Robie mape Chorwacji...pomoc potrzebna

• 26 Odpowiedzi
  • 2863 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline waflo

• 334
« dnia: Lipiec 17, 2005, 19:59:21 »
Witam

Wlasnie koncze robic mape Chorwacji...w zasadzie to praktycznie juz skonczylem, co prawda nie chcialo mi sie skanowac calego kraju wiec przygotowalem tylko te czesc przez ktora bede przejezdzal (poczatek na PN od Zagrzebia, koniec na PD kolo Makarskiej). Oczywiscie na mapie uwzglednione sa wszystkie nowowybudowane autostrady.

Mimo wszystko chcialem zabrac ze soba jeszcze mape Garminowska Chorwacji...i tu jest moje pytanie: Jak polaczyc pliki .img w jeden duzy plik wynikowy ? Gio-Russa nie wczytaje poszczegolnych map automatycznie tylko trzeba to robic recznie, co na pewno jest uciazliwe. Gdyby udalo sie polaczyc te male pliki .img w jeden duzy bylo by cool. Wie ktos moze jak to zrobic ?

« Odpowiedź #1 dnia: Lipiec 17, 2005, 23:02:19 »
Ogólne zasady są takie:

1. Wczytać wszystkie pliki IMG do edytora: GPS MapEdit (opcją Add)
2. Usunąć obiekty typu Background (Edit->Select->By type->Del) Teoretycznie nie jest to czynność niezbędna, ale nie usunięcie Backgroundów często wykładało mi mapkę wynikową :(
3. Zapisać te dane w postaci pliku źródłowego w "formacie polskim" tj. z rozszerzeniem "mp"
4. Ponownie skompilować mapę cgpsmapperem

UWAGA: Jeżeli mapki są kodowane, to GPS MapEdit nie da sobie z tym rady (ma specjalną blokadę) i trzeba robić to w inny sposób.
No, ale jeżeli mapki są kodowane, to ich przeróbki są na pewno nielegalne, zatem nie będę tego opisywał :)

« Odpowiedź #2 dnia: Lipiec 17, 2005, 23:53:21 »
Cytat: gps maniak
Ogólne zasady są takie:

UWAGA: Jeżeli mapki są kodowane, to GPS MapEdit nie da sobie z tym rady (ma specjalną blokadę) i trzeba robić to w inny sposób.
No, ale jeżeli mapki są kodowane, to ich przeróbki są na pewno nielegalne, zatem nie będę tego opisywał :)

Mozna chyba tez zapisac od razu w formacie .rus? I to chyba gpsmapedit potrafi. Bedzie mniejsza. I szkoda, ze Russa nie ma routingu...

« Odpowiedź #3 dnia: Lipiec 17, 2005, 23:59:58 »
Cytat: Olgierd
Mozna chyba tez zapisac od razu w formacie .rus? Bedzie mniejsza. I szkoda, ze Russa nie ma routingu...
No fakt !  Ech, to moje "garminowskie" myślenie i ...... skleroza :)

*

Offline t_e_d

• 478
    • http://stc.org.pl
  • Sprzęt: PalmV/Asus 716/HP iPAQ214/Magellan315/HI-303E/G_Rays2
« Odpowiedź #4 dnia: Lipiec 18, 2005, 00:37:46 »
Cytat: waflo
Witam

..... Gio-Russa nie wczytaje poszczegolnych map automatycznie tylko trzeba to robic recznie, co na pewno jest uciazliwe. .....?
Hmmmm o ile wiem, to sie mylisz. jest w GIS Russa pojecie Atlasu - czyli mapek zgromadzonych w jednym folderze i jak wczytujesz Atlas a nie pojedyncza mape, to program powinien sam zmieniac mapki.
Jak znasz cyrylice, to poczytasz o tym na tej stronie: http://www.gisrussa.ru/faq.html

*

Offline waflo

• 334
« Odpowiedź #5 dnia: Lipiec 18, 2005, 02:24:15 »
Ok, wszystko pieknie, ladnie tylko nie wiem czemu do GPS MAPEDITa moge wczytac tylko gora 3 mapy ?! Gdy wczytuje kolejne to pojawia sie tylko puste okna, bez map :( Nie mam pojecia czemu tak sie dzieje...jakies sugestie ?

