sterownikow bo na oficiajlej stronce nie mozna sciagnac ma ktos moze jakis link??

*

Offline kanczug

• 19211
    • http://www.pdaclub.pl
royaltek rgm-2000
« Odpowiedź #1 dnia: Czerwiec 04, 2004, 09:47:17 »
A po co Ci sterowniki? Przeciez GPSy nie wymagaja instalowania sterownikow :)

*

Offline wujo_w

• **
  • 225
royaltek rgm-2000
« Odpowiedź #2 dnia: Czerwiec 04, 2004, 10:11:28 »
a to tylko wstarczy mape zainstalowac?? dzieki bardzo nie wiedzialem

*

Offline kanczug

• 19211
    • http://www.pdaclub.pl
royaltek rgm-2000
« Odpowiedź #3 dnia: Czerwiec 04, 2004, 13:56:41 »
To jest zwykla komunikacja szeregowa, nie trzeba do tego sterownikow.

*

Offline wujo_w

• **
  • 225
royaltek rgm-2000
« Odpowiedź #4 dnia: Czerwiec 05, 2004, 22:51:38 »
jak zainstalowac antene bo mam automape 2.2 i mam taki komunikat szukam sygnalu gps i mam wybrany com1 jak to zrobic zeby mi złapala antena sygnał??? a moze mam jakies parametry anteny tam wprowadzic naprawde nie mam pojecia dopiero poczotkujacy jestem w tych Gps

*

Offline PeDeA

• **
  • 239
  • Sprzęt: LOOX 720 + GNS 5843
royaltek rgm-2000
« Odpowiedź #5 dnia: Czerwiec 05, 2004, 23:09:57 »
wujo_w,

przypuszczam, że Twój royaltek 2000 nie odbiera standartowego protokołu MNEA. Często jest ona ustawiona jedynie na GGA/VTG (dla programów Navigona). W tym przypadku pojawiają się w AutoMapie kółka symbolizujące satelity w kolorze pomarańczowo-czerwonym. Przy wystarczającym odbiorze powinny być ciemno-zielone.

Aby uzyskać odbiór danych wystarczających dla AutoMapy, należy przeprogramować odbiornik GPS tak, aby odbierał standartowe protokoły MNEA. Dla odbioru danych dla Navigona do wersji 1.4 musi być dodatkowo zainstalowany protokół VTG.

Jeżeli znasz niemiecki, znajdziesz mały programik do programowania odbiorników GPS na stronie www.pocketnavigation.de, a tam pod "specials" i dalej "workshops".

pozdrawiam

PeDeA
Pozdrawiam PeDeA

*

Offline wujo_w

• **
  • 225
royaltek rgm-2000
« Odpowiedź #6 dnia: Czerwiec 05, 2004, 23:27:40 »
dzieki peDaA za odpowiedz lecz u mnie z niemieckim to cieniutko a jak widze to jestes z berlina moze bys mnie pokierowal dalej :)

*

Offline PeDeA

• **
  • 239
royaltek rgm-2000
« Odpowiedź #7 dnia: Czerwiec 05, 2004, 23:56:52 »
wujo_w,

zabierz się do rzeczy tak:
www.pocketnavigation.de
w górnej linijce: "GPS-Software", potem
GPS Tools I 7 Artikel verfügbar
GPSMaus Tool
w dolnej części strony 1 znajdziesz zdanie "Die Software steht hier kostenlos zum Download bereit: GPSMaus Tool"

Po dwukropku jest ten program. Tool ściągnij na Twojego PCta.

Wydaje mi sie, że programik ma również opis angielski.

Po zainstalowaniu go na Twoim PDA i podłączeniu RGM2000 masz możliwość przeprogramowania. Odbiornik musi być podłączony i działać.

Dalej niestety jesteś zdany na siebie samego. Przeprogramowanie wymaga kilku kroków. Ja nie jestem nadzwyczajnym specjalistą, ale dałem sobie radę.

Powodzenia.

