Programowanie GPS na kablu

• 103 Odpowiedzi
  • 43960 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
  • Sprzęt: Blow 50YBT, Goclever 5010, Wayteq X960, AM XL
Programowanie GPS na kabelku może ktoś pomoże.
« Odpowiedź #30 dnia: Styczeń 03, 2007, 12:19:47 »
Cytat: "slodki_zuczek"
Witam,
postepowalem zgodnbie z wyzej wymienionymi instrukcjami lecz niestety dalej moje mio 168 nie moze zlapac fixa. MOje ustawienia to:
GPS Protocol: SiRF
Port: Serial2 COM2
BaudRate 4800

w zakladce tools, command, Initialize:
Reset mode:Factory
Messeges:
zaznaczone Enable raw track data
oraz Enable developent data

w zakladce tools, command, NMEA:
BaudRate 4800
GGA 1
GLL 1
GSA 5
GSV 5
RMC 1
VTG 1
MSS 1
User 1
User 1
User 1

w zakladce tools, command, SiRF:
BaudRate 4800
Data Bit 8
Stop Bit 1
Parity N

Na dole ekranu na pasku skladajacum sie z 5 pol mam cos takiego:
Connect (zmieniajace sie na SiRF)
COM2
4800
Invalid
niebieska migajaca kula

Co musze zmienic aby wkoncu zadzialal gps?
z gory dziekuje za pomoc
ps.
oczywiscie irda wylaczona

Źle zaczynasz - przy połączeniu (ustawieniu portu) nie powinieneś wybierać SIRF tylko NMEA. Zarówno baudrate, jak i numer comu musisz sam dobrać (nie mam Mio - nie wiem na jakim com'ie działa standardowo, ale chyba właśnie COM2).
Czyli po kolei:
Uruchamiasz CeMonitora, w ustawieniach portu dajesz NMEA,4800,com2 i ok - na dole miga kula, ale najważniejsze, byś sprawdził czy zegar odliczający w przód na głównym ekranie (UTC) idzie! Jeśli idzie to i port i baudrate jest właściwy. Jeśli zegra nie idzie - wracasz do ustawień portu i zmieniasz baudrate na 9600. Znów sprawdzasz zegar i tak do skutku. Dopiero jak zacznie iść masz pewność, że ustawienia są właściwe i dopiero wtedy można programować. Zatem zegar już idzie - wchodzisz na zakładkę command i NMEA, wybierasz wszystkie na 1 (oprócz MSS, GLL i USER - te na 0) oraz baud 4800 (lub 9600). Potwierdzasz i to wszystko. Teraz najlepiej włączyć jakiś program z dobrą wizualizacją sygnału (np GPSinfo) ustawić pocketa pod oknem (a w przypadku Mio 168 właściwie trzeba wyjść na zewnątrz) i poczekać na fix.

*

Offline slodki_zuczek

• 30
  • Sprzęt: PALM M515> MIO 168> MDA COMPACT> HTC HERALD
« Odpowiedź #31 dnia: Styczeń 03, 2007, 14:23:18 »
zrobilem wszystko jak podales, uruchomilem GPSinfo po uprzednim wylaczeniu  ce monitora w systemie (zegar UTC idzie w obu) i zaskoczyla mnie wyswietlana w gpsinfo data: 2004/01/25, pokazuje mi jeszcze 26 w czerwonym kolku (chyba numer satelity) i jeszcze jakies dane:
LAT i LON, ktore sie jednoczesnie zmieniaja. Czy tak powinno byc? Ma ktos moze zrzut ekranu?

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
« Odpowiedź #32 dnia: Styczeń 03, 2007, 14:27:46 »
Cytat: "slodki_zuczek"
zrobilem wszystko jak podales, uruchomilem GPSinfo po uprzednim wylaczeniu  ce monitora w systemie (zegar UTC idzie w obu) i zaskoczyla mnie wyswietlana w gpsinfo data: 2004/01/25, pokazuje mi jeszcze 26 w czerwonym kolku (chyba numer satelity) i jeszcze jakies dane:
LAT i LON, ktore sie jednoczesnie zmieniaja. Czy tak powinno byc? Ma ktos moze zrzut ekranu?

Prawidłowo :)
LAT i LON to właśnie długość i szerokość geograficzna. W fazie zimnego startu one będą się zmieniać, jak złapie FIX powinny się w miarę ustabilizować. Nieaktualna data to też norma. Wyjdź teraz z pocketem na zewnątrz na kilkanaście minut i wszystko będzie ok.