Pozdrawiam

t_e_d: a probowales te funkcje atlasu osobiscie ? Mi nie udalo sie jej zmusic do dzialania, za kazdym razem wywala ze w katalogu nie ma zadnych map :(

*

Offline t_e_d

• 478
    • http://stc.org.pl
  • Sprzęt: PalmV/Asus 716/HP iPAQ214/Magellan315/HI-303E/G_Rays2
« Odpowiedź #6 dnia: Lipiec 18, 2005, 08:20:22 »
Nie probowalem atlasu. Z opisu sadzac, to musi byc osobny folder, wszystkie mapli trzeba wrzucuc do tego wlasnie folderu i utorzyc z niego Atlas. Pozniej wczytac nie mape ale Atlas. Mozliwe ze wymaga to jeszcze jakichs dodatkowych ustawien.
Jako stary mamut wole jedzisz ze zeskanowanymi mapkami pod OziExplorerm - te mapki "mam w oczach" a tenowe, wektorowe, garminowskie - jakos malo do mnie przemawiaja. Sa swietne jesli chodzi o ilosc POI ale w czasie jazdy samochodem, szybki rzut oka na ekran i w Ozim widze szystko - a tutaj nic nie jestem w stanie zobaczyc.
Jak mowia -przyzwyczajenie druga natura czlowieka.

« Odpowiedź #7 dnia: Lipiec 18, 2005, 11:23:54 »
Ok, wszystko pieknie, ladnie tylko nie wiem czemu do GPS MAPEDITa moge wczytac tylko gora 3 mapy ?! Gdy wczytuje kolejne to pojawia sie tylko puste okna, bez map :( Nie mam pojecia czemu tak sie dzieje...jakies sugestie ?
Naciśniej "zero" na klawiaturze numerycznej :)

GPS MapEdit ma automatyczny system wyświetlania leveli. Jeżli mapka jest bardzo duża wyświetlanie ustawia się na najwyższy level, w którym ..... bardzo często nic nie ma. Oczywiście mapki się wczytują tylko Ty nic nie widzisz. Przez naciśnięcie "0", "1" czy "2" wymuszasz wyświetlanie określonego levela i ...... po problemie.

*

Offline waflo

• 334
« Odpowiedź #8 dnia: Lipiec 18, 2005, 12:30:31 »
Dzieki GPS maniak....0,1,2 zalatwilo sprawe :)

..a czy istnieja aktualne mapy Chorwacji pod Garmina ? W croguide 3.2 nie ma nowowybudowanych autostrad wiec to mapa conajmniej z przed 3 lat. Widzial ktos cos bardziej aktualnego ?

« Odpowiedź #9 dnia: Lipiec 18, 2005, 12:40:34 »
Jest nowa mapka. Inna niż CroGuide (która z założenia nie będzie miała routingu - nawet dla Garmina). Ta nowa mapka ma garminowski routing, a nazywa się: AdriaRoute.

Jeszcze jej nie testowałem, zatem nic nie powiem o różnicach w siatce drogowej pomiędzy CroGuide a AdriaRoute. Jest możliwość, że mapki AdriaRoute są kodowane, ale to na 100% będę wiedział za parę dni.

*

Offline waflo

• 334
« Odpowiedź #10 dnia: Lipiec 18, 2005, 14:27:22 »
No ciekaw jestem tego AdriaRoute. Jak uruchomisz to zobacz gdzie sie autostrada konczy. Na starych mapach konczy sie kawalek za Zagrzebiem....obecnie konczy sie kolo Splitu (wiec jakies 500km dalej). W sobote rano wyjezdzam do Chorwacji. Mam swoja zeskanowana mape, ale ciekaw jestem jak precyzyjnie ja wykaliborawalem (staralem sie zrobic to jak najdokladniej). Okaze sie jak bede na trasie.