PeDeA
Pozdrawiam PeDeA

*

Offline wujo_w

• **
  • 225
royaltek rgm-2000
« Odpowiedź #8 dnia: Czerwiec 07, 2004, 16:39:57 »
chodzi o ta stronke i ten programik tak??
http://gpsmaus.cool.cd/

*

Offline wujo_w

• **
  • 225
royaltek rgm-2000
« Odpowiedź #9 dnia: Czerwiec 08, 2004, 01:43:42 »
wszystko po niemiecku nic nie kumam nie umiem sobie poradzic :(

*

Offline PeDeA

• **
  • 239
royaltek rgm-2000
« Odpowiedź #10 dnia: Czerwiec 08, 2004, 23:22:56 »
wujo_w,

stronka jest właściwa, a że nie kumasz, to nie szkodzi. Ja Ci przetłumaczę fragmenty tekstu, które dotyczą Twojego odbiornika.

Proszę jednak o trochę cierpliwości.

Pozdrawiam

PeDeA
Pozdrawiam PeDeA

*

Offline wujo_w

• **
  • 225
royaltek rgm-2000
« Odpowiedź #11 dnia: Czerwiec 08, 2004, 23:29:43 »
oki bede cierpliwie czekal PeDeA bardzo bym byl wdzieczny za to

*

Offline PeDeA

• **
  • 239
royaltek rgm-2000
« Odpowiedź #12 dnia: Czerwiec 12, 2004, 23:00:25 »
To jest tłumaczenie fragmentów instrukcji Programu GPSMausTool dotyczących programowania odbiornika GPS Royaltek 2000 dla kolegi wujo_w zamieszczonej na stronie www.pocketnavigation.de. Tłumaczenie jest więc nie kompletne.

UWAGA : Użytek Programu GPSMausTool na własną odpowiedzialność !

Tytuł: Beschreibung des Tools (opis programu):

Przy pomocy tego programiku można programować odbiorniki GPS z następującymi zestawami chipów: Evermore, Sirf I/II LE/LP) i CMC (Ratte).
Program ten umożliwia użytkownikowi z niewielkim doświadczeniem zaprogramować swój odbiornik GPS w zależności od używanego systemu nawigacyjnego. Do dyspozycji jest parę gotowych profili zawierających niezbędne parametry popularnych systemów nawigacyjnych, które można ustawić przy pomocy jednego kliknięcia (TomTom Navigator, Destinator i Mobile Navigator).
Tool ten daje się intuicyjnie obsługiwać, szczególne znajomości programowania nie są wymagane.
Pomimo to przed programowaniem odbiornika GPS jest wskazane zapoznanie się z treścią artykułu „Programmieren v. Mäusen“. Powinno się wiedzieć, co się przestawia w odbiorniku GPS.

Tytuł: Quelle/Download (źródło/download)

Autorem jest Peter Machatschek. Bez rejestracji programu w regularnych odstępach czasu będzie pojawiało się okienko wzywające do rejestracji. Kto chce się pozbyć tego zakłócenia i dobrowolnie wspomóc autora prześle datek dowolnej wysokości podając dotyczy „swój adres e-mail” oraz hasło „Evermore” na następujące konto bankowe (podane w originale).

Program stoi nieodpłatnie do dyspozycji pod linkiem: GPSMausTool.
Starsza wersja dla procesorów MIPS i SH3 znajduje się pod linkiem: GPSMausTool (ältere Version).

Tytuł: Programmieren eines GPS-Empfängers – Teil I (Programowanie odbiornika GPS – część 1):

Podtytuł: Verbinden des GPS-Empfängers (podłączenie odbiornika GPS):

Najpierw należy połączyć PDA z odbiornikiem GPS. Po starcie Programu GPSMausTool należy przeprowadzić następujące ustawienia (prawy zrzut):

COM-Port, tu należy ustawić, gdzie odbiornik GPS jest podłączony. Większość odbiorników kablowych używa COM1, odbiorniki CF-GPS używają najczęściej COM4/5/6 (zależnie od PDA).
Wskazówka: Odbiorniki BT muszą byś połączone z seryjnym łączem (tłumacz PeDeA nie jast pewny, czy poprawne polskie określenie), najczęściej COM8.

Baudrate, tu ustawia się szybkość przekazywania danych. Większość odbiorników GPS jest ustawiona na 4800 baud. Z tą wartością należy zacząć próby ( następnie z 19200, 9600, 38400 itd.).