Odp: Programowanie GPS na kablu
« Odpowiedź #33 dnia: Styczeń 31, 2008, 01:42:57 »
Odświeżam temat.
Witam,a ja mam taki problem,mam Mediana MDPPC 250,włączam TomTom i nie znajduje mi żadnej satelity.Jak włączę WinFast,robie tak jak kolega jacek_wo napisał,naciskam OK i po sekundzie wszystko sie ładnie połączy jest NMEA jest Fixed,biorę na commend potem OK.Po tym włączam TomTom chwile poczekam i pięknie zasięg jest na full 10 satelit łapie.Ale jak wyłączę TT i wyciągnę antenkę z gniazdka zapalniczki na dosłownie kilka sekund to znowu TT nie znajduje satelit!!!Musze od początku najpierw włączyć WinFast jak on sie połączy,wyłączyć go potem TT itd.Co to może być???Jakby antenka nie pamiętała tych ustawień.Może wpadnie ktoś z was na jakiś pomysł,dzięki

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
« Odpowiedź #34 dnia: Luty 01, 2008, 10:05:14 »
Typowe zachowanie dla odbiorników z uszkodzoną baterią potdtrzymującą ustawienia GPS (dopóki jest zasilanie, ustawienia się trzymają). Jak ustawiasz Winfasta, aby połączył się z odbiornikiem (jakie parametry portu)? Nie znam TomToma za dobrze, ale da się w nim chyba zmieniać baudrate odbiornika? Tylko jeśli odbiornik domyślnie startuje w trybie Sirf, będziesz miał problem i faktycznie trzeba będzie używać Winfasta do zmiany ustawień. Acha - można jeszcze spróbować GPSproxy - zdaje się że on miał opcję translacji Sirf > NMEA ale 100% pewny nie jestem.

« Odpowiedź #35 dnia: Luty 03, 2008, 18:33:06 »
Port wybieram COM1 a prędkość 4800,antenka startuje  w trybie NMEA.Sprobuje jeszcze może uda mi sie wymienić baterie(jeśli sie da).

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
« Odpowiedź #36 dnia: Luty 03, 2008, 19:54:42 »
Port wybieram COM1 a prędkość 4800,antenka startuje  w trybie NMEA.Sprobuje jeszcze może uda mi sie wymienić baterie(jeśli sie da).
Jeśli chodzi o baudrate i protokół, to GPS startuje prawidłowo. Rozumiem, że w TomTomie też ustawiłeś baudrate na 4800? Jeden z problemów, jakie się mogą pojawiać, to brak pewnych sentencji w NMEA. Zobacz w winfast, w menu view / development, czy protokół składa się z sentencji RMC,GGA,GSV,GSA,VTG. Nie znam TomToma na tyle, by Ci powiedzieć z których sentencji korzysta, ale jeśli brakuje RMC, lub GGA to można się spodziewać kłopotów. Inna możliwość, to to jakiś błąd w programie TomTom, przez który nie potrafi on otworzyć portu (musi zostać wcześniej otwarty przez Winfasta).

*

Offline loto

• **
  • 147
  • Sprzęt: MSI Wind
Odp: Programowanie GPS na kabelku może ktoś pomoże.
« Odpowiedź #37 dnia: Sierpień 01, 2008, 20:59:56 »
Cytat: slodki_zuczek
Prawidłowo :)
LAT i LON to właśnie długość i szerokość geograficzna. W fazie zimnego startu one będą się zmieniać, jak złapie FIX powinny się w miarę ustabilizować. Nieaktualna data to też norma. Wyjdź teraz z pocketem na zewnątrz na kilkanaście minut i wszystko będzie ok.

Witam,

mam taki sam problem jak kolega zuczek. Posiadam Yakumo 300 (Mio 168) z wbudowanym odbiornikiem GPS. Postępowałem zgodnie z instrukacjami jakie napisano w tym temacie, ale dalej PDA nie może pobrać fixa. Teoretycznie wszystko idzie OK, w programie Winfast protokół NMEA pracuje na porcie COM 2 z predkoscia 4800 (pobiera jakieś dziwne pakiety, miga niebieska lampa w programie). Robię soft reset i przechodzę do GPSinfo, tutaj też idzie gładko, wszystko elegancko się łączy. Zaczyna się pobieranie pakieŧów, które trwa w nieskończoność ; / w zakładce "GPS info" pokazuję datę, ale nie wyświetla lokalizacji. Program VisualGPS informuje o 12 satelitach w zasięgu, jednak nie łączy.  Automapa 5.05 bezskutecznie poszukuje sygnału, w informacji GPS pokazuje, że pobiera pakiety (identyczne jak w Winfast i GPSinfo). Podczerwień jest wyłączona, wszelką konfigurację rozpoczynam od softresetu.  Jakieś sugestie?