aha jeszcze cos...zobaczcie tutaj: http://www.hac.hr/autoceste.php
Mozna tu znalezc wszelkie informacje o autostradach w Chorwacji. Sa dokladne cenniki, miejsca rozmieszczenia bramek itp...super

DODANO:
skoczylem na strone producenta tego AdriaRoute (http://www.navigo-sistem.hr/AdriaRoute/AdriaRoute.htm) i tam na dole jest map viewer ktory niestety wciaz zawiera stara wersja mapy.....chodz update jest datowany na 7 lipca tego roku wiec powinien uwzgledniac wszystkie nowe drogi...prawdopodobnie chlopaki nie zupdatowali swojego map viewera

p.s. do czego dokladnie sluza te levele w gps mapedit ? Czy jesli wcisne np 0 i potem zapisze mape w formacie .rus to w efekcie wynikowym otrzymam cos innego niz gdybym wciasnal np 1 ? Czy zapisze mi sie tylko tej level 0 czy wszystko ?

« Odpowiedź #11 dnia: Lipiec 18, 2005, 15:08:31 »
p.s. do czego dokladnie sluza te levele w gps mapedit ? Czy jesli wcisne np 0 i potem zapisze mape w formacie .rus to w efekcie wynikowym otrzymam cos innego niz gdybym wciasnal np 1 ? Czy zapisze mi sie tylko tej level 0 czy wszystko ?
Nie, przy zapisie zawsze jest zapisywany cały plik.
Z punktu widzenia odbiornika Garmin (i GIS RUSSY) każdy level to jakby odrębna mapka - wyświetlana przy innym ustawieniu zoom odbiornika.

To autor mapy decyduje jakie obiekty mają być w jakim levelu.
Jednak ogólną zasadą jest to że:
- level "0" - to mapka najdokładniejsza zawierająca wszystkie obiekty
- kolejne levele już coś gubią :) Dlaczego ? Otóż trudno sobie wyobrazić wyświetlanie wszystkich hoteli czy polnych ścieżek zarówno przy zoom=50m jak też przy zoom= 10km. Można to oczywiście rozwiązać programowo, ale w Garminie to właśnie struktura mapy (levele)decyduje o wyświetlaniu, a nie soft odbiornika. I dobrze - bo jest tu większe pole do popisu dla autora mapy.
- już niezależnie od autora mapy - w trakcie jej kompilacji (mówię o pliku IMG) linie (np. drogi) w wyższych levelach zawierają coraz mniej punktów - są bardziej uproszczone.

*

Offline waflo

• 334
« Odpowiedź #12 dnia: Lipiec 18, 2005, 15:17:44 »
GPS maniak to co piszesz jest jasne i logiczne...ale moje wytpliwosci wynikaja z tego, ze polaczylem sobie pliki .img w jedna calosc, wszystko jest pieknie poza tym ze mapa wyswietlana jest (przez gio russa) tylko w skali do 8km. Przy kolejnym nacisnieciu znalku LUPA- skala zmienia sie na 12km i wszystko znika ! Wyglada jakby w tym pliku .rus zapisal sie tylko jeden level mapy....nie wiem....dziwne to jest.

Jestem teraz w pracy wiec nie moge wczytac tej zrobione mapy do GPS MAPEDITa aby zobaczyc czy sa w niej ujete wszystkie levele....wyglada na to ze nie sa :(
Co o tym sadzisz ?

« Odpowiedź #13 dnia: Lipiec 18, 2005, 17:20:18 »
waflo,
czy bylbys tak mily i udestepnil swoje skany oraz wyniki pracy
chetnie bym skorzystal z mapy.
Mowiac szczerze za jakis czas(wrzesien) jade do chorwacji i nie wiem z czym jechac :)
wydaje sie ze taka mapka byla by ostatnia deska ratunku.
w kazdym badz razie twoja praca mogla by byc przydatna ;)

*

Offline kourier

• **
  • 203
  • Abrakadabra!
  • Sprzęt: loox720, htc diamond, sga, sgt7, sgs2
« Odpowiedź #14 dnia: Lipiec 18, 2005, 18:12:08 »
GPS maniak to co piszesz jest jasne i logiczne...ale moje wytpliwosci wynikaja z tego, ze polaczylem sobie pliki .img w jedna calosc, wszystko jest pieknie poza tym ze mapa wyswietlana jest (przez gio russa) tylko w skali do 8km. Przy kolejnym nacisnieciu znalku LUPA- skala zmienia sie na 12km i wszystko znika ! Wyglada jakby w tym pliku .rus zapisal sie tylko jeden level mapy....nie wiem....dziwne to jest.

