Programy do nawigacji - wytyczanie tras "po swojemu&quo

• 7 Odpowiedzi
  • 982 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

« dnia: Luty 23, 2007, 18:43:34 »
Mam pytanie odnośnie pewnych funkcji w programach do nawigacji.
Otóż, jestem pedantem jeśli chodzi o wyznaczanie tras, zawsze i wszędzie poruszam się po swojemu. Dlatego też nie satysfakcjonują mnie kryteria typu najszybsza/najkrótsza trasa, zawsze wprowadzam do trasy jakieś korekty od siebie. Nie trawię gdyś ktoś kieruje mnie gdzie albo jak mam jechać, dopóki nie znam dokładnej trasy to nigdzie nie jadę, dlatego też nie wyobrażam sobie wklepać adres docelowy odległy o 150 km, po czym nie znając trasy jechać słuchając komunikatów głosowych.

Ztąd moje pytanie jest następujące, jakie programy do nawigacji zawierające przede wszystkim w miarę szczegółowo Polskę dają użytkownikowi jak najlepszą możliwość modyfikacji wytyczonej przez niego trasy? Jestem początkujący i jak narazie bawiłem się tylko automapą. Muszę przyznać, że jest świetna, ma trochę zaawansowanych funkcji w przeciwieństwie do Navigatora którego podsumował bym słowami (od Amerykanów dla Amerykanów). Idiotyczny program typu click-n-go. W automapie wkurza mnie jednak ręczna korekta trasy, każdorazowe dodanie punktu "przez" powoduje automatycznie wyliczanie trasy na nowo  :( Jeżeli moja trasa wymaga 20 punktów korekty to musiałbym znieść jajko przy tym PDA zanim wytyczyłbym trasę tak jak ja chcę. Już lepsze było by doklepanie kilku punktów przez, po czym ręczne zadanie przeliczenia trasy. Przykład: chciałem aby wytyczył mi trasę z bytomia do katowic, ale średnicówką (DTŚ) zamiast drogą 79. Wymagało to wskazania "zaledwie" 4 punktów "przez", a mówimy o trasie która liczy 14 KM  :S Idealnym rozwiązaniem była by możliwość "narysowania" korekty trasy, czyli przejechania rysikiem po kliku ulicach w celu wprowadzenia korekty, ale chyba nikt normalny poza mną na to nie wpadł.

Co wy polecacie?

*

Offline lechupe

• 781
  • Sprzęt: MDA C3, MDA III, Mio p550, jakies gpsy...
« Odpowiedź #1 dnia: Luty 23, 2007, 20:04:43 »
wiesz, nie wiem czy przy takim podejsciu do tematu w ogole jest ci potrzebna nawigacja....

Obawiam sie, ze zaden z programow zasadniczo nie odstaje od warunkow modyfikacji jakie daje AM

*

Offline ajed

• 6004
    • Strona prywatna
  • Sprzęt: iPhone 4s, iPad 2
« Odpowiedź #2 dnia: Luty 23, 2007, 21:26:23 »
Zgadzam się z Lechupe. Skoro sam wiesz gdzie i jak chcesz jechać, zapomnij o nawigacji. Modyfikacja trasy jest zawsze kłopotliwa i odbywa się przez punkty "przez". Spróbuj może TomToma. Wyznacza on trasy lepiej niż AM, więc może bardziej Ci podpasuje.

*

Offline bikekowal

• 13104
Re: Programy do nawigacji - wytyczanie tras "po swojemu
« Odpowiedź #3 dnia: Luty 23, 2007, 23:32:58 »
Cytat: "booboss"

Ztąd moje pytanie jest następujące, jakie programy do nawigacji zawierające przede wszystkim w miarę szczegółowo Polskę dają użytkownikowi jak najlepszą możliwość modyfikacji wytyczonej przez niego trasy? Jestem początkujący i jak narazie bawiłem się tylko (...)

Co wy polecacie?

Szczerze? Zapomnij o tym, ale tylko ze względu na to, że taki soft raczej się nie sprzeda. Może wielu osobom tutaj piszącym coś takiego by się przydało, ale ludziom używającym wspomnianego programu "prostego w obsłudze" raczej nie. A, że takich ludzi właśnie jest najwięcej, więc taka funkcja to zbędny bajer.
Bądźcie realistami, żądajcie niemożliwego...