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
« Odpowiedź #38 dnia: Sierpień 01, 2008, 22:01:06 »
Sprawdź (np w GPSinfo), czy masz włączone wszystkie niezbędne sekwencje, to znaczy GPRMC,GPGGA,GPVTG,GPGSA,GPGSV i GPGGL, bo różne programy mogą używać różnych zestawów (np GPSinfo potrzebuje RMC a ozi GGA). Jeśli są wszystkie sekwencje i mimo odczekania conajmniej pół godziny, bez ruchu na otwartej przestrzeni nie pojawią się słupki poziomu sygnałów, to albo masz uszkodzoną samą antenę (wtedy można spróbować podłączyć zewnętrzną), albo cały wbudowany odbiornik padł.

*

Offline loto

• **
  • 147
« Odpowiedź #39 dnia: Sierpień 02, 2008, 17:50:22 »
Dzięki za odpowiedź. Faktycznie jedna sekwencja była wyłączona (GGL). Po jej włączeniu coś drgnęło w GPSinfo - w okręgach pojawiło się wiecej symboli, pokazała się prawidłowa data, a na dole jeden słupek (zasięg?). Przez 20 minut nie złapał fixa, póżniej musiałem się zwijać bo zaczął padać deszcz. Czy takie ustawienia są prawidłowe?
(NMEA)
GGA 1
GLL 1
GSA 5
GSV 5
RMC 1
VTG 1
MSS 1
USER 1
USER 1
USER 1

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
« Odpowiedź #40 dnia: Sierpień 02, 2008, 18:31:04 »
Tak, takie ustawienie jest OK. Pomóc mogło nie tylko samo dodanie GGL, ale też i "reset" jaki automatycznie wykonuje się przy programowaniu. Jeśli faktycznie pojawił się przynajmniej jeden słupek poziomu sygnału, to jest spora szansa, że zaskoczy. Pierwszy start ma prawo potrwać długo, dlatego pisałem o spokojnym odczekaniu ok 0,5 godzinki.

*

Offline loto

• **
  • 147
« Odpowiedź #41 dnia: Sierpień 09, 2008, 16:58:59 »
Dzięki Angler za pomoc. Najprawdopodobniej antena odbiornika została uszkodzona. Urządzenie znajduje kilka satelit jednak łączy się tylko z jedną.Mio leżało prawie godzine na zewnątrz i nie załapało fixa. Powiedziałem właścicielowi, że może spróbować z dodatkową anteną zewnętrzną.

*

Offline ACIKWroclaw

• 28
    • MDA I
  • Sprzęt: Pocket PC - MDA I WM2003 PL
« Odpowiedź #42 dnia: Styczeń 23, 2009, 01:07:30 »
Serdecznie witam.
Jestem tu nowicjusz, ale raczej myślę że kumaty :)

Widzę że temat był już dawno kręcony, ale nuż widelec ktoś mi pomoże.
Wedle wszystkich zaleceń próbuje uruchomić GPS-ka na moim Pocket PC z mapami TomTom i AutoMapa.

Antenka RoyalTek RGM-2000:
http://www.allegro.pl/item526220222_royaltek_rgm_2000_do_mda.html

Palm to MDA I:
http://www.mgsm.pl/katalog/eramda/i/

:| No co do programu WinFast Navigator próbowałem zrobić wszystko co tu napisane na forum i jestem już prawie załamany.

Czyli po kolei:
Uruchamiasz CeMonitora, w ustawieniach portu dajesz NMEA,4800,com2 i ok - na dole miga kula, ale najważniejsze, byś sprawdził czy zegar odliczający w przód na głównym ekranie (UTC) idzie! Jeśli idzie to i port i baudrate jest właściwy. Jeśli zegra nie idzie - wracasz do ustawień portu i zmieniasz baudrate na 9600. Znów sprawdzasz zegar i tak do skutku. Dopiero jak zacznie iść masz pewność, że ustawienia są właściwe i dopiero wtedy można programować. Zatem zegar już idzie - wchodzisz na zakładkę command i NMEA, wybierasz wszystkie na 1 (oprócz MSS, GLL i USER - te na 0) oraz baud 4800 (lub 9600). Potwierdzasz i to wszystko. Teraz najlepiej włączyć jakiś program z dobrą wizualizacją sygnału (np GPSinfo) ustawić pocketa pod oknem (a w przypadku Mio 168 właściwie trzeba wyjść na zewnątrz) i poczekać na fix.