Jestem teraz w pracy wiec nie moge wczytac tej zrobione mapy do GPS MAPEDITa aby zobaczyc czy sa w niej ujete wszystkie levele....wyglada na to ze nie sa :(

Kiedyś robiłem mapę Australii w ten sposób. Dawno i nieprawda, ale pamiętam, że:

1) taka posklejana mapa o wiele dłużej się odświeżała (ktoś mi nawet odradzał robinie tego w ten sposób z pl.rec.gps)
2) taki problem występował tylko przy połączeniu map o różnej ilości leveli - dokładniejsze miały 4 (0-3) a mniej dokładne miały 3 (0-2)
3) a po co łączysz te pliki skoro możesz mieć mniejsze kawałki zapakowane w gps i one się będą uzupełniały.

ja ostatecznie wrzucałem na trasie (co kilka tys km; w sumie 2 razy, bo z jednym załadowanym zestawem już pojechałem) kolejne zestawy i zrezygnowałem z klejenia ich w jedną całość (o wiele wiele dłużej się odświeżały - na etrex legend)
Metaverse.out.deliver("life");

*

Offline waflo

• 334
« Odpowiedź #15 dnia: Lipiec 18, 2005, 18:27:41 »
WIZJA lacze je w calosc bo wgrywam jes do PDA a nie do Garmina. Program do map garminowskich na pda ma niby funkcje automatycznego przerzucania map ale jakos to nie dziala, wiec pozostaje mi jedynie mozliwosc wgrania jednego pliku na raz....dlatego mapy scalilem.

Mysle, ze powodem tego dziwnego znikania map u mnie jest to co napisales w pkt2. Pewnie czesc z nich miala tylko 3 levele dokladnosci dlatego gdy je kolejno wczytywalem do GPS mapedita to musialem przelaczyc level na nizysz. Czy jest jakis sposob aby zrobic cos z tymi levelami...aby taka scalona mapa miala odpowiednie warstwy na odpowiednich levelach ?

Chodzi mi np o to aby na tych mapach ktore maja tylko 3 levele dolozyc 4 level (ktory bedzie powieleniem 3go).

« Odpowiedź #16 dnia: Lipiec 18, 2005, 19:29:39 »
Mysle, ze powodem tego dziwnego znikania map u mnie jest to co napisales w pkt2.
To nie to. Przecież te wszystkie IMG wchodzą w skład jednego pakietu (jednej mapy). Przypadek, że w poszczególnych IMG z jednego zestawu są różne levele ma prawdopodobieństwo bliskie zera.

Problem leży gdzie indziej.  Wg mojej wiedzy CroGuide ma tak zaprojektowane levele, że ostatni aktywny level (level=3) ma przypisany zoom=8km. I oto cała tajemnica Twoich problemów.

Jak chcesz zmienić mapę to w GPS MapEdit wejdź w File -> Map Proporties -> Levels i zmień (Change) level3 podbijając go do innego zoom.  Zwracam uwagę, że ostatni level (tu: 4) jest levelem nieaktywnym, ale musisz również podbić jego zoom tak aby miał zoom większy od level3 !!!

Nie pamiętam, ale wydaje mi się też że w GIS RUSSA jest możliwość zmiany "szczegółowości" wyświetlania mapy co właśnie powoduje zmianę zoomów wyświetlanych leveli. Może to wystarczy zamiast "przerabiania" mapy co zawsze jest nie najlepszym pomysłem.