Następnych parametrów (Datenbits, Parität, Stoppbits i Protokol) w 99 % odbiorników GPS nie trzeba zmieniać.

SIRF-Mode, tu ustawia się format danych, które dostarcza odbiornik GPS. Większość odbiorników jest zaprogramowana na protokół NMEA, to ustawienie należy tak pozostawić.

Po wyborze ustawień kliknąć na OpenCOM. Przy właściwym wyborze ustawień powinien się pokazać zrzut z następnego podtytułu. Jeżeli nie, należy trochę poeksperymentować z opisanymi ustawieniami.

Ustawienia dla RGM2000 (kolega wujo_w):

Schnittstelle   1
Baudrate      4800
Datenbits      8
Parität      keine
Stopbit      1
Protokol      Kein
SIRF-Mode      MNEA

Podtytuł: Auswahl des Chipsatzes (wybór zestawu chipów):

Jeżeli ustawienia są właściwe, powinien odbiornik wysyłać czytelne sygnały określające pozycję. Te sygnały powinny wyglądać jak na załączonym zrzucie po prawej stronie. (od PeDeA: na początku każdej linijki widoczny jest wysyłany protokół NMEA. Na zrzucie są to VTG, GGA i RMC) Jeżeli nie pojawią się podobne dane, należy ustawienia zmienić, aż trafi się na właściwe.

Teraz potrzebna jest wiedza, jaki zestaw chipów posiada podłączony odbiornik GPS (od PeDeA: RGM2000 ma SIRF II). Teraz należy kliknąć na odpowiednie żółte pole (dle RGM2000 na Sirf).

Tytuł: Programmieren eines GPS-Empfängers – Teil II (część 2):

Podtytuł: Einstellungen für SIRF-Empfänger (ustawienia dla odbiorników SIRF)

Jeżeli podłączony jest odbiornik z zestawem chipów SIRF I/II, można wybrać pomiędzy normalnym protokołem MNEA i binarnym (dwójkowym) protokołem SIRF.

Najlepiej jest jeżeli używa się standartowych protokółów wypadku użytku wymienionych systemów nawigacyjnych.

W wypadku RGM2000 i kolegi wujo_w proponuję następujące ustawienia:

Speed:      4800
Reset:      Warm
Sirf:      NMEA
NMEA Control   GGA, GSA, GSV, RMC i VTG (tu postawić 1)

Następnie kliknąć na zielony guzik Send.

Reszta instrukcji nie dotyczy odbiornika RGM2000 i kolegi wujo_w.

PeDeA
Pozdrawiam PeDeA

*

Offline wujo_w

• **
  • 225
royaltek rgm-2000
« Odpowiedź #13 dnia: Czerwiec 13, 2004, 19:45:12 »
wszystko zrobilem zgodnie z instrukcja tylko mam 3 kropki czerwone i pół kreski zasiegu czego to moze byc winaa???

PeDeA jeszcze raz ci bardzo dziekuje ze mi pomogłes w przetumaczeniu tego textu bez ciebie nigdy mi ta antenka nie ruszyla z ta automapa pislem nawet do produceta tego programy <automapy>
i tez bardzo mila i szybka odp na mojego meila godzinke czekalem i mi odpisali oto tresc

GPS do poprawnego dzialania z AutoMapa
powinien spelniac nastepujace wymagania:
- polaczenie z PocketPC poprzez jeden z portow COM
- zgodnosc ze standardowym zestawem komunikatow GPS NMEA 0183:
najlepiej jesli GPS przesyla komunikaty
    GSA + GGA + GSA + RMC
minimum potrzebnych komunikatow to:
    GSA + GGA
    lub GSA + RMC
    lub GGA + VTG
    lub GGA + RMC

jezeli spelnia te warunki Panski gps to bedziemy musieli szukac innej przyczyna.
Prosze o informacje: Czy spelnia warunki gps?

z powazaniem
AutoMapa(ku)

*

Offline PeDeA

• **
  • 239
royaltek rgm-2000
« Odpowiedź #14 dnia: Czerwiec 13, 2004, 22:48:18 »
wuju_w,

że jednak masz 3 kropki jest dobrym znakiem. To oznacza, że odbiornik funkcjonuje, ale nie odbiera jeszcze niezbędnych sygnałów.