Problem jest taki że w tym UTC nic nie chodzi przy żadnych ustawieniach 4800 , 9600.....
Jest puściutki ekran.
Przy każdym ustawieniu portu na 4800 , 9600 ... jest tylko:
NMEA COM4 4800 unfixed
i pomryguje sobie ta niby niebieska kulka - czasami.
Nic więcej się nie dzieje.

Dodam jeszcze że:
1. Po zwykłym podłączeniu wtyczki pod PPC WinFast nic nie widzi na żadnym porcie.
2. Zainstalowałem sterowniki znalezione w necie dla RoalTek i zadziałał WinFast na com4.
3. Ciekawostka bo WinFast działa dalej na com4 nawet po odłączeniu anteny  :|
4. Niby jest napisane że GPS na kablu ma być na com1 to u mnie jest na tym porcie oznaczony modem i nie wiem jak go wyłączyć i czy coś by to dało.

Znalazłem jeszcze coś takiego:

:S http://www.tri-m.com/products/royaltek/files/manual/rgm2000_man.pdf

:S http://www.tsgps.com/product_info.php/info/p19_RoyalTek-RGM-2000-inkl--PDA-Adapterkabel.html/XTCsid/014cf3f2c9e9a9cf0c473f2e6ee40291

Gdzie w drugiej pozycji doczytałem się że nie wymaga sterowników do PPC a jakoś nie widzi mi GPSa.

:'( PROSZĘ O POMOC.
« Ostatnia zmiana: Styczeń 23, 2009, 06:55:57 wysłana przez ACIKWroclaw »

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
« Odpowiedź #43 dnia: Styczeń 23, 2009, 09:20:09 »
Na początek "słynna" podczerwień - sprawdź koniecznie czy masz WYŁĄCZONE receive all beams w ustawieniach połączeń na swoim MDA. Na włączonym nic nie złapiesz. Co do numeru portu pewny nie jestem, ale może to być i com 4. Jak podczerwień nie pomoże, będziemy dalej kombinować.

*

Offline ACIKWroclaw

• 28
    • MDA I
« Odpowiedź #44 dnia: Styczeń 23, 2009, 13:47:09 »
 :'( Nici z tego.

Więc wygląda to tak:
Robię całkowicie od początku. Czyli twardy reset MDA. Na pusty system wgrywam pliczek WinFasta.
Wyłączam podczerwień i podłączony już jest GPS.
 :| Co się dzieje ?
Nic. Winfast na żadnym com i na żadnych ustawieniach 4800 , 9600... nie daje oznak.
Czyli pozostaje napis:
connect comX YYYY unfixed

(comX) - każdy sprawdzony com
(YYYY) - każda sprawdzona prędkość

Druga próba to zainstalowanie sterowników które już niepamiętam , ale gdzieś wyczaiłem.
W każdym bądź razie RoyalTeka. Restarcik po zainstowaniu sterów. IRDA wyłączona.
 :| Co się dzieje ?
Winfast tylko znajduje jak już pisałem
NMEA COM4 4800 unfixed
Mryga co jakiś czas "ikonką" i chyba wysyła pakiety w zakładce view/Development ($PRTCGPS,C*3E i $PRTCGPS,O*32) ale w pustke :(
UTC i cała zakładka view/Navigation jest puściutka.

:( Co dalej ?

PS. A tak wogóle to bardzo serdecznie dziękuję za szybkie zainteresowanie.

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
« Odpowiedź #45 dnia: Styczeń 23, 2009, 14:24:45 »
Sterowniki do GPS'ów na porcie szeregowym nie są potrzebne. Zgodnie z tym co piszesz, sygnał jest na porcie com 4 i nie ma co dalej kombinować z portami. Proponuję zrobić tak : zainstaluj sobie demo Pocketty i podłącz się w nim (serial connection) do portu com4. Poobserwuj co się dzieje, czy pojawiają się jakieś znaczki, czy też krzaczki. Jeśli nie ma nic, to albo jest coś nie tak "elektrycznie" z połączeniem, albo GPS jest uszkodzony, jeśli są krzaczki, to są dwie możliwości - ustawiony zły baudrate bądź protokół (Sirf), albo ktoś źle przerobił ładowarkę (przejściówkę) do MDA. Royaltek działa TYLKO ze specjalną ładowarką z wbudowanym konwerterem TTL>RS232, a ta była produkowana tylko do MIO i medionów - choć wtyk mechanicznie pasuje do MDA, to trzeba przelutować piny we wtyczce, by chodziło. Acha - sprawdź też samą wtyczkę, czy dobrze dociska, bo z tym też bywają problemy. Najpierw jeszcze napisz co dokładnie pojawia się w zakładce development na winfaście (czy są jakieś $GGA, $GSV itp, czy tylko i wyłącznie PSFSR).
« Ostatnia zmiana: Styczeń 23, 2009, 14:42:23 wysłana przez angler22 »