*

Offline waflo

• 334
« Odpowiedź #17 dnia: Lipiec 18, 2005, 21:00:57 »
W gis russa jest ustawienie detalowosci mapy ale nic to nie zmienia....jesli chodzi o problem znikania mapy.

Jestem teraz w pracy, ale jak wroce do domu to zaraz podbije ten level3 do mniejszego zooma, np 40km. Dzieki za wyjasnienie jak to zrobic.

pozdrawiam

« Odpowiedź #18 dnia: Lipiec 18, 2005, 21:34:14 »

Co o tym sadzisz ?

O ile pamietam to trzeba pomanewrowac zakresami leveli. Ostatni zmienic zakres czy jakos tak... Gdzies to czytałem i udało mi sie zrobic mapke w formacie croguide.rus, ktora plynnie pokazywała wszystkie skale.

« Odpowiedź #19 dnia: Lipiec 18, 2005, 22:04:26 »
No ciekaw jestem tego AdriaRoute.
Nie pamiętam jak to było w CroGuide, ale w AdriaRoute jest autostrada aż do Splitu. Tyle że z przerwą w okolicach Sibenik.
Tak to wygląda w MapSource: http://www.ratajczak.akcja.pl/4.jpg
Acha - podobno jest na niej znacznie więcej POI niż w CroGuide (to opinia jednego z użytkowników).

Oczywiście, tak jak przypuszczałem mapki są kodowane i GPS MapEdit ich nie wczytuje.

*

Offline waflo

• 334
« Odpowiedź #20 dnia: Lipiec 18, 2005, 22:35:45 »
Poprawilem te levele w gps mapedi'cie i teraz wszystko jest ok. Jeszcze raz dzieki za pomoc z tym.

Kilka pytan co do adriaroute:
-czy ten program dziala na pc...i czy dziala funkcja routingu ?
-jak mozna polaczyc takie kodowane mapy w jeden plik?
-czy jest mozliwosc routingu z tymi mapami na PDA ? Jesli tak to jakim programem ?

p.s. to dziwne, ze brakuje kawalka A1ki na tej mapie. Pamietam, ze faktycznie w zeszlym roku ten kawalek byl jeszcze nie oddany do uzytku, ale w tym roku na pewno jest juz cala droga od Zagrzebia po Split ( http://www.hac.hr/autoceste.php)  

« Odpowiedź #21 dnia: Lipiec 18, 2005, 23:11:48 »
Na początek sprawa nomenklatury:
AdriaRoute to nie program ! To tylko mapy do Garmina podpinane do garminowskiego programu MapSource.

A teraz raczej złe wieści:

1. Tak jak w przypadku wszystkich routowalnych map w formacie Garmin na PC działa w nich routing:
- jako wyznaczanie trasy bezpośrednio w MapSource
- jako nawigacja zakręt po zakręcie np. w laptopie (w tym głosowa - także po polsku) na freewarowym sofcie nRoute. Warunek: GPS musi być firmy Garmin.

2. To już wykracza poza zakres moich porad (nie udzielam takich informacji także na PRIV).

3. Na PDA będzie to działać z routingiem wyłacznie w przypadku odpowiedniego garminowskiego softu czyli ...... zakupu modułu GPS (BT lub CF) firmy Garmin.

*

Offline waflo

• 334
« Odpowiedź #22 dnia: Lipiec 19, 2005, 14:45:35 »
Cytat: gps maniak
2. To już wykracza poza zakres moich porad (nie udzielam takich informacji także na PRIV).

3. Na PDA będzie to działać z routingiem wyłacznie w przypadku odpowiedniego garminowskiego softu czyli ...... zakupu modułu GPS (BT lub CF) firmy Garmin.

Ad2 nie prosilem o instrukcje jak to zrobic...tylko o prosta odpiwiedz TAK lub NIE...czy da rade to zrobic.

Ad3 co masz na mysli mowiac "odpowiedniego garminowskiego softu"...przyjmujac ze pozycze sobie odbiornik Garmina na BT od kumpla to co mam wrzucic do PDA aby miec routing na mapie Adriaroute ?