« Odpowiedź #4 dnia: Luty 23, 2007, 23:33:08 »
nie zgodze sie z wami panowwie. nawigacja ma na celu 3 rzeczy:
1. wytyczenie trasy (to potrafi kazdy)
2. NAWIGACJA (czyli nawigowanie kierowcy przez kogos - czlowiek, lub cos - PDA)
o ile wytyczyc trase kazdy potrafi, tak patrzec na mape i prowadzic jest niewykonalne. podam przyklad:
Jechalem kiedys na wegry,gdy nie mialem jeszcze nawigacji.trase wytyczylem uzywajac swietnej mapy MAP24 na interii.troche trzeba bylo po niej p?prawic. Wytyczyc,poprawic po niedskonalym algorytmie i wydrukowac to formalnosc, ale zapamietac to wszystko to juz raczej problem prawda? moze przydal by sie jakis pilot...?
jak juz mowilem wytyczenie trasy to jedno (moze byc przy uzyciu lub z pomoca programu), a nawigacja (elektroniczny pilot) to drugie.

tak wiec nadal uwazacie ze przy moim podejsciu nawigacja jest niepotrzebna?

ja wlasnie chce uzywac nawigacji, ale nie chce, jak w przypadku destinatora, jezdzic jak glab "na slepo" nie wiadomo ktoredy.

P.S. pisalem z PDA dlatego brak polskich liter

*

Offline bikekowal

• 13104
« Odpowiedź #5 dnia: Luty 23, 2007, 23:35:12 »
Ja tak nie uważam, nawigacja - ok, przydatna, ale tak jak napisałem wcześniej, taki soft ma nikłe szanse  na powstanie.
Bądźcie realistami, żądajcie niemożliwego...

« Odpowiedź #6 dnia: Luty 23, 2007, 23:53:30 »
Cytat: "bikekowal"
Ja tak nie uważam, nawigacja - ok, przydatna, ale tak jak napisałem wcześniej, taki soft ma nikłe szanse  na powstanie.

wiesz co,ktos zadal sobie trud napisania softu,ztworzenia niebagatelnie dokladnych map, algorytmow wytyczania tras, oraz roznych bajerow i wodotryskow. niezrobienie funkcji jakiej kolwiek korekty trasy to moim zdaniem glupota a nie marketing.

uprzedzajac kolejna wypowiedz uwazam to za powazna funkcjonalnosc a nie wodotrysk.

*

Offline kwieto

• 2785
« Odpowiedź #7 dnia: Luty 24, 2007, 07:57:47 »
Panowie, rozróżnijmy dwie rzeczy:

1. Możliwość danego rozwiązania
2. Sensowność tego rozwiązania

AD 1. - praktycznie każdy program oferuje możliwość wytyczania trasy przez ileś punktów "via" ("przez"). Określając te punkty można wymusić przebieg trasy, choć marszrutę pomiędzy tymi punktami wyznacza program. Chyba najlepiej spisze się tutaj TomTom, w którym można skorzystać z funkcji "planowania podróży" (dosyć dowolna ilość punktów przelotowych), a jeśli trasa nie będzie nam się podobała można mu kazać wyznaczać trasę alternatywną (nawet wg tych samych kryteriów czyli np. drugi raz trasę "najszybszą" ale o innym przebiegu - przechodzącą jednak przez wszystkie punkty określone w "planie podróży)
Oczywiście wyznaczania trasy alternatywnej można użyć również dla zwykłej trasy OD - DO, tyle że wtedy program wyznaczy ją dowolnie i niekoniecznie tak jak byśmy chcieli (zwłaszcza jeśli modyfikacje miałyby być niewielkie)
Plan podróży można z kolei zapisać by wykorzystać następnym razem.

AM (wersja której używałem, czyli bodaj 3.7.x) jest IMO pod względem takich modyfikacji gorsza, nie znam funkcjonalności iGO, Destinatora czy innych programów

AD 2. - Takie wyznaczanie trasy "na piechotę" jest wysoce "upierdliwe" i moim zdaniem w 99% przypadków tras nie ma zwyczajnie sensu.
Co prawda samemu zdarza mi się wyznaczać trasę w ten sposób, jednak w gruncie rzeczy są to przypadki tras które i tak świetnie znam więc nawigacji na nich używam wyłącznie pro forma a nie z rzeczywistej potrzeby. IMO w większości przypadków jest to komplikowanie sobie życia.
Ludzie zazdroszczą ci nie tego, że coś zrobiłeś, ale tego że ci się chciało to zrobić.