*

Offline ACIKWroclaw

• 28
    • MDA I
« Odpowiedź #46 dnia: Styczeń 23, 2009, 15:41:04 »
Sterowniki do GPS'ów na porcie szeregowym nie są potrzebne. Zgodnie z tym co piszesz, sygnał jest na porcie com 4 i nie ma co dalej kombinować z portami.
1. Sygnał na com4 jest dopiero po zainstalowaniu sterów. Bez nich jest głucho.

Proponuję zrobić tak : zainstaluj sobie demo Pocketty i podłącz się w nim (serial connection) do portu com4. Poobserwuj co się dzieje, czy pojawiają się jakieś znaczki, czy też krzaczki. Jeśli nie ma nic, to albo jest coś nie tak "elektrycznie" z połączeniem, albo GPS jest uszkodzony, jeśli są krzaczki, to są dwie możliwości - ustawiony zły baudrate bądź protokół (Sirf), albo ktoś źle przerobił ładowarkę (przejściówkę) do MDA
2. Zaraz poszukam i pobawię się Pockety wedle wskazań.

Royaltek działa TYLKO ze specjalną ładowarką z wbudowanym konwerterem TTL>RS232, a ta była produkowana tylko do MIO i medionów - choć wtyk mechanicznie pasuje do MDA, to trzeba przelutować piny we wtyczce, by chodziło
3. W środku wtyczki jest jakaś płytka drukowana opisana tylko z jednej LS , z drugiej BS.

Acha - sprawdź też samą wtyczkę, czy dobrze dociska, bo z tym też bywają problemy.
4. Raczej dobrze dociska wtyczka - nóweczka :)

Najpierw jeszcze napisz co dokładnie pojawia się w zakładce development na winfaście (czy są jakieś $GGA, $GSV itp, czy tylko i wyłącznie PSFSR).
5. Na winfaście są tylko: $PRTCGPS,C*3E i $PRTCGPS,O*32

:S Po przetestowaniu programem Pocketty odezwę się.

Dziękuję.
Napisane: Styczeń 23, 2009, 15:00:21
  B) No i po testowaniu.

A więc:
-Ze sterownikami przez port com4 (GPS port): to samo co na winfaście są tylko: $PRTCGPS,C*3E i $PRTCGPS,O*32
-Bez serowników: pustki na każdym porcie.

IRDA cały czas wyłączona.

Napisane: Styczeń 23, 2009, 15:33:48
:ok: CIEKAWOSTKA  :ok:
(Odbiegająca od tematu ale przypadkiem zadziałała)

Od pewnego czasu zabierałem się do wyrzucenia do kosza podstawki do MDA bo nie działała i cud !!!!!! Wyłączenie IRDA spowodowało komunikację komputera z telefonem przez podstawkę :)

:D Chociaż z jednego może będę zadowolony.

No to wracamy do GPSAa :)

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
« Odpowiedź #47 dnia: Styczeń 23, 2009, 16:31:46 »
Jak mówiłem IRDA blokuje wszelkie porty szeregowe, w tym komunikację z PC :) A wracając do GPS'a, to mi wygląda na tryb SIRF! Trzeba łobuza przeprogramować (winfast to potrafi). Po połączeniu wybierasz Command i zakładkę NMEA, wpisujesz 1 do okienek, baud np 4800 i wiooo.

*

Offline ACIKWroclaw

• 28
    • MDA I
« Odpowiedź #48 dnia: Styczeń 23, 2009, 16:42:40 »
 :-? Czyli rozumiem że mając zainstalowany ten sterownik mam co widzi pod com4. Włączam WinFast i Port settings.
Jakie ustawienia ? Następnie command ? Też jakie dokładnie ?

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
« Odpowiedź #49 dnia: Styczeń 23, 2009, 16:46:47 »
Ustawienia portu takie, na jakich masz te PSFS coś tam w development. Jak połączysz wchodzisz w command i programujesz na zakładce NMEA.