Dlaczego tylko trzy kropki ? Może masz francuski samochód lub inny z metalizowaną przednią szybą ? W tym przypadku spróbuj położyć odbiornik na dachu samochodu. Przy nie zasłoniętym niebie z reguły powinno się pokazać 5 do 9 kropek.

Jakie protokóły ukazują się po kliknięciu na OpenCOM ?

Tak jak support AutoMapy Ci potwierdził, powinny być uruchomione protokóły GSA, GGA, GSV RMC. Jeżeli używasz Mediona lub Navigona dodatkowo VTG. Po kliknięciu na OpenCOM (i odpowiednim programowaniu) powinny się one ukazywać na wyświetlaczu Twojego PDA.

W czwartej linijce od końca mojego ostatniego postu wskazówka "tu postawić 1" odnosi się do wszystkich tam wymienionych protokółów. To znaczy, że 1 ma stać przy wszystkich pięciu symbolach przed kliknięciem na zielony guzik Send.

Pytania dodatkowe:

1. Jakich programów nawigacyjnych używasz poza AutoMapą ?
2. Jaki masz PDA ?
3. Gdzie mieszkasz (Ewentualnie możliwość bezpośredniej pomocy) ?

Ponieważ na trzy dni wyjeżdżam w delegację, następny raz odpowiem dopiero najwcześniej we czwartek.

Pozdrawiam

PeDeA
Pozdrawiam PeDeA

*

Offline wujo_w

• **
  • 225
royaltek rgm-2000
« Odpowiedź #15 dnia: Czerwiec 14, 2004, 00:30:05 »
1.narazie uzywam tylko automapy jestem swiezy w temacie GPS
2. mediona 40600
3. jestem z wrocławia

a co do tych protokołów to sprawdze jutro rano
a do samochodu to prubowalem to narazie ustawic w domu antenke wystawilem za okno i nic moze czegos jeszcze nie wlaczylem ale poprobuje cos z tym zrobic do czwartku jak wrucisz to daj znac na emaila wujo_w@pf.pl

*

Offline wujo_w

• **
  • 225
royaltek rgm-2000
« Odpowiedź #16 dnia: Czerwiec 14, 2004, 12:50:01 »
wszystko jest juz ok tylko z okna cos nie odbierala dobrze antena a jak podlaczylem do samochodu to mam az 9 kropek zielonych

Jeszcze raz dziekuje ci PeDeA za te wszystkie informacje

*

Offline PeDeA

• **
  • 239
royaltek rgm-2000
« Odpowiedź #17 dnia: Czerwiec 18, 2004, 00:47:55 »
Cytat: wujo_w
wszystko jest juz ok tylko z okna cos nie odbierala dobrze antena a jak podlaczylem do samochodu to mam az 9 kropek zielonych

Jeszcze raz dziekuje ci PeDeA za te wszystkie informacje

Cieszę się, że udało Ci się uzyskać poprawny odbiór GPS.

Pozdrawiam

PeDeA
Pozdrawiam PeDeA

*

Offline woo

• 7
royaltek rgm-2000
« Odpowiedź #18 dnia: Lipiec 27, 2005, 10:16:22 »
Witam !
Kupiłem sobie niedawno palma + gps RoyalTec i dzięki waszym opisom mogłem sobie uruchomić GPS i teraz hula !
Pozdrawiam !!

royaltek rgm-2000
« Odpowiedź #19 dnia: Kwiecień 04, 2006, 17:14:32 »
WITAM!!!!

mam problem, gdyż kupiłem miesiąc temu palmtopa mediona 40600 i gps rgm-2000 po czym ustawiłem go tak jak tu podano... chodziło wyśmienicie aż do pewnego momentu... nagle sygnał znikł i do teraz nie moge go uruchomić... W winfast mam ciagle niebieską diode błyskającą, i 1 satelite wykrytą... 0 sygnały.. nic.. MOŻE ktoś POMÓC !!! ??????