DODANO:
ad3 znalazelm odpowiedz w sieci: http://www.garmin.com/products/gps10/ program nazywa sie QUE i daja go odrazu przy zakupie odbiornika....tak jak i nRoute

« Odpowiedź #23 dnia: Lipiec 19, 2005, 15:41:18 »
Ad2 nie prosilem o instrukcje jak to zrobic...tylko o prosta odpiwiedz TAK lub NIE...czy da rade to zrobic.
Coś słabo czytasz własne teksty ;)
Bo ja wyraźnie widzę że pytanie brzmi nie "czy można" ale "jak można" :)
Zobacz:
-jak mozna polaczyc takie kodowane mapy w jeden plik?

program nazywa sie QUE i daja go odrazu przy zakupie odbiornika....tak jak i nRoute
Niezupełnie - mianowicie nRoute jest programem freewarowym i jest opublikowny na stronie Garmina (w tym na Garmin.pl). Zatem każdy kto ma laptopa + jakikolwiek GPS Garmina i routowalne mapy wgrane do MapSource np. GPMapa Polska czy choćby freewarowe mapy z serii Turystyka_Routable, może sobie urządzić nawigację "zakręt po zakręcie" właśnie w oparciu o laptopa.

Natomiast programik Que nie jest freeware. To nierozłączna część systemu Garmin.
Powiem szczerze, że nie wiem czy można go instalować tylko na 1 PDA czy można na większej ilości pocketów, ale wiem że nawigacja na pewno nie zadziała z innym GPS-em niż ten, dla którego soft jest dedykowany. Zatem jeżeli masz nadzieję że zainstalujesz mapy z gps10, a potem będziesz to używał z innym gpsem BT czy CF to ..... zapomnij o tym pomyśle. Nie zadziała.

*

Offline waflo

• 334
« Odpowiedź #24 dnia: Lipiec 19, 2005, 16:00:00 »
...ok wszystko juz wiem. Pozostaje mi jedynie molziwosc polaczenia tych zakodowanych map adriaroute w jedna calosc i wrzuceniu tego do gis russa. Routing tak na prawde nie jest potrzebny bo w Chorwacji jedzie sie teraz non stop autostrada wiec sie nigdzie nie skreca :) Jedynie co by sie przydalo to pomiar odleglosci ktora zostala do przebycia ale bez tego da sie przezyc.

Lece szukac informacji na temat tych kodowanych map...

..pozdrawiam i dzieki jeszcze raz

p.s. szkoda, ze (procz PDA i BT gps) mam Magellana Platinium, a nie Garmina...wowczas bylo by po klopocie.

*

Offline iwi

• **
  • 240
    • http://www.inmo.com.pl/gps
« Odpowiedź #25 dnia: Sierpień 12, 2005, 14:48:26 »
Poprawilem te levele w gps mapedi'cie i teraz wszystko jest ok.
mozesz napisac Waflo jak poustawiales levele?? jakie liczby wpisales zamiast jakich
dzieki

*

Offline waflo

• 334
« Odpowiedź #26 dnia: Sierpień 12, 2005, 14:59:59 »
kurcze nie pamietam jak te levele poukladalem....jak chcesz to moge Ci przeslac gotowa mape, ale nie nawiele sie ona przydaje w Chorwacji bo jest nieaktualna. Skorzystac z niej mozna jadac przez Slowenia, do tego sie nada.

Osobiscie w Chorwacji smigalem ze skanowana mapa pod Ozim. Dzialala super...zajmuje ok 45MB

Mam tez mape swojej produkcji...tez jest wystarczajaco dobra....trzeba ja tylko dokladniej wykalibrowac bo wiekszosc trasy pokazywalo, ze jade obok drogi :)

Tak czy siak ja juz swoj urlop w tym roku wykorzystalem wiec sprawy map Chorwacji itp odlozylem do nastepnych wakacji. Moze do tego czasu ukaze sie cos wiecej.

reasumujac: POLECAM OZIEGO....czad z nosa....szkoda tylko ze nie ma funkcji full screen :(