*

Offline ACIKWroclaw

• 28
    • MDA I
« Odpowiedź #50 dnia: Styczeń 23, 2009, 16:50:22 »
 :S We wszystkich wpisuję 1 ? Bo widziałem że jest 5 i 0.

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
« Odpowiedź #51 dnia: Styczeń 23, 2009, 16:54:14 »
Możesz dać wszystkie na 1, albo 1 i 5 dla GSA i GSV.

*

Offline ACIKWroclaw

• 28
    • MDA I
« Odpowiedź #52 dnia: Styczeń 23, 2009, 17:00:12 »
 :O Hmm.
No zrobiłem.
Efektu nie widzę. Pierwsza strona tu gdzie UTC pusta.
Druga strona dalej śmigają te pakiety.
Trzecia - radar - pusto.

Czy mam czekać na jakiś efekt ?? Czy restartować i próbować ??

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
« Odpowiedź #53 dnia: Styczeń 23, 2009, 17:02:20 »
Jeśli programowanie się powiedzie, to od razu zobaczysz na Development pakiety GGA, GSV, GSA z dużą ilością cyferek. Jeśli się tak nie stało - próbuj dalej z innym początkowym ustawieniem baud do połączenia (4800, 9600 itd).

*

Offline ACIKWroclaw

• 28
    • MDA I
« Odpowiedź #54 dnia: Styczeń 23, 2009, 17:21:00 »
 :| Nici
Zmianiałem tylko PORT SETTING boudRate.
COMMAND do programowania zostawiałem bez zmian tylko po każdorazowej zmianie w PORT SETTING ponownie zatwierdzałem programowanie.

Dalej wychodzi to samo: $PRTCGPS,C*3E i $PRTCGPS,O*32

:terrified: Zaczynam się powoli załamywać.

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
« Odpowiedź #55 dnia: Styczeń 23, 2009, 17:25:26 »
A przy wyborze protocol zaznaczasz sirf czy NMEA (podczas ustawiania połączenia)? Może być jeszcze jeden problem - ktoś kto przerabiał wtyk do MDA mógł nie podłączyć lini zwrotnej (do programowania), bo tak się czasem robi. WIększość GPS'ów nadaje domyślnie w NMEA i nie ma potrzeby nic w nich zmieniać.

*

Offline ACIKWroclaw

• 28
    • MDA I
« Odpowiedź #56 dnia: Styczeń 23, 2009, 17:30:50 »
  B)
Cały czas daję na NMEA. Wszędzie, ponieważ mam połączenie od początku i tylko tak latają te pakieciki:

NMEA COM4 XXXX unfixed

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
« Odpowiedź #57 dnia: Styczeń 23, 2009, 17:32:15 »
To spróbuj SIrf wybrać do programowania. Nie zaszkodzi. Miałem swego czasu sporo do czynienia z RGM'ami i choć te sprzedawane w PL raczej miały domyślnie NMEA, to te przywożone z zachodu już często "pluły" sirfem. Używałem teakiego RGM'a z laptopem, dlatego miałem zrobiony kabelek COM i programowałem z Sirfdemo. Dodatkowo miałem możliwość wgrania najnowszego firmware'u z poprawioną czułością.
« Ostatnia zmiana: Styczeń 23, 2009, 17:34:45 wysłana przez angler22 »

*

Offline ACIKWroclaw

• 28
    • MDA I
« Odpowiedź #58 dnia: Styczeń 23, 2009, 17:39:25 »
 :P Więc zaczołem łączyć jako NMEA 4800 i programowałem na SiRF 4800,8,1,N.

Pierwsze programowanie i jest:

Connect... COM4 4800 unfixed

*

Offline angler22

• Redaktor
  • 4803
« Odpowiedź #59 dnia: Styczeń 23, 2009, 17:43:06 »
Nie wiem czy czytałeś wszystkie posty w tym wątku, między innymi mój pierwszy na stronie nr 2 - napisałem tam, że ważne jest "wysłanie" komunikatu programującego na właściwym Baudrate, bo inaczej nie zadziała (dlatego napisałem o konieczności sprawdzenia zegara, czy ruszy). Tak to przynajmniej działa przy programowaniu z NMEA > NMEA (bogatsze). Z sirfem powinno być podobnie. Krótko mówiąc kombinuj do skutku, aż na developmnent nie zaczną się pojawiać sekwencje GGA, GSV, RMC....