Z góry dzieki

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
  • Sprzęt: Blow 50YBT, Goclever 5010, Wayteq X960, AM XL
royaltek rgm-2000
« Odpowiedź #20 dnia: Kwiecień 04, 2006, 20:08:08 »
Cytat: "ahik"
kupiłem miesiąc temu palmtopa mediona 40600 i gps rgm-2000 po czym ustawiłem go tak jak tu podano... chodziło wyśmienicie aż do pewnego momentu... nagle sygnał znikł i do teraz nie moge go uruchomić... W winfast mam ciagle niebieską diode błyskającą, i 1 satelite wykrytą... 0 sygnały.. nic.. MOŻE ktoś POMÓC !!! ??????

Zacznij od Cold resetu (w gpsinfo) i zobacz co się stanie. Może coś mu się "zawiesiło", wtedy być może będziesz musiał odłączyć baterię podtrzymującą (albo dłuuugo poczekać aż sama padnie). Zobacz w GPSinfo jak wyglądają sekwencje z GPS, czy są GGA,RMC,VTG, GSV i GSA i czy ta jedna "widoczna" satelita zmienia numery.
Jeśli nie łapie fix'a nawet przy dobrej widoczności nieba to może to być jakieś uszkodzenie anteny wewnątrz odbiornika (są połączone ze sobą krótkim czarnym, ekranowanym przewodem) - może się o coś przetarł? Pod dolną naklejką na odbiorniku masz 2 małe śrubki - rozkręcisz bez problemu.

royaltek rgm-2000
« Odpowiedź #21 dnia: Kwiecień 04, 2006, 20:59:44 »
Cytat: "angler22"

Zacznij od Cold resetu (w gpsinfo) i zobacz co się stanie. Może coś mu się "zawiesiło", wtedy być może będziesz musiał odłączyć baterię podtrzymującą (albo dłuuugo poczekać aż sama padnie). Zobacz w GPSinfo jak wyglądają sekwencje z GPS, czy są GGA,RMC,VTG, GSV i GSA i czy ta jedna "widoczna" satelita zmienia numery.
Jeśli nie łapie fix'a nawet przy dobrej widoczności nieba to może to być jakieś uszkodzenie anteny wewnątrz odbiornika (są połączone ze sobą krótkim czarnym, ekranowanym przewodem) - może się o coś przetarł? Pod dolną naklejką na odbiorniku masz 2 małe śrubki - rozkręcisz bez problemu.

Wiec ta jedna widoczna satelita zmienia numerki ... a gdzie moge znaleźć to gpsinfo ???

Już znalazłem to gpsinfo ... a co mi da ewentualne rozkręcenie ?? czy bede coś z tego wiedział :/ ...

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
royaltek rgm-2000
« Odpowiedź #22 dnia: Kwiecień 04, 2006, 21:13:22 »
W sumie winfast ma to samo - zakładka View/development. A te "satelity" oczywiście sprawdzasz na otwartej przestrzeni (przynajmniej na balkonie).

royaltek rgm-2000
« Odpowiedź #23 dnia: Kwiecień 04, 2006, 21:15:10 »
W sumie winfast ma to samo - zakładka View/development. A te "satelity" oczywiście sprawdzasz na otwartej przestrzeni (przynajmniej na balkonie).

Oczywiście na wolnej przestrzni... odbiornik na dachu i podłaczony do zasilania w aucie ...

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
royaltek rgm-2000
« Odpowiedź #24 dnia: Kwiecień 04, 2006, 21:28:53 »
Cytat: "ahik"
Oczywiście na wolnej przestrzni... odbiornik na dachu i podłaczony do zasilania w aucie ...

I nawet po długim postoju masz tylko tą jedną "zmieniającą" się satelitę? to wygląda właśnie tak jakby odbiornik zupełnie nie dostawał sygnału z anteny. Albo ten kabelek nie kontaktuje albo coś się upiekło np we wzmacniaczu LNA. Popróbuj jeszcze przeprogramowania na Sirf i z powrotem na pełne NMEA w Winfast (jeśli jeszcze tego nie robiłeś). Jeśli masz lutownicę, odlutuj na chwilę jeden styk baterii podtrzymującej (przymnajmniej na 10 minut). W razie czego mam jeszcze ROM do tego odbiornika i jeśli wszystko zawiedzie możesz spróbować go wgrać od nowa.

royaltek rgm-2000
« Odpowiedź #25 dnia: Kwiecień 04, 2006, 21:30:49 »

I nawet po długim postoju masz tylko tą jedną "zmieniającą" się satelitę? to wygląda właśnie tak jakby odbiornik zupełnie nie dostawał sygnału z anteny. Albo ten kabelek nie kontaktuje albo coś się upiekło np we wzmacniaczu LNA. Popróbuj jeszcze przeprogramowania na Sirf i z powrotem na pełne NMEA w Winfast (jeśli jeszcze tego nie robiłeś). Jeśli masz lutownicę, odlutuj na chwilę jeden styk baterii podtrzymującej (przymnajmniej na 10 minut). W razie czego mam jeszcze ROM do tego odbiornika i jeśli wszystko zawiedzie możesz spróbować go wgrać od nowa.

Już próbowałem zrobić na Sirf i spowrotem na NMEA i nic...
No ok... a możesz mi przybliżyć coś o tym ROMIE ??? Co to i jak to wgrać ???

Możesz podać gg to byśmy porozmawiali ??? Albo odezwij się na moje ... 3237599

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
royaltek rgm-2000
« Odpowiedź #26 dnia: Kwiecień 04, 2006, 21:42:15 »
Ciężko to znaleźć, ale jakoś mi się kiedyś udało - http://www.letscommunicate.co.uk/carputer/downloads/Royaltek%20Sapphire%20GPS%20Flash%20Pack.zip to jest rom + program do aktualizacji, a tu:
http://www.letscommunicate.co.uk/carputer/downloads/How%20to%20upload%20firmware.pdf instrukcja jak to zrobić. Sprawdziłem na swoim odbiorniku - zadziałało, rom się wgrał prawidłowo i odbiornik działa. Oczywiście jak zawsze nie ręczę za powodzenie operacji :). Acha - pewnie będziesz miał problem, bo program do wgrywania firmware jest na PC a nie na PPC - ja sobie dorobiłem kabelek do peceta ze złączem COM i nim programowałem. Spróbuje jednak jeszcze poszukać wersji do PPC - pewnie jest i taka.

royaltek rgm-2000
« Odpowiedź #27 dnia: Maj 24, 2006, 10:07:01 »
Witam ja mam od znajomego mediona niby na wzro mitac mio 168, rowniez mam problem z sygnalem gps, sciagnalem program gpsmauss zainstalowalem go na palmie, a gdy odpalam to otwiera sie przegladarka w nim i pisze cos na wzor tego:

microsoft eMbedden Visual Basic Runtime muss auf dem Gerat installiert sein, um diese Anwendung auszufuhren. In der documentation zu pocket pc 2003 finden Sie Informationen, wie Sie diese Dateien auf andere Weise erhalten konnen.

Czego mi jeszcze brakuje do odpalenia tego pramiku i ewent gdzie tego szukac

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
royaltek rgm-2000
« Odpowiedź #28 dnia: Maj 24, 2006, 10:38:53 »
Cytat: "miklos"
Witam ja mam od znajomego mediona niby na wzro mitac mio 168, rowniez mam problem z sygnalem gps, sciagnalem program gpsmauss zainstalowalem go na palmie, a gdy odpalam to otwiera sie przegladarka w nim i pisze cos na wzor tego:

microsoft eMbedden Visual Basic Runtime muss auf dem Gerat installiert sein, um diese Anwendung auszufuhren. In der documentation zu pocket pc 2003 finden Sie Informationen, wie Sie diese Dateien auf andere Weise erhalten konnen.

Czego mi jeszcze brakuje do odpalenia tego pramiku i ewent gdzie tego szukac

Brak bibliotek VB runtime, ale nie przejmuj się tym. Swego czasu któryś w forumowiczów zwrócił uwagę na program Cemonitor - ma te same  możliwości co gps maus, a jest dużo prostszy w obsłudze (i po angielsku). W tym: http://www.pdaclub.pl/forum/viewtopic.php?p=243515#243515 wątku znajdziesz linka, skąd go ściągnąć i opis, jak się nim posługiwać.

royaltek rgm-2000
« Odpowiedź #29 dnia: Czerwiec 25, 2006, 09:43:32 »
Mam pytanie czy ten odbiornik będzie współdziałał z Yakumo Delta 200?